Slovenija

Zaprli smučišče Kanin

Maribor/Celje, 29. 01. 2009 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Kaninu je snežni plaz podrl enega od stebrov žičnice, zato smuščišče ne obratuje. Medtem so električno energijo dobili vsi, ki so zaradi slabega vremena ostali brez nje.

Potrgani daljnovodi
Potrgani daljnovodi FOTO: Jani Dolinšek

Letošnjo zimo je na smučišču Kanin zapadlo več kot devet metrov snega, kar je rekord v zgodovini smučišča. Rekordna količina snega - snežna odeja je debela šest metrov in pol - povzroča preglavice, zaradi česar so omenjeno smučišče zaprli. Plaz, ki se je sprožil na vrhu, je namreč podrl enega od stebrov žičnice, tako da smuščišče vsaj do prihodnjega tedna ne bo obratovalo.

Najpogostejši vzroki za izpade so bili kratki stiki na električnih vodnikih, pretrgani električni kabli in podrti električni drogovi. Ponekod je bilo na električnih žicah tudi po 20 centimetrov žleda.

Sneg je po prvih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije povzročil največ škode v gozdovih na Goričkem v območni enoti Murska Sobota ter v višjih legah Slovenskih Goric v območni enoti Maribor. Poškodovani so mlajši gozdovi na površini okrog 20 hektarjev, v starejših gozdovih pa je poškodovano za približno 15.000 kubičnih metrov lesne mase, predvsem listavcev in bora.

Elektrika za vse odjemalce

Težak in moker sneg, ki je v torek prekril Slovenijo, je veliko škode povzročil predvsem na električnih omrežjih na vzhodu države. Na Koroškem, kjer je danes začelo znova snežiti, so delavci Elektra Celje ob 15.20 uri v omrežje priključili zadnjih 291 odjemalcev, ki so zaradi torkovega sneženja ostali brez elektrike. Tako se je tudi na tem območju oskrba z elektriko normalizirala, medtem ko se je na območju Celja in Krškega normalizirala že ponoči.

Potrgani daljnovodi
Potrgani daljnovodi FOTO: Jani Dolinšek

Približno sto delavcev Elektra Celja na Koroškem je v sredo in tekom današnjega dne pospešeno odpravljalo okvare, ki so posledica torkovega močnega sneženja. Šlo je večinoma za težko dostopna in zasnežena območja, so sporočili iz Elektra Celje.

Vsem odjemalcem se še enkrat opravičujemo in se zahvaljujemo za potrpežljivost ter razumevanje. Elektro Maribor

Tudi ekipe Elektra Maribor so uspele zagotoviti oskrbo z električno energijo vsem odjemalcem, tudi tistim na območju Kozjaka, ki so čakali najdlje. Kljub temu odjemalce pozivajo, da v primeru izpada električne energije pokličejo na telefonsko številko 02 220 01 05. Vse morebitne prijave okvar bodo poskušali rešiti v čim krajšem času.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazof
01. 02. 2009 10.44
zelo dobro !! imeli bomo dolgo zimo stem pa tudi smucarsko sezono!
Buena Vita
30. 01. 2009 17.14
Buena Vita
30. 01. 2009 14.51
PRIMOY KRADEJO ALI NE DEJ SE TI SMUČA NA 6 METRIH SNEGA RES SEM STARA MLADA SEM VELIK PRESMUČALA AAAAAAMPAK 6 METROV MENE NI NANKE BLIZU
lordslayer
30. 01. 2009 07.59
a se ni tole na Kaninu naredilo že v začetko tega tedna oz. prejšnji vikend? Huda NOVICA...
Tonček Balonček
29. 01. 2009 23.14
Poročajo in izgublajo čas z nekimi čisto nepomembnimi rečmi, pa saj ej vsakomur jasno, da bo Hrvaška v NATo in EU, tu pa se stem ukvarjajo v nedogled, pa toliko večjih problemov je! Kaj ej s Patrijami, pomo palčali tistih 250 ali koliko mio, kje so protidobave, akj se sploh dogaja, avsi čakajo na sojenje, ki s ebo začelo marca. Pa et Janševe tožbe in podobne neumnosti, pa Rupel in ostali balast!
babls
29. 01. 2009 22.58
@tonček....vedno manj je pravih novic in vedno več napihnjenih...... Briga me Janša....bilo je slabo, ampak gre na slabše:(
Tonček Balonček
29. 01. 2009 22.49
Ja pa saj ej zdaj tudi takšno obdobje. Iz Bruslja npr. so novice v zvezi s Slovenijo popolnoma sfrizirane! ALi ap npr. o našem predsedovanju, spominjalo me je na tiste novice o summitih neuvrščenih, vs eje bilo super in krasno, Janša pa junak!
babls
29. 01. 2009 22.42
Tonček, jaz sem želela poudariti, da je že bilo obdobje, ko so bili medijo toliko pod vplivom poitike, da niso več objavljali pomembnih novic, ampak so terali informacije ala : V sosednji državi je avto pristal na strehi cerkve... ....Neverjetna količina snega-10 cm!.....Kako priti v službo, ko pada sneg (ipd) Kaj pa se dogaja nam prikrito (kar mediji ne povedo),je pa spet nekaj drugega......in tega se jaz bojim:(
Tonček Balonček
29. 01. 2009 22.14
Ja seveda, naši novinarji s eukvarjao z bedarijami, sploh so pa, tudi v politiki, obsedeni z dnevnimi dogodki, ne pa z vsebinskimi problemi. Ena podražitev bencina za 3 cente je bomba novica, od kod bo pa država pobirala denar in predvsem po kakšnih kriterijih ga bo talala, pa nič, saj vsi vemo, da bo poniknil na "napačnih" naslovih! Spomnimo s esamo Šuštarja, kako je talal! On in Sadar sploh medijsko en obstajata več, Šoba pa še manj, vodi tečaje podjetništva v Kanadi! Mi živimo tudi od izvoza na Hrvaško, ne od epikontinentalnega pasu in Joška Jorasa, pa nas stalno futrajo el s tem, kdaj so objavili podatke o blagovni in neblagovni menjavi s Hrvaško, to jih sploh ne zanima? Pač pa kdo je osvobodil Trst!
babls
29. 01. 2009 22.03
Ne gre za to, kar počno sosedje (oni že imajo svoj razlog, ki ga pa naši raziskovalni novinarji itak nikoli ne bodo raziskali) Tonček...gre za to kakšne novice se napumpajo v naših medijih...pomembne stvari ostanejo skrite, že navadno zimsko sranje (ups stanje) na cestah, pa se nabija do onemoglosti.....še novinarje pošilajjo, da se javljajo v živo iz krajev, kjer je padlo 25 cm snega....skrbi me, resno me skrbi...
Tonček Balonček
29. 01. 2009 21.53
babls, nikoli, ampak res nikoli v Jugoslaviji ni bia cesta iz Rablaj na Predel, na italjanski strani, zaprta več kot kak dan ali dva, zdaj, ko smo v Evtropi in šengnu, jo pustijo pa zaprto po več kot teden dni! Toliko o EU! Zdaj iamo za dviganje cen in trošarin pač Hrvate, Obamo in tajkune.
babls
29. 01. 2009 21.31
Vsa tale šisa okol vremena, me spominja na dobre stare čase yuge, ko so našli nek kao nadnaravni razlog, da se je folk ukvarjal z njim, medtem pa so oni spreminjali zakone, dvigovali cene ipd...... Me kr mal stska, kaj se nam tokrat pripravlja:(
Tonček Balonček
29. 01. 2009 21.01
Saj ni kaj slepomišiti! Glede na resnost poškode, ki je bila povzročena ob tem ko je snežni plaz zadel steber št. 4 na trasi kabinske žičnice Kanin na odseku C-D, ta odsek ne obratuje. Steber morajo pač popraviti, testirati...Tudi sedežnica na Prevalo je prizadeta. Najbolj smešno je, da na njihovi spletni strani piše "Smučišče ne obratuje zaradi urejanja prog", malo nižje pa, da je poškodovan steber! Totalna zmeda. .Zdaj sicer goste vozijo na Nevejsko sedlo do spodnje postaje gondole (striktno navajajo Sella Nevea! Sicer se pa ne bi čudil, če bi plaz, ki je poškodoval ta stebe, sami sprožili!
symy1
29. 01. 2009 20.08
no...vsaj enkrat ga je preveč in ne premalo
pinko
29. 01. 2009 19.47
mogoče ga bo že prihodnje sneženje ,ki se obeta konec tedna prineslo še tiste 3 metre.pred enim tednom so poročali o petih metrih,zima pa bo na kaninu še do maja.
Defcon
29. 01. 2009 19.12
Hmm, 6.5 m je sicer bil rekord za decembrsko stanje do sedaj... na kaninu pa ga je bilo že 12m :)
Tonček Balonček
29. 01. 2009 19.04
12,4 metra ga ni bilo nikoli, zapadlega namre, napihanega je pa seveda veliko! Letos bomo po mem do Planine Krnice smučali še konec maja!
Defcon
29. 01. 2009 18.34
Jao...podrlo stolp ? Pa kje dobijo te informacije ? iz riti ? En majhen košček (železn pas) je zvilo ob vznožju....ne pa PORDLO stolp...če bi ga podrlo ne bi obratovalo do marca al še več....Glede slik, sta dve lepi na http://www.boveckanin.si/index.php?option=com_cont... (njihovi uradni strani)
pinko
29. 01. 2009 18.34
bil sem na kaninu ,ko ga je bilo 12,4metra.sedem -osem metrov snega ni na kaninu nobena posebnost,čeprav ga zadnja leta res ni bilo veliko.sneg je suh in veter ga jim odpihne v dolino.plaz je tudi že odnesel d-postajo žičnice,pustil pa je pastirsko kočo v neposredni bližini te iste postaje.načrtovalci žičnice so spregledali tisto kar pastirji niso.tudi pri štiri leta stari sedežnici so naredili isto napako ,postavili so jo namreč tam, kjer se napiha največ snega..
SysOP
29. 01. 2009 18.33
S kot si ti nejc...xd??