Slovenija

Ponudba nepremičnin slabe banke bo le malo vplivala na sam trg

Ljubljana, 27. 11. 2014 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sodni cenilec in ocenjevalec vrednosti nepremičnin Janez Hribar meni, da bo slaba banka kljub temu, da je nepremičnine ponudila po razmeroma nizkih cenah, te težko prodala. Samo dejstvo, da se prodajajo, pa po njegovem mnenju za zdaj ne bo imelo velikega vpliva na nepremičninski trg.

Včeraj je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) na svojem portalu objavila nepremičnine, ki jih prodaja neposredno in na dražbah. Ponujenih je 47 nepremičnin, večina pa jih je na območju Maribora z okolico.

Za komentar smo prosili Janeza Hribarja, sodnega cenilca in pooblaščenega ocenjevalca pri Slovenskem inštitutu za revizijo, ki pravi, da so ponudbene cene na prvi pogled postavljene zadržano in na spodnjih ravneh območja siceršnjih ponudbenih tržnih cen.

Pri tem je po njegovih besedah treba upoštevati, da je večina nepremičnin tržno manj zanimiva, bodisi zaradi lokacije ali stanja. Zato bo vpliv na sam nepremičninski trg "omejen in kratkoročen, pa še to zaradi špekulativnih nakupov, ki se že pojavljajo pri tovrstnih prisilnih prodajah".

Sicer pa meni, da lahko te nepremičnine predstavljajo dobro priložnost, ki tovrstne nepremičnine potrebujejo in iščejo, pri čemer morajo biti pripravljeni sprejeti vsa tveganja in kompromise funkcionalnosti, gradbeno-tehničnih lastnosti ter lokacije.

Zemljišče ob Vilharjevi cesti v Ljubljani, ki se prodaja za 4,5 milijona evrov.
Zemljišče ob Vilharjevi cesti v Ljubljani, ki se prodaja za 4,5 milijona evrov. FOTO: DUTB

Hribarju se zdi malo verjetna prodaja investicijskih nepremičnin, kot so zemljišča in opuščeni kompleksi. Razlog za to vidi v izjemno nizkih prodajnih cenah in najemninah, s katerimi se komaj pokrijejo stroški gradnje, skoraj nič, ali nič pa ne ostane presežka za zemljišča ali celo investitorjev dobiček.

To po njegovih besedah velja predvsem za Ljubljano in okolico, v ostalih predelih pa je stanje še bolj kritično, saj tam cene lokalov in pisarn padajo na ali pod polovično vrednost gradbenih stroškov. V takšnih okoliščinah je predvsem pri zemljiščih, namenjenih poslovni gradnji, nerazumno pričakovati prodajo, ne glede na ceno zemljišča.

Zemljišče ob Vilharjevi v Ljubljani preveliko

Izjema bi lahko bile posesti, na katerih bi lahko zgradili manjše stanovanjske objekte s 5 do 20 stanovanjskimi enotami, pa še to le na na nekaterih slabše razvitih lokalnih trgih ali. V večjih središčih bi bila morda smiselna tudi gradnja stanovanjskih objektov z do 100 stanovanji, vendar pa pri vsem skupaj ostaja največja ovira izredna zadržanost bank pri financiranju takšnih projektov ter pričakovana dolgotrajna prodaja, saj so lahko obresti za posojila višja od samega dobička.

To med drugim velja tudi za zemljišče na Vilharjevi cesti v Ljubljani, kjer slaba banka prodaja približno 10.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, za katerega zahteva 4,5 milijona evrov brez DDV. Hribar pravi, da bi bil nakup tega zemljišča za pretežno poslovno gradnjo finančno neopravičljiv, za stanovanjsko gradnjo pa je projekt po njegovem mnenju prevelik in je zato na kratek in tudi na srednji rok neizvedljiv.

Meni še, da bo slaba banka ne glede na ceno težko prodala poslovne nepremičnine, predvsem pisarne in industrijske enote izven večjih mest. Razlogov za to vidi več, a najpomembnejše se mu zdi, da so poleg gospodarskih težav ti objekti že tehnično zastarani in terjajo velike vzdrževalne in obratovalne stroške, ki jih bo razumen kupec upošteval pri oceni smiselnosti takšne investicije.

Vse skupaj gre namreč v zadnjem času tako daleč, da se ob trenutnih nizkih cenah nepremičnin, zaradi zgoraj navedenih razlogov lahko celo zgodi, da bi moral prodajalec nekaj doplačati kupcu, ki se zanima za nepremičnino. Zdi se absurdno, a Hribar pravi, da je delno to že realnost, saj nekateri lastniki poslovnih nepremičnin te že oddajajo popolnoma brezplačno, od najemnika želijo le, da poravna redne stroške, ob uveljavitvi morebitnega davka na nepremičnine, pa bo lastnik soočen še s tem stroškom.

Podobno stanje je tudi pri trgovskih in gostinskih lokalih ter objektih, predvsem na območjih z nižjo kupno močjo ali potrošnjo. Uporabniki v takšnih okoljih namreč pogosto komaj pokrijejo tekoče stroške prodaje in osebja, za najemnine in posojila pa ostanejo le simbolični zneski.

Opozarja, da se v praksi pogosto izkaže, da povečane površine ne vodijo do proporcionalno višjih prihodkov iz poslovanja, kar pomeni, da so stroški vzdrževanja in nakupa večjih objektov pogosto previsoki in zato nesmiselni, to pa seveda vpliva na relativne in absolutne cene nepremičnine.

Pohorske terase
Pohorske terase FOTO: DUTB

Bodo Pohorske terase neprodane?

Prosili smo ga tudi, da oceni prodajo apartmajskega objekta Pohorske terase na Pohorju, v katerem je 30 delno opremljenih apartmajev, prodaja pa se po okvirni ceni 1,8 milijona evrov brez DDV. Sam meni, da bi glede na lokacijo, pričakovano raven cen in zasedenost težko zagotovili dolgoročno finančno vzdržno poslovanje, še posebej, če bi bila nakupna cena prevelika.

Povprečna cena apartmaja namreč znaša 73.000 evrov in dva- do štirikrat presega ekonomsko opravičljivo raven, zato po njegovem mnenju prodaja dobroobveščenemu kupcu, ki ravna premišljeno in ekonomsko razumno, ni verjetna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
27. 11. 2014 13.53
+0
Ali je mogoče g. Cerar prečital tudi to novico?? Potem naj pohiti z ukrepi prosti DUBT in NLB!!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
27. 11. 2014 13.46
+2
Kaj pa interventni zakon za DUTB..... če jim 77% znižate plače bodo sploh normalno plačani
Transformerji
27. 11. 2014 12.32
+0
Pa res, težko je najti kupce, ki so obubožali zaradi bank in njihovih partnerjev - ampak DUBT še kar srka davčkoplačevalski denar. Naj jim meditatorji končno povejo - če vse sproti kradete, tudi nakradenega prodati ne morete - pristali boste v mlinu pravnega sistema, ali pa ne? To pomeni, revščina in bogastvo!
RoccoS
27. 11. 2014 12.01
+3
Na hitro sem preletel ponudbo nepremičnin DUBT, če seštejemo vse prodajne cene, ne pokrijejo njihovih plač! Še en nateg!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
27. 11. 2014 13.47
-1
Razliko bodo nadognadl z ostalo prodajo..... ostalo bo pa nič..... samo dolgovi
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
27. 11. 2014 13.47
-1
Razliko bodo nadognadl z ostalo prodajo..... ostalo bo pa nič..... samo dolgovi
Vig1
27. 11. 2014 11.51
+3
Tudi te "razmeroma nizke" cene od slabe banke so še vedno hudo prenapihnjene. V Sloveniji smo povsem izgubili stik z realnostjo. Dokler umetno poskušajo na vse načine držati cene nepremičnin v nebeških višavah Slovenija ne bo zlezla iz krize, samo še globlje bomo tonili.
Vinogradnik67
27. 11. 2014 11.07
-1
Tako se bo zgodilo kot pri stečaju ,stečajni upravitelji vlečejo tako dolgo dokler še imajo za svoje plačilo potem pa dvignejo roke ,tako bodo ti vse zapravili !!
1adler
27. 11. 2014 10.17
+0
Gdo nadzira delovanje te banke-ki ima bajne plače-Cerar zbud se no
RoccoS
27. 11. 2014 09.00
+5
Umetno poskušajo zadržat cene na tem nivoju. V krizi se običajno prvi sesuje nepremičninski trg, pri nas pa si vlada zatiska oči pred neizbežnim!
sosedov sin
27. 11. 2014 11.06
-1
Trg se je že zdavnaj porusil, problem je da večina folka nima kupne moči in banke ne kreditirajo. Kupna moč pa bo samo še bolj padala, torej če še nimate stanovanja ga verjetno tudi nikoli ne boste imeli.
Brabus
27. 11. 2014 08.51
+8
Važno je, da imajo na DUTB bajne plače, pa de se vse skupaj prodaja 50let.Krivi smo pa mi, ki volimo takšne voleke.
1907955
27. 11. 2014 08.46
+2
DUTB je nalil je čistega vina, nam, davkoplačevalcem za nasolil rane.Samo da vzvišenim moneyžerjem DUTB se j****, mo pa lahko samo tenko piskamo...