Slovenija

Poročilo o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo že v rokah udeleženih v nadzoru

Ljubljana, 18. 08. 2015 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V UKC Ljubljana so prejeli prevedeno poročilo ugotovitev izrednega strokovnega nadzora na otroški srčni kirurgij. Kopije zdaj izročajo vsem zdravnikom, ki so sodelovali v nadzoru, javnosti pa jih bodo predstavili v začetku septembra. Zatika pa se jim pri postopkih za odvzem licence zdravniku Ivanu Radanu.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so že prejeli prevedeno poročilo o nadzoru nad njihovim otroškim kardiokirurškim programom v obdobju 2007-2014. Kopije poročila zbornica v teh dneh vroča tudi vsem zdravnikom, ki so sodelovali v nadzoru, je potrdil predsednik zbornice Andrej Možina.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Kot napoveduje, bodo v začetku septembra tudi javnosti predstavili ugotovitve izrednega strokovnega nadzora na otroški srčni kirurgiji. Dodaja, da s tem ne bodo čakali, tudi če bi se pri katerem od zdravnikov zatikalo pri prevzemu pošte. Zdravniki imajo sicer v tem postopku le možnost podati pripombe, ne pa tudi možnost pritožbe na poročilo, je pojasnil.

Težave pa imajo na zdravniški zbornici v postopku odvzema licence zdravniku Ivanu Radanu, ki ga policija sumi umora sedmih bolnikov, ki so bili v oskrbi na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Z okrožnim sodiščem namreč še vedno niso uspeli dogovoriti, da bi njihovim izvedencem omogočili vpogled v dokumentacijo o teh primerih, ki jo ima sodišče, a bi jo tudi izvedenci potrebovali, da lahko ocenijo, ali je res prišlo do hudih strokovnih napak.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Radanu še za šest tednov podaljšalo pripor. Radan je osumljen 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITULUS
18. 08. 2015 18.20
+2
še dobro da je "prevedeno poročilo" nastalo v čeških rokah
Uporabnik113089
18. 08. 2015 16.19
+10
"Poročilo o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo že v rokah udeleženih v nadzoru" V tem grmu leži zajec! Zato Slovenija ne more naprej! Zbornica bi morala poročilo posredovati tožilstvu in ne vpletenim zdravnikom! Vsak as bo imel vsaj dve leti časa da najde dobrega odvetnika in ..... zadeva bo zastarala!