Slovenija

Ponudnik izbran po prijateljskih kriterijih?

Ljubljana, 18. 07. 2008 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanska SDS meni, da je bilo podjetje Ultra, ki bo izdelalo mestne kartice, izbrano po prijateljskih kriterijih.

Mestna kartica bo nadomestila sedanje plačilo z žetoni oz. gotovino.
Mestna kartica bo nadomestila sedanje plačilo z žetoni oz. gotovino. FOTO: POP TV

Mestna občina Ljubljana (MOL) je za izvajalca za nakup infrastrukture in za izvajanje storitev za delovanje sistema enotne mestne kartice MOL izbrala podjetje Ultra. Kot je pojasnila direktorica službe za javna naročila MOL Tadeja Möderndorfer, ponudba Četrte poti ni izpolnjevala razpisnih pogojev. Predstavniki slednje se s tem niso strinjali.

Četrta pot ni izpolnjevala pogojev

Strokovna komisija je ponudbo Četrte poti izločila, ker ni izpolnjevala razpisnih pogojev v dveh točkah. Kot je danes pojasnila Möderndorferjeva, ponudnik naročniku ni ponudil nakupa, ampak najem programske in komunikacijske opreme za delovanje sistema enotne mestne kartice, način mobilnega plačevanja, ki ga je ponudil, pa ni izpolnjeval zahtev naročnika.

Kot je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, bi on raje izbral cenejšega ponudnika, a je razlika, "ali avto kupiš ali ga daš v najem".

Ponudba podjetja Ultra, kot je poudarila Möderndorferjeva, "v celoti izpolnjuje zahteve naročnika, določene v razpisni dokumentaciji", in znaša 3.610.502 evra brez DDV, kar je z upoštevanjem DDV za okoli 1,2 milijona evra več, kot je ponudila Četrta pot.

Kot je zagotovil predstavnik podjetja Četrta pot Tomaž Frelih, so na pojasnjevalna vprašanja MOL jasno odgovorili, da iz njihove ponudbe izhaja, da je vsa infrastruktura v lasti naročnika in da je s ponujeno tehnologijo za mobilno plačevanje omogočeno plačevanje z mobilnim telefonom, kot je bilo zahtevano v razpisu.

Ceno za infrastrukturo so v Četrti poti vključili v ceno za storitve za upravljanje, kar je po Frelihovih besedah manjši strošek za naročnika.

V podjetju Četrta pot po besedah generalnega direktorja Borisa Šolarja ne izključujejo možnosti pritožbe na izbiro izvajalca.

Ljubljanska SDS: Šlo je za prijateljske vezi

Pri izbiri ponudnika za nakup infrastrukture in izvajalca storitev enotne mestne kartice gre za "negospodarno porabo mestnega proračunskega denarja", so sporočili iz mestnega odbora SDS.

Ljubljanska SDS župana Jankovića sprašuje, če bodo novi kriteriji za javno naročanje v MOL prijateljske vezi.
Ljubljanska SDS župana Jankovića sprašuje, če bodo novi kriteriji za javno naročanje v MOL prijateljske vezi. FOTO: Kanal A

Kot so poudarili, službo za javna naročila pri mestni občini "vodi žena podžupana, ki je tesen prijatelj Gregorja Golobiča". Župana Zorana Jankovića sprašujejo, če bodo po novem kriteriji za javno naročanje v Mestni občini Ljubljana prijateljske vezi.

Golobič je bil, kot opozarjajo v SDS, vodstveni sodelavec podjetja Ultra, "zato se ni čuditi bogati beri poslov", ki jo ima to podjetje še iz časov županovanja Vike Potočnik (LDS). Pri tem so navedli podjetja Elektro Ljubljana, Energetika Ljubljana, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet, Snaga Ljubljana.

Kaj je mestna kartica?

Enotna mestna kartica bo nadomestila sedanje plačilo z žetoni oz. gotovino na avtobusih mestnega in primestnega prometa, na javnih parkiriščih ter omogočala sodoben način plačila storitev drugih javnih podjetij in zavodov, katerih ustanovitelj je MOL. To so med drugim knjižnice, mestni muzej in galerija ter športni zavodi. Z enkratnim plačilom se bo na progah mestnega prometa po novem možno voziti eno uro in pol, kar pomeni, da bo omogočeno tudi prestopanje med različnimi linijami brez ponovnega plačevanja, so pojasnili na MOL.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
21. 07. 2008 11.05
SDS nehite srat in se poberte domov. skoz neki drek mešajo ker jim zmanjkuje argumentov pa začno z obtoževanjem
Buena Vita
20. 07. 2008 19.49
BRIGA ME ,SAJ BODO PLAČEVALI LJUBLJANČANI, PA TAKO SE DELAJO PAMETNE
AlenkaNN
19. 07. 2008 17.30
Zanimivo tole brati, me zanima, če ste vsi ljubljančani, po komentarjih sodeč - ja! Sem rojena ljubljančanka, v nobeni stranki, nič versko blazna, imam pa rada Ljubljano! Ne zanima me kako se piše župan - lahko se tud Tužibaba - meni je važno, da se dogaja, gradi, ureja (že več kot leto dni lahko celo vidim Plečnikovo stvaritev na Žalah, prej sem videla samo vrtičke, ki so zgledali, kot bi avion dol treščil)..želim pa samo tukajle od vas prebrati, kdo bi naj bil tisti, ki bo iz Ljubljane naredil veliko, poceni, pa da bo še za vse prav! Lep dan vsem
Tonček Balonček
19. 07. 2008 14.28
Gre za kriminal prvega razreda, kaj takega pa še ne! Kaj s egredo, kar neke kartice, grozno! Raziskujmo, razkrinkajmo te ljudi, bodoče tajkune, ne dovolimo, da trošijo naš denar za te zadeve, v resnici si ga pa bašejo v lastne žepe! Janša, kje si, povzdigni svoj glas, če ti je uspelo z WD 40 in tajkuni, ni hidič, da ti ne bo tudi v tem ekltantnem rimeru korupcije in tajkunov. Seveda Kos molči, kaj bi rekel, verjetno ima kaj zraven!!!
janez.novak
19. 07. 2008 14.19
No Jankovič, zdaj se pa ne boš nič oglasil???Kaj ni to največji dokaz za klientelizem in korupcije???Joj, kako imajo nekateri dvojna merila...
Myshka
19. 07. 2008 12.33
Zanimivo je, da nikogar od Ljubljančanev ne zanima, kaj se dogaja okrog tega posla. Nobenih resnih komentarjev več. A bom sama raziskovala al se mi bo kdo pridružil?
Myshka
19. 07. 2008 12.14
Nekaj zanimivega, ki kaže na to, da bo stvar v prihodnje krepko dražja, saj bo vsakič znova nakupoval in nakupoval in vsi bodo služili velike zneske... "V opisu predmeta javnega naročila (točka 1 - Tehnične zahteve – priloga A razpisne dokumentacije) je navedeno, da mora sistem EMK poleg storitev predvidenih z uvedbo v prihodnosti omogočati nadgradnjo in razširitev tudi na ostale dejavnosti oziroma storitve drugih upravljavcev: plačilo različnih storitev javnih zavodov in javnih podjetij, katerih ustanovitelj je MOL, vključitev v enotno vozovnico na področju Slovenije (ko bo definirana), druge storitve, ki so primerne za uporabo brezkontaktne plačilne kartice."
Myshka
19. 07. 2008 12.03
Bolj podrobno morate novinarji raziskati takele zapise: "Strokovna komisija je ponudbo Četrte poti izločila, ker ni izpolnjevala razpisnih pogojev v dveh točkah. Kot je danes pojasnila Möderndorferjeva, ponudnik naročniku ni ponudil nakupa, ampak najem programske in komunikacijske opreme za delovanje sistema enotne mestne kartice, način mobilnega plačevanja, ki ga je ponudil, pa ni izpolnjeval zahtev naročnika." Vse več podjetij se namreč odloča za najem in ne več za nakup, saj najem omogoča večje ugodnosti in velikokrat tudi nižje stroške. Je pa tukaj težko rečt kaj več, ker kot ponavadi, novinarji pač ne izbrskajo tistega, kar jim ni dovoljeno. Mi navadni smrtniki pa tud ne mormo zdej prit do ponudb in jih preverit, kaj v njih piše.
Myshka
19. 07. 2008 11.57
TOLE IZJAVO MORAJO NUJNO KOMENTIRATI ZNANI SLOVENSKI EKONOMISTI. Kot je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković, bi on raje izbral cenejšega ponudnika, a je razlika, "ali avto kupiš ali ga daš v najem". Da vidimo, kaj si je tokrat zmislil Janković.
purpena
19. 07. 2008 11.43
Klientelizem, nadutost in ropanje občanov so vrline velikega meneđerja
yugoslav
19. 07. 2008 11.31
tražili ste gledajte!!!!!
preprostež
19. 07. 2008 11.04
Pardon, SDS. Eh, kaj, saj so vsi enaki.
preprostež
19. 07. 2008 11.03
Sumim, da so v SMS prijatelji s to Četrto potjo...
albertinum@excite.com
19. 07. 2008 10.39
tadejstein, ne bluzi, da moramo zaradi NATA nameniti 2 odstotka BDP. To je pravljica, ki jo prodajajo Američani, Janša pa jo prodaja naprej neumnemu ljudstvu. Poglej si, koliko namenjajo druge članice NATA, pa boš videl, da se gremo samo podrepniško politiko do ZDA.
kritika@email.si
19. 07. 2008 09.57
Manj od prejšnjih županov SPLOH NI MOŽNO NAREDITI! Poleg tega je imel Jankovič zvrhan proračun težak 250 MIO EUR, ko je prišel na funkcijo! In, da bo vsem ljudem jasno, ki ne razumete delovanja naše države (v teoriji), socialna in pravna država ne pomeni, da lahko nekdo vodi občino kot biznis, ker to ni podjetje ampak gre za skupnost ljudi, ki na tem področju ŽIVIJO! Gre torej za vprašanja zdravstva, šolstva, vrtcev, stanovanj, drugih socialnih vprašanj itd. KAKO BOŠ TO VODIL STRIKTNO KOT BIZNIS?! Ne moreš in ne smeš! V tem procesu pa se bo Jankovič nakradel še več denarja, uničil identiteto Ljubljane, uničeval srednji in nižji sloj ter nam istočasno moraliziral. Absurdno? Nič manj kot to, da ste izvolili to barabo.
Tonček Balonček
19. 07. 2008 09.48
Tako je, dol z Jankovićem, zakaj cest ne preimenujemo v ulice, npr. Slovenske, kar s etiče grafitov je pa v Ljubljani katastrofa! Emonika bi morala že zdavnaj stati, Janković je župan že skoraj tri leta.... beda! Najbolj pogrešamo štadion, nič hudega, če bo sameval, važno je, da bo!!! Pogrešamo Arharja, vsi bi imeli transakcijske račune pri Unicreditu!!
tomi.passion@gmail.com
19. 07. 2008 09.39
toro69......le zakaj bi nakazal par milijončkov za Jankovićev žep? Janković do danes ni v MOL prinesel niti centa,še najmanjpa svojega denarja. Toliko se je hvalil o svojih magareskih sposobnostih pa je Ljubljana od njega dobila samo izgovore, zakaj nekaj ne more storiti. Tako nimamo štadiona,nimamo Emonike, nimamo urejenega prometa, nimamo zapore mestnega jedra,kot bi morala bit,nimamo 3000 novih stanovanj,velik del Ljubljane še vedno nima komunalne ureditve, Slovenska cesta še vedno ni Evropska ulica, fasade so še vedno popisane z grafiti itd. itd. itd.
Tonček Balonček
19. 07. 2008 09.31
Največji korak nazaj bo ta, da boš lahko na avtobusih prestopal! Zakaj te neumnosti, lepo vas prosim, spet gre za neke tajkunske posle, oib službo in dohodke bodo blagajniki, trafikanti itd., glavna napaka je bila, da so volili tega Jankovića, če bi bil župan Arhar, bi bili že zdavnaj pobrateni npr.s Krakowim, v Ljubljani bi imeli srečanja poljskih in naših vernikov, na vsake vogalu bi stala poslovalnica Bank Austrie, pardon Unikredita in obnavljali bi pročelja stolnice, Marijinena oznanenja cerkve in uršulinske zgradbe! Zdaj pa tole! Katastrofa, šokantno, pa še Ultra, Golobič in ostali! Kdo bo to ustavil!? Za moje pojme sta bila najboljša župana tisti hortikulturist iz Črnuč ter dr. Dimitrij Rupel, takih še dolgo ne bomo imeli! Vedno sta imela v mislih meščana, človeka....zdaj pa tole z Ultro, sramota!
toro69
19. 07. 2008 09.08
@tomi.passion " Kakšnih prispevkov?" Ti lepo nakaži par miljončkov, pa naprimer dobiš kos pogače...
Kauko
19. 07. 2008 08.32
In Jankovič govori o klientalizmu. HAHA.