Slovenija

Porod na domu: Spet ogroženo življenje novorojenčka

Ljubljana, 14. 07. 2010 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./B.S./STA
Komentarji
31

"Zadnji dogodek, ko je bilo ogroženo zdravje oz. življenje novorojenčka in porodnice, zahteva jasno stališče stroke in ministrstva, da ne bi več prihajalo do podobnih dogodkov," pravijo na ljubljanskem UKC, kjer želijo spremembe.

Novorojenček
Novorojenček FOTO: iStockphoto

Znano je, da v Sloveniji porodi na domu niso prepovedani, niso pa niti dovoljeni. Kot je že pred časom razložil direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar, naše babice za porode na domu niso ustrezno izobražene in nimajo ustrezne opreme. Zato je bilo pri nekaj takšnih porodih že kar nekaj težav, zadnji v tem tednu. 

Prišlo je namreč do zapleta zaradi rojstva zamrlega otroka. Posredovali so reševalci, ki so otroka oživljali in odpeljali v bolnišnico.

Na Policijski upravi Ljubljana so za 24ur.com potrdili, da so dobili obvestilo o dogodku, vendar pa zaradi interesa preiskave več podrobnosti niso mogli dajati. Verjetno torej ne gre za smrt novorojenčka ali porodnice, saj bi bila v tem primeru policija obveščena o smrti.

Porod varen, ko lahko hitro posredujejo pri zapletih

"Trenutno porod na domu v Sloveniji ni organiziran tako, da bi zagotavljal varnost za oba. Porod se namreč šteje kot varen takrat, ko je mogoče v zelo kratkem času ustrezno in strokovno posredovati pri zapletih," je na tiskovni konferenci povedala predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tanja Premru Sršen. Za žensko tak zaplet lahko predstavlja poporodna krvavitev, pri novorojenčku pa so to lahko zapleti s pomanjkanjem kisika med porodom, ko lahko pride do resne okvare zdravja ali smrti.

Premru Sršenova je še poudarila, da stroka razume željo žensk po manj medicinskem porodu in zato že nekaj časa pripravljajo potrebne podlage, tudi spremembo zakonodaje in strokovnih smernic, za ureditev babiških porodov. Nekaterim željam žensk se da ugoditi, na primer glede gibanja, menjave položajev ali manj medicinskega okolja za porod, a ne na račun zmanjšanja varnosti mame in otroka, je bila odločna Premru Sršenova.

Izpostavila je ugotovitve letos zaključene raziskave v ZDA, da je pri porodnih na domu sicer res manj posegov, kot sta rezanje presredka ali carski rez, a tudi umrljivost novorojenčkov je trikrat večja kot pri porodih v zdravstvenih ustanovah. "Dokler so podatki takšni, ne moremo govoriti o varnem porodu na domu. Porod mora biti varen za oba, mamo in otroka, ne glede na to, kje poteka," izpostavlja predstojnica ljubljanske porodnišnice.

Direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar pa je ob tem pojasnil, da bo treba za ureditev babiškega poroda spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti. O tem, katera nosečnica je primerna za babiški porod, bo presojala stroka glede na njeno zdravstveno stanje, razmišljajo o oblikovanju nekakšnih babiških oddelkov, ki pa bi bili del zdravstvenih ustanov. Le tako bi namreč v primeru zapletov lahko zagotovili dovolj hitro posredovanje.

Spomnimo

Lani je bilo v ljubljanski regiji zabeleženih 15 porodov, od tega so bili po besedah Premru Sršenove štirje načrtovani.

Zadnji odmeven primer zapletov pri porodu doma je bil sicer februarja, ko so 35-letno Blejko morali odpeljati v jeseniško bolnišnico. Takrat je porod vodila avstrijska babica. Babice iz držav članic EU ne potrebujejo dovoljenja za delo, vendar pa vseeno morajo vložiti prijavo za opravljanje občasnih storitev za delo v Sloveniji na ministrstvo za zdravje. Ni jasno, ali je avstrijska babica takšno dovoljenje imela, a predsednica sekcije medicinskih sester in babic Slovenije pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Anita Prelec je takrat opozorila, da je velika težava, da tuje babice pri nas niso registrirane. Nimajo licence za opravljanje zdravstvenih storitev in tako delajo nezakonito.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

melanhonija
14. 07. 2010 22.31
+0
Ja, porod na domu! Na portalu biba.leze sem prebrala kar nekaj "izpovedi" mladih mamic, kako pozitivna izkušnja je to. Verjamem, da je res, dokler vse poteka brez zapletov. Kako hitro pride do njih, pa razen iz tega članka vem tudi iz lastnih izkušenj. Ne mene ne mojega sina danes ne bi bilo, če mi ob porodu ne bi pomagali zdravniki v porodnišnici. Da, tudi v porodnišnicah umirajo tako porodnice kot novorojenčki, vendar je to zelo redko in verjetnost veliko manjša kot doma. Drage bodoče mamice, dokler si na domu ne morete zagotoviti strokovnjaka (zdravnika-ice ali vsaj izkušene babice) je po mojem mišljenju huda loterija, lotevati se poroda doma, čeprav je okolje spodbudnejše. Nihče vam ne more zagotoviti, da bo vaš porod potekal normalno.
beligad
14. 07. 2010 22.05
+1
Razpisala sem se zaradi te ugotovitve. ki jo je napisala RealityView jn jo citiram "vse ostalo je nepredstavljivi stres, ki ima lahko (ne vedno) velike posledice na otrokov razvoj". Sicer bi bil porod na domu lahko zelo primeren za vsako porodnico in novorojenčka, če bi bilo mogoče dobit usposobljeno babico tako enostavno, kot lahko danes naročiš pizzo na dom. Dokler pa imamo tak standard, kot ga imamo, se pa posvetimo svojim otrokom , da bodo srečni, zdravi in zadovoljni tudi brez poroda na domu in mi z njimi.
bb38150
14. 07. 2010 21.47
savinjka---Kaj ni naslov prispevka :POROD NA DOMU?Ne pa vzgoja otroka.Kaj si se tako razpisala?
beligad
14. 07. 2010 20.52
+2
Pa dobr, a ste eni čist nori (porod v bolnišnici ima posledice na otrokov razvoj). Posledice na otrokov razvoj imajo samo otroci, ki jih vzgajajo instant starši, ki otroke vzgajajo s pomočjo revij, knjig, ki jih pišejo kvazi strokovnjaki samo da jih prodajo, starši, ki so izgubili, pa ne vsi po svoji krivdi vsak stik z realnostjo (to da so zmedeni je v veliki meri krivda tudi medijev, ki jih poneumljajo) ampak to bodo nekateri dojeli šele potem, ko bo za normaln razvoj in vzgojo otroka žal že prepozno . Tisti, ki pa vzgajajo otroke po zakonu narave, to pomeni, da so starši tisti, ki vzgajajo otroke in ne otroci starše, kot se to dogaja dandanes , (tudi s pomočjo revij, knjig itd...) ne bodo imeli težav, travm, in ne vem še česa. Ti starši, ki otrokom postavljajo meje tudi ne bodo deležnii, da jih otroci pretepajo, izsiljujejo, povzročajo težave v šoli, se drogirajo itd.... To se danes dogaja že v vrtcu, da starši niso več kos svojim otrokom. Ne morem verjet, bolj kot so starši izobraženi manj so čustveno inteligentni. Bolj so podobni čredi butastih ovac, ki sledi črednemu nagonu. Ampak. če niso čreda butcev, niso INN. In če niso vsak dan na morju, v šopingu, v gužvi, kjer otroci doživljajo travme ( saj so izpostavljeni hrupu, gužvi odtujenosti od staršev itd. ) to ni po sedanjih normativih, da o oblekah nekih kavzi firm ne izgubljamo besed. To, da se nekateri starši obnašajo, kot da so dobili vstopnico za nesmrtnost in temu primerno vzgajajo svoje zaklade bo njih in tiste, ki bodo v prihodnosti odvisni od takih zakladov lahko strah njihove prihodnosti. Vsi travmiranci, vprašajte svoje starše kako so vas rodili, saj se svojih travm najbrž ne spominjate ali pač, ste zaradi svojih" butastih staršev" danes tako zatravmirani.
Tonček Balonček
14. 07. 2010 20.38
kronaburja, osredotoči se na vsebino, ne formo!
Homosapijens
14. 07. 2010 19.46
No,da ne bo pomote,tudi sam imam napake v besedilu,ampak jaz sem,kot sem že dejal oz.napisal le navaden smrtnik :)
Homosapijens
14. 07. 2010 19.45
Tonček Balonček tole si pomojem začel tipkati včeraj pa si danes dokončal!? Besedilo je polno napak,tako slovničnih kot strokovnih!! Kaj si ti spet eden tistih(predvidevam) moških ginekologov,ki nam navadnim smrtnikom predavaš o rojstvu otrok,a v resnici še vagine povohal nisi :D Kja boš ti mogoče rešil nastalo situacijo in spremenil zakon?? Ne,pa neboš,vsaj dokler se ne naučiš tipkati besedila in slovnice!!
1....1
14. 07. 2010 19.27
+1
wolfina 14.07.2010, 15:36 Sej ni kej dodat, ker tako več veš kot katerkol porodničar v Slo. Ponovno: porod na domu pri nas je popolnoma neodgovorno dejanje! Tk do otroka kot do porodnice (seveda tudi do očeta in bratov/sester).
Tonček Balonček
14. 07. 2010 19.26
+1
Tu nakladate nekaj popolnoma brezzveznega. A je sploh že kdo slišal, da lahko pride to razmer, kjer pacienrt oziroma porodnica z otrokom vred sploh ni več trasportabilna oziroma to pomeni veliko tveganje, pa če perd tisto vilo stoji cel konvoj rešilcev s helikopterjem vred. Končno s emi zdi tudi perverzno, da bo neka dama hotela rojevati doma, pred hišo pa zahtevala posadko za urgentni transport. Take mideje lahko zrastejo je v razvajenih in izprevrženih glavah! Pa kašen stres? Enkrat hočejo v boloniošnici narkopze, drugič hipnoze, tretjić moša pri porodu, potem rojevati doma, urgentne posadke v pripravljenosti, pa neke avstrijske babice, duhovnike in ne vem kaj špe vse, ta naravni dogodek so nekatere združbe totalno zakomplicirale in iz njega napravile nekaj anjbolj kompli9cviranega kar je možno. Jasno ej, da je najenostavneje oditi v porodnišnico! Vse ostalo je popolnoam brez zveze in se sploh ne mislim več oglašati! Saj tudi seksajo večinoma ne več doma!
1....1
14. 07. 2010 19.16
+1
Taki, ki se mislijo tk afnat, naj se najprej vprašajo, zakaj sploh nameravajo postat starši? Zaradi sebe, da bodo in, al bi radi dali novemu bitjecu maksimalno možnost dobrega življenja? Če slednje je zaenkrat edina prava možnost pri nas porod v porodnišnici in nič drugače.
RealityView
14. 07. 2010 17.11
+0
vesna1979: neodgovorna nisi, si pa verjetno nevedna, ker nimaš prav porod doma je v tujini čedalje bolj "priljubljen", pa ne zato, ker je to moderno, ampak ker je to "naraven način" poroda, ki ima najbolj ugoden vpliv na mati in otroka...vse ostalo je nepredstavljivi stres, ki ima lahko (ne vedno) velike posledice na otrokov razvoj veliko mamic se pri nas še ne odloči za take vrste porod prav zaradi skrbi če bo šlo kaj narobe, ampak te ksrbi v tujini ni, saj so na domu profesionalne babice in rešilci pripravljeni
Vesna Toše
14. 07. 2010 16.05
+1
lahko se zgodi,da otrok umre tudi v porodnišnici,pa vendar je tam ekipa,ki ti lahko pomaga,če gre kaj narobe....mene porod doma ni nikoli zanimal,ker mi je to neodgovorno dejanje do bitjeca,ki ga 9mesecev nosiš pod srcem. zakaj pa konc koncev mamo porodnišnice ?
irena papez
14. 07. 2010 15.36
+1
Še nekaj bi rada dodala. Če se ženska v tujini odloči za porod doma ji za primer komplikacij (ki so v teh primerih redke), pošljejo rešilec pred vrata ali pa so na žensko pripravljeni v bolnici. Babice so izučene, da predvidijo komplikacije in prej obvestijo bolnico. So tudi standardi koliko so bolnice odaljene od prostora rojevanja. Pri medenični vstavi se pri naših bolnicah sploh ne potrudijo in v večini primerov predvidijo in priporočijo carski rez. Vsak ozaveščen starš pa si tega ne želi, ker ima to določene posledice. Seveda za medicino je vse ok. Pri porodih doma pa se vsaj potrudijo in mame večinoma rodijo brez komplikacij in tudi brez prereza presredka. ... če pa že so ... potem pa itak da v bolnico. Vse ješe v nekih strokovnih okvirih. V tujini je to normalno, pri nas pa tak rompompom in medijska gonja...
Ferdo Crni
14. 07. 2010 15.05
Za ljudi, ki jim je botox in liposukcija enako kot porod pa popolnoma razumem, da smatrajo mikrovalovko za sesalce.
Tonček Balonček
14. 07. 2010 14.54
Naj se gredo doma liposukcijo in filanje botoxa v žnable! A terminalne bolnike (gre za popolnoma naravni proces!) bi imeli pa v bolnišnicah, ne doma?
vetrolov
14. 07. 2010 14.19
+1
starša sta bila seznanjena z medenično vstavo novorojenčka - tak porod je težak celo za izkušene porodničarje - pa sta vseeno vztrajala ! njiju kaznovat, saj sta s svojim egoističnim obnašanjem ogrozila lastnega otroka ! iskreno upam, da ni prišlo do komplikacij vsled pomankanja kisika - posledice za otroka so lahko katastrofalne ! ! !
Ferdo Crni
14. 07. 2010 14.15
wolfina Podpis!
irena papez
14. 07. 2010 14.10
+1
Preden začnete kritizirati mame, ki so odločijo roditi doma, je potrebno vedeti nekaj dejstev: V tujini (Nizozemske, Nemčija, Avstrija, Italija ...) so taki načini rojevanja del legitimne izbire, ki jo lahko ženska naredi. Pri tem jo na domu spremlja izkušena babica, ki pozna in podpira rojevanje ko naraven proces vsake ženske in upošteva individualno njen čas in čas otroka. Pri tem se občutno zmanjšajo razne komplikacije, ki jih medicina redno izvaja ( vakumi, carski rezi, rezanje presredka....). Izogibajo se raznim postopkom pospeševanja poroda z umetnimi sredstvi, prediranju mehurja, protibolečinskim sredstvom..., za vse to večinoma ni nobene potrebe. Ženska lahko rojeva v položajih, ki jih začuti, da ji bodo pomagali (stoje, na vseh štirih itd...) V naših prečastitih bolnišnic pa si z aparaturami in za "dobro otroka" dolžna ležati na hrbtu in se ( za dobro otroka) ne smeš gibati svobodno. Na tak način in z vsemi prej impliciranimi umetnimi snovi večkrat pride do komplikacijj, saj se umešavajo v naraven ritem. Lahko rečemo, da medicina sama velikokrat povzroči komplikacije in jih potem vehementno rešuje na račun dobre izkušnje za žensko in potem smo jim vsi hvaležni, kako fajn da jo imamo in kako nas rešuje. Vse to je lari fari. Vsak umeten proces prinese le dobiček farmaciji in s tem bolnici. Tudi tu smo sužnje velikih korporacij. Nisem proti medicini ampak porod ni bolezen in ga je potrebno začeti tako obravnavati. Porod potrebuje intimo in mir, da se lahko v celoti razvije - ženska telesa so programirana za to in ne za bolnico!!! Vsaka ženska, ki se pripravlja na porod in ki začne brati literaturo o porodu kot naj bi to bi, ve, da se bo moralai boriti z medicinskim sistemom, ki ga trenutno imamo pri nas, če bo hotela resnično dobro za otroka in njo. Upam, da se bo oglasila kakšna strokovnjakinja s področja naravnih porodov, jaz sem le ženska, ki se tudi sama trenutno ukvarja s tem in sem pretresena nad tem, kako malo naša medicina ve in spoštuje naravni proces rojevanja ženske in otroka. Seveda so v bolnišnicah tudi izjeme, vendar ta niso pravila. Torej, ženske, ne dajte se prestrašiti. Vem, da nas je vse več, ki zahtevamo rojstvo po naši meri in meri naših otrok. Izobražujte se, berite literaturo o naravnih porodih in zahtevajtem kar pripada vam in vašim otrokom. Zahtevajmo izbiro podprto z znanjem tradicije in medicine in ne eno na račun drugega. Potrebujemo oboje.
Ferdo Crni
14. 07. 2010 13.45
Je pa nekaj res. Glede na primer, ko so v slovenski porodnišnici nekega otroka pustili kar v lijaku češ da je mrtev, porodnice niso varne nikjer. In so znani tudi primeri, ko so v porodnišnicah neprimerno ravnali pri porodu, vendar se o tem bolj malo ve iz istih razlogov kot pri primeru Bor Nekrep, ki je znan samo zaradi vstrajnosti staršev. Drugače "uradno" itak ni bilo nič narobe. "Se zgodi" je prepogosto reklo pri nas se vam ne zdi?
Rizotka
14. 07. 2010 13.39
+1
Ah dejte, dejte... a v porodnišnici ni pa nobenga zapleta? Seveda je! Samo o tem se ne govori na glas! A to, da so mi sforsirali popadke, me prerezali, kot večino slovenskih žensk, me mesarsko zašili, da so se mi šivi vneli, da so zame morali domači bolj skrbeti kot za novorojenko, da so se mi šivi še 14 dni po porodu gnojili, da nisem mogla spat, sem mogla jest tablete proti bolečinam in sem kljub temu jokala od bolečin... a to pa ni zaplet?! Vsi moški, ki ste pametni ko strela tuki, ne veste kako neprijetno je, ko so podatki o tvojem rojstnem datumu bolj pomembni kot tvoj porod, kako je, če ti vtikajo prste kamor (vsaj tolikokrat) zares ni pomembno! Zakaj ne spoštujete tistih, ki se odločijo, da bi rodile doma? Zato, ker tu ni navada. V tujini pa je in to ni nič posebnega! V nekaterih stvareh moramo biti najnaprednejši (homoseksualci), v drugih pa še čez domačo ograjo ne zmorete pogledat! Ker pa Slovenija zaradi terena res ni najbolj primerna za porode doma, sem vesela, da se gradi nov porodni center. Malo manj obsojanja! Čeprav podpiram čivmnaravnejši porod, ne obsojam tiste, ki se odloči za epiduralno. Malo srčne širine prosim. Mamica je vedela kakšno tveganje prevzema doma in kakšnega v porodnišnici. Se je pač odločila za prvo varjanto. In dovolj hudo ji je, da se je zapletlo, ni treba še medijskega rompompoma in vaših obsodb.