Slovenija

FOTO in VIDEO: Oranžno opozorilo za Prekmurje, Pomurje in Dolenjsko, ljudje s strahom zrejo v nebo

Ljubljana, 19. 09. 2017 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Atila Horvat iz Motvarjevcev je eden tistih, ki nemočno opazujejo, kako voda z vseh strani grozi njihovi hiši. "Le še 10 centimetrov ji manjka do izolacije! Katastrofa," pojasnjuje. Pod vodo je več cest, iz osnovne šole v občini Kuzma so zato preventivno odpeljali 130 otrok. Oranžno opozorilo zaradi močnih padavin sicer velja za Prekmurje, Pomurje in Dolenjsko.

Več videovsebin
  • Poplave na Goričkem
    00:55
    Poplave na Goričkem
  • Iz 24UR: Nevarnost zemeljskih plazov, voda ogroža domove
    02:31
    Iz 24UR: Nevarnost zemeljskih plazov, voda ogroža domove

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo na Agenciji RS za okolje (Arso) je v zadnjih 24 urah v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, največ na SV in JV države. Padavine bodo vztrajale še do torka zjutraj, v torek čez dan pa bo v osrednji in vzhodni Sloveniji le še občasno rahlo deževalo.

Do torka zjutraj bo predvsem v južni in vzhodni Sloveniji padlo še od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi okoli 40 litrov na kvadratni meter. V torek čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ do pet litrov dežja na kvadratni meter.

Poplavljata Ljubljanica in Krka s pritoki, Dravinja in reke v Pomurju

Ljubljanica in Krka ter njuni pritoki, Dravinja in reke v Pomurju poplavljajo na območjih pogostih poplav, ponekod tudi na širših poplavnih območjih, navajajo na Arso.

Ponoči in jutri zjutraj se bodo na pogostih in tudi širših poplavnih območjih predvidoma razlivale reke in potoki v Prekmurju, ob Dravinji, Sotli, Pesnici, Ščavnici, ter ob nekaterih rekah, ki pritečejo s Pohorja. Na ravninskih predelih je možno poplavljanje rek v širšem obsegu.

Poplavna območja Krke se bodo še povečala. Ljubljanica bo poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Močneje bodo narasle tudi Sava, Savinja in Drava v spodnjem toku. Povečale se bodo površine ojezerjenih kraških polj.

Hidrološko opozorilo.
Hidrološko opozorilo. FOTO: ARSO

V Pomurju, na Štajerskem in na Dolenjskem ljudje s strahom zrejo v nebo

Zaradi obilnih padavin so vremenoslovci za Pomurje, Štajersko in Dolenjsko izdali oranžno opozorilo, tamkajšnji gasilci pa imajo že cel dan polne roke dela. Narasle vode ogrožajo več domov, domačini nameščajo protipoplavne vreče, več cest je poplavljenih. Poleg tega je veter podiral drevesa, sprožilo se je več zemeljskih plazov.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) so gasilci ob 8.35 na Gubčevi ulici v Beltincih s folijo pokrili okoli 20 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše. Ob 9. uri so na Streliški ulici v Mariboru prečrpali okoli 5000 litrov meteorne vode, ki je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Ob 9.35 je med naseljema Dobrovnik in Kobilje v občini Dobrovnik meteorna voda poplavila cestišče, ob 9.50 pa je voda poplavila slačilnice nogometnega igrišča pri Gradu.

Ob 10.10 so v Pesnici gasilci PGD Pesnica pri Mariboru iz stanovanjskega objekta prečrpali okoli 6000 litrov meteorne vode. V Zagorju ob Savi podtalnica poplavlja kletne prostore osnovne šole Čemšenik. Ob 15.36 je na Glavni ulici v naselju Pušča v občini Murska Sobota zaradi obilnega dežja zamakalo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Pušča so s folijo prekrili streho. Ob 16.19 je na ulici Pod gradom v Radljah ob Dravi meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so prekopali strugo potoka in preusmerili tok vode in očistili kanalizacijske jaške.

Z območja Brežic, Ptuja, Rogaške Slatine, Dornave, Krškega, Metlika, Ivančne Gorice, Litije in Ormoža poročajo o podrtih drevesih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

130 otrok preventivno odpeljali iz šole

Zaradi burje je na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med CP Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Vipava - Ajdovščina prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Atila Horvat iz Motvarjevcev je za oddajo 24UR povedal, kako nemočno opazuje, kako voda z vseh strani grozi njegovi hiši. "Le še 10 centimetrov ji manjka do izolacije! Katastrofa!" Pod vodo je celo naselje, številne ceste. Gasilci čistijo s travo in vejevjem polne potoke, ljudem pomagajo s protipoplavno zaščito.

Župan občine Kuzma Jožef Škalič je povedal, da so okoli 130 otrok iz šole odpeljali preventivno, ker so se bali, da zaradi poplavljenih cest tega popoldne ne bi mogli storiti, sicer pa stanje po njegovih besedah ni alarmantno, saj voda že upada. Se pa bojijo novih padavin, ki so napovedane, saj zemlja ne bo požirala dežja, kar bi lahko pomenilo novo nevarnost predvsem zaradi plazov.

Dupleški župan Mitja Horvat je povedal, da Drava še ni prestopila bregov, niti na območju pogostih poplav, zato zaenkrat ni razlogov za preplah, kljub temu pa pozorno spremljajo vremenske razmere.

Gasilci imajo polne roke dela, ko pomagajo domačinom postavljati protipoplavne vreče.
Gasilci imajo polne roke dela, ko pomagajo domačinom postavljati protipoplavne vreče. FOTO: POP TV

Krka bi lahko do jutra poplavila najnižji del kostanjeviškega otoka

Krka, katere gladina zaradi zadnjega obilnejšega deževja v spodnjem toku narašča do pet centimetrov na uro, bi lahko do jutra dosegla najnižje območje mestnega otoka v Kostanjevici na Krki. Po ocenah tamkajšnje civilne zaščite naj bi naraščala še do sredinega poldneva in dosegla pragove prvih hiš. Razlila naj bi se po severnem delu otoka.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da sicer težko ocenijo, ali bo reka presegla pragove omenjenih hiš, sicer pa bo civilna zaščita razmere ves čas nadzorovala. V najslabšem primeru pričakujejo, da bi bile lahko ogrožene prve tri ali štiri najnižje postavljene hiše, večjega Krkinega razlitja pa za zdaj ne pričakujejo. Stanje bi lahko poslabšala le nočna okrepitev padavin, je še dejal Zagorc.

Po podatkih gorvodne šentjernejske civilne zaščite je Krka tudi na območju šentjernejske občine močno narasla, stanje pa za zdaj še ni kritično.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov

Zaradi poplav so po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Smednik–Kostanjevica pri Malencah, Berkovci–Prosenjakovci (v Prosenjakovcih), Cerkvenjak–Gabrnik (pri Drbetincih), Berkovci–Kobilje (na več odsekih) in Apaški Križ–Kidričevo (v Kidričevem pri podvozu pod železniško progo.

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih novih padavin so izdali obvestilo tudi na Geološkem zavodu Slovenije (GZS): "Prebivalstvo v vzhodni polovici Slovenije opozarjamo na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Do plazov lahko pride tudi v ostalih predelih države. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih." Na Geološkem zavodu dodajajo, naj bodo prebivalci še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemlje, pa tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije.

Iz Žužemberka poročajo, da se je na cesti Dvor-Vinkov vrh sprožil zemeljski plaz v dolžini 30 metrov in poškodoval cestišče. Obvoz je urejen prek naselja Skopice. Plaz se je sprožil tudi na Horjulski cesti med Dobrovo in Brezjami v občini Dobrova-Polhov Gradec. V naselju Smolnik v občini Ruše so gasilci PGD Smolnik zaradi plazu s ponjavo prekrili okoli 200 kvadratnih metrov zemljišča in očistili cesto.

Popoldne je v naselju Dvor v občini Žužemberk plaz ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci PGD Dvor so zavarovali območje, izkopali jarke in preusmerili meteorno vodo ter plazišče velikosti 240 kvadratnih metrov pokrili s folijo. Plaz se je sprožil v naselju Mali Okič v občini Cirkulane. Gasilci PGD Cirkulane so odstranili zemljo s cestišča in ga zavarovali. V naselju Ivanjševski vrh v občini Gornja Radgona so gasilci plaz prekrili s folijo in prečrpali meteorno vodo, ki je zalila kletne prostore bližnjega stanovanjskega objekta.

Pri 20 x 50 metrov velikem plazu v Zgornjem Tinskem v občini Šmarje pri Jelšah so posredovali gasilci PGD Zibika in ga pokrili s folijo. V kraju Negova v občini Gornja Radgona je plaz zasul del cestišča. Gasilci so odstranili gramoz in blato s cestišča ter preusmerili vodo čez cestišče, da ni več zalivala stanovanjskega objekta. Komunalno podjetje pa je postavilo signalizacijo. Tudi v Paridolu v občini Šentjur je plaz zasul lokalno cesto. O dogodku so bile obveščene pristojne občinske službe, ki so poskrbele za zavarovanje območja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
 

Oblačno in deževno bo, več jasnine prihaja konec tedna

Danes je bilo sicer oblačno in deževno. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1500 metrov, na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank pa še nekoliko niže.

Jutri se bo na zahodu delno zjasnilo, burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Drugod bo pretežno oblačno, v vzhodni in osrednji Sloveniji bo občasno še rahlo deževalo. V vzhodni Sloveniji bo pihal zmeren veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

Od četrtka do sobote lahko pričakujemo jasno in suho vreme. Več jasnine bo na zahodu, več oblakov pa na vzhodu države. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
20. 09. 2017 10.27
+2
za časa totalirističnega komunizma kot ga danes imenujejo , čeprav ga ni bilo , smo ob sobotah nekaj krat na leto prispevali iz gospodinjstva po enga delavca , ,, lopata , motika , kramp , kosa , tu pa tam traktor in bager ,, NORMALNO , da ni bilo takih poplav ker je bilo dokaj vzdrževano,, sedaj pa izleti , računalniki , meni to ni TREBA , ker so drugi za to , -- potem pa da nič ne naredijo ,, po navadi imajo tisti največ povedat , kateri so prej da ne rečem kaj
Žac
19. 09. 2017 21.40
+29
12.09.2017 je bil tu članek poplave v Zadru. Kje ste zdaj tisti komentatorji? Oglasite se,daj tem revežem kateri bodo ali ne bodo spali mirno to noč spodbudnim besedami. Lahko pljuvati po drugim i želeti drugim slabo.Hitro se obrne. Kolk je spodaj Hrvatov kateri vam hočejo slabo? Vi vsi kateri ste na ogroženih delih bodite močni in pogumni. Žal drugač vam ne morem pomagati. I naj bo dragi Bog z vami.
graf
19. 09. 2017 21.39
+14
Kolkr se še spomnim se je v bivši jugi redno odvajal denar s katerim so vzdrževali in čistili vodotoki in poplav ni bilo veliko ! Treba nje vedet da če se vodotoki ne čistijo , se nabere mulj , gladina se dvigne in ob večjih padavinah je poplava tu ! Žal sedanja) oblast zmotno misli da je cenejše dajat pomoč ob poplavah...kot pa da bi se vodotoki čistili in s tem poplave preprečile ! Zmeraj je boljša (in cenejša) preventiva kot pa sanacija škode ...
thinkexist
19. 09. 2017 21.22
+3
Prekmurje je del Pomurja, ni treba posebej navajati obeh ;)
pepe007
19. 09. 2017 21.15
+5
V Jugi se je pri nas delal "kulog". Tako so rekli delovni akciji, kjer smo vsi šli čistit jarke ob cestah. Z lopatami in motkami. Vsako leto. Ni nujno, da se sedaj dela enako. Potrebno pa je vsako leto in pokrite kanale se žal skoraj ne da dobro očistiti drugače kot ročno. Če vsi gledajo, kako bager dela, potem je po njihovem odhodu rob kanala poln blata in bi bilo bolje, da se nič ne dela.
JohnsonJohnson
19. 09. 2017 20.41
+19
oprostite, ampak stroka na področju urbanizma je blesava kot marsikje drugje po naši državi. Trdim da bi 90% poplav odpadlo, če bi hiše gradili na višini recimo 70 cm od nivoja zemlje, se pravi 4 stopnice. Gradnjko bi podražilo za kakšna 2 jurja evrov.Merni je stroka vrisala nivo hiše tam, kjer bi bil že 2x v osmih letih totalno poplavljen. Kmečka pamet mi je narekovala da sem na svojo roko nivo dvignil in do zdaj ostal suvereno na suhen ob poplavah. Aja, pa še jurja sem dal za nekaj zemlje okrog hiše in hiši niti videti ni da je dvignjena.
Madeni
19. 09. 2017 20.27
+14
Na poplavnem se na gradi, ko so polave pa pametni vsi..
JohnsonJohnson
19. 09. 2017 20.42
+12
v večini primerov je dovolj dvigniti nivo hiše in ne delati kleti. Nekje po svetu gradijo na 4m stebrih, pri nas bi bilo dovolj slab meter.
?asjeza
19. 09. 2017 20.26
+0
to so sami krivi kaj pa gradijo hiše na poplavnem območju.........kje je gradbeno dovoljenje to so črne gradnje
hothead
19. 09. 2017 20.35
+6
Tebi je mogoče pred očmi vse črno !!!!!!!!!!!
Našvasan__zob
19. 09. 2017 20.04
+1
Škarpa okoli hiše?
Našvasan__zob
19. 09. 2017 19.19
+1
A pol ni več suše na dolenjskem?...
tali?ni tom
19. 09. 2017 20.07
+11
ne,je sploh ni blo dokler mamo cvička ko vode!
Našvasan__zob
19. 09. 2017 19.18
+65
Tle pr nas se bo potok zdej zdej razlil.. pa ne mi fantazirat o klimatsih spremembah in 100 letnih vodah... vse kar je dons treba je da 4 dni skupi dežuje.,. Struge so plitve... v Jugi so jih reguliral in poglablal pa ni blo nobenih problemov tut če je po 1 tedn skp dežval..Dons pa raj fantazirajo o 100 letnih padavinah in take nabuloze...
hotchilipoper
20. 09. 2017 08.04
kolbek460
19. 09. 2017 18.18
+1
Dež pada za to da ne bo žeje in ohlaja pregrete glave ,,
povanpireni
19. 09. 2017 18.26
+2
Zanima me a bosta kaj privoščila sami sebi, kot sta to privoščila Hrvaški ?????????????
Kometikjami
19. 09. 2017 18.01
+26
Nekaj se mi pri tem zdi čudno. Poplave v urbanih delih in na cestnem omrežju bi morale biti prej izjema kot pravilo, tudi v primeru daljšega deževja. Meni se zdi, da ob vsakem resnejšem deževju poročamo o poplavah. To ni normalno. Razumem, da so po neurjih veje in pesek po cestah, da pa imamo vedno toliko poplav, pa se mi zdi slabo. Nekaj tukaj ne štima!! Nekdo jenarobe projektiral te stvari -- na splošno.
Kometikjami
19. 09. 2017 18.04
+3
Saj poplave same po sebi -- na nekih območjih, kjer ne puščajo škode -- se mi šene zdijo apriori toliko problematične kot tam, kjer povzročajo škodo posameznikom in gospodarstvu. POINT: TO NI NORMALNO, TO NI NIČ DRUGEGA KOT DOLGOTRAJNO NAPAČNO NAČRTOVANJE IN UREJANJE PROSTORA. Poiskati bi morali krivce, morda slabe zakone in to spremeniti: da se ne bo to dogajanlo generacijam za nami!
Kometikjami
19. 09. 2017 18.06
+3
Ali morda kdo od vas ve, kdo/kaj konkretno je "kriv" (oz. kje je problem), da je situacija s poplavami taka? Se ne spoznam ravno na to področje, me pa vseeno zanima :)
Našvasan__zob
19. 09. 2017 19.20
+11
Poplave so zato ker: 1, Je danes "mesto" nasrano tudi na prej definiranih potencialno poplavnih območjih. 2. Ker so včas v jugi redno poglabljal in saniral vodotoke.. dons pa raj fantazirajo o 100 letnih padavinah, struge so pa globoke po 1 meter..
Kollerik
19. 09. 2017 19.35
+15
Našvasani +++++. Ker občine služijo prav lepe denarce s spremembami namembnosti zemljšč, se hiše na veliko gradijo tudi tam, kjer bi morali pustiti določene površine za izliv odvečne vode... potem pa skačejo in jamrajo, ko jih poplavi...
Našvasan__zob
19. 09. 2017 20.06
+5
Točno tako.. in seveda je škoda ob vsaki poplavi večja, saj poplavi tudi hiše, ki stojijo tam kjer je bil 10 let nazaj travnik...
Mladen sir
19. 09. 2017 17.19
-11
Ceste bi morali zavarovat delavci z vrečami naredit nasip...zopet je nekdo od služb za varovanje ljudi zatajil.
carevicmilic
19. 09. 2017 18.02
+6
Tebi je razgledanost zatajila....si pac eden tistih ki samo iscejo krivca za vse lar je bilo 100 let normalbo danes pa bi moralo biti vse brez napak....sam taki kot ti tvojega predloga v praksi nikoli ne naredijo ker sedijo na forumulih in pametujejo
macek_garfield
19. 09. 2017 16.59
+9
brez skrbi, borut pahor je ze na poti, da vam pro bono pomaga, pa to
kolbek460
19. 09. 2017 18.13
+0
Ramzess
19. 09. 2017 16.25
-5
Otroke odpeljali preventivno, kar staršem otrok res veliko pove. Menda so vsaj poskrbeli za obveščanje staršev in kje so njihovi otroci, oz. so otroci kar sami naredili to.
pop greznica
19. 09. 2017 21.13
+4
Angelca že protestira zaradi odvzema otrok
Vinko Trobius
19. 09. 2017 15.29
+0
od kje te fotke?
Rasisti?ni
19. 09. 2017 15.29
-1
super, animacija, vav, pa ziher od dežurnega proplus prognostika, kaj jih imate 100 da mora en vedno dežurat? Na ARSO-tu kaže pot padavin JV proti SZ, vaš dežurni pa je animacijo naredil ravno obratno iz SZ proti JV... Komu verjeti
RoadracerSLO
19. 09. 2017 15.45
+0
gulmor
19. 09. 2017 15.19
+11
Vsaj podtalnica si bo opomogla.
dipe
19. 09. 2017 15.16
-1
Debill pravi,,hvala bogu, na Hrvaškem je še slabše,,