Slovenija

Ponesrečeno oglaševanje za Bovec: simbol homoseksualci nezaželeni

Bovec, 22. 06. 2012 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V uradnem poletnem katalogu Lokalne turistične organizacije Bovec se je pojavil simbol, da so homoseksualci nezaželeni. V turistični organizaciji pojasnjujejo, da je šlo za tiskarko napako, prizadetim pa se opravičujejo.

V uradnem poletnem katalogu Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec se je pojavil tudi simbol, da so homoseksualci nezaželeni. Na to so po poročanju spletnih portalov prvi opozorili v organizaciji ŠKUC LL, kjer menijo, da gre za kršitev osnovnih človekovih pravic. V LTO pojasnjujejo, da je šlo za tiskarko napako, prizadetim pa se opravičujejo.

Sporni simbol je označen.
Sporni simbol je označen. FOTO:

V omenjenem katalogu, v katerem so zbrani vsi ponudniki nočitev v zgornjem Posočju, je v legendi simbolov za lastnosti posameznih ponudnikov tudi prečrtan simbol za istospolno usmerjene, zraven pa v slovenščini in angleščini napisana obrazložitev: "homoseksualci nezaželeni". Ta znak se je nato v katalogu pojavil pri treh ponudnikih.

Na napako so v sredo opozorili v organizaciji ŠKUC LL, kjer so poleg javnosti obvestili tudi urad za varstvo potrošnikov, saj gre pri tovrstnih primerih po njihovem mnenju za kršitev osnovnih človekovih pravic, slovenske zakonodaje in direktiv EU o storitvah.

V bovškem LTO so pojasnili, da je pri tiskanju kataloga prišlo do tehnične – tiskarske napake, "ki je očitno ob preverjanju končne verzije nihče ni opazil". Ob tem se prizadeti skupini prebivalstva tudi iskreno opravičujejo.

Kot so še navedli, so sicer po zgledih iz tujine z uvedbo novega piktograma, ki predstavlja dikcijo "homoseksualci zaželeni", nameravali tudi tej skupini približati Posočje kot tej ciljni skupini prijazno destinacijo, v tiskarni pa je nato prišlo do napačne uporabe piktograma, in sicer prečrtane različice.

"Po ugotovitvi, da gre za resno kršitev in da smo ciljno skupino, ki smo jo želeli nagovoriti, dejansko prizadeli, smo nemudoma iz lastnega obtoka vzeli vse kataloge ter vrnili v obtok kataloge s počrnjenim nerazpoznavnim piktogramom, kjer se je ta prej nahajal," navajajo. Katalog so po njihovih navedbah umaknili tudi s spletne strani, hkrati pa so vse poslovne partnerje, ki razpolagajo z njihovimi katalogi, pozvali, naj jih umaknejo s polic ter da bodo prejeli popravljene verzije.

Dolina Soče
Dolina Soče FOTO: Thinkstock

Prav tako so tiskarju naročili, naj nemudoma vnese v katalog popravke tako, da prečrtano verzijo piktograma v legendi nadomesti z neprečrtano ter natisne nalepke z enakim piktogramom, ki jih bodo nato nadomestili na sporna mesta tiskanega kataloga. "Takoj, ko bo svoje delo opravil, bomo popravljeno verzijo kataloga objavili na naših spletnih straneh skupaj z javnim opravičilom glede tehnične napake v prejšnji verziji," so še zapisali.

Zadolženi za izdajo kataloga Darjo Berra je sicer pojasnil, da napake v pol leta nihče ni opazil ali se zaradi nje pritožil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3