Slovenija

Chavez ugodil Türkovi prošnji

Ljubljana, 11. 07. 2008 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Venezuelski predsednik Chavez je odobril prošnjo slovenskega predsednika Türka, da bi slovenski državljani v venezuelskih zaporih preostanek kazni lahko prestajali v domovini.

Predsednik Türk je venezuelskega predsednika Chaveza osebno prosil, da bi zaporniki preostanek kazni prestajali v Sloveniji.
Predsednik Türk je venezuelskega predsednika Chaveza osebno prosil, da bi zaporniki preostanek kazni prestajali v Sloveniji. FOTO: POP TV
Prenos izvršitve kazni poteka v skladu s konvencijo o transferju obsojenih oseb, ki sta jo Slovenija in Venezuela podpisali leta 1993. Konvencija omogoča, da obsojena oseba zaprosi za prenos izvršitve zaporne kazni iz države, v kateri je bila obsojena, v državo, katere državljan je. O prenosu izvršitve kazni s pravnomočno odločbo odloča pristojno slovensko sodišče, prav tako je potrebno pridobiti soglasje države izreka kazni.

Predsednik Danilo Türk je venezuelskega predsednika Huga Chaveza za to zaprosil med njunim srečanjem 4. aprila v okviru predsednikovega uradnega obiska v Latinski Ameriki.

Preostanek kazni bodo prestajali v Sloveniji

Slovenski predsednik je med aprilskim srečanjem Chavezu izročil seznam štirih slovenskih državljanov in ga osebno zaprosil, da bi preostanek kazni prestajali v Sloveniji. Venezuelski predsednik se je pozitivno odzval na prošnjo in odobril takojšnji transfer za vse štiri zapornike, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Kot so v uradu zapisali v sporočilu za javnost, slovenski državni organi trenutno usklajujejo še zadnje podrobnosti in listine v luči dogovora o tehničnih okoliščinah transferja.

Türk se zahvaljuje Chavezu

Türk se je v današnjem pismu venezuelskemu predsedniku zahvalil za njegovo razumevanje in pomoč pri razrešitvi tega vprašanja. "Vaš občutek za usodo mladih ljudi, ki zaidejo v težave, je izrednega pomena," je zapisal Türk in Chavezu izrazil iskreno hvaležnost za učinkovitost, ki so jo pokazale venezuelske oblasti pri reševanju tega vprašanja, so še sporočili z njegovega urada.

Dobro sodelovanje med državama

Z ministrstva za pravosodje so medtem potrdili, da trenutno vodijo postopke prenosa izvršitve kazni iz Venezuele za štiri osebe. V treh primerih je postopek z vidika slovenskega ministrstva že zaključen, Venezuela pa je že podala svoje soglasje k transferju, tako da je potrebno izvesti le še dejansko predajo oseb. V enem primeru postopek pridobitve soglasja Venezuele še poteka, tukajšnje ministrstvo pa je že posredovalo ustrezno dokumentacijo.

Hugo Chavez.
Hugo Chavez. FOTO: Reuters

Kot so dodali, so bili postopki kljub zapleteni naravi zadev in geografski oddaljenosti po zaslugi dobrega sodelovanja med državama in hitrega ter strokovnega odziva vseh vpletenih institucij in posameznikov relativno hitro zaključeni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poznam_Resnico
16. 07. 2008 18.14
BRAVO TURK, BRAVO CHAVEZ!! Hvala ker nam bosta vrnila našega prijatelja!!!!!!!!!!!! HVALA!!!! naj vam povem da to niso kriminalci ampak mladi ljudje ki so bili zavedeni. glede pederisanja po zaporih v j.amriki vam lahko povem da tega ni ker sovrazijo gaye in mocno spostujejo ženo in druzino. vsaj v teh dveh zaporih v katerih je naš prijatelj. arksikris: ti ki pridejo iz venezuelskega zapora niso vajeni cistoce ne klime ne televizije vajeni so le preziveti vsako sekundo in ko pride k nam bo to zanj kot da je prisel v nebesa in bo priden ko angelček. Ne govor neumnosti ker ne ves kaj se dogaja... Prison break 3. sezona je le omiljena verzija kar se dogaja našemu prijatelju. ne bit tok škodoželjen če se teb ne zgodi nič lepega v življenju ti ni noben kriv in ne želi tudi drugemu slabega.
mac4_m
13. 07. 2008 15.57
gotovo predsednik in pahor ne ščitita brezveze kriminalcev. Roka roko opere...
nerynerka
12. 07. 2008 16.47
na Povsetovi je milina, ...TV, PS3, cigarete, Hrana, Obiski, Telefoni tud mobilci, mamila, tablet kokr ces,lohka jeb...mater pazniku......mah skratka hotel v centru Ljubljane
reklamacija
12. 07. 2008 16.34
policija in gospod sturm se zgledujejo po ameriskih butcih.tam je vec crncov v zaporih kot pa solah!
reklamacija
12. 07. 2008 16.32
sedaj te ze zaradi kresnicke ce je nimas na cesti zaperejo,polovica jih je itak po krivici zaprtih,kdo bo pa pokorn taksni ciganski drzavi?!podelam se na taksno drzavo in taksne policajcke.zakoni so pa taksni da ce en liter viskija ukrades dobis isto kazen kot ce nekiga cloveka razmesaris.
arksikris
12. 07. 2008 15.15
Le čemu?! Si želijo v slovenske zapore, kajne? Ko bodo tu bodo pa gladovno stavkali, češ, da imajo premalo udobno. Delavec, ki pošteno dela, pa lahko preživi v skromnem bivališču. Na te raje pomislite, gospod predsednik države. Škoda mojega glasu, ki ste ga dobili na volitvah.
mac4_m
12. 07. 2008 14.00
drugod imajo zapore ja, in tja nihče ne želi. Kakšna klima neki, tiho pa vesel bit, če kero ne dobi v ta zadnjo. Sicer so si pa kučko and co. v kopru že naredili zapor iz marmorja za vsak slučaj, samo se še ne uporablja...
Tonček Balonček
12. 07. 2008 11.38
Kot vemo, so naši zapori prenatrpani, preponi, vroči in ni rečeno, da je še slabše kot tam! Zakaj s enaši ne zmenijo s Srbi, Bosanci in Hrvati, da njihovi drž+avljani jkazni ne prestajajo pri njih, sprostili bi kapacitete, končno vsi tudi računamo na naval, ki se po zgodil v zvezi z bojem proti tajkunom, saj poteka z največjo možn močjo! Možn je tudi, da računajo, da bodo obsojeni tajkuni zaporne kazni prestajali kej na karibih, Floridi, končno nima sakdo okusa v maniruin Šuštarja ali Boštjana Šobe, ki imata raje Kanado, pa še tam se je Šuštar naveličal!!
Buena Vita
12. 07. 2008 08.37
mach4_m hu,to se pa strinja,to bi pri nas še kaku potreboval
mac4_m
11. 07. 2008 21.02
dzuba 63 morda bi morali poslati v venezuelo kakšno delegacijo, da se naučimo tudi mi narediti zapore, kamor se nihče ne bi želel vračati. Zapori bi bili prazni, kriminalnega drega pa nikjer najti! Toliko v vednost raznim pravnim 'strokovnjakom', katerih strokovnost je kriva za prenatrpanost zaporov in za razbohtenje kriminala pri nas..
bučar
11. 07. 2008 20.50
nekaj najbolšga je storil za medsosedske odnose- vsa čast
bučar
11. 07. 2008 20.48
je pa res storil nekaj pomembnega - obliž za njegove volivce -lahko ste ponosni na takega predsednika (ni za rubriko verjeli ali ne)
dzuba63
11. 07. 2008 20.00
gospodu predsedniku pa se v imenu vseh štirih in njihovih svojcev lahko vsi samo zahvalimo.
dzuba63
11. 07. 2008 19.55
vam, vsem zelo pametnim ne privoščim niti enega dneva v njihovem zaporu. je lažje biti pri nas celo leto na dobu.
reklamacija
11. 07. 2008 19.51
bravo turk,ponosn sm nate.
mac4_m
11. 07. 2008 19.39
no tudi drnovšek je pomiloščal kriminalce. Sej ko pridejo sem bojo hitro spuščeni mar ne?
juventus
11. 07. 2008 19.38
DEJTE NO .OBADVA STA ČIST NESPOSOBNA !!!!!!!!!!!!!!!!!
juventus
11. 07. 2008 19.28
Dej ta PREKMURC SE PA SAM JAJCA ,MU JE ŽE SLAVA U GLAVO STOPILA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
_balast_
11. 07. 2008 19.21
jah je cenej za njega, da jih mi žvimo, ne pa oni.
Eastman
11. 07. 2008 18.40
Čeprav so slovenski državljani lahko zaradi mene ostanejo tam, sploh če so bili obsojeni zaradi tihotapljenja mamil. Taki si ne zaslužijo usmiljenja.