Slovenija

Poseg v delo tožilstva?

Ljubljana, 24. 03. 2009 20.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranja ministrica Kresalova bo na željo pravosodnega ministra Zalarja preverila, ali je policija ravnala neprimerno pri nadzoru komunikacij osumljenih v primeru Patria.

Kresalova je Zalarjevo pismo odstopila Generalni policijski upravi, ta pa se mora v najkrajšem možnem času vsebinsko opredeliti do navedb Brezigarjeve.
Kresalova je Zalarjevo pismo odstopila Generalni policijski upravi, ta pa se mora v najkrajšem možnem času vsebinsko opredeliti do navedb Brezigarjeve. FOTO: Miro Majcen

Minister za pravosodje Aleš Zalar je notranji ministrici Katarini Kresal poslal dopis, v katerem jo je zaprosil, da preveri, ali je v okviru njenih pristojnosti mogoče pridobiti ustrezna pojasnila Generalne policijske uprave v zvezi z dopisom generalne državne tožilke Barbare Brezigar ministru, v katerem Brezigarjeva piše, da naj bi šlo pri nadzoru njene telefonske komunikacije v primeru Patria za poseg v neodvisnost tožilstva.

Zalar meni, da je zaradi zagotavljanja dolžnega sodelovanja in zaupanja med pristojnimi državnimi organi, ki delujejo v okviru predkazenskega postopka, nujno, da se odprta vprašanja čim prej razčistijo in ugotovitve po potrebi tudi javno predstavijo, so še zapisali na ministrstvu.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je v pisni izjavi potrdila, da je prejela dopis pravosodnega ministra Zalarja s pojasnili generalne državne tožilke Barbare Brezigar, ki "se nanašajo na zadnje dogodke pri preiskavi primera Patria, iz katerih izhajajo nekatere njene obtožbe na račun policije".

Kot je zapisala, je pismo odstopila Generalni policijski upravi, in sicer z zahtevo, da se v najkrajšem času vsebinsko in podrobno opredeli do vseh navedb generalne državne tožilke. "Po prejemu njihovega odgovora, ki ga bom posredovala tudi ministru Zalarju, bo možno oceniti, ali so potrebni kakšni drugi ukrepi," je še sporočila Kresalova.

Kot je znano, naj bi policija med preverjanjem izpiskov telefonskih pogovorov osumljenih v aferi Patria odkrila, da je imela z enim izmed njih stike tudi Barbara Brezigar. Brezigarjeva je navedbe označila za insinuacije, medtem ko jih v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek zaradi interesa preiskave ni želel komentirati.

Minister za pravosodje Aleš Zalar pa je minuli teden v zvezi z zadevo povedal, da je generalno državno tožilko zaprosil za pojasnilo o nekaterih povezavah in nadzorom komunikacij, povezanih z afero Patria. Kot je dejal, namreč navedbe, ki so se pojavile glede nekaterih povezav in nadzorov komunikacij, terjajo pojasnilo, "kaj se je tu zgodilo, ali je bilo vse zakonito in ali gre za kakršne koli nedovoljene ukrepe ali povezave".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mina.si
25. 03. 2009 18.33
Stvar je , kristalno jasna ! Klic člana LDS , ne bi vzbudil nobene pozornosti ! Sedaj je pa cela afera ker je to storil nekdo , iz sovražnega tabora Vročekrvneži , se bodo spet naslajali , ob grozotah partijskih , čarovniških procesov !
leprin
25. 03. 2009 11.51
Veliko domišljije imajo današnji levičarji. Nikoli jim ne zmanjka idej, če žele doseči svoj cilj. Dobro nadaljujejo delo komunistov. Najprej diskvalifikacija, nato likvidacija. Barbara Brezigar je zanje moteča. Dela dobro, je poštena, kar seveda mnogim ni všeč. Dokazi so za levičarje postranska zadeva. Vedno jih je mogoče prirediti.
pijo
25. 03. 2009 11.07
Ta se bo posrala ne pa preverila!!!!!!!!!
m0dridirkac
25. 03. 2009 09.53
A ni začetek celotne zgodbe v tem, da so FINCI prisluškovali enim svojim osumljencem, potem pa so naše zaprosili za imena lastnikov telefonskih številk, ki so jih finski osumljeni klicali? Torej ima BB pač nesrečo, da jo kličejo neprave osebe. Oz. jih je mogoče tudi ona klicala.
zakretene
25. 03. 2009 09.47
Ah in zdaj bodo policisti preiskovali sami sebe. Genijalno, vredno karte za v Milano.
JAMAN
25. 03. 2009 09.42
Ja sicer Kresalovo ne zagovarjam, ampak jo je zato Zalar-Minister za pravosoje zaprosil za preverko, njega pa je o tem obvestila Brezigarjeva-Generalna državna tožilka, tako da Kresalova pač dela, kar ji je naročeno oz. zaprošeno. Je pa prav čudno vsaj meni, da se ime naše generalne tožilke omenja v tolikih aferah. Ne vem ali jo nekdo res ne mara in ji hoče kaj podtaknit ali pa je kar resnice v teh raznih novinarskih pisanjih!?
Ranunculus
25. 03. 2009 09.12
Paniko dela po nepotrebnem in v naprej, ker se boji, da bi jo izločili iz primera. Glede upravičenosti nadzora pa je stvar po mojem precej narobe zastavljena, saj kaže na nezmožnost nadzora osumljenca. Po Barbarinem tolmačenju torej lahko nadzorujejo osumljenčeve klice in ko ta pokliče nekoga iz tožilstva, morajo nadzorovalci takoj zamižati in izbrisati klic iz evidence. Ja, tale nadzor dejansko posega v neodvisnost tožilstva, vendar pa se je to zgodilo zaradi neneodvisnosti tožilstva od primera oz. osumljenca/ev. Sicer pa... kdo še ne ve, da je JJ Barbari dal urediti zobe in jo dal v tečaj retorike ter naredil še par popravkov, da je iz nje naredil kandidatko za predsednico? Ali morda kdo bverjame v neodvisnost tožilstva v primeru Patria? No, tisti, ki verjamete - moje sožalje.
kapitalist
25. 03. 2009 08.55
kresalka naj raje preveri njeno tastaro...........
Vladimir Štuhec
25. 03. 2009 08.06
vrana, vrani oka ne izkljuje.star pregovor.kje je dim je ogenj.
CKKPJ_Milko
25. 03. 2009 07.13
Ja ja...že Tone Rop je marsikaj slišal pa so se dogovarjali...potem le pogovarjali...nato je pa utihnil.....
laufer
25. 03. 2009 06.12
Je to problem vesti?
dimci
25. 03. 2009 02.26
V primeru sumu korupcijskega dejanja bi moral biti zakon da NOBEDEN nima pravice do svoje zasebnosti in zasebnosti nekega državnega tožilstva še manj,ker se ve da lahko tožilstvo marsikaj prekrije, izgubi ali pa založi (kot depeše). V tem primeru lahko samo sklepam da tožilka išče neko "napako v postopku" da se dokazi pridobljeni s temi postopki ne bi uporabili na šodišču. Vsekakor NE!!! Postopki kljub temu da so bili illegalni un dokazi ki naj bi jih v njih pridobili se v vsakem primeru MORAJO upoštevati. Tu gre za storjeno kaznivo dejanje ne nekih legitimnih postopkov.
japajeres
24. 03. 2009 22.47
MBEK
24. 03. 2009 22.27
Patria....kle je en kup ljudi povezanih med seboj....usem se gre pa za dnar ker je v igri blo velik dnarja. Zdj pa k se jih razkrinka pa vsi se neki vlečejo vn iz dreka.
ostrorogi
24. 03. 2009 22.24
V bistvu je večji problem da ministri javno obravnavajo dopise in vsebino, kajti če bi imeli namen zadevi priti do dna bi to počeli v tišini kajti v nasprotnem primeru bo obramba to izkoristila kot okuženost tožilstva. Verjetno pa je to tudi namen!
jacfive
24. 03. 2009 22.22
Ja to bo očitno postal moto naših desnih komunistov. Čim začne nekdo preiskovati kakšne tvoje sumljive posle, pošlješ protestno pismo, noto, whatever in pričakuješ, da bo preiskava takoj ustavljena. Tako kot na kubi, s. koreji,...Le da tam ljudi, ki se preveč vtikujejo v politike kar fizično likvidirajo - hvalabogu si tega pri nas zaenkrat še ne upajo.
badermeinhof
24. 03. 2009 21.54
V katerem Brezigarjeva piše ministru, da naj bi šlo pri nadzoru njene telefonske komunikacije v primeru Patria za poseg v neodvisnost tožilstva. Ma saj to je za Ljublana Moste Polje! Kako si lahko generalna državna tožilka lahko privošči kaj takega! Ne gre se za neodvisnost tožilstva!! Ampak za pregon organiziranega kriminala, kjer so lahko osumljenci tudi tožilci ali pa sam gospod papež.
RADO62
24. 03. 2009 21.37
Ja kva sta se pa ta dva ptička dogovorila ??? heh
Pošten Zvezdaš
24. 03. 2009 21.32
PIJATEL ,TAKO PA NI LEPO ,DA SE OBNAŠAŠ.NEZAMERI.
Robert Koper
24. 03. 2009 21.28
generalno drž.tožilko je lahko sram.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! človek k imora iti za vzor drugim, ugled.in kaj počne?v raznih aferah enkrat ukrepa tako, drugič drugače, trejič ponovno drugače. vse zavisi ali so nasproti njeni ali nasprotni.to ni pošteno!vsi so pred zakonom enaki!!!toda jan..k je naredil slugo, usluge je potrebno vračati....