Slovenija

Poplave so sledile rekordnemu deževju

Ljubljana, 23. 09. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski meteorologi po nedavnih izjemno obilnih padavinah ugotavljajo, da je največ padavin padlo med Ajdovščino in Idrijo, in sicer lokalno več kot 500 milimetrov. Po prvih podatkih je bilo deževje na številnih območjih rekordno.

Poplave v Laškem
Poplave v Laškem FOTO: Boris Vrabec
Deroča voda po obilnih padavinah v Ajdovščini
Deroča voda po obilnih padavinah v Ajdovščini FOTO: Nejc Božič
Slovenijo bo ta konec tedna zajelo močno jesensko deževje. Padavine bodo predvidoma najmočnejše od petka, 17. septembra, dopoldne do nedelje, 19. septembra, sredi dneva. V Posočju bo v približno 48 urah predvidoma padlo od 250 do 350 litrov dežja na kvadratni meter. Veliko dežja bo padlo tudi drugod: v zahodni, južni in osrednji Sloveniji od 80 do 150, v vzhodni pa od 40 do 70 litrov na kvadratni meter. Največjo intenziteto padavin pričakujemo v noči s petka na soboto in nato spet v noči s sobote na nedeljo. V kolikor se napovedi ne bodo spremenile, bomo za omenjeni epizodi za zahodno Slovenijo razglasili rdečo (najvišjo) stopnjo vremenske ogroženosti. V tem času pričakujemo močan porast rek, zlasti v Posočju, na območju Vipavske doline, na območju Bohinja, na širšem obalnem območju in na območju Notranjske. Možna so razlivanja vodotokov, pojavijo se lahko hudourniški izbruhi. Prvo opozorilo pred močnimi padavinami je državna meteorološka služba izdala v četrtek, 16. septembr

Vremenoslovci Agencije za okolje (Arso) so izdali poročilo o izjemno obilnih padavinah od 16. do 19. septembra 2010. Prvo opozorilo pred močnimi padavinami so izdali v četrtek, 16. septembra, ob 8.50 ter ga posredovali Upravi za zaščito in reševanje in Centru za obveščanje.

V pričakovanju še slabšega vremena pa so za obdobje od petka, 17. septembra, do nedelje, 19. septembra, razglasili rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. V petek ob 11. uri so sklicali tudi posebno tiskovno konferenco, kjer so posebej opozorili na pričakovane težave v naslednjih dneh. Na njej so podali meteorološko in hidrološko napoved, prisoten je bil tudi predstavnik uprave za zaščito in reševanje. Takrat je bil pričakovani izredni vremenski dogodek dokaj ozko omejen ravno na območje Slovenije in njene zelo bližnje okolice.

V sredo, 15. septembra, je bilo še toplo in sončno

Po dokaj sončnem dnevu v sredo, 15. septembra, se je dan pozneje že pooblačilo. Ponekod v severni in osrednji Sloveniji je občasno že deževalo, a do večera je padlo največ do okoli 10 milimetrov padavin. Ob morju je pihal jugo. V noči na petek, 17. septembra, se je dež okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Tudi v petek čez dan je bilo oblačno s padavinami, največ dežja je padlo v zahodni in osrednji Sloveniji. Na Primorskem je še pihal jugozahodni do južni veter, drugod je že zapihal veter vzhodnih smeri. V noči na soboto, 18. septembra, se je dež še okrepil, v zahodni polovici Slovenije so bile tudi krajevne nevihte. Tudi čez dan je bilo oblačno in deževno, čeprav so padavine počasi pojenjale.

Predvsem v severovzhodni Sloveniji je dež tudi za krajši čas ponehal, popoldne in zvečer pa se je na zahodu spet okrepil, na Primorskem so bile zvečer nevihte. V noči na nedeljo, 19. septembra, je povsod deževalo, padavine so bile najbolj obilne v jugozahodni Sloveniji. Od nedeljskega jutra dalje je dež slabel in od severozahoda ponehal, najpozneje sredi dneva v jugovzhodni Sloveniji. Od severozahoda se je pričelo jasniti. Na Primorskem je pihala zmerna do močna burja.

Največ padavin je od četrtka popoldne ali zvečer do nedelje zjutraj padlo na območju med Ajdovščino in Idrijo, lokalno prek 500 milimetrov. Marsikje v osrednji in zahodni Sloveniji je v 24 urah padlo več kot 200 milimetrov dežja. Po prvih podatkih je bilo deževje na številnih območjih rekordno, izjemne so bile tako dnevne kot večdnevne višine padavin. Zlasti na Primorskem so bili tudi močnejši nalivi.

Veliko območje obilnega deževja

V primerjavi s preteklimi izjemnimi padavinskimi dogodki zadnjega najbolj zaznamuje zelo velik obseg območja z zelo veliko količino padavin. V primerjavi s poplavami ob koncu septembra 1926 so bili nalivi tokrat večinoma bistveno manj izraziti. Zlasti veliko dežja je bilo v pasu od Krasa do Polhograjskih dolomitov; dnevna količina je takrat v Godnjah na Krasu znašala 214 milimetrov, na Sveti Katarini 272, na Trati 300 in v Lučinah 341 milimetrov. Ponekod je v nekaj urah padlo okoli 200 milimetrov dežja.

Poplavljanje reke Vipave
Poplavljanje reke Vipave FOTO: Aljaž Božič
Vse se je začelo že v sredo, 15. septembra, ko je bilo v Sloveniji še sončno in toplo, nad severno Evropo pa se je nabiralo obsežno in globoko območje nizkega zračnega pritiska, ki je segalo tudi nad severni del srednje Evrope. Hladna fronta z vlažnim zrakom se je od severozahoda počasi približevala Alpam. Istočasno je zahodno od Pirenejskega polotoka nastalo plitvo ciklonsko območje z manjšim jedrom hladnega in vlažnega zraka, ki se je pomikalo proti Pirenejskemu polotoku. V Sloveniji je bilo 15. septembra čez dan visoko na nebu precej srednje in visoke oblačnosti, ki je prvi znak bližajoče se vremenske fronte.

Poplave leta 1933 so bile obsežnejše in padavine so bile časovno in prostorsko bolj enakomerno razdeljene kot leta 1926. Katastrofalne poplave leta 1990 so bile deloma posledica sicer zelo visoke, a le redkokje rekordne količine padavin, in deloma predhodno razmočenih tal. Zelo hude poplave septembra 2007 so sledile močnim in številnim nalivom zlasti v severni polovici Slovenije.

Primerjava treh padavinskih dogodkov s podobno količino padavin na glavni meteorološki postaji v Ljubljani, v septembru 1926, 1933 in 2010, kaže bistvene razlike v časovnem poteku. V prvem od dogodkov je polovica vseh padavin padla v vsega devetih urah v obliki nalivov. V drugem so bile padavine razporejene med tri daljša obdobja z vmesnimi prekinitvami. Večina padavin v letošnjem dogodku pa je bila razporejena v pet krajših obdobij z dokaj enakomerno jakostjo padavin.

Čez vikend bo spet deževalo

Iz petka na soboto je predvideno ponovno zviševanje gladin voda, a za zdaj na agenciji za okolje rdečega alarma niso razglasili. Pričakujejo pa, da se bo v soboto in nedeljo gladina dvignila tudi na kraških poljih.

Poročilo o izjemno obilnih padavinah od 16. do 19. septembra 2010 (Vir: Arso)

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
23. 09. 2010 12.14
Meteorologi so spet odkrili toplo vodo..... . "Nevedni" občani smo mislili, da so poplave zaradi "rekordne suše"......
mr.kurt@hotmail.com
23. 09. 2010 12.03
@Mancyy: 1. Banzai je japonska beseda beseda, ki označuje deset tisočletij ali napad. 2. Bonsai je pritlikavo drevo. 3. Volltreffer je pa smrtni strel. Verjetno bi se to splačalo bolj obiskovati šolo.....
Mancyy
23. 09. 2010 11.04
Vsred poplavnega obmačja so postavili Hišo. Bonzai...FulTrefer..
tadole
23. 09. 2010 11.04
Tolk dežja apde v Londonu v 1 letu :=)
Vipauc
23. 09. 2010 10.56