Slovenija

Popović: Investirali bomo, kar je potrebno, da bomo naredili zavetišče zgledno

Koper, 30. 06. 2015 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki Obalnega društva proti mučenju živali so koprski občini vrnili ključe obalnega zavetišča. Župan Popovič je pojasnil, da je občina po izdaji odločbe veterinarske inšpekcije zoper društvo morala intervenirati. Prepričan je, da bosta občina oz. Komunala Koper boljši upravljalec zavetišča.

Predstavniki Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) bodo danes koprski občini vrnili ključe obalnega zavetišča – izteka se jim namreč pogodba o upravljanju z zavetiščem, s katerim bo interventno upravljala koprska komunala. Ob tem je predsednica ODPMŽ Andrea Bogataj Krivec poudarila, da "zavetišče nikoli ni bila politična ustanova" ter da je edina politika, ki so jo vodili, bila dobrobit živali.

Prazna kletka v zavetišču.
Prazna kletka v zavetišču. FOTO: Facebook/Obalno Zavetišče

Hkrati je zavrnila številne očitke, ki so se pojavili v zadnjih tednih, ter izpostavila obsežno prostovoljno delo članov društva, ki so zavetišče ponesli na dober glas tudi izven Slovenije, poteze obalnih občin, zlasti koprske, pa je označila za "klofuto" živalovarstvenikom.

Finančno delovanje društva je bilo vseskozi transparentno, je poudarila ter spomnila, da letni prihodki iz občinskih proračunov niso omogočali niti kritja osnovnih stroškov zavetišča. Je pa priznala, da "je seveda zavetišče lahko profitna ustanova - naše pač ni bilo".

Predsednico društva so sicer začudile napovedi, kako bo zavetišče po novem odlično urejeno, vprašala je tudi, zakaj lastniki, torej obalne občine, za to niso poskrbeli že v preteklosti. Kot je spomnila, so namreč v društvu s svojim denarjem poskrbeli za razne nadstreške in druge potrebne naložbe.

'Postopek prevzema stoji na izjemno majavih pravnih podlagah'

V ODPMŽ se bodo prijavili na naslednji razpis za upravljanje zavetišča. Že v petek pa bodo na Titovem trgu pripravili protestni shod. Z njim želijo izraziti svoje nestrinjanje s potekom zgodbe okoli zavetišča ter zahtevi po podaljšanju upravljavske pogodbe in po demokratičnem javnem razpisu.

Koprska občinska svetnica Polka Boškovič pa je opozorila, da je bil sklep treh županov o takojšnji prekinitvi upravljavske pogodbe z ODPMŽ sprejet predvsem na podlagi odločbe veterinarske inšpekcije, ki pa ni pravnomočna in se je društvo nanjo pritožilo. "Sprašujem se, kaj bo v primeru, če društvo s pritožbo uspe in če bo odločba veterinarske inšpekcije odpravljena," je dodala.

Prav tako je izpostavila, da je koprski župan Boris Popovič podpisal sklep o interventni dodelitvi izvajanja javne službe Komunali Koper, pri čemer pa postopek prevzema zavetišča stoji na "izjemno majavih pravnih podlagah". Župan bi namreč po njenih besedah izvajanje javne službe v zavetišču lahko interventno podelil komunali le pod pogojem, da ima ta registrirano omenjeno dejavnost, a komunala na dan razdrtja pogodbe te dejavnosti še ni imela registrirane. Župan bi tako moral svoj sklep predložiti v potrditev občinskemu svetu, za kar je imel tudi možnost, vendar točka sploh ni bila na dnevnem redu junijske seje sveta, je dodala Boškovičeva.

Popovič vztraja, da so zaradi odločbe inšpekcije morali intervenirati

Popovič pa je danes povedal, da je koprska občina po izdaji odločbe veterinarske inšpekcije zoper ODPMŽ morala intervenirati in prevzeti upravljanje nad obalnim zavetiščem. Prepričan je tudi, da bosta občina oz. Komunala Koper boljši upravljalec zavetišča.

Boris Popovič - 3
Boris Popovič - 3 FOTO: Miro Majcen

Kot je pojasnil, je veterinarska inšpekcija izdala več odločb, zadnja odločba izpred nekaj tednov pa je bila "zelo jasna". Inšpekcija je z njo obalnemu društvu kot upravljalcu obalnega zavetišča zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev odredila prenehanje sprejema novih živali v roku enega dne od sprejema odločbe ter naložila, da mora živali, ki se trenutno nahajajo v zavetišču, oddati novim lastnikom v roku 30 dni. Morebitna pritožba pa ne zadrži izvršitve.

Občina mora po Popovičevih besedah spoštovati zakon. "Enostavno smo bili primorani iti v zavetišče in prevzeti njegovo delovanje," je pojasnil župan ter zavrnil očitke, da so želeli zavetišče, ki je v lasti obalnih občin, prevzeti od omenjenega društva.

Obenem je Popovič zavrnil pomisleke Boškovičeve o majavih pravnih podlagah za ukrepanje občine, hkrati pa je prav njej očital, da se je v zgodbo o zavetišču vmešala, da bi si naredila promocijo na račun skrbi za živali.

Kot je napovedal župan, bodo do zavetišča prišli po pravni poti, saj primopredaja med obalnim društvom in komunalo do današnjega dne ni bila opravljena. Že v tem vmesnem času pa občina prek komunale zagotavlja urgentno službo za zapuščene živali, na katero se občani obalnih občin lahko obrnejo ob vsaki uri, in sicer na številko 112 ter na brezplačno številko 080 8849.

Popovič je napovedal še, da bo organizacija zavetišča bistveno boljša in živalim bolj prijazna, kot je bila doslej: "Investirali bomo tisto, kar je potrebno, da bomo naredili zavetišče zgledno." Tudi prostovoljci bodo še naprej dobrodošli.

Če bi se z izročitvijo prostorov zavleklo, bodo počakali na pravnomočno odločbo sodišča, v vmesnem času pa bi lahko vzpostavili novo zavetišče na novi lokaciji, in sicer pri drevesnici nad koprskim pokopališčem.

Z zavetiščem trenutno interventno upravlja koprska komunala, s čimer sta soglašali tudi piranska in izolska občina. Popovič danes še ni mogel napovedati, kako dolgo bo trajalo interventno upravljanje. S preostalima občinama, solastnicama zavetišča se bodo morali zdaj dogovoriti, na kakšni osnovi pripraviti razpis oz. ali bodo morda podelili neposredno koncesijo. "Stvar je še zelo odprta. Ko bomo videli, kako komunala dela kot urgentna služba, takrat se bomo odločali bolj trezno, kako in kaj naprej," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

todi83
02. 07. 2015 22.35
+0
Zdaj me bo mogla več pobirati živali in jih prod v ita
samuray1
01. 07. 2015 18.44
-1
kot je za videt v novem zavetišču ne bo placa za živali,.razen kleopatre ste vsi komentatorji za azil ki ga bo treba spremenit v živalski vrt..Eni grozite Popoviču,drugi Mišiču,tretji je nekaj slišal o Jankoviču....mislim ne tipično slovensko.
krnekdoo
01. 07. 2015 15.29
+5
Popović, Mišić....sami ljubitelji ljudi in živali. Preverite, kdo hoče prevzet zavetišče in povezanost med njimi. Zadeva je že zrela za prijavo na KPK.
staridida
01. 07. 2015 15.41
+0
Popo pravi, da bo bulmastife nabavu,zdej bojo hodili levaki na morje--
kleopatra-1
01. 07. 2015 09.18
-9
zakaj se pri nas vsaka stvar preobrne v politično afero? Nihče ni vprašal, zakaj je veterinarska inšpekcija izdala mnenje, kakršno je? Če bi Obalno društvo delalo kot je treba, do tega ne bi prišlo. Govorice, da je upravljalka v svoji trgovini prodajala podarjeno hrano, ne morem komentirati, ker ne vem so pa tudi te govorice za preveriti. In zakaj kar vnaprej obsojate in ste prepričani, da trije župani in Mišič ne bi znali bolje poskrbeti za živali? In zakaj konec koncev ne bi bilo društvo profitno, ker je lahko? Zakaj mora biti vse na plečih davkoplačevalcev? Preko Društva je to bilo. In nenazadnje - ali res potrebujemo zavetišče in se prepiramo, kdo ga bo vodil, če pa so bili v društvu čez noč sposobni oddati vse živali?!
ksenak2
01. 07. 2015 09.52
+6
Živali so k sebi domov odpeljali prostovoljci, sicer bi bile po 30 dneh evtanazirane
krnekdoo
01. 07. 2015 15.24
+4
Vsa ta afera ni nič drugaga kot ustvarjanje korita za določene ljudi. Nič drugega.
pepikrlinca
30. 06. 2015 23.14
+5
hahaaaaa, lažnivi kljukec je zanj vajenec
ughiue
30. 06. 2015 21.56
+22
a ta podgana se ni na dobu?
glava2
30. 06. 2015 21.34
-15
bundy crocodile
30. 06. 2015 20.21
+23
Mišič, roke ti bom polamal, to ti obljubim, pa naj bo to jutri, v petek, čez leto ali 10 ampak iz moje črne liste še nihče ni bil izbrisan! Pazi se!
janezccc
30. 06. 2015 20.24
+17
samuray1
01. 07. 2015 19.08
-1
s čim boš ti žalost nemarna nekomu roke polamal,ti si ja kup ,saj veš česa in v bodoče izbiraj besede tako da ti bodo možgani hitrejši od jezika ne opletaj z jezikom v prazno. Pati tudi Janez,a ti bi kar v trop pol pa v napad. Pogum pa taki,predvsem pa inteligenca.
sandi101
30. 06. 2015 19.38
+18
Tale Popovič mi ni bil nikdar všeč z svojimi dejanji, vedno neke afere za sabo, čeprav sm iz Štajerske... Se mi zdi enak kot tisti Jankovič v Ljubljani, ki je vse obljubljal na konc sem pa slišu, da je marsikaj zataškal in kr pometu pod preprogo, da se ni razvedlo, veliko delam po Ljubljani z navadnimi ljudmi, žal več žalostnih zgodb kot kaj vesela in vzpodbudnega... Sram jih je lahko, te naše vrle širokoustne župane, ki se vedno kažejo v najlepši luči!!!!!!!!!!! Marsikje je tako, verjamem, dejanja so pomembna...
anamarija77
30. 06. 2015 18.34
+13
pa zakaj jih noben ne ustav pri tem :( za njega se ve kak je, pa za Mišiča tud ampak za Bossmana si pa nisem mislila.. pridite v petek na protest...
Follow me
30. 06. 2015 18.24
+15
Hahah kaki lopov, ne moreš verjet da je res.
shaft6
30. 06. 2015 18.01
+29
Tega lopova še psi v zavetišču neb povohali. Ljudje njegovega kova rinejo nos samo tja, kjer je dobiček in lopovščina.
anamarija77
30. 06. 2015 17.28
+31
da ga ni sram!!!!!!!!!!!!
murkecc
30. 06. 2015 17.19
+30
Smetarji bodo upravljali z zavetiščem, le kje bodo končale zavržene živali....
janezccc
30. 06. 2015 17.18
+28
Popovič, midva pa bolje da se ne srečava