Slovenija

'Posamezni avtorji na škodo drugih dobijo višje honorarje'

Ljubljana, 02. 06. 2011 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zunanjim članom Sazas sporoča: "Tisti, ki nič ne prispeva (ali pa premalo), je zaščiten, ne more pa imeti besede in kot redni član krojiti 'politike' Združenja," je razvidno iz odločbe urada za varstvo konkurence.

V delni odločbi urada za varstvo konkurence z dne 8. aprila ugotavljajo, da je Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije (Sazas) izkrivljajo konkurenco med avtorji in zlorabilo prevladujoč položaj na trgu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic za avtorje glasbenih del. Urad je zato Sazasu naložil, da mora od dneva vročitve odločbe prenehati z nezakonitimi ravnanji.

Jurij Žurej
Jurij Žurej FOTO: POP TV
Spor med Sazasom in uradom za intelektualno lastnino se vleče več kot leto dni. Sazas je zaradi prekoračitve pooblastil in izsiljevanja ovadil direktorja urada za intelektualno lastnino Jurija Žureja, zahtevali so tudi njegov odstop. Urad pa je Sazas prijavil komisiji za preprečevanje korupcije in tožilstvu dal predlog za presojo, ali Sazas opravlja pridobitno ali nepridobitno dejavnost.

Odločbo urada za varstvo konkurence je na spletni strani objavil urad za intelektualno lastnino. Iz nje je razvidno, da je Sazas brez ugotavljanja dejanske uporabe pesmi delil nadomestila za leta 2005, 2006, 2007 in 2008. Honorarje naj bi izplačevali brez ekonomsko utemeljene ocene, na podlagi netransparentnih, subjektivno in retroaktivno določenih pravil, na katera so lahko vplivali zgolj redni člani z glasovalno pravico, ki so bili zato v boljšem položaju od ostalih avtorjev. Podobno naj bi bilo tudi z obveznim vplačevanjem v promocijski sklad od leta 2004 do vsaj 2009, iz katerega naj bi šel denar tudi v roke glasbenikov, ki so jih izbrali posamezniki z glasovalno pravico.

Odločba nalaga, da mora Sazas vsem omogočiti enake glasovalne pravice, da morajo biti na spletni strani letna poročila in vse, kar se nanaša na obračun, da morajo vsakemu članu omogočiti pregled financ. Sazas mora spremembe uvesti do naslednje skupščine.

Situacija v Sazasu je trenutno takšna: pravico do soodločanja in volitev imajo redni člani, ki jih je okoli 200 in Sazasu letno plačujejo 4000 evrov. Zunanjih članov je okoli 5000 in jim Sazas sporoča: "Tisti, ki nič ne prispeva (ali pa premalo), je zaščiten, ne more pa imeti besede in kot redni član krojiti 'politike' Združenja," je razvidno iz enega od dokumentov v odločbi.

Zunanji člani pa se pritožujejo: "Od vas nisem prejel plačila ali obračuna. Ko sem vas poklical po telefonu, so mi rekli, da sem zamudil pritožbeni rok in naj poskusim naslednje leto. Nisem vedel niti, na kaj naj se pritožim, saj nisem dobil obračuna." Moti jih po njihovem mnenju nepravično razdeljevanje sredstev: "Pri izplačilih prihaja do krivičnih razlik, kjer posamezni avtorji na škodo drugih prejemajo neprimerno višje honorarje."

Sazas toži državo in Žureja

Sazasovi odvetniki medtem pripravljajo odškodninsko tožbo zoper državo in nekatere javne uslužbence, pri čemer bo samo odškodninski zahtevek zoper direktorja urada za intelektualno lastnino Jurija Žureja več milijonov evrov. 66 slovenskih glasbenih avtorjev pa je premierju Borutu Pahorju in gospodarski ministrici Darji Radić poslalo odprto pismo, v katerem ju obveščajo o dejanjih Žureja, sekretarke na uradu za intelektualno lastnino Petre Boškin in vršilca direktorja urada za varstvo konkurence Damjana Matičiča.

Po Sazasovih prepričanjih omenjeni s svojimi dejanji povzročajo avtorjem in Sazasu nenadomestljivo škodo in posledično uničujejo oziroma zavirajo slovenski avtorski potencial, obenem pa blatijo njihov ugled. Žurej in Boškinova po navedbah avtorjev povzročata tudi finančno škodo, ki znaša že več milijonov avtorjev. Zdi se jim, da omenjene državne uradnike, namesto da bi ščitili avtorske pravice, ki so gonilo razvoja in ustvarjalnosti, skrbi samo za dobrobit uporabnikov glasbe, čeprav je oškodovan tudi državni proračun.

Po njihovih navedbah je delovanje urada za intelektualno lastnino tudi dokazano nezakonito, zato se čudijo, ker državni organi ne ukrepajo. Sprašujejo se, do kolikšne mere lahko določen državni uradnik krši zakonodajo in prekoračuje pooblastila, ne da bi za svoja dejanja odgovarjal.

Šef Sazasa Matjaž Zupan
Šef Sazasa Matjaž Zupan FOTO: Miro Majcen

Pravijo, da Žurej nenehno objavlja očitne laži o avtorjih in da prejemajo obvestila, da grozi in izsiljuje Sazasove poslovne partnerje. Avtorji, ki so združeni v Sazasu, tako ugotavljajo, da omenjeni uradniki svojo nadzorno funkcijo izrabljajo zato, da onemogočajo delovanje Sazasa, s čimer se okoriščajo tisti, ki zaradi neplačevanja za uporabo tuje lastnine "kujejo velike dobičke". Med temi omenjajo kabelske distributerje ter uvoznike praznih nosilcev zvoka in slike ter računalniških diskov.

Tri izgubljene sodbe

Upravno sodišče je sicer v treh sodbah potrdilo odločbe urada za intelektualno lastnino o zavrnitvi zahtev za izdajo dovoljenja. Pojavljali so se namreč očitki, da urad neutemeljeno ne izda dovoljenja oziroma začasnega dovoljenja za kolektivno upravljanje pravice do nadomestila za tonsko in vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe. Urad je odgovoril z objavo treh pravnomočnih sodb, s katerimi je upravno sodišče potrdilo odločbe urada o zavrnitvi zahtev za izdajo dovoljenja oziroma začasnega dovoljenja Sazasu in Zavodu IPF.

Upravno sodišče je z eno sodbo zavrnilo tožbo Sazasa zoper odločbo urada, s katero je urad zavrnil zahtevo Sazasa za izdajo tako stalnega kot tudi začasnega dovoljenja za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko in vizualno snemanje varovanih del, ki se izvršijo pod pogoji zasebne ali druge lastne uporabe. Z drugo sodbo je upravno sodišče zavrnilo tožbo Zavoda IPF in potrdilo odločbo urada, s katero je ta zavrnil vlogo za izdajo stalnega dovoljenja za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko in vizualno snemanje varovanih del, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe. S tretjo sodbo pa je upravno sodišče zavrnilo tožbo Zavoda IPF in potrdilo odločbo urada, s katero je urad zavrnil vlogo za izdajo začasnega dovoljenja za kolektivno upravljanje iste pravice.

Po mnenju sodišča mora za izdajo stalnega dovoljenja vložnik izkazati, da združuje vse raznovrstne upravičence do nadomestila. Za izdajo stalnega dovoljenja je prav tako nujno, da se v pravilih delitve nadomestila, ki morajo biti vsebovana v statutu kolektivne organizacije, določijo natančnejša merila za delitev nadomestila med posamezne upravičence. Pri izdaji začasnega dovoljenja je sodišče zavzelo stališče, da mora vložnik nujno predložiti sklenjeni dogovor vseh upravičencev do nadomestila o delitvi nadomestila.

Delna odločba Urada za varstvo konkurence z dne 8. aprila 2011
Odprto pismo slovenskih avtorjev
Sodba_I-U-1080_2010-17
Sodba_I-U-1111_2010-18
Sodba_I-U-1150_2010-24
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letmeseeit
02. 06. 2011 18.08
+1
Pahor ukini SAZAS in boš dobil takoj 5-10% volilcev.
letmeseeit
02. 06. 2011 18.05
+1
zakaj se Sazas, kratko malo ne ukine in se ustanovi transparentna agencija, katera naj bi delovala v korist vseh glasbenikov oz. avtorjev in seveda v korist nas poslušalcev.
ZavedniSlovenci
02. 06. 2011 17.49
+1
Pa kaj se sploh preganjate z njimi.UKINITI TAKOJ ,ker to j eše ena kriminalna združba od mnogih v Sloveniji...A zak ,ja povsem enostavno.Ker se z našo vlado podpira in splača biti samo tajun ali pa mafijec,oziroma po domače lo...ov
upornik18
02. 06. 2011 17.33
+1
jst sm ZA ukinitev SAZA!!!!!!!!
izotop
02. 06. 2011 17.21
+1
Sazas so lopovi. Predlagam referendum: ukinitev sazasa in zaplemba lastnine.
tronkodak
02. 06. 2011 14.21
Razpustit SAZAS, vrniti ves denar, ki so ga pokasirali neupravičeno. ALi pa naj pokažejo vsa nakazila tudi tujim izvajalcem, če so res tako pošteni. Pač krog ljudi, ki misli, da so bogovi. Pač krog "glasbene elite", ki kuje nezakonite dobičke. Kje so davčne službe, ki bi morale preveriti neskladja med uradno privaljenimi zaslužki in dejenskim premoženjem teh ljudi. NI JIH ! Mene pa takoj najdejo, če ne bi plačal dohodnine ali pa kakšne druge dajatve. Najbolje, da jim še vsak mesec od plače začnemo nakazovati 1%, zato ker poslušamo glasbo.
wsharky
02. 06. 2011 13.46
+1
... SAZAS je skupina propadlih glasbenikov, ki sedaj 'molzejo' vse, ki se uspesno ukvarjajo s petjem, predvajanjem slovenske glasbe in organizacijo koncertov slovenskih glasbenikov...
simevlado
02. 06. 2011 13.39
SAZAS je mafija ki vzeme in nič ne da...že tako v slo ni kvalitetnih artistov pa tud če se kdo kje najde ga pokopljejo...
Franca Špacapan
02. 06. 2011 13.08
+1
Gnile Zupanove komade vsak dan po večkrat slišim na slovenskih radijskih postajah, medtem ko druge - boljše avtorje dosti manj. Le zakaj? Dobi radijska postaja popust?
gostgozd
02. 06. 2011 13.04
+1
Dragi potrošniki, upam da veste, da je zaradi teh (in takim podobnih band/kolegov), ki jim uspeva nevemkako pritiskat na pisce zakonov (ki so seveda katastrofalno spisani in jih ne znajo interpretirati tudi eni izmed najboljših pravnih strokovnjakov pri nas!) vsak račnallnik, prenosnik, disk, mp3 plejer, prazni cd ... dražji za kar fletn %-ek ... naprimer - za vsak računalnik, ki se ga pripelje na slovenski trg je treba odvesti cca 10€ neki "agenciji" .. in za prazne diske ravno tako. marža za 500gb disk je 8€ .. ni švoh ne ... zanimivo je da za take stvari pa nisem opazil nobenega referenduma. niti neke večje razprave v javnosti. .. pa se nas vseh to pravzaprava zelo (čisto finančno tiče) ... torej - za trdi disk za katerege ste v štacuni odšteli recimo 60€ je šlo cca 8 € (15% !!) nekim sumljivim legalnim kriminalcem ... (zakon o zaščiti avtorskih pravic in podobna jaj...ca)
malnor
02. 06. 2011 12.27
+1
SAZAS je posebna mafijska celica v mafijski državi. Ne bojijo se nikogar, in s tožbami ustrahujejo vsakogar, ki jim stoji na poti. Tudi državo in državne institucije, ki bi jih morale nadzorovati.
borchy77
02. 06. 2011 12.23
PREVERJA JIH POLICIJA KRIMIUNALISTI KER DELUJEJO NEZAKONITO...PLAČEVAT JIH JE PA TREBA...KOT VSE V NAŠI SLOENIJI MOR MALA RAJA PLAČEVATI LOPOVSKE MAUHE
tomazbodner
02. 06. 2011 12.20
+1
A ne bi bilo za "majhne" ribe slovenske scene bolje, ce ustanovijo svojo organizacijo za pobiranje honorarjev, ter SAZAS-u prepovedo v njihovem imenu pobirati kakrsne koli honorarje?
a1b2c3d4e5f6
02. 06. 2011 12.16
+1
Sazas je legalna mafija, kar pa v republiki Slovenistan sploh ni več redek pojav...
Stanislav Žerjav
02. 06. 2011 12.10
Sazas samo rabi konkurenco in bodo zadeve hitro bolj jasne. Nekateri predvsem starejši pa tudi nekaj mlajših avtorjev je zaradi te situacije, če se izrazimo teniško, domicil avtorstva preneslo ali pa so tam že od nekdaj v Nemčijo,Avstrijo in celo Hrvaško.Slednji imajo zadeve presenetljivo dobro urejene.
_i_love_you_
02. 06. 2011 12.02
sazas so največji lopovi v državi tarife majo višje kot po celi evropi, s tem da so npr. gostinske , frizerske ali kakšne druge usluge v sloveniji dosti cenejše kot v evropi.... sramota! slovenska klasika : bogatenje posameznikov na račun sirotinje....
472683
02. 06. 2011 11.56
MIslim, da je SAZAS postal grupa previligiranih posameznikov, ki si veselo polnijo žepe. Kaj je bilo z ugotovljenimi nakazili sorodnikom avtorjev, da so se ti izognili davkom ? Bil bi zadnji čas da se njihovo delovanje temeljito pregleda, zaslužki pa naj postanejo javni. Objavijo naj tudi koliko namenijo denarja od pobranih avtorskih honorarjev tujim izvajalcem, z ozirom, da se tuja glasba kar veliko vrti.
POVOJ
02. 06. 2011 11.45
V Sloveniji je pol kvazi uradov in agencij za ukinit, ker je nemoralno, še bolj pa nelegalno pobiranje davka na davek, prispevek na prispevek in sprejemanje novih zakonov za nazaj.