Slovenija

Šolniki: Pa naj si premier v tem trenutku zniža plačo

Ljubljana, 23. 02. 2012 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Brez rebalansa proračuna bo oktobra zmanjkalo denarja za plače šolnikov, policistov in tudi za socialne transferje, plačilo obresti in mednarodne članarine. Šolniki so že na nogah, Janša pa jim odgovarja: eden od interventnih ukrepov bo tudi nižanje plač funkcionarjev.

Vlada bo socialnim partnerjem situacijo podrobneje predstavila v ponedeljek na Ekonomsko-socialnem svetu.
Vlada bo socialnim partnerjem situacijo podrobneje predstavila v ponedeljek na Ekonomsko-socialnem svetu. FOTO: Damjan Žibert

Razkorak med načrtovanimi sredstvi v sprejetem letošnjem proračunu in že prevzetimi obveznostmi je okoli 500 milijonov evrov, ob upoštevanju pravic in obveznosti do vseh proračunskih porabnikov pa skoraj milijardo evrov, je po seji vlade povedal premier Janez Janša. Izsledke bo vlada v ponedeljek predstavila tudi socialnim partnerjem.

A za plačo predsednika vlade pa bo? Če bo zmanjkalo denarja za policiste in učitelje, bi moral predsednik vlade napovedati, da bo imel jutri minimalno plačo, tako kot vsi drugi funkcionarji v državi. Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje in izobraževanja za 24UR

Vlada se je namreč danes seznanila s poročili ob primopredaji, pri čemer so se glede na zastavljen časovni načrt sprejemanja rebalansa letošnjega proračuna osredotočili predvsem na ugotavljanje finančnega stanja po posameznih resorjih.

Janša: Če se ne bo nič spremenilo, oktobra ne bo za plače in socialne transferje

Janša je pri tem poudaril, da gre pri omenjenem razkoraku za razliko med prevzetimi obveznostmi in načrtovanimi sredstvi v veljavnem proračunu, medtem ko še ni jasno, koliko bo vlada letos dejansko zbrala proračunskih prihodkov. To bo bolj jasno prihodnji teden, ko bo vlada določala makroekonomski okvir proračunskih dokumentov za letos. Če se nič ne bo spremenilo, oktobra ne bo več plač za učitelje, je poudaril Janša in dodal, da je denarja premalo tudi za policiste, socialne transferje, plačilo obresti in mednarodne članarine.

Eden od interventnih ukrepov bo tudi znižanje vseh funkcionarskih plač. Janez Janša v odzivu na šolnike na Twitterju
Iz razkoraka, ki predstavlja več kot deset odstotkov proračuna, po Janševih besedah izhaja, da veljavni proračun ne more biti dobra osnova za načrtovanje rebalansa, zato se bo vlada naslonila bolj na realizacijo proračuna v lanskem letu.

Ti podatki so po prepričanju predsednika vlade zelo nazoren dokaz tega, kaj se zgodi, ko država daljše obdobje nima delujoče vlade in se politična kriza vleče več mesecev, zato je v prihodnje treba narediti vse, da se Slovenija taki situaciji izogne. Pri tem je omenil predloge SDS za spremembe ustave, ki bi pospešile oblikovanje vlade.

Širšo javnofinančno in makroekonomsko sliko ob primopredaji bo vlada v ponedeljek na Brdu pri Kranju predstavila socialnim partnerjem na razširjeni seji Ekonomsko-socialnega sveta. Vlada bo tam predstavila širšo sliko stanja v Sloveniji in mednarodnem okolju ter izhodišča vlade za nov socialni sporazum. Dialog o sporazumu naj bi tako stekel že v ponedeljek.

Križanič: Trenutni proračun je bil sprejet 2010, zato je rebalans nujen

Razkorak med načrtovanimi proračunskimi sredstvi in že prevzetimi obveznostmi je poziv k rebalansu in varčevanju s široko podporo, se je na besede premierja Janeza Janše odzval nekdanji finančni minister Franc Križanič. Spomnil je, da je bil veljavni letošnji proračun sprejet ob bistveno drugačnih predpostavkah.

Nekdanji finančni minister Franc Križanič
Nekdanji finančni minister Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

"Trenutno veljavni proračun je bil namreč sprejet novembra 2010 ter temelji na predpostavkah bistveno hitrejše rasti v letih 2011 in 2012, na podlagi katerih bi se morali javnofinančni prilivi občutno zvišati. Ker se to ni zgodilo, je sedaj potreben rebalans, ki mora kombinirati vzvode varčevanja tako pri investicijah in materialnih stroških kot pri kakršnem koli povečevanju izdatkov za plače javnih uslužbencev, socialne transferje in pokojnine" je dejal Križanič.

Kot še pravi nekdanji finančni minister, je še vedno treba upoštevati, da so za normalno delovanje države določeni odhodki nujni, in "ustvarjati vtis, da je to nemogoče, ni primerno in je bolj izraz panike".

Križanič je še izpostavil, da je država lani brez prenosov v pokojninsko in zdravstveno blagajno porabila okoli 9,3 milijarde evrov. Proračun za letos je bil naravnan na nekaj nad 10,1 milijarde evrov odhodkov, če pa bi se plače, socialni transferji in pokojnine usklajevale z inflacijo, bi bil znesek še višji. Interventni zakon bi bilo treba po zato njegovem prepričanju podaljšati s pol leta na celo leto in ustvariti dodatne prihranke, da se odhodke spravi nazaj na približno 9,3 milijarde evrov. Pod to mejo se mu proračunske porabe ne zdi smiselno zniževati, saj bi to pomenilo dodatne recesijske pritiske.

Ko se bo kriza v evroobmočju končala in bo izvoz pognal rast, pa bi bilo treba razmišljati o dodatnih proračunskih virih, kot sta na primer davek na nepremičnine ali dvig davka na dodano vrednost, tako da se nadomesti izpad zaradi davčne reforme, sprejete v letu 2006. Znova je poudaril, da je bil negativni učinek te reforme 900 milijonov evrov, razkril pa se je v času krize.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava_Rusiji
21. 03. 2012 00.30
Pri vrhu, pri vrhu treba začet dragi moji.
DAEMONIUM
25. 02. 2012 07.53
+6
Pa razpustite to drzavo ce niste v stanju funkcionirati. A sedaj pa bo dva milijona revezev da bo politicna elita in zdravniki ter sodniki ziveli kot gospodje? Kaj pa nam bo taksna drzava? In taksno krizo napovedujejo se 15 let? Realnost pa je cisto drugacna, avstrija o krizi sploh ne govori, celo dvignili so prag socialne revscine iz 800 eur na 1000 eur, nemcija ima rast bdp za 3%, letos bo slo veliko vec nemcev na dopuste kot pa lani, kaj pa mi? Iz meseca v mesec je slabse in slabse, dosti vas imamo, pac ta drzava ni v stanju funkcionirati kar se vidi ze 20 let zato je najbolj pametno da se razpusti. Seveda bo elita proti ker bo potem izgubila vse privilegije, narod pa ze 20 let crkuje s 500 eur place, SRAMOTA!
gruber74
24. 02. 2012 13.44
+6
Če je dnar za računalnike in te neumnosti še bo za plače.Sicer pa lahko ker pr seb najprej začne zniževat.
moat
24. 02. 2012 11.39
+8
Ne vem, no. Odperem tu, odperem tam, pa tudi če grem drugam! Isto! Same slabe novice!
I G N O R A N T
24. 02. 2012 11.29
+5
Najprej ukinit javna narocila in uvsti pravo trzno gospodarstvo.
MERDE-AVE-MERDE
24. 02. 2012 11.22
+8
naj si premier v tem trenutku zniža plačo
sonofoziris21
24. 02. 2012 11.09
+5
SLO - SAMO LOPOVI OBOGATIJO ;) JANŠA JE EDEN OD NJIH!
Spetsnaz
24. 02. 2012 11.21
+4
sonofoziris Jaz sem svoj denar posteno nakradel. Edino kar sem kupil je diploma in voznisko...
mangan
24. 02. 2012 10.49
+7
Nekaj malega se je že pisalo o univerzalnem temeljnem dohodku. Dejstvo je, da je denarja zadosti, vendar je nesorazmerno razporejen. Na eni strani ima mali procent ljudi toliko kot vsi ostali skupaj. Nekoč se bo to preprosto moralo spremeniti. Če se ne bo spremenilo je revolucija neizogibna. Skozi celo zgodovino človeštva je bilo tako. Mimogrede: tudi vojske ne potrebujemo. Zanimivo bi bilo imeti podatek koliko davkoplačevalce stane vzdrževanje in plačevanje vojske. Na modelu Grčije se dobro vidi kam pelje vse skupaj. Medtem, ko drastično nižajo plače in pokojnine se nobeden niti slučajno noče dotakniti vojske. Za orožje ni krize niti recesije???? In Grki do sedaj sploh niso imeli velikih pokojnin niti plač. Pri nas so pokojnine in plače prenizke. Nič bolj srečen ne bom, če komu vzamejo. Bolj kvalitetno bom živel, če bom sam imel več.
MERDE-AVE-MERDE
24. 02. 2012 11.23
+1
Northwest
24. 02. 2012 10.48
+10
Blagor nekaterim,ker jim delodajalec se vedno placuje potne stroske,malico in prosti cas za malico.
gruber74
24. 02. 2012 13.45
+1
DAEMONIUM
24. 02. 2012 10.46
+12
Ni mi jasno zakaj ne izpostavijo mafije v belem saj so tudi javna uprava. Ste se ze kdaj vprasali od kod podatek da v javni upravi zaslutijo 1500 ali se vec eur? Zraven je povprecje zdravniskih plac. V preteklem mesecu ali decembra je od 10 najbolje placanih v tej banana drzavi na prvih devetih mestih devet zdravnikov tadeseti pa je predstojnik zdravstvenega doma. Predsednik vlade in drzave pa sta na lestvici 14 OZ 16. A je to normalno da zaslutijo bogovi v belem po 15.000 eur? In to za izmisljena dezurstva? V javni upravi delajo za 700 800 eur razen njihovih sefov. Kaj je z obcinami? Vsaka vas svoja obcina? Zupani, namestniki in vsi njihovi organi so placani iz proracuna. Naj bo obcina tista ki se lahko sama prezivi ne pa da gre denar iz proracuna za razne privat obcine kjer je par vplivnih druzin sforsiralo obcino sedaj pa zivijo na drzavnih jaslih.
noire
24. 02. 2012 10.49
+7
Zato, ker je zdravnikov premalo pa še v tujino lahko grejo. Vas je pa preveč pa nikamor ne morete it. Tako da boste lepo delali za manj, pa še srečni boste lahko, če boste vsi obdržali službo.
mangan
24. 02. 2012 10.51
+10
Večinoma imaš prav. Se strinjam. Še se spomnim tragikomične zadeve, ko so k nam na obisk prišli češki župani. Vseh skupaj je bilo za en ali dva avtobusa in se niso mogli načuditi, da je v tako majhni državici toliko županov.
hodulja
24. 02. 2012 10.57
+1
User416781
24. 02. 2012 11.07
+4
A ko boš bolan in ti bo en zdravnik rešil življenje, boš še vedno tako razmišljal ? Moja partnerica je mlada zdravnica - 8 let študija, 3 leta specilacizacije in 1.200 EUR neto plače - a se ti zdi to preveč? Vse kar bi bilo potrebno narediti, bi bilo potrebno vzpostaviti nadzor na učinkovitostjo dela zdravnikov, saj res pa je, da nekateri ne delajo praktično nič. Povprečna plača zdravnika v sloveniji pa je poden.
gruber74
24. 02. 2012 13.46
-1
moat
24. 02. 2012 10.29
+17
V Financah lahko danes preberete:\"Izbranca, ki jima je vlada včeraj dvignila plačo!\" Srečneža sta Valentin HAJDINJAK, šef kabineta obrambnega ministra Aleša Hojsa in Vlasta VIVOD, šefinja kabineta zunanjega ministra Erjavca. In še plača, prav ste prebrali; višja za 20%. Banda!
kameltrajbar
24. 02. 2012 10.57
+8
User416781
24. 02. 2012 11.04
+3
Jaz zdaj na začetku mandata nove vlade na take stvari ne bi bil občutljiv. Bi pa tem ljudem jasno povedal, kaj od njih pričakujem. Torej, če potrebujejo plačo za motivacijo in če bo potem od tega ne efekt v smislu izboljšanja delovanja države in stroškovne učinkovitosti, je to o.k. V nasprotme primeru, se pa ne strinjam.
Swashta
24. 02. 2012 10.25
+21
Če podjetje piše rdeče številke, se delavcem plača zniža do minimalca. Če država piše rdeče številke, mora veljati isto pravilo! Kdor ni zadovoljen z minimalno plačo, si lahko še vedno poišče bolje plačano delo - pa naj gre delati za tekoči trak, če misli, da mu bo tam bolje. Res mi ni jasno, zakaj bi moralo državnim uslužbencem iti bolje kot nekomu v gospodarstvu. Koneckoncev je tudi država le 'veliko podjetje'.
balestra92
24. 02. 2012 10.52
+6
Pa ne samo to. Državni uslužbenci dobijo na gong plačo. Naj se zamislijo, nekateri že 2,3 celo 4 mesce niso dobili plače!!!! naj bodo veseli, da redno dobivajo plačo pa čeprav manjšo kot prej.
tomass88
24. 02. 2012 10.15
+18
pa tisti ki dobimo 670 evrov plače s prevozom na delo in za prehrano skupaj? Takih je v Sloveniji v večini, a miramo biti pa tiho in smo lahko zadovolnij da sploh kaj dobimo. Tako vam povem, ko bo čas vam bo še žal....
User416781
24. 02. 2012 10.19
-3
Se strinjam - zakaj pa si en učitelj, ali še bolj vzgojitelj zasluži 1.500 EUR neto plače, ne rečem univerzitetni, ampak za osnovne in srednje šole pa je to preveč. Pa še s takimi plačami se ves čas nekaj pritožujejo. Jaz pravim - nekje bi bilo potrebno vzet in drugje dodat.
Mujo deHaso
24. 02. 2012 10.35
+10
vzet raznim poslancem in njihovim pajdašem... povečini dobijo 3000€ ali več in redki naredijo kaj dobrega ali sploh kaj naredijo ne mislit, da profesorji na srednjih šolah dobivajo kakšne ogromne zneske..
Sapfo
24. 02. 2012 10.39
+7
Delam v šoli. Strinjam se, da se tudi nam, če gre državi slabo, znižajo plače. Ne razumem pa dveh stvari: - če se že znižajo, naj se znižajo vsem, tudi onim na političnem vrhu, - ne razumem tudi spodaj zapisanega komentarja (gl. prašek). zAKAJ BI DELALA, ČE BI DOBILA ISTO TUDI V PRIMERU, ČE BI SE DOMA DOLGOČASILA?
Savin?an
24. 02. 2012 10.44
+1
indeks227 Tvoja matematika je verjetno na psu. Poslancev je
prašek
24. 02. 2012 10.09
+0
Za vse državljane , zaposlene in nezaposlene , za eno leto isto plačilo 1000 €.
prašek
24. 02. 2012 10.09
+3
the_louu
24. 02. 2012 10.13
+2
Iz tvojih ust, v božja (Janševa) ušesa!
onTime
24. 02. 2012 10.23
+4
Nezaposleni jo že imajo, sam še za zaposlene jo je treba zrihatat :D
Sapfo
24. 02. 2012 10.41
+7
PRAŠEK, TI NAJBRŽ NE DELAŠ? KER EN ZAPOSLEN TAKIH NEUMNOSTI NE BI PISAL. PA THE LOUU TUDI NAJBRŽ DOMA SEDI IN ČAKA NA 1000 EVROV SOCIALNE, JAZ PA ZA TA DENAR VSAK DAN DELAM!!!!
Sapfo
24. 02. 2012 10.43
+3
DAJTE VSI ZAPOSLENI EN PLUS POTRDIT ZA PRAŠKA, DA BO TUDI ON DOBIL 1000 EVROV PODPORE. JAZ DAM NA TO EN VELIIIIIIIIIIIK MINUS!!!
the_louu
24. 02. 2012 10.49
+1
sapfo, ne, ne sedim doma in čakam, da mi bo kaj priletelo z lufta. Vsak dan delam krepko čez 8 ur, pa ne zaslužim 1000€.
Spetsnaz
24. 02. 2012 11.10
+4
Jaz ne delam nic..Malo mi je dolgcas zato tukaj pisem moje globoke misli. Kmalu bo regrat...potem me vec ne vidite tukaj...
resslovenka
24. 02. 2012 11.35
+1
Sapfo prašek je svoje oddelal, pošteno in to tudi povedal - 42 let. Zato zapri. Pa dvomim, da ima 1000 eur penzije. In tudi če jo ima, jo je zaslužil. Če bi v Sloveniji foušija gorela, ne bi potreboval nobenega gretja!
User416781
24. 02. 2012 09.58
+1
Če bo res kaj naredil, je premier eden od redkih, ki si plačo v državni upravi zasluži. Jaz sploh ne vem, v katerem svetu tile sindikati živijo. Nam dejansko vladajo sindikati in ves čas izsiljujejo s temi referendumi in pumpajo ljudi. O javnih financah se na referendumih ne bi smelo odločat. Meni grejo učitelji vedno na živce ko se začnejo primerjat z zdravniki oz. se želijo plačno enačiti z zdravniki - tukaj ni logike. Da postaneš (dober) zdravnik, je potrebno neprimerno več izobraževanja in potem še prakse, študij je bistveno težji, pa tudi odgovornost je neprimerno višja.
Dragi moj. Če ne bi imeli sindikatov, bi delovci imeli plačo enakovredno nuli.
User416781
24. 02. 2012 10.24
+2
To je neumnost - kaj pa sindikati naredijo? Na koncu boste v javnem sektorju ostali brez plač...
Spetsnaz
24. 02. 2012 11.11
+0
cepeCeJnimdA To razlozi delavcem v gradbenem sektorju in delavkam , ki cakajo place od propadlih tovarn...
User416781
24. 02. 2012 12.08
-1
Saj tukaj ne govorimo o gradbenem sektorju - če pa že smo pri tem...in kaj točno so naredili sindikati?
asgard
24. 02. 2012 09.57
+5
Glede na to koliko so nas naučili v osnovni šoli in srednji bi bilo še minimalc preveč. Premalo nadzora imajo šolniki z strani efektivnega učenja. Vsako leto bi moral vsi učenci na izpit ( tak da bi ga dal enkrat proti koncu leta kot kontrolko, pa v resnici bi se šlo za preverjanje kako so naučili tisti za katedri ) pol pa drugo leto po tistem rezultatu osnovat plače. Ne tako kot je sedaj da se pasejo in mislijo da boga držijo za bingelj. Isto direktorčkom, seveda ti bi pa morali kazensko odgovorni za svoja dejanja, da ne bi bilo kake Hildice spet.
orehek
24. 02. 2012 10.04
+14
glede na to, da učitelji že v prvem razredu pričakujejo, da starši svoje otroke naučijo sami črke, številke, branje,.. in kar je višek, da že imajo malo predznanja v angleščini, preden se začnejo učiti v šoli... to veliko pove o sposobnostih, delovni vnemi učiteljev!
hodulja
24. 02. 2012 10.34
+8
ja seveda, vsega so šolniki krivi, tudi za to, da marsikateri mulc knjige niti povoha ne ter preklepeta/prešprica večino ur, starši ga pa zagovarjajo.
Djsajmy
24. 02. 2012 10.45
+0
Ja pa, da so šolniki krivi, da njihov otrok nič ne vedo :) Lepo ne vse so drugi krivi starši pa nič! Ko bi vedeli kako odgovornost nosijo šolniki od pritiska enega starša se jim lahko zmeša ker jih nišče ne ščiti.
orehek
24. 02. 2012 11.10
+6
v 2. razredu OŠ, ko se je začela angleščina, predhodno samo ena učenka ni obiskovala nobenega tečaja angleščine in učiteljica je starše poklicala in jim rekla, da to pa verjetno ne bo šlo, ker nima nobenega predznanja!!! čista resnica! za kaj je že šola? za preverjanje tega, kar starši doma otroke naučijo, ali za kaj več? potemtakem se učiteljev ne rabi, samo maturante gimnazije, da preverjajo, kaj vsega se otrok doma nauči!!!
prašek
24. 02. 2012 09.54
+26
Za začetek je treba zaseči premoženje tajkunom !!!!! Zidar , Bavčar , Šrot , Tovšakova , Kordež .......... Samo pri njih je dovolj denarja , da se Slovenijo reši . Da ne govorim o denarju glavnega preprodajalca orožja po osamosvojitvi !!!
orehek
24. 02. 2012 10.07
+9
če se bo lotil teh, bo sam sebe zašil, kar pomeni, da se jih niti dotaknil ne bo,...nikoli,...
prašek
24. 02. 2012 10.08
+5
orehek
24. 02. 2012 10.09
+13
nobenega od vodilnih v državi ni toliko v hlačah, da bi spolh mignil s prstom Robin Hood pa žal ne živi več!
nicor
24. 02. 2012 10.51
+5
Prašek, si kdaj v zadnjih desetih letih slišal, da bi JJ izgovoril ime IB in ostala zgoraj navedena? Nič ne bo iz tega, eden drugega držijo za j..ca, če bo eden stisnil, bo drugi pisnil... to bi bilo cviljenja
Spetsnaz
24. 02. 2012 11.14
+1
prašek KAJ mene imenujes skupaj z tajkuni. Takrat smo pomagali bratom Hrvatom in Bosancem...
kameltrajbar
24. 02. 2012 09.52
+22
..če zmanka za učitelje,policaje...mora zmankati tudi za ministre in predvsem za mandatarja...:)))
prašek
24. 02. 2012 09.54
+1
hotchilipoper
24. 02. 2012 09.58
+5
Za vse 500 €,pa da vidimo,kako se bodo prebili čez mesec
I G N O R A N T
24. 02. 2012 09.51
+5
Kako pa kaj nasi stecaajni upravitelji?
nicor
24. 02. 2012 10.53
+2
Pa saj razumeš, nekdo vendar mora opraviti pogreb
kiss-my-ass.
24. 02. 2012 09.50
+18
Za najmanj 5 x je treba znižati plače NADZORNIKOM ! Za najmanj 5x je treba znižati plače DIREKTORJEM, ki so to v firmah, kjer ima država delež!
Vse strokovnjak
24. 02. 2012 10.10
+3
S tem sloganom bi pa tudi ti uspel na volitvah..