Slovenija

Tovšakova lahko od države zahteva odškodnino

Ljubljana, 28. 05. 2013 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Poročilo višjih in vrhovnih sodišč o primeru Tovšakove kaže, da je bila osumljenka 63 dni nezakonito priprta. Zato lahko zahteva tudi odškodnino, pravi Pličanič. Tožilci ministra pozivajo, naj jim uredi normalne pogoje za delo, on pa pravi, da bodo spremenili zakonodajo.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Damjan Žibert
Nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je za Odmeve razkril, da mu je Hilda Tovšak poslala pismo. Med drugim je zapisala, da je sodišče prosila, ali gre lahko iz pripora v zapor. A sodišče je po besedah Gorenaka odločilo, da ne. "Nato je prosila spet 5. aprila, sodišče je dejalo ne," je dejal Gorenak. Dodal je, da bodo morali pismo pregledati tožilci in pristojni ter odločiti, ali to drži.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je javnosti predstavil poročili višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani glede poslovanja v postopkih za primer Čista lopata in glede delavcev na gradbišču Teš, v katere je vpletena tudi Hilda Tovšak.

''Kot veste, sem takoj odredil službeni pregled v obeh zadevah. Že v petek sem prejel poročilo predsednika v Ljubljani. Iz tega je razvidno, da je delo potekalo normalno. Soglašam, da je po prejemu sodbe sodišče ravnalo v skladu s postopkovnimi pravili in da tukaj ni bilo nepravilnosti,'' je na novinarski konferenci povedal Masleša.

V oddaji SVET pa je Masleša povedal, da je bil v zadevi Čista lopata za 15 dni prekoračen instrukcijski rok 30 dni, namenjen pisanju razsodbe. A sam razume sodnico, ki sodbe ni uspela spisati v zakonskem roku, saj je bila zelo obsežna. "Na ta primer gledamo podobno kot v medicini. Iz tega se poskušamo kaj naučiti in urediti konkretna vprašanja." Napaka je bila glede odprave pripora.

Tovšakova lahko zahteva odškodnino

Drugače pa je z mariborskim poročilom. Razložil je, da bi morala biti Tovšakova izpuščena po 15 dneh, in sicer 12. aprila. Sodnica bi morala pripor takrat odpraviti, a niti sodnica niti tožilec pripora nista odpravila do 17. maja. Poudaril je, da je bila strokovna napaka storjena, ker zoper obdolženko ni bil pripor odpravljen že 12. aprila. Tovšakova je bila tako 63 dni priprta nezakonito in lahko bi zaradi tega zahtevala odškodnino, kar je danes potrdil tudi Masleša. Zato bo za preiskovalno sodnico v skladu z zakonom predlagal oceno sodniške službe.

Na vprašanje, koliko bi Tovšakova zaradi nezakonitega pripora lahko izterjala od države, pa je odgovoril, da o tem ne želi špekulirati, dokler ni konkretna zahteva vložena. Po njegovi oceni so sicer zneski za nezakonit pripor različni in odvisni od tega, v kolikšni meri je bil nekdo prizadet v njegovih pravicah in dostojanstvu.

''Sklep o odpravi pripora je bil vročen okoli 13.30, ob 14.30 pa je že prihajala pritožba za nadaljnjo pridržanje. Šlo je za 87 strani dolg dokument, torej obsežno zadevo, zaradi česar se v krajšem času zadeve ni dalo hitreje preučiti. Zato so sklep o pridržanju izvedli v soboto,'' je dejal Masleša in dodal, da je v ponedeljek državni tožilec predlagal tudi odreditev pripora zaradi begosumnosti.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša FOTO: Blaž Garbajs

Tako naj bi senat mariborskega sodišča ravnal pravilno glede odločitve o odpravi pripora in izpustitvi na prostost, prav tako pa tudi glede odločitve o vnovični odreditvi pripora, saj je v obsežni kazenski zadevi, kjer obtožnica obsega 83 strani, odločil v zakonito predpisanem roku, prav tako pa so v tem času bile izdane in odpravljene sodne odločbe, pravijo.

Masleša je ob tem poudaril, da ko je ljubljansko sodišče dobilo sporočilo iz Maribora, je bil sklep Tovšakovi že vročen, kar pomeni, da je bila že svobodna oseba. Sodišče pri tem ni ocenilo, da bi lahko pobegnila, saj je tudi tožilec takrat predlagal pripor iz naslova ponovitvene nevarnosti in ne zaradi begosumja.

Izgubljeni del spisa že obnovljen

Masleša je govoril tudi o domnevno izgubljenih listinah iz spisa, povezanih s trgovanjem z delavci Termoelektrarne Šoštanj. Listine so res izginile iz spisa, a so jih našli v drugih različicah in hitro obnovili. Zato se po njegovem mnenju dela problem tam, kjer ga "pravzaprav ni".

Del dokumentacije iz kazenskega spisa je bil obnovljen, kljub temu pa so predsednici Okrožnega sodišča v Mariboru naročili, naj ugotovijo, zakaj se je to zgodilo, in naj spet pregledajo celotno spisovno gradivo in prostore, kjer se je spis nahajal, da bi del dokumentacije, ki je sicer že obnovljena, našli.

Na poročilo, ki ga je predstavil Masleša, se je danes odzvala tudi predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek, ki  meni, da je ocena sodniške službe za preiskovalno sodnico na mestu.

Pličanič: Stanje v sodstvu je slabo

Danes popoldne pa je pravosodni minister Senko Pličanič ocenil, da je stanje v sodstvu slabo. Napovedal je zakonske spremembe, ki naj bi povečale učinkovitost in odgovornost sodnikov ter dale večjo pristojnost izvršilne veje oblasti na sodstvo.

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Pri tem je pojasnil, da je bila Tovšakova v priporu nezakonito, zato lahko tudi po njegovih besedah zahteva odškodnino. Napaki sta bili po njegovih besedah dve. Prva je bil nezakonit pripor, druga pa, da ni bilo pravočasno poskrbljeno, da bi bila v zaporu zakonito.

Med spremembami, ki se obetajo, bo tudi poudarek na alternativnem razreševanju sporov, kot je mediacija. Napoveduje tudi digitalizacijo sodnih spisov in vročanje e-listin ter povečanje izobraževanja v sodstvu. O tem je že govoril s premierko in predsednikom Borutom Pahorjem, ki to podpirata. Z novelo zakona o kazenskem postopku predlagajo dodatna pooblastila policije glede prisluškovanja, a ne tako široko, kakor se govori v javnosti glede novih pooblastil za prisluškovanje sorodnikom osumljencev.

Najbolj kritizira tisti, ''ki naj bi zagotavljal pogoje za nemoteno delovanje pravosodja''

Masleša pa je komentiral tudi politiko, ki kritizira delo v sodstvu, da je to neučinkovito, da deluje slabo. Dejal je, da je med najglasnejšimi kritiki minister za pravosodje, torej ''ravno tisti, ki naj bi zagotavljal pogoje za nemoteno delovanje pravosodja''. Dodal je, da so se ti očitki začeli gostiti tedaj, ko je sodstvo napovedalo, da bo te zadeve procesiralo v razumnem roku, torej ne več na način kot prej, ko so zadeve stale.

Branko Masleša
Branko Masleša FOTO: Miro Majcen

Opozoril je, da bi načelo objektivne odgovornosti zlasti v odprtih sodnih postopkih resno ogrozilo načelo neodvisnosti ter omogočilo političen vpliv na sodnike preko predsednikov sodišč. To načelo izhaja iz odgovornosti za dosego določenega rezultata na podlagi nadrejenosti, velja pa predvsem za politične nosilce oblasti. Ločiti ga je treba od subjektivne oziroma osebne odgovornosti, ki izhaja iz načela krivde za lastno delo in ki je v sodstvu uveljavljeno, čeprav se v javnosti pogosto poskuša ustvariti drugačen vtis. Pojasnil je, da je samo v zadnjih mesecih dvema sodnikoma zaradi negativne ocene sodniške službe prenehal mandat, še nekaj pa jih je v postopku, odstopil pa je tudi predsednik enega izmed okrožnih sodišč.

Poudaril je, da razume ogorčenje javnosti, ne more pa pristati na vnaprejšnje pavšalne in nepravilne ocene politikov o domnevnih napakah, ki ne upoštevajo pristojnosti in obveznosti različnih akterjev v postopkih, ali pa spregledajo zakonski okvir, za katerega sta pristojni ravno politični veji oblasti, in v katerem sodišče mora delovati.

Masleša zavrnil očitke o slabem delovanju

Masleša je očitke o slabem delovanju sodstva zavrnil. ''Če izhajamo iz stanja pred dvema ali tremi leti, trendi kažejo, da gremo v pravo smer. Če bi s tem nadaljevali, bi v dveh letih prišli do obvladljivega stanja. Sodstvo je uživalo največjo podporo javnosti takrat, ko je delalo najslabše – torej leta 2001 in 2002. Tedaj pač ni povzročalo težav, imelo je skoraj kozmetično vlogo. Bilo je veja oblasti, a bolj na papirju kot v resnici,'' je povedal.

Nadaljeval je, da so se skrajšali časi obravnavanja zadev in da se je stanje bistveno izboljšalo. Število sodnikov se je zmanjšalo (za 120), letošnji proračun je že bistveno manjši, zdaj pa bo ob rebalansu še manjši, je naštel. ''Vodstvo pa zahteva, da skrajša čas sodnih procesov za 50 odstotkov. Napovedana sprememba zakonodaje, ki naj bi bila odrešilna brv, pomeni poseg v to vejo oblasti, nadzor v zelo širokem obsegu. Sodstvo se ne brani nadzora, a tukaj bi šlo za nadzor samega drobovja sistema,'' je dejal.

Tovšakova je v zaporu na Igu

Tovšakova sicer v zadevi Čista lopata od petka na Igu prestaja 14-mesečno zaporno kazen. Kljub temu pa je dogajanje v preteklem dobrem tednu, ko so jo spustili iz pripora in jo nato več dni iskali, razgalilo pomanjkljivosti slovenskega pravosodnega sistema.

Na zahtevo SDS se obeta tudi seja DZ, na kateri bodo o razmerah v pravosodju razpravljali poslanci.

Tožilci opozarjajo, da jih je premalo

V Društvu državnih tožilcev so ob zadnjih kritikah, ki so v primeru Tovšakove letele tudi na tožilstvo, opozorili tudi na drugo plat medalje, na katero minister rad pozablja – ''da smo ga prav zaradi velikega manjka tožilcev in preobremenjenosti, zaradi česar pa se napake res lahko zgodijo, že večkrat prosili, naj vendar zagotovi zadostno število tožilcev na vseh tožilstvih''.

Njegov "udarni napad" na vse tožilce je po njihovem mnenju nesprejemljiv. Kjer bi morala prevladati preudarnost, treznost in razumnost, je očitno zmagala želja po všečnosti javnosti, ki je, še posebej v času zategovanja pasu, "seveda lačna takih napadov", so zapisali v javnem pismu.

Društvo državnih tožilcev še izpostavlja, da se ni oglasilo glede znižanja tožilskih plač, čeprav je treba po njihovem mnenju poudariti, da tako tožilci kot tudi ostali funkcionarji že tretje leto prejemajo nižje plače v imenu reformnih posegov.

Društvo opozarja, da je tožilec v službi države, vendar zavezan pravu in pravnim odločitvam, s tem pa tudi na očeh javnosti. Da se javnost opredeljuje do tožilskih odločitev, je zanje razumljivo, tudi pričakovano, čeprav tudi nekoliko tvegano, saj da "ni vse prav, kar je pravo, in ni vse sankcionirano, kar je narobe". Vendar tožilci razumejo in sprejemajo kritike, čeprav so te po njihovem mnenju včasih neutemeljene, "verjetno zgolj zaradi nepoznavanja prava".

Ministra pozivajo, naj ne zagotovi le novih zakonov "in spet prehitrih instant rešitev", ampak najprej primerne pogoje za osnovno delo tožilcev, nato pa naj trezno in preudarno pristopi k zakonskim spremembam, v kolikor so te res potrebne, meni društvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (901)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emona123
30. 05. 2013 11.02
(Tovšakova lahko od države zahteva odškodnino) hm od koga da jaz zahtevam od skodnino, ??? pa se kako skodu sem jaz in drugi napaceni izcrpani obupani vec lacni kot v predprejsnjem stoletju. ma nedami se pisat ENOSTAVNO.
Geisha722
29. 05. 2013 15.21
+4
Fuj, smet ena! Najprej pokrade en kup denarja in ko jo KONCNO dobi roka pravice, si dovoli da gre vn iz zapora (pomoje zato da je svoj denar prenakazala v neko tujo drzavo), potem pa prikoraka nazaj v zapor kot da ni nic narobe ("Nisem bila na begu ker nisem imela razloga"), zdaj bo pa se zahtevala odskodnino?!?!?!?!?! PA KAJ STE JA NORI!!! Namesto da ta sramota od nase drzave placuje vse tele politike in v zameno manjsa place, prezivnine, pokojnine in ostale denarne pomoci, naj raje sestavi neko konkretno anti korupcijsko komisijo pa pospravi vse smeti tja kot spadajo - na ig, na dob ipd! In ta denar, ki je bil namenjen vsem prej omenjenim smetem pa naj se vrne postenim delavcem in druzinam ki to res potrebujejo, kajti te ljudje so hrbtenica te nase sramote od drzave!
gangsterist
29. 05. 2013 14.59
+1
le naj jo dobi. plačajo jo naj pa pličanič,fišer,furlan in masleša iz svojega žepa
Terezinka
29. 05. 2013 14.58
+0
Pozdravljeni za danes. Za dežjem sonce pride. Nehajte kritizirati le napak sodnikov in ne dopustite, da postane napaka nekega sodnika ali tožilca bolj pomembna kot skupinski rop države., Politiki in njihovi podporniki nas z povdarjanjem nekega par dni predolgega pripora Hilde odvračajo o pogovoru in obsojanju Hilde in njej podobnih, ki so nam ukradli državo. Z velikim aparatom odvetnikom nastopajo proti preobremenjenemu tožilcu, ki je žal res naredil napako. Toda njihova kraja je za nas vse bistveno večje gorje kot napaka tožilca, ki na srečo niti ni bila usodna. Ne dovolimo, da nas spet razdvojijo. Potrebna je enotnost in obsodba lopovov. Jasno je, da so vsi enaki, tu ni boljših in slabših. Uničili so nam podjetja, pokradli banke, skorumpirali gospodarstvo v vseh porah. To se mora nehati ali pa nismo nič dosegli z osamosvojitvijo.
silberblack
29. 05. 2013 13.29
+4
Kaj se bo zgodilo?? NIsem dany ampak zgodilo se bo tole. Tovšakova bo tožila, dobila, nato pa kompenzirala za svojih 14 mesecev zapora in mimogrede še komu kaj zgradila ali s kako uslugo plačala, pa bo čez 2 meseca zunaj. Konec
24vohomurckov
29. 05. 2013 12.56
+2
...in če bo zahtevala odškodnino,ta sigurno ne bo znašala 1 evro na dan??....ali pa 7500 ,kot se dodeli ob smrti otroka ,s strani pijanega aneterk povzročene?
93935
29. 05. 2013 12.42
+3
tovšakova lahko zahteva odškodnino, ampak račun se pa izstavi našemu tožilstvu in sodstvu in se naj dogovorijo kako bodo poravnali,saj pa je lepo razvidno kako delujejo naši telebajski
godhead
29. 05. 2013 11.57
+2
ma sploh ta poženščena sodišča, polna primerov, ko razne okrožne državne tožilke doma fašejo od svojega moža in ne upajo prijaviti, ker bi to lahko škodilo njihovim karieram. zdaj pa uganite, kdo potem skasira vso jezo, ki jo držijo v sebi.
godhead
29. 05. 2013 11.50
+2
če se lahko največji kriminalec Ivan prosto sprehaja in si še drzne predavat o človekovih pravicah, ne vidim smisla, da se kogarkoli za karkoli zapira.
godhead
29. 05. 2013 11.51
+2
aja, dva sta največja, on in tošič, oba svobodna in brezskrbna
mbslo
29. 05. 2013 11.53
+2
noble
29. 05. 2013 11.19
+8
"Tovšakova lahko od države zahteva odškodnino" Prosimo, ne zapirajte tajkunov, dokler NE obvladate prava naši vrli tožilci in sodniki, samo dodatne stroške povzročate !!!
matej42
29. 05. 2013 10.47
+9
A greste stavit da tud pri tožilcih ne bo noben kriv itak kjer koli ocenjuje cehovsko združenje ni nikoli krivca za posrat
Terezinka
29. 05. 2013 10.57
+5
Sedaj je spet najbolj pomembno kako se lopovom godi krivica. Ne glede kdo bo v sodstvu ali tožilstvu kriv za napako je Hildo in njeno tolpo treba obsodit. Ne obračajmo sedaj pažnje samo na sodnike. Tu je tudi obtoženka, ki je nas vse in državo okradla milijonov . To ni kot opravičilo sodišču ali tožilstvu ampak kot nekaj nujnega, da nebomo opravičevali lopova zato, ker mu sodniki niso dorasli. Za Hildo in tajkuni in tolpami naših skorumpiranimi stojijo najboljši in najbolj plačani odvetniki, za sodniki in tožilci pa kritična javnost in krititični politiki. Na odgovornost bi sedaj najraje dali sodnika namesto obtožence. Res smo nekaj posebnega mi Slovenčki
matej42
29. 05. 2013 10.42
+6
naše sodstvo zapira sam male ribe in kurje tatove velikim ribam pa še pošte ne zna uročit odvetniki pa itak sami skorumpiranci da te glava boli res smo ena banana slovenija
E.Nigma
29. 05. 2013 10.39
+1
63x30 evrov..okol 1800 ji kapne..bojo vsaj meli kaj stran vzet... Če nebo prej mozek dobil
mbslo
29. 05. 2013 10.23
+6
Kako dolgo še bomo prenašali te naše koruptivneže?
Terezinka
29. 05. 2013 10.28
+4
Do takrat, ko bo parlament sprejel zakon, ki jim ne bo dovoljeval, da se na prvih mestah kandidatnih list kandidirajo tisti, ki so v nerazščiščenih lopovščinah in korupcijah sodelovali. Do takrat, ko bo nadzornik in menedžer v državnih in delno državnih podjetjih nagrajen za korupcijo in neizvršeno planirano delo. Do takrat, ko bo za delo v državni odministraciji zahtevana višja morala kot za vodilno funkcijo v politiki
noble
29. 05. 2013 10.18
+6
Kaj je nauk teh zgodbic : Če kradeš in goljufaš delaj to na VELIKO, da ti VELIKO ostane in si plačaš dobrega odvetnika, ker jim naši tožilci in sodniki niso kos. Premoženje ti itak ostane- prepis na sorodnika, zemljiško- knjižni dolg , davčne oaze.... Greš pogojno za nekaj tednov na račun davkoplačevalcev na odmor, da v miru snuješ nove podvige. V poduk: ne ukradi avtobusa, raje zafuraj celo transportno podjetje se bolj splača !!! Poudarek je na: VELIKO !!!
Mamas&Papas
29. 05. 2013 10.05
+4
Že več kot 20 let se za vsako sranje nekateri izgovarjate na "komuniste". Kot pubertetnik, ki se za svoje kriminalne prestopke izgovarja na "nesrečno otroštvo". Bo treba začet delat na lastnih napakah. Tudi Nemčija ima nekaj neonacistov in komunistov, pa zato ni cela Nemčija v riti........dejte že no mir in odrastite.
Terezinka
29. 05. 2013 10.20
+3
Lepo povedano. Komunistov z tisto močjo komunizma, ki so ga imeli nekoč ni več. To so le tolpe, ki so povezane med seboj in se zaradi nepoštenja bojijo eni drugih. Zato je kot je in se nikjer nič ne konča. V vseh teh "tolpah" pa je bivših komunistov enako. Moć pa jim daje sodelovanje pri lopovščinah in ne neka moč komunizma, ki ga ni več
MARK AUREL
29. 05. 2013 09.57
+1
Jaz ne verjamem, da je hildica pisalagorenaku. Zakaj prav njemu?
Terezinka
29. 05. 2013 10.02
+1
Zato si je vzela prosto, da je pisala raznim "prijateljem" in jih obvestila o vsem slabem. Sporočila jim je kako trpi tam v zaporu in kako bo, če jo ne izvlečejo
sinhron
29. 05. 2013 09.46
+5
Glede na lakomnost Tovšakove gre pričakovati tožbo za enormno vsoto , to pa morajo poravnati sodniki in tožilci iz tega primera osebno , da bodo enkrat vsaj nekaj naredili tako kot je treba . Imajo se za bogove , vredni pa so manj kot nič , tako slabo delajo in svojih napak nikdar ne priznavajo tako kot zdravniki !
Terezinka
29. 05. 2013 09.55
+3
Naj poravnajo torej tisti, ki so krivi. Strahu, da bo treba plačati Tovšakovi pa ne vidim. Je toliko dolžna, da to lahko poračunajo na različne načine.
Terezinka
29. 05. 2013 09.39
-1
Škoda, da Gorenak ni povedal kdaj in kako je prejel tisto pismo. Glede na hitrost zna biti, da je bilo kar osebno vročeno
an?ka30
29. 05. 2013 09.23
+2
Pa sej pr nas v SLO se da na lahko zaslužiti denar,greš v zapor,prideš vn in tožiš državo-dobiš!
Terezinka
29. 05. 2013 09.26
+1
Tudi to je res. Če si brez dela ni nič razen karitas, rdeči križ in zavod, če si v zaporu, družina dobi socialno, ti pa plačo in vse kar je treba. Glede na družbo v zaporu pa si še kakšne veze zrihttaš. Konec koncev niti ni tako hudo