Slovenija

Poplaz: Bomba ne bi eksplodirala

Celje, 10. 05. 2011 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med nadaljevanjem sojenja Poplazu, domnevnemu Vegradovemu bombašu, so zaslišali bombna tehnika Škergeta in Tkavca. Poplaz je predlagal poskus, s katerim bi dokazal, da bomba ne bi mogla eksplodirati.

Poplaz je na marčni obravnavi dejal, da ni nikoli delal v podjetju in da ni povezan z njim ter tudi bombe ni nastavil.
Poplaz je na marčni obravnavi dejal, da ni nikoli delal v podjetju in da ni povezan z njim ter tudi bombe ni nastavil. FOTO: POP TV

Na celjskem okrožnem sodišču so med nadaljevanjem sojenja 50-letnemu Bojanu Poplazu, ki je osumljen podtaknitve bombe na vhodnih vratih Vegrada septembra lani, zaslišali bombna tehnika Tomaža Škergeta in Romana Tkavca.

Škerget je sodnemu senatu pojasnil, da je sam oblečen v zaščitno obleko in čelado z vezirjem razstavil nastavljeno bombo. Zatrdil je, da se ni ničesar dotikal na vhodnih vratih Vegrada oz. je imel na rokah zaščitne rokavice za enkratno uporabo.

Tudi Tkavc, ki je vse skupaj le fotografiral, je dejal, da se ni ničesar dotikal. Preiskovalci so namreč na izolirnem traku, s katerim je bila bomba pritrjena na vhodna vrata Vegrada, našli sledove dveh DNK. Ena sled naj bi bila Poplazova, komu pripada druga sled, pa ni znano.

Poplaz, ki zanika očitano kaznivo dejanje, je nasprotoval, da mu na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani še enkrat vzamejo biološke sledi za preiskave in izdelavo mnenja. Ob tem je dejal, da so njegove biološke sledi že v policijski evidenci. Obtoženi je tudi zahteval, da se iz evidence izločijo njegove kazenske zadeve iz Nemčije, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora, z obrazložitvijo, da so te zadeve po slovenskih zakonih že zastarale.

Poplaz naj bi več mesecev prek interneta spremljal dogajanje v velenjskem gradbincu.
Poplaz naj bi več mesecev prek interneta spremljal dogajanje v velenjskem gradbincu. FOTO: POP TV

Zagovornik Poplaza Boštjan Verstovšek je od sodišča zahteval izdelavo dodatnega mnenja kemijskega in fizikalnega izvedenca, vendar je sodnica Jožica Arh Petkovič to zavrnila, saj meni, da je izvedenec balistične stroke Franc Sabljič že vse skupaj dovolj strokovno pojasnil.

Verstovšek tudi zahteva, da se kot dokaz iz postopka izločijo posnetki nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način, vendar sodišče še ni prejelo odgovora pristojne varnostne službe, ali je bilo snemanje v prostorih Vegrada skladno z dovoljenji ali ne.

Poplaz pa je med obravnavo predlagal poskus, s katerim bi dokazal, da bomba na vhodnih vratih Vegrada, ki je bila nastavljena v kozarcu, ne bi mogla eksplodirati. A je sodnica njegov predlog zavrnila.

Sojenje se bo nadaljevalo 31. maja s primerjanjem bioloških sledi z mesta odstranitve bombe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
11. 05. 2011 14.05
Seveda ga bodo optožli saj se bori proti temu gnilem sistemu. Za nas slovence. Ko se jim gre za ritke,hitro stopijo skupaj. Samo vsi vemo da jih to ne bo rešilo ko bo spet čas OF-a
MK89
10. 05. 2011 23.56
Škoda le, da ni pukla v pravem momentu...
Tonček Balonček
10. 05. 2011 16.37
Hilčda je trenutno na duhovni obnovi in katehezi, ona ej res plemenita, spreobrnila s eje, to ej pa največ, kar lahko pričakujemo! Po mojem bo pričea delati čudeže in bo ljudi zdravila od bolesti kopičenja denarja, ne bi se čudil, če bi čez par deset let postala blažena! Kako lepo bis e slišalo, ko bi romali na Koroško na dom blažene Hilde Tovšakove! Levaki seveda nimajo smisla za duhovnost, ampak na to smo že navajeni!
JernejKonec
10. 05. 2011 16.22
Pridružite se Facebook strani "V podporu Bojanu Poplazu"!!!
ipona
10. 05. 2011 16.21
da bruhaš..kako lahko tako hitro steče kazenski postopek pri temle možakarju pri dragi HILDICI pa vse stoji??? pa taka država....fuj...
pikksi
10. 05. 2011 16.03
Ja, res je. Če bi vsi primeri kriminala prišli tako hitro na sodišče, zagotovo Hildica ne bi imela časa nabirati regrata.
S4ndi
10. 05. 2011 15.48
To je pa šlo po hitrem postopku na sodišče.