Slovenija

Popravili nepravilnosti pri izjemnih pokojninah?

Ljubljana, 10. 10. 2011 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je računsko sodišče v reviziji sistema izjemnih pokojnin odkrilo več primerov neenake obravnave posameznikov pri izplačevanju pokojnin, mu je vlada poslala poročilo, v katerem zagotavlja, da so popravili zadevo.

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu ocenilo, da niso zadovoljivi predvideni ukrepi, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve opisalo v odzivnem poročilu. Zato je vlado pozvalo k ukrepanju za odpravo nepravilnosti in k zagotovitvi učinkovitega nadzora nad obračuni obveznosti države, ki jih sicer pripravi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz).

Vlada je računskemu sodišču poslala poročilo v zvezi s pozivom za ukrepanje za odpravo nepravilnosti in nesmotrnosti na ministrstvu za delo glede izjemnih pokojnin.
Vlada je računskemu sodišču poslala poročilo v zvezi s pozivom za ukrepanje za odpravo nepravilnosti in nesmotrnosti na ministrstvu za delo glede izjemnih pokojnin. FOTO: Reuters
Po podatkih pokojninskega zavoda naj bi v letu 2009 izjemno pokojnino prejemalo 342 oseb, ki so skupaj prejele 3,8 milijona evrov. Od izplačanega zneska je 1,6 milijona evrov kot razliko med izplačanimi izjemnimi pokojninami in pokojninami, ki bi osebam pripadale po splošnih predpisih, poravnal državni proračun. V letu 1998 pa je bilo prejemnikov 696.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po dopisni seji vlade, so na ministrstvu pripravili navodilo o nadzoru nad izvajanjem zakona o poračunavanju finančnih obveznosti iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki ga je vlada priložila poročilu računskemu sodišču. Vlada ugotavlja, da so bili zahtevani popravljalni ukrepi izvedeni na način, kot ga je zahtevalo računsko sodišče.

V odzivnem poročilu je ministrstvo poudarilo, da je bilo vseh upravičencev po posebnih predpisih, ki nimajo podlage v obveznem zavarovanju in ki jim država priznava določene pravice, v letu 2009 približno 270.000. Zahteva za pripravo navodila se po navedbah ministrstva nanaša zgolj na 342 zadev oziroma 0,126 odstotka vseh upravičencev. Ministrstvo je pojasnilo tudi, da bi se v primeru uveljavitve pokojninske reforme opravile tudi potrebne spremembe, na katere je opozorilo računsko sodišče.

Računsko sodišče je lani izvedlo revizijo o sistemu priznavanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin in izdalo revizijsko poročilo, v katerem je izreklo, da ni bilo uspešno poslovanje med drugim tudi ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pri zagotavljanju enakopravne obravnave oseb v okviru sistema priznanja, odmere in izplačila izjemnih pokojnin v obdobju od 1. 1. 1998 do 10. 8. 2010. V reviziji je pokazala, da je v osmih od 12 primerov izvedlo nadzor nad obračuni obveznosti države do Zpiza in v vseh primerih ugotovilo, da je obračun pravilen.

Glede na odkrite nepravilnostih Zpiza pri izplačilih izjemnih pokojnin in ocene, da podatki obračunov niso zanesljivi, je računsko sodišče ocenilo, da je bil neučinkovit nadzor ministrstva nad poslovanjem Zpiza v delu, ki se nanaša na pripravo obračunov obveznosti države pri izjemnih pokojninah. Računsko sodišče je zato od vlade, Zpiza in ministrstva zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov za odpravo ugotovljenih nepravilnosti oziroma nesmotrnosti ter podalo več priporočil, med katerimi je najpomembnejše priporočilo resornim ministrstvom in vladi, naj čim prej sprejmejo odločitev o novem zakonu s področja izjemnih pokojnin oziroma začnejo spreminjati obstoječi sistem priznanja in odmere izjemnih pokojnin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
13. 10. 2011 15.41
ZGRADILI BODO LUDSKE KUHINJE!
variolog
11. 10. 2011 14.23
Mene pa zanima z čem so si ti ljudje ki prejemajo 11.111 ev.,te pokojnine zaslužili---mimogrede 21 delavskih plač v lesni industriji--? Ne vem pa zakaj zmerej ven potegnete JJ--kaj je mogoče on stal na tromostovju in delil te pokojnine ali kaj ? Pa tudi po novem pokojninskem zakonu bi tem -zaslužnim -??? pripadale take pokojnine !
Tonček Balonček
11. 10. 2011 11.40
Stanovnik je bl 15 let v Ženevi na OZN predsednik ekonomske komisije OZN-a, iz tistega naslova bi imel pokojnino sigurno ene 3x večjo! 3.000 EUR plače ima direktorica Ljublajnskega živalskega vrta in recimo JAnša, ki ga itak ni nikoli na sejah.
jebesemen
10. 10. 2011 19.33
kučanu pa stanovniku naj najprej vzamejo oderuško penzijo v višini 3220€
Irena Vre?ko
10. 10. 2011 17.39
pravice ni in je nikoli nebo
Schallabweiser
10. 10. 2011 17.31
a je pokojnina majorja ribičiča državna skrivnost?
grdavs
10. 10. 2011 17.25
V letu 2009 je izjemno pokojnino prejemalo 342 oseb... 11.100 na osebo, na mesec?!? Wou, jest bi tud!!!