Slovenija

Kresovi razsvetlili noč

Ljubljana, 30. 04. 2008 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po vsej Sloveniji so zagoreli številni kresovi. Na Rožniku je predsednik ZSSS opozoril na slabe razmere, v katerih živijo slovenski delavci.

Po vsej Sloveniji so na predvečer praznika dela zagoreli številni kresovi. Na Rožniku se je zbralo nekaj več kot 10.000 ljudi, zbrane pa je nagovoril predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki je naslovil zahteve delavcev na delodajalce in državo. Od delodajalcev po njegovih besedah zahtevajo višje plače, od države pa več socialnega dialoga in odpravo krivičnih davkov.

"To je praznik, ki je postal simbol našega boja za spoštovanje delavskih in socialnih pravic. In v skladu s tradicijo na ta praznik naslavljamo zahteve tako na delodajalce kot tudi na državo, na tiste, ki s svojimi odločitvami lahko tako usodno vplivajo na življenje našega delavstva," je zbrane nagovoril Semolič.

Če država potrebuje denar od davkov, naj poveča davke bogatim - to bi bilo pravično, to bi bilo v skladu z načeli socialne države. Dušan Semolič

Kot pravi, imamo v Sloveniji visoko gospodarsko rast, rast produktivnosti in visoke dobičke na eni strani ter visoko inflacijo in vse težje življenje zaposlenih, ki imajo podpovprečne plače in nizke pokojnine. "Vse več je zaposlenih, ki delajo osem in več ur in prejemajo plače, s katerimi žive na meji revščine. Zato moramo zaustaviti vse večje razslojevanje, ko bogati postajajo vse bogatejši in revni vse revnejši."

Od države predsednik zveze sindikatov zahteva, da odpravi krivične davke, ki jih morajo plačevati tisti, ki prejemajo minimalno plačo.

Ostale prireditve po vsej Sloveniji

Na Gorenjskem je najbolj znano kresovanje in praznovanje 1. maja tudi letos potekalo na Svetem Joštu nad Kranjem, kjer se na predvečer praznika dela in na sam praznik vedno zbere več tisoč ljudi s cele Gorenjske. Prireditev na hribu, ki se dviga nad 800 metrov nadmorske višine, ima že 34-letno tradicijo. Svet gorenjskih sindikatov prireditev vzdržuje kljub vsem logističnim težavam in problemom z dovoljenji, je pojasnil njegov sekretar Adolf Sitar. Proslava v četrtek, na kateri bo kot osrednji govorec nastopil novi predsednik Sveta gorenjskih sindikatov Rajko Bakovnik, pa se bo pričela ob 10. uri.

V kres sodijo les in mogoče malo papirja, avtomobilske gume pa ne.
V kres sodijo les in mogoče malo papirja, avtomobilske gume pa ne. FOTO: Špela Zupan

Kresovanje in tradicionalno prvomajsko srečanje bo na Gorenjskem potekalo tudi na Šobcu v radovljiški občini, kjer bo v četrtek ob 14. uri vse zbrane nagovoril generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Cveto Uršič. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa proslavo že tradicionalno organizira na Križni gori nad Škofjo Loko. Na prireditvi, ki se bo pričela ob 11. uri, bo osrednji govorec generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije (STUPIS) Anton Rozman.

Tradicionalno prvomajsko praznovanje pripravlja tudi območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Posočje. Tako kot v preteklih letih se bo srečanje v Opatjem selu na Krasu začelo 1. maja ob 15. uri, ko bo zbrane nagovoril izvršni sekretar za področje soupravljanja in izobraževanja ZSSS Marjan Urbanč ter predsednik SD Borut Pahor. Na nekdanjem mejnem prehodu Učja pa se bodo isti dan ob 10. uri srečali italijanski in slovenski sindikalisti.

Na predvečer delavskega praznika je v okviru festivala Mesto mladih na travniku pred novogoriško občinsko stavbo zagorel kres, ki ga v bližnjem borovem gozdičku spremljajo koncerti. Sicer travnik krasi tudi 30-metrski mlaj, ki ga že tradicionalno pripeljejo s konjsko vprego iz Trnovskega gozda in postavijo v središču mesta vrtnic.

Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža.
Na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana požarna straža. FOTO: Špela Zupan

Na predvečer praznika dela je v Murski Soboti Zveza svobodnih sindikatov pripravila tradicionalno prireditev s postavitvijo mlaja na Trgu zmage. V Gornji Radgoni so pripravili tradicionalno kresovanje, ki je tokrat prvič potekalo na stadionu. V Lendavi pa soi organizirali tradicionalni prvomajski pohod, po njem pa je bilo še kresovanje pri hotelu Lipa. Na ljutomerskem območju so tradicionalno postavljali mlaj in pripravili kresovanja na Cvenu in v Mali Nedelji, na Stari Cesti pa so na praznik dela organizirali pohod na Jeruzalem.

Obeleževanja praznika dela bodo v Posavju pričeli drevi ob 20. uri s kresovanjem na Smuku nad Semičem, 1. maja ob 11. uri pa se bosta pričeli srečanji s proslavama Dolenjcev na Debencu pri Mirnu, kjer bo spregovoril predsednik države Danilo Türk, in na Javorovici pri Šentjerneju, kjer bo slavnostni govornik predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič. Celjska območna organizacija ZSSS pa ob 1. maju pripravlja na Celjski koči tradicionalno prireditev, na kateri bo slavnostni govornik celjski župan Bojan Šrot. Na Resevni nad Šentjurjem bo zbrane nagovoril Franci Klepej iz celjske območne organizacije sindikatov, na Šmiglovi zidanici pri Žalcu bo govornik predsednik celjske območne organizacije Skei Mirko Hirci.

Sekretar celjske območne organizacije sindikata Anton Motoh bo pozdravil udeležence prvomajske prireditve na Šmohorju nad Laškim, njegov kolega Forto Turk pa zbrane na Koči pri štepihu pod Stolpnikom na območju Slovenskih Konjic. Vse omenjene prireditve bodo popestrile krajevne godbe na pihala. Velenjska območna organizacija ZSSS tradicionalno prvomajsko srečanje pripravlja na Graški Gori.

Praznik dela bodo v Podravju obeležili na treh osrednjih in tradicionalnih slovesnostih, ki jih pripravljajo tamkajšnje območne sindikalne organizacije. Na snežnem stadionu pod Pohorjem bosta osrednja govornika sekretar območne organizacije Skei za Podravje Branko Medik, in mariborski župan Franc Kangler. Letos bodo organizatorji med drugim udeležencem ponudili "sindikalni golaž" po simbolični ceni en evro.

Na Treh kraljih na Pohorju bo na četrtkovi slovesnosti, ki jo pripravljajo sindikati iz Slovenske Bistrice, med drugim spregovoril minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, v Ormožu pa bo že v sredo slovesnost potekala na parkirišču pred gradom. Zbranim bosta spregovorili sekretarka območne organizacije ZSSS Podravja Breda Črnčec in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Prav tako bodo na praznik dela godbe na pihala igrale budnice v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici in Ormožu. Na Ptuju bo osrednja proslava ob 1. maju s tradicionalnim kresovanjem potekala danes na prireditveni ploščadi pri ribiškem domu, kjer bo osrednja govornica Dragica Andlovič, predsednica Sindikata komunale, varnosti in nepremičnin Slovenije.

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov.
Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. FOTO: POP TV

Tudi na Koroškem pripravljajo vrsto že tradicionalnih kresov in sindikalnih prireditev, osrednja pa bo v četrtek dopoldne potekala na Kremžarjevem vrhu na Pohorju nad Slovenj Gradcem, kjer bo prav tako spregovorila Dragica Andlovič. Sindikat Skei prvomajsko srečanje tudi letos pripravlja na Ivarčkem jezeru. Na Obali bodo na 1. maj potekale tradicionalne prvomajske igre v Kortah, imenovane La corsa dei muši 2008 oz. Dirka z osli. Na igrah se bodo obiskovalci lahko pomerili v športnem turnirju v balinanju in malem nogometu, teku v vrečah, vlečenju vrvi, tekmovanju s "karolami" in omenjeni dirki z osli. Na piranski punti so pripravili prvomajski kres, v sklopu katerega je potekal košarkarski turnir, zagorel pa je tudi kres. Prvomajski ples na punti bo v znamenju športa in glasbe potekal še 1. in 2. maja. Na Tartinijevem trgu v Piranu bo 1. maja ob 11. uri tudi prvomajski promenadni koncert, kresovanje pa bo potekalo tudi v Sečovljah.

Spomin na krvave demonstracije

V Sloveniji je bil 1. maj uzakonjen kot državni praznik leta 1948.

Mednarodni praznik dela po svetu praznujejo že od leta 1890, delavci na ozemlju današnje Slovenije pa so prvič praznovali na začetku minulega stoletja. Prvi maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chichagu, ko so postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar so naleteli na oster odziv policije. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Praznovanje praznika dela se je začelo z godbami, ki so igrale delavske budnice. Sledil je sprevod delavcev, ki so se družno napotili na bližnji hrib ali v gozd ob mestu, nato pa se poveselili ob jedači in pijači. Pohodniki so obvezno nosili simbola prvomajskega praznovanja – nagelj in značko. S praznovanjem 1. maja sta Sloveniji povezana še dva običaja – postavljanje mlaja in prižiganje kresov.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
01. 05. 2008 19.26
živel klerikalizem, rožman, stepinc, rode, papi.....mislim, da so ti največji lenuhi, zabušanti in delomrzneži...za njih je dejansko vsaki dan praznik brez dela, a ne becanm???? SLAVA, TITO! ŽIVEL PRVI MAJ, PRAZNIK DELAVCEV!!!!!!
bema1201
01. 05. 2008 11.56
Živel komunizem, Tito, Kardelj, Kučan , partija. Tolk ste zapravli, da še dans nismo prišli k seb. Naj živijo največji zabušantje in delomrzneži . Za njih je bil vsak dan praznik dela.
kawasakimen
01. 05. 2008 11.33
1Maj...Pravice ni in je ne bo.Tisti ki imajo prevec hocejo se vec in to jim je edini cilj v zivljenju.
Prvo Borec
01. 05. 2008 09.16
Lep praznik Vam še naprej želim in tudi malo več človeškega odnosa med nama, toda vem, da se bo to poboljšalo, ko bomo spravili tirana MJJJ iz prestola. Ja nekdaj je bilo lepo, ko sem bil mlad, no saj sem še sedaj ( LOL) in naju je oče zbujal zgodaj zjutraj, da smo šli na Rožnik. Peš iz Savskega naselja do Rožnika. Videval si ljudi, ki niso bili depresivni, odstotni, ampak ljudi, ki so imeli radi življenje. Ja ja včasih je bilo lepo !! Poskrbimo, da nam bo zapet !!! Živel 1 . Prvi Maj praznik delavstva in dol z našimi kapitalističnimi demokratičnimi lopovi. Živela KPS !!! Živel spomin na tovariša TITA , še dolgo v naših srcih. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++... alias Mengele a češ eno okol kepe !!!???
MihaSlo
01. 05. 2008 08.51
To ni več to kar je bilo. Včasih smo na vasi zakurili kres in se ob prasketanju ognja in kakšni harmoniki družili s sosedi. Sedaj je pa na kresu en kup mrtvo pijane mladine, glasba z zvočnikov tako na glas, da se še pogovarjati ne moreš, šanke postavijo na vse strani kresa, štanti s kičem, pa še politiki se morajo vmešavati z njihovomi govori. Ognja pa ne znajo več zakuriti brez bencina, plastike, gum in ostalih smeti...
1P2L
01. 05. 2008 07.15
Živel 1.MAJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
civitasstain@gmail.com
01. 05. 2008 02.27
Prvo Borec Po mojem si ti bedasti nasilnež.
Prvo Borec
30. 04. 2008 23.41
-1
Bolje bi bilo , da bi zažgali vilo od SDS-a. Bi se res od srca poveselili. Grad gori , Janša beži !! LOL
Buena Vita
30. 04. 2008 22.55
pkorosec ,lepe želje SAMO lažje je uničevat,kot ustvarjat in,in če potem česa zmanjka,česa ni,,,hej-joj,kriv bo tist ki bo pri roki,, verjetno Bajuk in Janša.
kriss714@amis.net
30. 04. 2008 21.23
Lepo, da ohranjamo svetle običaje iz naše preteklosti, ko smo probleme feminizma reševali po kratkem postopku.
sfly
30. 04. 2008 20.58
enim se vidi da so na asfaltu zrasli
titovka
30. 04. 2008 20.46
ekolog, za veliko noč te pa ni motilo kresovanje????
Uroš S.
30. 04. 2008 20.33
Dejte zamenjat obliko strani od 24ur kokr ste mel, ta format me ŽIVCIRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1403
30. 04. 2008 17.50
NA muti en ne v MUTI:)
Shekelstein
30. 04. 2008 17.15
pkorosec
30. 04. 2008 16.54
Se strinjam s ekologom. Dodal bi še to, da je postavljanje mlaja nesmotrno dejanje. Ponavadi za to poderejo najvecjo in najlepso smreko, ki je rastla pol stoletja, nakar jo podrejo. In zakaj? Kaj ima to s dogodki leta 1890? Pa dobro, ce ze poderejo eno veliko, potem naj vsaj zasadijo 5 novih. Kdor pa to sploh pocne?
dodoman.20@gmail.com
30. 04. 2008 16.42
dejstvo: pijanca, ki kuri neboš prepričal naj ne onesnažuje okolja...:)
gasilc1
30. 04. 2008 13.21
toxic_freek: A ti pa neseš v zabojnik za smeti al kaj ??
ekolog
30. 04. 2008 12.53
To kurjenje kresov je kljub tradiciji ideotizem. Najprej šparamo elektriko ter toploto da bi privarčevali CO2, potem pa brez vsake kontrole skurimo biomaso+ razni odpadki kar tako iz tradicije. Nevem zakaj potem še čarovnic ne kurimo - ker so to nekoč tradicionalno počeli. Malo se zamislite nad tem početjem in raje bojkotirajte kresovanja kot pa da podpirate to uničevanje energije.
Mila Križnik
30. 04. 2008 12.22
dej folk zamislte se mal pa ne plastike pa druge svinjarije metat u ogenj k sami seb okolje onesnažujemo, naši otroc(če ne že mi)bodo pa trpel zarad naših napak.