Slovenija

Posadki ladij slovenske družbe brez hrane in vode

Reka, 11. 08. 2013 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mediji poročajo o dveh žalostnih zgodbah ladijskih posadk, ki sta ujeti v pristaniščih. Posadki sta brez hrane, vode in goriva za vrnitev domov. Obe imata skupni imenovalec, to je slovenska družba Euroshipping, katere lastnik Bogdan Glavina se jima ne oglaša že več tednov.

Bogdan Glavina
Bogdan Glavina FOTO: Kanal A

V alžirskem pristanišču Bejaia je obtičala ladja Istra, ki je v lasti slovenske družbe Euroshipping. Člani posadke za izkrcanje potrebujejo posebno dovoljenje, ki pa jim ga alžirske oblasti ne dajo, zato so že 19 dni ujeti na ladji, ki je praktično brez goriva, vode in hrane. Posadko sestavlja 11 članov, večinoma Gruzijcev in Hrvatov, poleg njih pa je tudi en Srb.

Klicali smo Bogdana Glavino na GSM in na telefonsko številko podjetja Euroshipping, a brez uspeha. Poslali smo mu tudi vprašanja na njegov elektronski naslov ter na naslov podjetja, na odgovore pa še čakamo, vendar brez zagotovila, da jih bomo dobili.

Posadka je v pristanišču že iztovorila tovor, šlo naj bi za les, zdaj pa je težava v tem, da posadka nima denarja za gorivo, s katerim bi lahko priplula vsaj do Španije, kjer bi jim lahko na pomoč priskočil Mednarodni pomorski sindikat, ki bi jim lahko nudil vsaj pravno pomoč.

Srbski član posadke Petar Perović je srbskim medijem sporočil, da se jim lastnik podjetja Euroshipping Bogdan Glavina ne oglasi, zato so se obrnili že na številne institucije.

Za hrvaške medije pa je spregovoril generalni sekretar Sindikata pomorcev Hrvaške Predrag Brazzoduro. Ta pravi, da so z Glavino imeli že številne težave. "Gre za človeka, ki med drugim sklepa neugodne pogodbe s posadko, ji ne izplačuje plač pravočasno in podobno," je dejal. Mediji dodajajo, da je posadka brez plač že od januarja, Brazzoduro pa pravi, da morda sam položaj posadke niti ni tako hud, kot se sliši, njihov namen pa bi lahko bil, da opozorijo na odnos lastnika ladje.

Po podatkih, dostopnih na spletu, ima Euroshipping blokirana dva tekoča računa pri NLB in dva pri Banki Celje. En tekoči račun pri NLB naj bi bil še dejaven. Lani naj bi imela družba za več kot 400.000 evrov izgube, predlani pa za dobrih tri milijone evrov.

Pojasnil je, da od Hrvatov, ki sestavljajo posadko njihov sindikat ni dobil konkretnega odgovora, kaj bi lahko za njih storili. Sam ocenjuje, da bi jim bilo treba zagotoviti gorivo za plovbo do Kopra. "Vendar pa je vprašanje, ali bi bilo to dovolj," nadaljuje in opozarja, da posadka ni podala nobene zahteve za repatriacijo.

Srbsko veleposlaništvo v Alžiriji je posadki že obljubilo hrano, vendar pa ji pomoči do danes niso mogli dostaviti, ker je od četrtka potekal ramazan, ki je v Alžiriji državni praznik.

Pri Reki še ena zelo podobna zgodba

V ladjedelnici v Kraljevici pri Reki pa je privezana še ladja Padna, ki je prav tako v lasti podjetja Euroshipping. Na ladji je prav tako veččlanska posadka. Včeraj so jo obiskali novinarji hrvaškega časopisa Novi list in ugotovili, da je s posadko vse prej kot rožnato. Sestavljajo jo dva Hrvata, pet Gruzijcev, trije Ukrajinci, Slovenec in Romun. Plač niso dobili že od februarja. Njihove zaloge hrane in goriva pa so tudi že pri koncu.

Pristanišče na Reki
Pristanišče na Reki FOTO: Thinkstock

Na Reko so ladjo pripeljali na remont v ladjedelnico Viktor Lenac, od tam pa so jih premestili v Kraljevico v ladjedelnico, ki je v stečaju. Tudi njim se Glavina ni oglasil že več tednov, ni jim poslal nobenega denarja, zaradi česar so prepuščeni samim sebi, hrvaškim oblastem in Sindikatu pomorstva.

Ko so novinarji prišli na ladjo, so hitro ugotovili, da po ladji ni nobenega reda. Povsod so ščurki, posadka pa nima denarja, da bi kupila sredstvo za njihovo uničenje. Ščurki hodijo tudi po kuhinji in shrambi. Posadka pije le vodo, ki jo dobijo preko gumijastih cevi iz pristanišča, vendar pa ima ta voda precej slab okus, čeprav je pitna. V shrambi in kuhinji imajo le še nekaj zalog testenin in paradižnikove mezge, druge hrane nimajo.

Zato so se včeraj organizirali hrvaški dobrotniki in zbrali nekaj hrane za lačne mornarje ter jim jo dostavili. Pogoji za življenje na ladji so izjemno težki, saj na ladji ne delujejo klimatske naprave, kar pomeni, da so temperature najmanj tolikšne kot zunaj, torej okoli 35 stopinj Celzija. "Tako živimo iz dneva v dan. Pred tretjo uro ni mogoče spati. Šele takrat malo popusti," so za Novi list mornarji opisali svoj vsakdan. Dodali so, da nimajo niti mila, tako da se ne morejo niti tuširati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aljoša Rijavec
12. 08. 2013 10.49
+12
Po kopru se pa z AMG vozi!Tipicen slovencek...!
koprcan11
12. 08. 2013 12.03
+1
koprcan11
12. 08. 2013 10.03
+44
gospod Glavina od junija ima novo firmo ADRIA PILOTI !!!!! PRI prejšnji firmi mu banka koper blokira račun in na novi firmi banka koper mu odpre račun,SRAMOTA SLOVENIJE!!!!!!!!!!!!!! SRAMOTA GLAVINA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ahmadinedzad
12. 08. 2013 09.51
+22
A se še spomnite gospoda Mehdorna, katerega so v Sloveniji, ja, tudi mediji očrnili kot največjega kriminalca. Ja, tega istega človeka zaradi katerega so nemške železnice v stomiljonskih dobičkih, človeka ki trenutno rešuje berlinsko letališče iz rdečih številk. Imel je rešitev za Luko Koper in tudi za slovenske železnice. Najprej bi vzpostavili red in s tem transparentnost, kar bi otežilo ali celo prekinilo delovanje podjetij oz. golaz ni, ki povzročajo take zaplete in posledično škodujejo slovenskemu gospodarstvu ter ugledu države nasploh. Zakaj so ga že "izgnali" iz države? Ja seveda, nacionalni interes(interes največjih kriminalcev v zgodovini Slovenstva). Pa kdor zadnji zapusti Slovenijo, naj prosim ugasne luč.
Götterdämmerung
12. 08. 2013 15.07
-1
Gospod Mehdorn je imel le skromno željo, vso socialistično premoženje železnic naj prej prepišemo na njega oziroma na njegovo veliko Nemčijo.
dostojevski II
12. 08. 2013 08.40
-14
..Klicali smo Bogdana Glavino na GSM in na telefonsko številko podjetja Euroshipping, a brez uspeha... ŠE EN PODJETNIK, KI JE ZAPUSTIL SLOVENIJO !!! In išče v tujini bolj ugodno poslovno okolje. Kjer ni požrešne države, kjer ni davkov, kjer ni potrebno plačevati delavcev...
sprint
12. 08. 2013 08.31
+22
Kaj novinarji klicat?? Temu poslovnežu morajo policisti potrkati na vrata brez kakšnega klicanja, ampak z nalogom za privod v zapore , po drugi strani pa z zaplembo vsega na nepošten način pridobljenega premoženja. In ti čimprej. Takih modelov se je v Sloveniji preveč razpaslo in je zadnji čas, da se jih iztrebi. Organi prava in pregona. Začnite uveljavljati zakone presneto. Tudi to dejanje je v enem od členov KZ kriminalizirano (poglavje o delavskih pravicah itd..).
Amasakul
12. 08. 2013 08.20
+2
tamorska
12. 08. 2013 07.41
+26
hej , vi ki vladate , zmigajte se za boga , ali boste pustili da nedolžni ljudje pomrejo ?
dostojevski II
12. 08. 2013 08.43
-9
Janša in Novakova pravita, da se država ne sme vtikati v gospodarstvo. Karitas in RK bi pa lahko pomagala...
Mugabee
12. 08. 2013 06.58
+9
Pravi Zlowenec!
F12
12. 08. 2013 05.14
+11
slovenski poslovneži...
chicago.bears
12. 08. 2013 02.43
+31
Jaz ne vem samo pisete o tem a da bi jim pomagal to pa ne drzava jim naj lepo priskrbi gorivo do slovenije alzirci bi jim lahko dostavli hrano in pijaco saj to pa res ne more bit tko hudo ko pa se vrnejo pa naj slovenija zapleni ladjo jo proda lopova v zapor vzet vsr premizenje kar ga verjetno ni malo poplacat vse dolgove in delavcem placat vse te ure ki so bili na ladji ce bi se to z godilo v zda bi vsi ki so bli na ladji osebno tozili firmo in lastnika samo slovenija sciti lopove njegov atek je pa osebni prjatu z skratom iz murgel tako da ne verjemem da se bo temu levicarju kaj zgodilo
HooplaToopla
12. 08. 2013 00.49
+6
Takega vraga se še požgati ne da, ker je samo železje. Ne vem ... Jaz bi fantom predlagal, da jo prestavijo iz plitvine malce bolj na odprto, poskusijo stvar navrtati in potopiti, ter se vrnejo domov. -- Če jo potopijo, bo vsaj ena skrb manj. Plač tako ne bodo dobili. --- Še bolj enostavno je pa, da napovedo vojno Alžiriji, se umaknejo na kopno ter počakajo, da jo razstreli Alžirsko vojno letalstvo ... Po Ženevski konvenciji mora zanje kot vojne ujetnike potem poskrbeti država Alžirija. Zastonj hrana. Pa je še en strošek manj. --- V domovini pa veteranski dodatek k penziji kasneje, čez 40 let. Ko pridejo iz Alžirskega taborišča za vojne ujetnike.
VolkBrenin
12. 08. 2013 01.02
+4
pa dober znesek za tega ladjarja, ker mora imeti ladjo zavarovano...in njemu bi naredili največjo uslugo...kup keša za nič....
VolkBrenin
12. 08. 2013 01.04
+2
z alžirci smo imeli v eks jugi že posle...mogoče se bo tam še kaka kamela spomnila tistih časov...
VolkBrenin
12. 08. 2013 01.17
+2
hopla...mišljeno je bilo, če posadka potopi ladjo...
Götterdämmerung
12. 08. 2013 00.26
+6
Pri nas lahko podjetnik zasluži edino, če ima botra, ki mu rihta posle, nihče drug ne daje denarja od sebe. Kje ti botri dobijo denar oziroma zakaj so bili prav oni upravičeni do državnih koncesij, je druga zgodba, važno je, da botri nič ne delajo sami in rabijo nekoga, da zanje opravi določene storitve. Ker je to lahko kdorkoli, ki zmore opraviti posel, botri podjetnike pravilo izsailjujejo in jim postavljajo praktično poljubne pogoje, razen mogoče, kadar gre za podjetja družinskih članov, kar tudi težje prikrijejo pred KPK. Sprašujem se torej, kdo je Glavin boter oziroma sorodnik in zakaj mu je naša splošna plovba sploh odstopila posle.
VolkBrenin
12. 08. 2013 00.54
+6
eni se celo sprašujejo...lepo somrak , lepo......lahko se vprašaš tudi drugače...zakaj je sploh kakšna firma, mislim predvsem na večje, šla v privat roke..?
Malossi
12. 08. 2013 00.21
+8
Za vsem skupaj stoji in koordinira Franci Matoz, kateri je pobral Glavini se zadnji dinar s pretvezo da ga bo resil pred dolgovi!!! Na koncu pa bo za Bogdana poskrbel da bo varen v zaporu tako kod bo zaprl Janso
tantadruj1
12. 08. 2013 08.10
+2
ja no. sej je tako tudi u redu. nazadnje pa še matoza v zapor. pa bo glih prav.
Tonček Balonček
11. 08. 2013 23.42
-10
Zakaj pa na palubi ne spij, ponoči menda ni 35 stopinj? PA akkšna ladja je to, da nimajo niti mila za nekaj etdnov, da ne omenjam insekticidov! Ni čudno, d aje alstnik Sloveenc,. Si predtsvljate kaj bi šele bilo, če lastnik ne bi bil zasebnik, ampak država, ki je znana kot slab gospodar!
crni.macek
11. 08. 2013 23.35
+38
Sramota za Slovenijo in za nas pravni sistem kateri dovoli taksne svinjarije. V primeru navadnega obcana oziroma navadnega smrtnika bi mu drzava ze ob minimalnem dolgu zaplenila bodisi neprimecnino, premicnino ali pa celo blokirala TR. Kaj pa v tem primeru kako lahko nas pravni sistem to sploh dovoljuje??? Imel je zaposlenih med 14 in 18 ljudi v pisarnah na Ankaranski c., poslal jih je na zavod.Od tega 4 zadrzal, a ostalim ostal dolzan nevem koliko denarja do danes jih ni poplačal. Dolzan v Slo raznim dobaviteljem fizicnim osebam in se in se bi lahko nasteval. Bahal se je vselej na okoli in vedno na racun drugih bodisi oceta kateri mu je kril hrbet, bodisi na racun bogih pomorcev katerih ni bil sposoben redno izplacevat ali vsaj pokazat cloveskega odnosa predvsem spostovanja. To ni le vsa svinjarija katero je počel kaj pa ponarejeni dokumenti za ladjo,ponarejeni plačilni nalogi,da so ladje prihajale v luko Kp po predhodnem posvetu z ocetom. Seveda oce ima svoje ljudi na Upravi za pomorstvo ... Mene osebno bi bilo sramota to pocet raje bi se pogreznil v zemljo.Iztekli so mu certifikati katere je sam osebno ponarejeval, 6 mesecev je ladja vila zastavo z neveljavnimi dokumenti.. Toda ne, njemu je le pomembno da se prevaza v njegovem marcedesu in jahti a za ekonomsko stalisce njegove posadke katera mu prinasa denar ga ne zanima!!! Prosim vas kje je tu ljudska etika, ocitno je ni!!! A oprostite sem pozabil to so cloveske vrline katere vas naucijo starsi, ocitno se je imel od koga ucit. Kako se clovek lahko sedaj sprehaja po Kp ko je ze skoraj vsakem drugem dolzen denar. Pravim doci ce cica na kolica, tako da globoko upam da cim hitreje placa za vse svoje grehe in za vse nevsecnosti katere je nakopal raznim ljudem. A Koper je nas ne zagovarjaj pokvarjenca ker poznamo ljudje kateri se ukvarjamo ze vrsto let z pomorstvom zelo dobro in doticne stvari so jasne kakor beli dan.
Tonček Balonček
12. 08. 2013 00.11
+4
tali?ni tom
11. 08. 2013 23.20
+6
nedvoumno je dokazano da kjerkoli ali da koga ne prizadenem , skoraj povsod kjer je šev slovenec je katastrofa! nlb,predsednik-ca slovenske vlade ,vegrad,sct,litostroj,tam,ma , tisoče firm! dokler je bil Joža smo bli carji! kar se pa prispevka tiče , mornarji so včasih kaznovali kapitana tako da so ga "izkrcali" !! in v čem je problem???
Tonček Balonček
12. 08. 2013 00.12
-2
JAnša je takorekoč edina izjema, ima pripravljene ukrepe za zagon gospodarstva!
Asso Asso
11. 08. 2013 23.17
+4
eee...moj KJN, toliko vode je že steklo in še vedno se niste naučili molčat, vedi da raje bit tiho kot neumnost reč, čeprav nisi čist v zmoti, seveda treba slišat tudi drugo plat zgodbe in vedi da če se piše o negativnih stvareh je normalno da bodo ljudje kritizirali, če bi Glavina prodal svojega mercedesa amg-ja vrdnega okoli 100 tisočakov da pripelje delavce domov bi ljudje drugače reagirali ne? Lahko je špilat po Kopru frajera z dobrim avtom in jahtami in vse kar spada temu zdraven, bit pa človek je danes zelo težko, ma ne samo da je težko, danes stem ne vspeš zlahka, raje mučkat bit frajer in se družit z samoklicanimi pomembneži kot bit pošten in človek. Samo ljudem je prekipelo, stvari se obračajo, nerabimo več takih ljudi, nerabimo stranke polne izbranih lokalnih podjetnikov, smo mislili da je to rešitev vendar ni in to se vidi po celem svetu. Sej zdaj se mu vse vrača, "vse se plača vse se vrača" samo žau ne z denarjem :/ In ne pričakuj da bodo ljudje razmišljali, zakaj pa bi? Imamo dovolj svojih problemov zakaj bi tuhtal o drugih, Novica je da so dve ladji zapuščeni več mesecv in nobeden jim ne pomaga, kako lahko drugače interpretiram to novico? mogoče tako, kličejo Glavino da jih reši muk samo ubožec je na zasluženem dopustu da se odpočije in se jim ne javi, ubožec res :/ Vemo, probaš malo umirit stvari, pač je vaš podpornik ali kaj temu podobno in verjetno ti ni vseeno samo nebo šlo, to mineštro ki je skuhal naj jo zdaj sam poje! Aja novinarji so itak danes hmm...ne najdem besed, no kar koli so naj bodo niso pa sigurno novinarji, razen izjem da smo na jasnem, nekaj novinarjev se trudi samo kaj ko lastnikom medijev večkrat ne zanima resnica ampak senzacija, ma to je druga zgodba....
crni mitja
11. 08. 2013 22.22
+5
koper je nas kako te ni sram pisat take svinjarije?In ti si iz mesta ob morju vsaj malo bi lahko vedel kako se sluzi na ladji kruh sram te je lahko
crni mitja
11. 08. 2013 22.17
+6
slovensko pomorstvo je adijo ze leta1988.Ne pa da zavajajo slovenski narod kako so pirati napadli slovensko ladjo,kako zaposlujejo slovenske pomorscake,kako imajo dobre place,kako so placani prispevki in vse super
crni mitja
11. 08. 2013 22.08
+14
naj se slovenski narod ze enkrat zbudi in gre na ulice! katera ladja za tovorni promet je od slovenije. In koper je nas nehaj srat in zavajat slovenski narod ker dobro vemo kako je v kopru