Slovenija

Ponudbe kreditov so vse bolj zapletene, dobro je, če preučite ponudbo

Ljubljana, 31. 08. 2016 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V pomoč potrošnikom so na ZPS vzpostavili spletno stran vem več, kjer lahko uporabniki brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov, spletnega izobraževalnega orodja za informirane in premišljene odločitve o najemu kredita. Neprimeren kredit vas lahko pahne celo v finančno stisko.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Najugodnejši krediti
    02:14
    Iz SVETA: Najugodnejši krediti
  • Iz 24UR: Oderuški krediti
    02:10
    Iz 24UR: Oderuški krediti

Zveza potrošnikov Slovenije na kreditnem trgu opaža vse bolj zapleteno ponudbo, s katero želijo banke potrošnikom prodati čim več, obenem pa otežiti primerjavo s konkurenčnimi ponudbami. Na zvezi so zato vzpostavili spletno stran, na kateri lahko uporabniki brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov in drugih koristnih informacij.

Vodja projekta in strokovnjak za področje financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Boštjan Krisper je pojasnil, da primerjave kreditnih ponudb otežuje predvsem trženje raznih produktnih paketov skupaj s krediti, pri čemer je naštel različna zavarovanja, kartice in deluxe bančne račune.

Posledica teh zapletenih ponudb je po njegovih besedah ta, da potrošniki v času nizkih obrestnih mer za kredite od tega nimajo nujno zelo veliko, ker kupijo veliko dodatnih produktov, ki jih ne potrebujejo.

Na trgu še vedno opažajo tudi veliko tveganih produktov, predvsem tistih s spremenljivo obrestno mero. Potrošniki, ki kredit najemajo za dlje časa ali pa visoko obremenijo svoje dohodke, se izpostavljajo kar velikem tveganju spremembam kreditnega obroka, če bi referenčne obrestne mere Euribor v naslednjih letih narasle, je dejal Krisper.

Marsikdo se zaradi neprimernega kredita znajde v hudi stiski.
Marsikdo se zaradi neprimernega kredita znajde v hudi stiski. FOTO: Miro Majcen

Tveganje na trgu oderuških kreditnih praks

Tveganje po njegovih besedah ostaja tudi na trgu oderuških kreditnih praks. Kot je poudaril, so tu ogroženi predvsem tisti potrošniki, ki jih banke zavrnejo in se nato odpravijo k nebančnim ponudnikom. Kljub uspešnim tožbam ZPS v preteklih letih in aktivnejšem nastopu nadzornikov trga, teh praks še vedno ni čisto za izključiti, je dejal.

Kredit v petih minutah?

Krisper je izpostavil še, da se na trgu pojavlja vedno več oglasov v smislu kredit v petih minutah. To po njegovih besedah kaže, da so banke končno bolj stabilne in pripravljene ponovno servisirati prebivalstvo in gospodarstvo, po drugi strani pa s tem obstaja tveganje, da bodo banke začele kreditirati finančno šibkejše potrošnike in bodo pospešeno ponujale produkte, ki se osredotočajo na kreditiranje tekoče potrošnje, ti pa so praviloma najdražji.

Potrošniki vse več primerjajo ponudbe

Kljub različnim izzivom na trgu na zvezi opažajo, da vse več potrošnikov pred najemom kredita primerja ponudbe bank, za prihranek pri stroških kredita pa so pripravljeni banko tudi zamenjati. To so potrdili tudi rezultati spletne ankete o najemu kredita, na katero je odgovorilo več kot 500 potrošnikov, je pojasnil Krisper.

V pomoč potrošnikom so na zvezi vzpostavili tudi spletno stran vem več, kjer lahko uporabniki brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov, spletnega izobraževalnega orodja za informirane in premišljene odločitve o najemu kredita.

Gre sicer za ukrepe, ki jih zveza potrošnikov izvaja v okviru javne koncesije za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov in stvarne napake, ki jo sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
01. 09. 2016 12.41
Lopovščine so vedno bolj zavite v meglo pravniške fraziologije in šifer. Prav osamosvojitev bančnega sektorja od realnega....skupaj s finančnim špekulativnim kapitalom.... pomeni propad tega kapitalizma. Neoliberalne vlade tega sveta pa grehe milijardnih dolgov mirno prenašajo na pleča narodov, ob hkratnem ožanju socialnih transferjev.
ni_mi_vse_eno
01. 09. 2016 12.33
+1
Državo nimamo zato, da bi pomagala ljudem, ampak zato, da bi pomagala bankirjem. Zato smo sprejeli miljarde bančne luknje brez težav, medtem ko smo nagradili bankirje z miljon evri nagrade. Zato država pobira davek od dobrodelnih organizacij. Zato so vse države zadolžene, da davek namenujo plačilu obresti, medtem ko ljudstvo plačuje za šole in vrtce. Zato zbiraj zamaške in pošiljaj sms na 1919, medtem ko gre večina naših davkov za plačilo obresti dolga. Igram monopoli in le moje potiskane papirčke lahko uporabljate. Posodim vam jih za obresti. Le kje jih boste dobili več, da mi jih boste lahko vrnili? Stalno eksponentno rast imenujem ravnino, samo ne glejte kako se izkorišča naravne dobrine, na katerih sloni ta rast.
murate
31. 08. 2016 21.03
+8
kakorkoli že kredit običajno ne reši nič, težave še poglobi. Kreditojemalca ubija, kreditodajalca bogati.Spremeniti življenski slog in kupovati ko je keš v žepu.
Kollerik
01. 09. 2016 12.43
+++++ za daleč najboljši nasvet vsem, ki imajo prevelike oči!
mijavci
31. 08. 2016 19.28
+7
Danes je vsak bogat če le nima nobenega kredita. Drugače pa ko slišim kredit na 20 let me kr strese, pa vem da nekateri pač nimajo druge možnosti samo dost slabo za državo da za svoje državljane ne more zagotoviti nekih normalnih pogojev vsaj za stanovanje.
JApajaDAja
31. 08. 2016 19.38
-1
bogat? bolj prereven, da bi ga banka odobrila
super_man
31. 08. 2016 16.35
+9
Kot slovenec je treba na triglav in bit zapufan do amena. Na triglavi še nisem bil.
murate
31. 08. 2016 20.55
+3
ne do amena, za boljši avto kot ga ima sosed