Slovenija

Rudonja ni prišel na sojenje Popoviču

Koper, 11. 11. 2014 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji slovenski nogometaš Mladen Rudonja ni prišel na sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču, je pa pričal Veselko Ojo, ki je od koprske občine kupoval sporna zemljišča in pojasnil, da so imeli namig, da bo cena še precej višja.

Zemljišče, ki ga je korpska občina prodajala na dražbi.
Zemljišče, ki ga je korpska občina prodajala na dražbi. FOTO: Kanal A

Na sodišču v Kopru se je nadaljevalo sojenje županu Borisu Popoviču in predstojniku urada za okolje in prostor Georgiju Bangievu, ki jima očitajo zlorabo položaja pri poslih, povezanih s prodajo občinskih zemljišč pri Valdoltri leta 2006. Pričati bi moral Mladen Rudonja, ki pa ga ni bilo, saj ni prejel vabila. Je pa pričal Veselko Ojo, ki je v času obravnavanih dogodkov vodil podjetje Ediling.

Potrdil je navedbe, da je Ediling del zemljišč kupil od občine na javnem razpisu, zanimala pa so jih tudi višjeležeča zemljišča. Tudi ta je občina sprva prodajala na javnem razpisu, nato pa so bila iz razpisa umaknjena. Občina se je namreč dogovorila, da jih bo zamenjala za zemljišča v Kopru, ki jih je potrebovala za gradnjo podaljška ceste nad Dolinsko cesto.

Še pred sklenitvijo posla pa sta bili lastnici teh zemljišč dogovorjeni z Mladenom Rudonjo, da bo odkupil zemljišča pri Valdoltri in sta z njim, dan preden je posel potrdil koprski občinski svet, tudi podpisali predprodajo pogodbo za prodajo parcel.

Rudonja ponudil zemljišča po višji ceni

Ediling je na javnem razpisu koprski občini ponudil ceno 200 evrov za kvadratni meter. Oja je danes pojasnil, da so namreč dobili namig, da bo na javnem razpisu nekdo ponudil visok znesek. Ker so se zanimali tudi za sosednja zemljišča, jih je najprej poiskal Tomi Matkovič. V pogovorih z njim se je cena gibala okoli 100 evrov za kvadratni meter, nato pa se je iz pogajanj umaknil.

Mladen Rudonja na nogometnem igrišču
Mladen Rudonja na nogometnem igrišču FOTO: Jani Dolinšek

Takrat se je pojavil Rudonja, ki jim je zemljišča ponujal po višji ceni, to je okoli 140 evrov na kvadratni meter. Rudonja je namreč dejal, da ima potencialnega kupca, ki je bil pripravljen plačati 150 evrov za kvadratni meter. Na višjo ceno so bili pripravljeni pristati, ker so želeli tam zgraditi mirno stanovanjsko sosesko in tam niso želeli imeti za soseda investitorja, za katerega niso vedeli, kaj bo tam počel.

Med razlogi, zaradi katerih so Rudonji plačali manj kot za občinske parcele, je Ojo navedel, da je pri občinskih zemljiščih šlo za veliko površino, ki je omogočala gradnjo objektov z večjim številom stanovanj, zato so si zanje lahko privoščili višjo ceno. Po drugi strani je zemljišče, ki ga je ponujal Rudonja, omogočalo gradnjo individualnih hiš, pri katerih ne bi prenesli tolikšnih stroškov.

Naložba končala kot polomija

Ediling projekta, za katerega so se morali tudi zadolžiti, ni nikoli realiziral, naložbo pa je Ojo ocenil za polomijo. Koprska občina je sicer leta 2006 sporne parcele zamenjala za parcele v Kopru. Te je potrebovala za gradnjo podaljška ceste nad Dolinsko cesto.

Menjalna pogodba je bila po prepričanju tožilstva za občino škodljiva, njen namen pa je bil pridobiti lastništvo oz. premoženjsko korist točno določeni osebi, saj je kupec nepremičnine nato prodal naprej po višji ceni.

Obtožena sta krivdo zanikala, Popovič pa je na začetku glavne obravnave poudaril, da je bil posel zakonit in nujen, občina pa je z njim ogromno pridobila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
12. 11. 2014 16.10
+1
AJMO NAŠI....