Slovenija

Poplave v številkah: poplavljenih več kot 1300 objektov, večinoma stanovanjske hiše

Ljubljana, 09. 11. 2014 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tokratnih poplavah je bilo poplavljenih več kot 1300 objektov, večinoma so poplavljene stanovanjske hiše. Poplavilo pa je tudi okoli 30 stanovanjskih blokov ter okoli 200 gospodarskih in drugih objektov. Še vedno so aktivirane vse potrebne sile na prizadetih območjih.

Kompolje
Kompolje FOTO: 24ur.com

Tokratne poplave, ki se ponekod na Notranjskem še niso umirile, so poplavile več kot 1300 objektov. Odpravljanje posledic se nadaljuje, v ponedeljek bo na terenu vnovič vojska, je povedal poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan.

Večina poplavljenih objektov so stanovanjske hiše, je pa poplavilo tudi okoli 30 stanovanjskih blokov ter okoli 200 gospodarskih in drugih objektov.

V vasi Kompolje v občini Dobrepolje je 30 hiš še vedno pod vodo. Gasilci prebivalce oskrbujejo s hrano in vodo. Po še nedokončnih podatkih je bilo na območju celotne ljubljanske občine v zadnji ujmi poplavljenih okoli 80 hiš, brez podatka za območje Lip, je po današnjem pregledu stanja povedal namestnik poveljnika civilne zaščite Mestne občine Ljubljana (MOL) Robert Kus.

Po Šestanovih podatkih so še vedno aktivirane vse potrebne sile na prizadetih območjih. Na Igu in v Dobrepolju se trenutno razmere izboljšujejo, tako da lahko prebivalci, gasilci, pripadniki civilne zaščite in drugi uspešno izvajajo črpanje vode in čistijo posledice ujme. 

Napeto pa je še naprej v Loški dolini ter ob Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju, kjer se raven vode še naprej dviguje in povzroča zaskrbljenost med prebivalci. Ponekod na Ilirskobistriškem se ponovno pojavljajo tudi težave s podtalnico. Več si lahko preberite TUKAJ.

Na terenu največ gasilcev, pomagala tudi Slovenska vojska

Današnji podatki o intervencijskih silah na terenu še niso zbrani, je pa bilo po Šestanovih besedah do sobote na terenu več kot 4000 pripadnikov sil, med njimi največ gasilcev, pomagala je tudi Slovenska vojska. Te danes ni na terenu, bo pa vnovič v ponedeljek.

Med drugim bodo vojaki na Igu in v Cerknici sodelovali pri razkuževanju območij in sušenju objektov, v Iškem Vintgarju si bodo ogledali okoliščine in preverili možnosti postavitve mostu. Prav tako bo vojska pomagala pri prevozu mehanizacije za odstranjevanje odpadnih materialov, je še povedal Šestan.

Dela je ogromno, ljudje pa so besni na državo in pristojne ustanove, ki po njihovem mnenju ne storijo dovolj za urejanje vodotokov, ob izrednih razmerah pa ljudi puščajo na cedilu. Zato so se ljudje v včerajšnjem Tv klubu soočili z okoljsko ministrico Ireno Majcen.

PREBERITE ŠE: Zemeljski plazovi na Severnoprimorskem se trenutno ne premikajo.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
10. 11. 2014 09.49
In to se dogaja v 21. stoletju
JanezNovakJohn
09. 11. 2014 19.32
+20
Marija Terezija je zgradila Grubarjev prekop, postavila je vodne skupnosti ki so skrbele za odtočne jarke in za izsuševanje Lj barja. Vse je funkcioniralo še v rankem enoumju. In pride čas ko je bilo potrebno porušiti vse kar je dišalo po "enoumju" (Peterle) in imamo slovensko greznico. Predsednik vlade močno pozablja da obstaja slovenska vojska. Nekaj tisoč je njenih pripadnikov. Le kako naj ta brani slovenski narad brez rovokopačev, buldožerjev, pontonskih mostov, črpalk, agregatov. Kaj nam bodo Izraelske havbice, Rolandi, Ruska topnjača, Patrije, zarjaveli radarji, neuporabno strelivo, pilatusi..... in ogromen štab ki gnije v marmornati palači slovenskega Pentagona.
Manu Cocker
10. 11. 2014 09.24
+0
Ne pretiravaj - saj v štabu ne gnijejo - samo smrdijo in igrajo tarok.
TITSTILLIDIE
09. 11. 2014 18.47
+1