Tujina

Portugalsko ustavno sodišče zavrnilo varčevalni ukrep vlade

Lizbona, 06. 07. 2012 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Portugalsko ustavno sodišče je razsodilo, da je ukrep, ki javnim uslužbencem ukinja 13. in 14. plačo ter upokojenim uslužbencem ukinja 13. in 14. izplačilo, neustaven ter tako zavrnilo pomemben del vladnih varčevalnih ukrepov.

Proti varčevalnim ukrepom nasprotujejo številni portugalski državljani.
Proti varčevalnim ukrepom nasprotujejo številni portugalski državljani. FOTO: Reuters

Portugalsko ustavno sodišče je odločilo, da je pomemben varčevalni ukrep portugalske vlade neustaven. Zakon, s katerim je vlada javnim uslužbencem ukinila trinajsto in štirinajsto plačo, upokojenim državnim uradnikom, ki prejemajo več kot 1000 evrov pokojnine, pa trinajsto in štirinajsto izplačilo, namreč krši načelo enakosti, je ugotovilo.

Gre za enega pomembnejših varčevalnih ukrepov portugalske vlade, ki bi veljal tri leta. Ustavno sodišče je presodilo, da ta ukrep krši načelo enakosti, saj predvideva dodatno varčevanje pri javnih uslužbencih in nekaterih upokojencih, ki ga drugim državljanom ne bo treba prenašati.

Vendarle pa so ustavni sodniki dovolili, da se ukrep izvede letos. S svojo razsodbo namreč ne želijo povzročiti, da vlada ne bi izpolnila zastavljenih ciljev glede zmanjšanja proračunskega primanjkljaja.

V presojo ustavnemu sodišču so ukrep januarja poslali opozicijski poslanci. Gre za del varčevalnega načrta, s katerim želi vlada zmanjšati proračunski primanjkljaj v zameno za 78 milijard evrov vreden rešilni paket pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Odločitev sodišča bi lahko državo stala dve milijardi evrov, ocenjuje časnik Diario de Noticias.

Portugalski premier Pedro Passos Coelho je po objavi razsodbe menil, da njegovi vladi ostane le ena alternativna rešitev. "Edina rešitev, s katero bi vztrajali pri nameri prilagajanja financ, nujni za izpolnitev zavez Portugalske, je razširitev ukrepa na vse prebivalce," je dejal.

Vlada Passosa Coelha je mednarodnim posojilodajalcem obljubila, da bo letos javnofinančna luknja največ 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi bila znotraj meje treh odstotkov BDP.

Lani je Portugalski uspelo javnofinančni primanjkljaj spraviti na 4,2 odstotka BDP, kar je precej bolje od zastavljenega cilja 5,9 odstotka. V prvem letošnjem četrtletju pa je luknja dosegala 7,86 odstotka vrednosti portugalskega BDP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guncelj
06. 07. 2012 21.18
+7
Naše US pa dovoli, da se vzame vseh 12, če tako rečejo oblastniki. Farsa od sodišč, zato pa imamo leglo kriminalcev in prevarantov med politiki.
Comster
06. 07. 2012 20.19
+2
Čestitam ustavnim sodnikom na Portugalskem. Očitno niso politično opredeljeni, skratka, so sodniki.