Slovenija

Posel z Mabro nezakonit?

Izola, 19. 04. 2011 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po mnenju zdravstvenega ministrstva posel med Zdravstvenim domom Izola in Mabro ni bil v skladu z zakonodajo. Gordana Živčec Kalan, ki je zato pod drobnogledom policije, računskega sodišča in finančnega ministrstva, napoveduje upravni spor.

Izredni upravni nadzor, ki ga je ministrstvo za zdravje opravilo nad delovanjem Zdravstvenega doma Izola v letih 2009 in 2010, je pokazal vrsto nepravilnosti. Ministrstvo za zdravje je zdravstvenemu domu naložilo več ukrepov, policiji pa predlagalo, naj preveri, ali je prejšnja vršilka dolžnosti direktorice morda zlorabila svoj položaj.

Zdravstveni dom Izola
Zdravstveni dom Izola FOTO: POP TV

Minister za zdravje Dorjan Marušič je izredni upravni nadzor odredil po razkritju medijev, da je Zdravstveni dom Izola pod vodenjem prejšnje v. d. direktorice Gordane Živčec Kalan, ki je tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, zastavil 150.000 evrov lastnih sredstev kot garancijo za posojilo podjetju Mabra Inženiring.

Nadzor je pokazal tudi druge nepravilnosti. Direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Elda Gregorič Rogelj je izpostavila, da je imel zdravstveni dom z Živčec Kalanovo za njene naloge v. d. direktorice sklenjeno pogodbo o poslovodenju, za njeno zdravniško delo pa pogodbo o zaposlitvi za 20 odstotkov delovnega časa.

Pogodba o poslovodenju je po besedah Gregorič Rogljeve z vidika zakona o delovnih razmerjih neustrezna. Tako pogodbo ima sklenjeno tudi sedanji v. d. direktorja zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. Ministrstvo za zdravje je zdravstveni dom pozvalo, naj tako pogodbo kot neustrezno spremeni. Problematično je tudi pomanjkanje evidentiranja prisotnosti na delu za vse zaposlene v zdravstvenem domu, vključno z Živčec Kalanovo. Nenazadnje se je v nadzoru pokazalo tudi, da v zdravstvenem domu pri nekaterih delovnih mestih ne spoštujejo kolektivne pogodbe, je še izpostavila Gregorič Rogljeva.

Minister Marušič je po zaključku nadzora pisal na Policijsko upravo Koper, računsko sodišče in ministrstvo za finance. Računskemu sodišču predlaga uvedbo revizije poslovanja zdravstvenega doma. Ministrstvu za finance predlaga pripravo sprememb zakona o javnih financah. Te spremembe bodo po besedah Gregorič Rogljeve kmalu v javni razpravi.

Policiji pa minister predlaga, naj preveri, ali je Živčec Kalanova v času vodenja zdravstvenega doma zlorabila svoj položaj. Na PU Koper zaradi interesa predkazenskega postopka podrobnosti o zadevi ne izdajajo. Policija je posle zdravstvenega doma pod drobnogled vzela že v začetku leta in postopkov še niso zaključili.

Komljanec je dejal, da v odločbi ministrstva ne vidijo nič spornega. Zadeve, na katere jih je ministrstvo opozorilo, bodo uredili. "Na nekatere stvari smo že prej opozarjali. Zdaj morajo svoje narediti organi pregona in računsko sodišče. Mi se ne ukvarjamo s preteklostjo, ampak s tekočimi problemi," je poudaril. Glede pogodbe o poslovodenju, ki jo ima tudi sam trenutno sklenjeno z zdravstvenim domom, pa je poudaril, da v kolikor bo imenovan za direktorja, bodo tudi to pravno zadevo ustrezno rešili.

Živčec Kalanova bo sprožila upravni spor

Gordana Živčec Kalan: "V današnjih zaostrenih gospodarskih razmerah je lahko tvegan še tako enostaven posel. Dejstvo pa je, da pri omenjeni zastavi ni izgubil nihče, korist je imel izključno ZD Izola, saj je na ta račun prišel do dodatnih nujno potrebnih sredstev za izvajanje zdravstvene dejavnosti."
Gordana Živčec Kalan: "V današnjih zaostrenih gospodarskih razmerah je lahko tvegan še tako enostaven posel. Dejstvo pa je, da pri omenjeni zastavi ni izgubil nihče, korist je imel izključno ZD Izola, saj je na ta račun prišel do dodatnih nujno potrebnih sredstev za izvajanje zdravstvene dejavnosti." FOTO: POP TV
Poudariti želim, da slovenska zakonodaja ne prepoveduje dejanja zastave kot sredstva zavarovanja tujega posojila ter pridobivanja sredstev zavoda s tega naslova. Zato zastava depozita za posojilo ne more biti nezakonita. Ministrstvo za zdravje, kakor tudi že prej Komisija za preprečevanje korupcije tudi nista navedla zakona in člena zakona, ki določa, da je ravnanje odgovorne osebe nezakonito. Ustavno sodišče Republike Slovenije je v svoji sodni praksi namreč že večkrat razsodilo, da je kršitev dolžnostnega ravnanja le tisto ravnanje, ki je v nasprotju z izrecno zakonsko določbo. Ker zastavni depozit z zakonom ni prepovedan, torej ne more biti nezakonit. Gordana Živčec Kalan

Živčec Kalanova ni podrobneje komentirala ugotovitev upravnega nadzora, "saj z njimi nisem bila seznanjena. Korektno pa bi bilo, da bi o vsebini in ugotovitvah nadzora ministrstvo za zdravje neposredno seznanilo tudi prizadete." Ponovila je, da zakonodaja ne prepoveduje dajanja zastave za zavarovanje tujega posojila.

Spomnila je, da je bila prva pogodba s podjetjem Interfin naložbe, ki naj bi jo zdravstveno ministrstvo označilo kot neustrezno, podpisana že leta 1996, od takrat pa so jo, "vključno z mojim predhodnikom in sedanjim v. d. direktorja Zdravstvenega doma Izola vseskozi podaljševali. Zato odločitve za pristop k takšnemu načinu poslovanja nikakor ne gre pripisovati meni. Ne nazadnje pa je bilo iz bilanc zadnjih 15 let razvidno, da ima Zdravstveni dom Izola finančne naložbe, pa to do sedaj nikoli za nikogar ni bilo sporno."

Pred upravnim sodiščem bo sprožila upravni spor zoper načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije. Kot razlog navaja "grob poseg komisije v človekove pravice in temeljne svoboščine, ki jih varuje slovenska ustava, kršitvi pravnega načela domneve nedolžnosti iz 27. člena ustave ter celo kršitvi določbe 13. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Vseskozi sem namreč delovala pregledno, natančno ter v skladu z načeli skrbnega gospodarja. V tem trenutku so zato kakršne koli sodbe močno preuranjene, saj noben postopek pred organi pregona sploh ni zaključen, še manj pa dokazana kakršna koli krivda."

Njen pooblaščenec Janez Tekavc je sicer sredi februarja Policijsko upravo Koper pozval, da v kolikor tožilstvu v konkretnem primeru še niso odstopili zadeve oziroma mu dali poročila, naj to storijo čim prej, "saj je želja vseh, da se zadeva čim prej razjasni".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ironi
20. 04. 2011 10.41
Lotite se že te Kalanke, da se ne bo delala iz vseh norca! Kriminal je kriminal in še drugim potuho daje!!!!!
tezkakovina
19. 04. 2011 17.19
Sem mislil , da že nabira kamilice na IG-u in jih dila kot čudežni napoj .
Geronemo
19. 04. 2011 10.53
Pa kaj vam je s temi zavlačevanji itd... JAVNA USTANOVA NE MORE SODELOVATI S ZASEBNIM PODJETJEM ČE ZATO NI BILO RAZPISA.... konec... In koliko tople vode še bo odkrito poleg vsega tega... Babo zapret pa konec....
major1
19. 04. 2011 10.17
Posel ni skladen z zakonodajo, vendar je gospa v beli halji nedolžna.
felixkp
19. 04. 2011 09.02
Pa kaj še vedno ni v zaporu??!!
tito-idol
19. 04. 2011 08.52
Zakaj ni v priporu?A je ona drugačna od nas?V pripor z njo in PREPOVED dela v državni službi in prepoved sodelovanja z državo...narod VAM bo sodil sam...prej kot slej!tik tak tik tak...
Svobodni
19. 04. 2011 08.42
Psi lajajo, karavana gre dalje.