Slovenija

Poplave: Avstrijci preiskujejo, Slovenci dvomijo, a ukrepov verjetno ne bo

Ljubljana, 15. 11. 2012 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski obrambni minister Aleš Hojs in poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan sta vnovič podvomila o pravilnosti ukrepanja avstrijske strani ob poplavah v porečju Drave pretekli teden. Medtem Avstrijci nadaljujejo preiskavo, a pristojni vztrajajo, da so upoštevali vsa pravila, zato ukrepov ni pričakovati.

Obrambni minister Aleš Hojs je na odboru za obrambo, kjer je pojasnjeval dejavnosti svojega ministrstva med poplavami pretekli teden, še enkrat podvomil o upravičenosti ukrepanja avstrijske strani, ki je nekaj ur pred poplavami v porečju Drave dvignila zapore na reki.

Hidroelektrarna na Dravi v Avstriji
Hidroelektrarna na Dravi v Avstriji FOTO: Kanal A

Sam je ocenil, da bi morali v Avstriji bistveno prej začeti prazniti vodne bazene na Dravi. Kot je pojasnil, je vlada že prejšnji četrtek s sklepom naložila ministrstvu za kmetijstvo in okolje, da stalna slovensko-avstrijska komisija pripravi poročilo o pravilnosti izvajanja postopkov napovedovanja pretokov reke Drave v času izrednega dogodka. Tudi po mnenju poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana so Avstrijci v tem primeru "malo podcenili situacijo". A v Avstriji, kjer še vedno poteka policijska preiskava o dogodku, vztrajajo, da so upoštevali vsa pravila, zato kakšnih ukrepov ni pričakovati.

Iz Evrope si lahko obetamo med 20 in 25 milijonov evrov, škode za 210 milijonov

So se pa na odboru strinjali, da so štabi civilne zaščite, gasilci, prostovoljci in reševalci svoje delo opravili ustrezno, in to kljub relativno kratkemu času, v katerem se je rdeči alarm poplavne ogroženosti preselil z območja Primorske na Koroško in Štajersko.

Hojs se je dotaknil tudi škode, ki je nastala v poplavah. Ponovil je, da so posledice bistveno hujše, kot je bilo videti na prvi pogled. Škode bo po dosedanjih ocenah za več kot 209 milijonov evrov, to pa je tudi vsota, pri kateri Slovenija lahko pridobi sredstva iz evropskih skladov. Kot je danes povedal obrambni minister, bi bilo lahko teh sredstev med 20 in 25 milijonov evrov, kar je po njegovi oceni "relativno malo".

Škode v Sloveniji po poplavah v začetku novembra je za več kot 200 milijonov evrov. Fotografija je iz Dravograda.
Škode v Sloveniji po poplavah v začetku novembra je za več kot 200 milijonov evrov. Fotografija je iz Dravograda. FOTO: Igor Ocepek

Vlada je že na seji pred tednom dni preko humanitarnih organizacij zagotovila prvo pomoč ogroženim območjem. Predvidoma v petek pa bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo razpis, po katerem bo vlada v poplavah prizadetim gospodarskim družbam in podjetnikom namenila skupno 4,4 milijona evrov, je povedal minister. Napovedal je tudi, da se bo zavzel za čimprejšnjo povrnitev stroškov prostovoljcem ter za obnovitev zalog zaščitnih sredstev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitja Osojnik
16. 11. 2012 10.38
+1
Avstrijci preiskujejo, Slovenci dvomijo...... naj samo omenim da ne dvomim v njihovo preiskavo ... za primer naj povem če bi Janša in Jankovič živela v Avstriji bi bila že davno oba v arestu ne pa da je eden premier drugi pa župan...ne vem zakaj sedaj naši (strokovnjaki..ki to niso) vse svoje napake valijo na avstrijo..pri njih je že dva dni pred poplavami veljal redeči alarm za vso Koroško -pa njihove Karanten..namreč redno spremljam njihovo vremensko ker je veliko bolj točna kot naša..TAKO DA SEDAJ NAŠI VRLI STROKOVNJAKI ,ČE STE VI NESPOSOBNI ZATO NISO KRIVI AVSTRIJCI..
Mitja Osojnik
16. 11. 2012 10.41
+1
najprej je plaval cel Lavamund ko pa je bila že nevarnost porušitve akumulacijskega jezu pa so normalno spustili več vode k nam ...vseeno bolje kot pa da pupusti jez in odplakne celo dravsko dolino..
partizanslo
16. 11. 2012 12.24
to že sam hec je bil da bi morali to predvidet in jih prej počasi praznit
miha900
15. 11. 2012 19.55
+7
Vsak najprej poskrbi zase,torej je logično da so spustil vodo. Da bodo v Sloveniji poplave zaradi njih,verjetno ni bil njihov namen. Če pa že niso ravnali v skladu z pravili pa itak nebomo nikoli izvedeli
Alexxsaso@yahoo.ca
16. 11. 2012 09.13
+1
A potrebno je vedeti, da so najprej poplavili svoj Lavamünd sele nato je visoka voda pridrla k nam.
Mitja Osojnik
16. 11. 2012 10.40
+1
točno tako najprej je plaval cel Lavamund ko pa je bila že nevarnost porušitve akumulacijskega jezu pa so normalno spustili več vode k nam ...vseeno bolje kot pa da pupusti jez in odplakne celo dravsko dolino..