Slovenija

Poraba denarja na SVLR pod dvojno lupo

Ljubljana, 11. 05. 2011 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni odbor bo obvestil računsko sodišče in komisijo za preprečevanje korupcije o zahtevi za obravnavo suma nepravilnosti pri naročanju blaga in storitev na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Henrik Gjerkeš
Henrik Gjerkeš FOTO: Blaž Garbajs

Poslanska skupina SDS je aprila zahtevala sklic nujne seje odbora zaradi suma nepravilnosti pri naročanju blaga in storitev na službi vlade, in sicer zaradi naročanja promocijskega blaga podjetjema ARS PROMA in Zebra Graphic. Odboru je nato predlagala, naj urad za nadzor proračuna in računsko sodišče pozove, da preverita ravnanja nekdanjega ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša. Prav tako so v SDS še predlagali, naj se komisiji za preprečevanje korupcije in organom pregona posreduje gradivo in magnetogram s seje.

Razpravo o predlogu SDS so člani odbora opravili že na seji v začetku maja, ko je predsednik odbora Vili Trofenik (Zares) zaradi dodatnih predlogov sklepov oziroma sprememb sklepov predlagateljem dal možnost, naj premislijo. To se je danes tudi zgodilo, saj je bil sprejet le sklep predlagatelja nujne seje, vse ostale pa so predlagatelji opustili.

V SDS menijo, da obstajajo sumi nepravilnosti pri sklepanju posla za promocijske izdelke z znaki skladov EU v Sloveniji. Kot so opozorili v zahtevi za sklic seje, je služba vlade avgusta lani z dvema različnima podjetjema na isti dan sklenila "popolnoma identična sporazuma z istimi zneski". Z vsakim podjetjem naj bi sklenili posel, vreden 1,1 milijona.

Gjerkeš nima težav, da bi uradni organi preverili porabo namenskih sredstev EU za kohezijsko politiko. Na eni od prejšnjih sej odbora je sicer članom razložil, da je predlagatelj seje "zelo po svoje razumel sam postopek in sploh koncept delovanja sukcesivnega naročanja". Po njegovih besedah navedbe SDS ne držijo. Pritrdila mu je tudi direktorica urada za kohezijsko politiko na službi vlado Mateja Čepin, ki ne vidi utemeljenega suma, da bi bilo z razdeljevanjem sredstev kaj narobe.

Žekš direktorjem vrnil pooblastila

Boštjan Žekš lahko naloge ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko opravlja do največ tri mesece, vendar si bo prizadeval, da vlada imenuje novega predstojnika službe vlade v čim krajšem času. Za imenovanje predstojnika, ki ne bo minister, mora vlada spremeniti tudi odlok, s katerim so službo vlade ustanovili, kdaj bo vlada to storila, pa še ni znano. V kabinetu predsednika vlade so odgovorili le, da bo javnost pravočasno obveščena.

Čepinova, zoper katero je nekdanja ministrica Duša Trobec Bučan vložila kazensko ovadbo, sicer ostaja na čelu urada za kohezijsko politiko, na svoje staro delovno mesto pa se je danes vrnila tudi vodja službe za odnose z javnostmi Nina Omerza, ki naj bi jo Trobec Bučanova brez njenega soglasja iz kabineta premestila v urad za evropsko teritorialno sodelovanje.

Duša Trobec Bučan
Duša Trobec Bučan FOTO: POP TV

Minister Boštjan Žekš, ki ga je premier Borut Pahor začasno pooblastil za opravljanje nalog ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je Čepinovi, pa tudi Igorju Strmšniku, ki vodi urad za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, in Hermini Golob, ki vodi urad za evropsko teritorialno sodelovanje, podal pooblastila za podpisovanje listin z njihovega delovnega področja. Žekš je namreč ocenil, da je za premostitev nekaterih notranjih blokad smotrno dati direktorjem uradov večja pooblastila.

Pristojnosti ohranjajo tudi vodje sektorjev v uradu za kohezijsko politiko in vodja finančne službe, ki jim je pooblastilo za vodenje prenehalo z odhodom Trobec Bučanove.

Pogodba s Pristopom
Pogodba s Pribinovino
Pogodba z Oikosom
Pogodba z RRA Mura
Staro navodilo o načinu delovanja vladne projektne pisarne v Pomurski regiji
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GRAJENA
12. 05. 2011 07.04
spet en tajkunski politik
Buena Vita
11. 05. 2011 19.16
KO JANKOVIČ REČE,VSE TEČE
Leonardo09
11. 05. 2011 17.37
tu je treba zamenjati vse od tajnice navzgor,žekšu sploh ni jasno za kaj se gre če počistimo s temi svinjarijami in krajami ne rabimo reforme kot take
lesnikovsok
11. 05. 2011 17.17
dj admin nehi brisat.
lesnikovsok
11. 05. 2011 17.15
Duša Trobec Bučan je hotela narest red.. samo zdaj vidi da če kradejo jankovič, golobič etc.. da proti vetru nima smisla scat... če bi to preh vedla nebi tega naredila kar je.