Slovenija

'To je šele začetek': glavnina padavin tekom petka in v noči na soboto

Ljubljana, 03. 08. 2023 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nikita Leban, STA, K.K., 24UR ZVEČER
Komentarji
320

Nad severno Slovenijo so se v četrtek zvečer začeli pojavljati močni nalivi. "To je šele začetek, glavnino padavin pričakujemo tekom petka in tudi v noči na soboto," je povedal hidrolog Janez Polajnar. Padavine, ki se bodo v ozkih pasovih širile od Primorske proti Štajerski in bodo ponekod kar dolgotrajne, bi znale povzročiti tudi poplave. Nalivi sicer po državi že povzročajo nevšečnosti, pristojne službe pa opozarjajo, naj na številko 112 pokličemo v le izrednih primerih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Naslednjih 36 ur bo kritičnih
    08:02
    Iz 24UR ZVEČER: Naslednjih 36 ur bo kritičnih
  • Iz 24UR: Izredne meteorološke in hidrološke razmere
    04:11
    Iz 24UR: Izredne meteorološke in hidrološke razmere
  • Iz SVETA: Oranžno vremensko opozorilo
    02:47
    Iz SVETA: Oranžno vremensko opozorilo
  • Iz SVETA: Nove skrajne vremenske napovedi
    02:21
    Iz SVETA: Nove skrajne vremenske napovedi
  • Iz SVETA: Polajnar - upoštevajte navodila pripadnikov civilne zaščite
    01:07
    Iz SVETA: Polajnar - upoštevajte navodila pripadnikov civilne zaščite

O težavah že poročajo iz Severne Primorske. V Ajdovščini se vdira plaz in teče voda, iz Tolmina poročajo o nekaj podrtih drevesih, intervencije pa so stekle še v občini Kanal, Cerkno, Idrija in Žiri. V Cerknici so preventivno napolnili in postavili protipoplavne vreče ob objektih.

O težavah poročajo tudi iz občine Jesenice, pa iz Bleda, in Radovljice in drugih krajih od Gorenjske pa do Ljubljane in Škofljice. Gasilci so posredovali tudi v občinah Ivančna Gorica in Litija.  

Mirno pa ni niti na Dolenjskem (intervencije potekajo v občini Novo mesto in Krško) niti na Štajerskem. Ponovno sta na udaru občina Celje in Vojnik, pa tudi mariborska občina in občine Zreče, Mislinja, Šmarje pri Jelšah in Majšperk. 

Meteorna voda nekaj hiš ogroža tudi v občinah Dravograd in Črna na Koroškem ter sosednjih občinah Ljubno in Rečica ob Savinji. 

Radarska slika padavin
Radarska slika padavin FOTO: Meteoinfo Slovenija

Iz smeri Italije je severozahod države zajel močan sistem padavin z nevihtami, ki se zdaj počasi širi proti Savinjski in Koroški, poroča Meteoinfo Slovenija. Nastajajo siloviti, tudi dolgotrajni nalivi. V zelo kratkem času lahko krajevno pade ogromna količina dežja, zato velja opozoriti pred možnimi lokalnimi hudourniškimi poplavami in zalivanjem izpostavljenih objektov. Povečuje se tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Po podatkih Agencije za okolje ob 20. uri so v Posočju in na Gorenjskem reke že pričele naraščati, v večjem delu države pa se je vodnatost rek počasi zmanjševala. Pretoki rek so bili povečini srednji, posamezne reke v vzhodni Sloveniji pa so ohranjale velike pretoke. Danes okoli 23. ure in v petek okoli 12. ure se lahko morje razlije na najbolj izpostavljenih delih obale, v izrednem biltenu uprave za zaščito in reševanje navaja agencija.

Ponoči in jutri se bodo razmere najverjetneje še zaostrile, padavine pa se bodo razširile nad vso državo. 

Vse do sobotnega dopoldneva bodo nad Slovenijo nastajali ozki pasovi močnega dežja, ki se bodo nad istimi območji obnavljali tudi dalj časa. Padavine se bodo krepile na gorskih pregradah zahodne in južne Slovenije ter nad Gorskim kotarjem, višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine nosili tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo. Nastajale bodo tudi nevihte, zato lahko lokalno pade zelo velika količina dežja.

Največje količine padavin se glede na trenutne simulacije meteoroloških modelov pričakuje na severu in jugovzhodu Slovenije, vendar je lokacije konvektivnih pasov z obilnimi padavinami težko natančno predvideti, napovedujejo pri Meteoinfo Slovenija. 

Napoved visokovodnih razmer
Napoved visokovodnih razmer FOTO: Arso

Avstrijci bodo medtem znižali gladino enega največjih akumulacijskih jezer na reki Dravi in s tem pričeli sistem predpraznenja akumulacijskih jezer, s katerim bodo zagotovili kontroliran odtok Drave, da ne bi prišlo do poplav večjega obsega, je povedal hidrolog Janez Polajnar. 

Kot je dodal, bo znižanje gladine jezera za 1,5 metra povzročilo povečan pretok Drave čez Slovenijo. "Že v petek zjutraj lahko pričakujemo okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo," je povedal in pojasnil, da lahko jutri pričakujemo poplavljanje Drave predvsem v spodnjem toku. Pojasnil je še, da gre za dogovorjeno potezo med Avstrijo in Slovenijo. 

Slovenske železnice opozarjajo, da lahko napovedane vremenske razmere vplivajo tudi na razmere v železniškem prometu. Glede na vremenske napovedi pričakujejo, da bi lahko v prihodnjih urah prihajalo do zamud v potniškem prometu. Potnikom svetujejo, da spremljajo njihova obvestila, so sporočili.

"Današnji vremenski razvoj bo drugačen od prejšnjih neurij, saj bo vremenska motnja spominjala na jesensko deževje. Temperature so visoke in zrak vlažen, kar je kombinacija, ki bo povzročila burno vremensko dogajanje. Ponavljajoči in obilni nalivi se bodo obnavljali tudi nad istimi območji," je opozoril Brane Gregorčič iz Arsa. Krajevno lahko v manj kot 36 urah pade celo do 200 litrov dežja, kar so sicer mesečne količine, je opozoril. 

Poplavljale bodo reke v Podravju, Pomurju in Posavju ter porečje Savinje, Krke, Kolpe

Kot so v izrednem biltenu opozorili na Arsu, so v noči na petek verjetne poplave hudournikov in manjših rek v severni in osrednji Sloveniji, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, Posavju, v porečju Savinje in Krke, Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

"Reke na vzhodu države imajo že sedaj trikrat večji pretok kot po navadi, zato bodo reke silovito narasle, sploh v noči na petek," je opozoril Janez Polajnar iz Arsa. Naraščale bodo tudi reke na širšem območju Ljubljane ter Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja. 

Prebivalce, ki živijo v bližini rek, je opozoril, naj redno spremljajo dogajanje v okolici in opozorila pristojnih služb. "Imamo še nekaj ur časa, da se pripravimo in stvari z ogroženih območij premaknemo na varno." Opozoril je na nevarnost poplav v Podravju in Pomurju ter ob Krki in Kolpi, kjer se v teh dneh odvija več dogodkov, zato je pozval k preventivnim ukrepom.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'S priobalnih zemljišč odstranite materiale, bale sena, mehanizacijo'

"Vsi prebivalci, ki imajo na priobalnih zemljiščih odložen material, bale sena, drva ali mehanizacijo, naj v naslednjih urah do nastanka visokih voda te materiale odstranijo, saj jih lahko voda odnese, s tem pa zamašijo prepuste in tudi mostove, kar povzroči še večjo škodo in otežuje delo službam," je opozorila Neža Kodre iz Direkcije za vode.

Količina dežja bo res velika, zato lahko poplave pričakujemo tudi na območjih redkih poplav.  

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države, so še opozorili.

Arso je sicer za danes popoldne, ponoči in za petek za vso državo že razglasil oranžno opozorilo. Ob krajevnih plohah in nevihtah so možni močni nalivi. V času plime se bo morje razlivalo po najbolj izpostavljenih delih obale. Oranžno opozorilo začne danes v večjem delu države veljati po 18. uri in ostaja v veljavi vse do petka okoli 23. ure.

'Centimeter vode v kleti ni razlog za klic na 112'

"V takih situacijah imamo preveč klicev na 112, ki niso nujni, tudi zaradi centimetra vode, ki se pojavi v kleti. S tem klicem lahko nekomu celo prikrajšamo življenje, saj je linija zasedena. Naprošam vse, naj na 112 pokličemo le, ko smo res ogroženi ali nastaja velika škoda," pa je opozoril poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Civilna zaščita je sicer izdala odredbo, s katero je v pripravljenosti celotni sistem, v pripravljenosti je tudi vojska. "Namen tega je, da bodo lahko odreagirali čim prej in pomagali občinam. Skladišča z opremo in materialom so polna, v primeru, da bo občinam kaj zmanjkalo," je povedal Šestan, ki upa, da večjih težav ne bo. 

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od danes zvečer do vključno sobote zaradi napovedanih povečanih padavin in namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, svetujejo.

Na Direkciji za vode so se na tokratne vremenske razmere dodatno pripravili in povečali stalno pripravljenost, vzpostavili so tudi dežurne službe. Povečali bodo nadzor nad vodno infrastrukturo, v primeru visokih voda bodo izvajali začasne ukrepe, kot so utrjevanje nasipov, preusmerjanje vode, odstranjevanje naplavin in drugih materialov iz strug, je pojasnila Kodretova. 

Trenutno vremensko dogajanje bolj značilno za jesensko oz. zimsko obdobje

Prihajajoče vremensko dogajanje so na Arsu podrobneje opisali v objavi na Facebooku. Kot so navedli, se bo višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope danes pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje, v petek pa bo zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi plitvo ciklonsko območje, vremenska fronta pa se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek in vse do sobote dopoldne, torej skoraj 36 ur.

V primerjavi s številnimi letošnjimi neurji, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi.
V primerjavi s številnimi letošnjimi neurji, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. FOTO: Rok Nosan

Takšna vremenska situacija je po navadi bolj značilna za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu, so dodali.

Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti mogoče tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Pade lahko med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter

V primerjavi s številnimi letošnjimi neurji, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. "Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa tudi okoli 150 litrov ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih," so dodali.

Dež bo s pomikom ciklona proti vzhodu predvidoma prehodno ponehal v soboto popoldne, a že v nedeljo čez dan lahko od zahoda znova pričakujemo prehod vremenske fronte s plohami in nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša. Postopno stabilizacijo vremena vremenoslovci pričakujejo po ponedeljku.

Padavine bodo ponehale šele v soboto dopoldne.
Padavine bodo ponehale šele v soboto dopoldne. FOTO: Bobo

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
05. 08. 2023 11.18
-1
Arso mafija je zamenjala zdravstveno mafijo, akterji na vrhu so pa isti hlapćki globalistične agende Bruslja. Janša, Golob, Šarec, Bratušek, SDS Svoboda Sd, Levica vse je to isto, ne mislit da bodo oni sedaj reševali vas navadne državljane kateri ste utrpeli škodo, oni so vzrok in vse dokler se ne rešimo take politike ki nas farba 33 let za državljane ne bo boljše. Dobro v vsem tem je da se vidi da državljani še vedno niso izgubili solidarnosti in so si med seboj pripravljeni pomagat. Od politikov pa ne pričakujte ničesar, niti od novinarjev prodanih MSM medijev ne, tudi oni pridno sodelujejo v vsem tem.
231koak
04. 08. 2023 15.24
+3
ce bo drugo leto dražje zavarovanje hiše ne zavarujem več. Nisem jaz kriv da ljudje zidajo v poplavnih območjih.
JApajaDAja
04. 08. 2023 15.15
+2
kje vse so si ljudje gradili svoje domovanje....kdo jim je dal za to dovoljenje? ne morš "en meter " od reke postaviti svoj dom...je lepo, idilično,dokler se "ne zgodi"...in se je in se še bo "dogajalo" !
User1094863
04. 08. 2023 15.03
narava da narava vzame!! "pametni človek" pa misli da lahko obvladuje naravo in gradi tam kjer ne sme.........za pohlep po naravi in njenih ritmih se je narava vedno maščevala !! upam da se tokrat kaj naučimo....
Butalivud
04. 08. 2023 08.57
-5
Državnega sekretarja Medveda je tokrat presenetil dež. Za marelo, dežnik ali klobuk, še ni slišal?
pisoY
04. 08. 2023 08.02
+7
Eto vam pametnjakoviči v komentarjih, pa so poplave na Gorenjskem.
slayer2
03. 08. 2023 21.57
-16
Vse skupaj je bilo konec v 15. minutah!!! Spet se blamirate!!!
Zmaga Ukrajini.
03. 08. 2023 21.57
+4
Polajnarja je sicer luštno poslušat, ampak vedno, ko ga zagledam, me zaskrbi... No, upajmo na najboljše.
Potouceni kramoh
03. 08. 2023 21.59
-7
Tadi 1973
03. 08. 2023 21.53
-9
Pojdite se cepit, bi rekel Krek.
Jernej Sekirnik
03. 08. 2023 21.50
+22
Vse bo šlo v maloro, po hribih plazovi, tisto kar na njivi ni stolkla toča bo zgnilo (krompir itd.)...samooskrba bo padla proti nič.......
gullit
03. 08. 2023 21.41
-9
V Ljudskem vrtu pustoši vihar iz Luksemburga. No šalo na stran, upam da bo veliko škode v nasljednih urah.
Volja
03. 08. 2023 21.53
+7
Upaš, verjetneje, da NE bo veliko škode v naslednjih urah.
old skul
03. 08. 2023 21.41
+6
V Portorožu sonce ob pol10 zvečer. Neki ne štima.
matdej
03. 08. 2023 21.40
+6
Mb dezuje kot iz škafa…Sirene se ze cel dan oglašajo😬…Poletje pa imamo prav pofcano☹️
JAZsemTI
03. 08. 2023 21.40
+10
Lani smo “jokali”, ker so pogledali kamni lakote iz vode, letos pa ne upamo ker je vode že do praga…
MucaNeGrize
03. 08. 2023 21.44
+12
suša en kos kruha vzame ...moča pa dva ...star slovenski pregovor
Anakin white
03. 08. 2023 21.39
+3
Mokro kt poletje 2014.
Arguss
03. 08. 2023 21.39
+6
Začnite že enkrat razmišljati iz svojo glavo.Svet ni tak ,kot vam ga vsiljujejo.
PomisliNaSonce
03. 08. 2023 21.23
-2
Javljam da se upiramo
MucaNeGrize
03. 08. 2023 21.38
+2
mungus
03. 08. 2023 21.16
-4
upam da ta-puklastega......!!!
Potouceni kramoh
03. 08. 2023 21.13
-11
Pr nas na Hrvaškem pa lepo vreme.Celo ponoči sonce sije.Očitno bog nima rad Butalčkov.
mungus
03. 08. 2023 21.17
+10
po tem pa kar dol ostani da te do konca obsije!
Volja
03. 08. 2023 21.37
+2
Raje še enkrat preveri svoj zapis, da ne boš samega sebe psoval.
Uporabnik1888402
03. 08. 2023 21.06
-3
V Lj tri sekunde dezja. Zdaj preklinjam, ker moram spet okna odpreti ...
mungus
03. 08. 2023 21.17
+0