Slovenija

FOTO: Zemeljski plazovi še vedno grozijo

Ljubljana, 16. 09. 2014 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na poplavljenih območjih se razmere počasi umirjajo, poplavljene površine pa zmanjšujejo. Le na širšem območju ob reki Krki in Muri se bodo ohranjale še do konca tedna. Še vedno se sprožajo tudi plazovi.

Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja se bodo poplavljene površine zaradi povečane vodnatosti manjših vodotokov in visoke podzemne vode ohranjale tudi v prihodnjih dneh, pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Iz opozorila na njihovi spletni strani je razvidno, da reka Krka v Podbočju upada, njen pretok je bil ob 17. uri je 300 m3/s. Poplavljene površine na širšem območju ob Krki se počasi zmanjšujejo, v vedno manjšem obsegu bodo prisotne predvidoma do konca tedna.

Reka Mura upada, vendar še poplavlja v svojem spodnjem toku.

Ljubljanica poplavlja na območju pogostih poplav, njen pretok v Mostah je bil ob 17. uri 160 m3/s in počasi upada. Poplavljene površine na območju Ljubljanskega barja se bodo zadržale predvidoma do danes zvečer.

Najhuje na Dolenjskem in v Pomurju, plazovi še grozijo

Kot je znano, je ujma najbolj prizadela Dolenjsko, Posavje in Pomurje ter dele Štajerske in Koroške. Pri reševanju materialnih dobrin, črpanju vode in ostalih aktivnostih je sodelovalo oz. še vedno sodeluje več kot 3000 gasilcev, 150 pripadnikov Slovenske vojske, pripadniki civilne zaščite, občani in ostale službe. Vojaki so danes tako pomagali v občinah Beltinci, Dobrovnik, Kostanjevica na Krki, Kungota, Lendava in Šentjernej. Čistili so naplavine in utrjevali nasipe, v Beltincih pa postavljajo šotore s terenskimi posteljami in tuši.

Marsikje še vedno grozijo zemeljski plazovi. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da se je ob 8.20 plaz sprožil v naselju Vrata v občini Dravograd. Gasilci PGD Dravograd so plazišče prekrili s folijo. Ob 9.41 je v Voducah v občini Šentjur približno 150 metrov nad stanovanjsko hišo zdrsnil zemeljski plaz v izmeri približno 40x10 metrov. Odnesel je tudi dovozno cesto v dolžini približno 40 metrov. Gasilci PGD Slivnica so območje zavarovali in plaz prekrili s folijo. O dogodku so bile obveščene pristojne občinske službe, plaz pa si bo ogledal tudi geolog. Ob 9.45 pa je v kraju Gorenje Radulje v občini Škocjan zemeljski plaz ogrožal lokalno pot na polje. Gasilci PGD Škocjan so plaz pregledali in ugotovili, da ne ogroža ničesar, pot, ki je delno zasuta, pa bodo ob priliki očistili. Ob 11.17 se je plaz sprožil v bližini dveh stanovanjskih hiš v naselju Mali Brebrovnik v občini Ormož. Gasilci PGD Ivanjkovci so opravili meritve in izkopali jarek za odtok vode. Manjši plazovi so se sprožili tudi na območju Gortine - Mlake v občini Muta, v Ljutomeru in Ravnah pri Zdolah v občini Krško.

Ob 16.21 se je na lokalno cesto v Majšperku vsul zemeljski plaz. Nanose, zemlje in blato je s ceste odstranil občinski vzdrževalec cest. Ob 17.05 se je v naselju Lešniški vrh (občina Ormož) ob stanovanjski hiši sprožil zemeljski plaz velikosti 40x20 metrov. Gasilci PGD Hardek in PGD Ormož so označili plaz in o dogodku obvestili pristojne občinske službe, ki se bodo v naslednjih dneh s pomočjo geomehanika odločile o sanaciji plazu.

Plaz v Selnici ob Muri.
Plaz v Selnici ob Muri. FOTO: Slovenska vojska

Razmere v Pomurju se umirjajo, čeprav iz ravninskih vasi še vedno črpajo vodo. Po besedah poveljnika pomurske civilne zaščite Martina Smodiša danes novih zahtev za intervencije v Pomurju ni bilo, če ne bo večjega deževja, pa bo potreben še vsaj teden, da se bodo razmere stabilizirale. Vodo še vedno črpajo na območju Beltincev, Turnišča, Velike Polane, Lendave in Ljutomera, nekaj enot so že razpustili, iz Lendave so odšli tudi vojaki, ki so pomagali pri gradnji obrambnega nasipa pod avtocesto.

Prav Lendava je bila danes na udaru, saj so ji poleg potokov grozile tudi zaledne vode. Kot je povedal lendavski župan Anton Balažek, so razmere pri njih od petka precej kritične in dramatične, saj so imeli nevšečnosti vsako noč – od deževja, poplav v naselju Mostje, ki so ga komaj rešili in nekatere prebivalce hoteli tudi evakuirati, vendar na to niso pristali, v nedeljo in ponedeljek jih je ogrožala Mura, danes pa zaledne vode.

V ponedeljek so tudi pozvali ljudi, naj pridejo pomagat graditi nasipe in udeležba je bila po besedah Balažka zadovoljiva, danes pa so jim priskočili na pomoč tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so skupaj z gasilci, prostovoljci in vojaki pod avtocesto s protipoplavnimi vrečami zaprli pot vodi, ki je pritekala s polj in ogrožala mesto.

Na območju Lendave v gričevnatem delu so doslej zabeležili šest večjih in več manjših plazov; operativne ekipe občinskega režijskega obrata izvajajo interventna dela. Sanacijska dela potekajo tudi na cestah. Na najbolj prizadetih območjih, ki jih je zalila voda, se prav tako pripravljajo na sanacijo in čiščenje, kjer je to že mogoče. Škoda na javni infrastrukturi je velika in bo znašala nekaj milijonov evrov, končnih podatkov še ni.

Tudi v najbolj prizadeti dolenjski občini Kostanjevica na Krki se stanje še ni povsem umirilo. Škodo bodo tam začeli popisovati predvidoma konec tedna, v drugi najbolj prizadeti občini Šentjernej pa so jo že začeli popisovati. Prav tako jo že popisujejo v nekaterih manj prizadetih dolenjskih in posavskih občinah.

V spodnji fotogaleriji si poglejte, kako hudo je bilo na Dolenjskem.

Zaprte ceste po državi

Po poročanju prometnoinformacijskega centra je zaradi zemeljskih plazov in poplavljenih ter poškodovanih cestišč po državi še vedno zaprtih nekaj cest. V Zasavju je zaprta cesta Šklendrovec - Podkum. Na Dolenjskem: Zameško - Kostanjevica (Koprivnik - Malence), Zameško-Šentjernej v Mršeči vasi (zaprt most čez Krko), MP Božakovo. V Pomurju in Podravju: Stročja vas - Pavlovci, Velika Polana - Beltinci (pri naselju Lipa), MP Hotiza, Črenšovci – Razkrižje. Na Štajerskem in Koroškem pa: Ruta - Pesek (med Lovrencem na Pohorju in Roglo), Dravograd - Trbonje in Črnolica - Lesično (med Gorico pri Slivnici in Žegrom).

Več o prometu ...

Poplavljena cesta v Veliki Polani.
Poplavljena cesta v Veliki Polani. FOTO: Bralec Simon
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
16. 09. 2014 10.51
+1
Hvala Bogu da so v Cerarjevi vladi dojeli, da je potrebno reorganizirati vojsko, Razpustiti ogromen komandni aparat in uvesti enote za pomoč ob elementarni nesrečah. Pričakujem da bodo to (v množini) inžineriske enote, ki bodo delale konstantno, ne samo ob nesrečah ampak tudi da nesreč ne bo. Naprimer: obnova državnih mostov, plazov....
Terezinka
16. 09. 2014 12.45
-2
Janez, vlada še vlada AB, to so dojeli v njeni vladi
zvit kot presta
16. 09. 2014 14.47
+0
Janez Novak, za takšne zadeve imamo gradbena podjetja in ne potrebujemo vojske. Če pa misliš, da bi morali vojaki delati takšna dela, potem res ne poznaš ustroja države. Žal.
tali?ni tom
16. 09. 2014 20.13
kje pa imamo gradbena podjetja?????? vse je šlo v tri marjetice samo da je ratala slovenija samostojna in demokratična! v gnilem socializmu so delala s polno paro! ! ostanek socialističnega gradbenega podjetja ki pa na njegovo srečo ni v sloveniji ampak v sosednji hrvaški kjer pokvarjene tajkune in politike zapirajo brez milosti je Gradbeno Podjetje Krk! ta pa sedaj dobiva posle tudi v sloveniji! od njih bi se morala slovenska podjetja učit kaj je kvalitetno in hitro opravljeno delo! otok kr so od mosta doteral v nulo kar se cest tiče prej preden so pr ns asfaltiral dva kilometra ravne ceste!
thc_4u
16. 09. 2014 10.22
+3
zakaj pomoc???naj drzava placa vse!!!
Terezinka
16. 09. 2014 12.58
+1
Od kje? A veš, da se take zadeve plačajo iz davkov. Tudi gozd je bil nič vreden ko je bil govor o davku, ko je govor o uničenju zaradi žleda pa so tu ogromne škode na uničenem drevju. Meter mora biti pri davčni osnovi in davku ter pri zahtevah za sanacijo. Ne moreš pričakovati da bodo zmeraj tisti, ki nič nimajo plačali tistemu, ki ima premoženje in mu mora tudi država skrbeti za pogoje, da to premoženje ne doleti neka resna katastrofa
ggzz
16. 09. 2014 10.20
+12
a že kaj kje zbirajo za pomoč, konceti v Ljubljani Fužine???
POVOJ
16. 09. 2014 10.20
+5
Končno so vpoklicali vojsko.
hondica
16. 09. 2014 09.20
-1
Jao, ročno šaflanje, kot bi bili v severni koreji, res ne morejo vsaj enega minibagra pripeljati?
FIGEC
16. 09. 2014 10.11
+7
Saj nam dosti do Severne Koreje niti na ostalih področjih ne manjka...
peregrinus
16. 09. 2014 10.15
+8
Jah, pri odpravljanju posledic žledoloma pa so šli z ročnimi žagicami na drevesa :)
hondica
16. 09. 2014 10.26
+3
Potemtakem lahko predvidevamo, da bi šli v primeru vojne nad nasprotnika s fračami.
9201950313
16. 09. 2014 10.45
+1
Ardus
16. 09. 2014 09.19
+15
tele stoletne vode so kar naenkrat ratale enoletne....