Slovenija

Gasilci, civilna zaščita in vojska v pripravljenosti

Ljubljana, 24. 09. 2010 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijo je zajelo deževje. Gasilci, pripadniki civilne zaščite in vojske so v pripravljenosti. Agencija RS za okolje je za nekatera območja države izdala oranžno opozorilo.

Narasla Ljubljanica
Narasla Ljubljanica FOTO: Aljoša Kravanja

Meteorologi za ta vikend napovedujejo deževje, ki pa ne bo tako izdatno kot pretekli konec tedna. Na spletni strani Agencije za okolje (Arso) so izdali opozorilo, v katerem pišejo, da bodo padavine do sobote zjutraj zajele večji del Slovenije, le v Prekmurju bo začelo deževati šele v soboto dopoldne.

"Glavnino padavin pričakujemo do nedelje zjutraj. Ob prehodu hladne fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z močnejšimi nalivi. V tem obdobju, do 26. septembra, bo predvidoma v zahodni Sloveniji padlo od 50 do 100, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Intenziteta padavin bo na zahodu večja v noči na soboto in v soboto dopoldne, na vzhodu pa v soboto popoldne in v noči na nedeljo," opozarjajo na Arso.

Padavine so sicer že zajele zahodni in osrednji del države, do jutra pa naj bi se razširile nad večjim delom Slovenije. V Vipavi so zaradi bojazni pred vdorom meteorne vode gasilci zavarovali tamkajšnjo šolo, v pripravljenosti pa so gasilci tudi drugod po Sloveniji, kjer bi padavine lahko povzročile težave. Poleg gasilcev dežurajo tudi pripadniki civilne zaščite in vojska. Prebivalci območij, ki bi lahko bila prizadeta, pa so se ob njihovi pomoči že čez dan pripravljali na morebitne poplave z nameščanjem vreč s peskom, kjer je bilo to smiselno.

Tako je izgledala Vipava pretekli konec tedna. Se lahko poplave ponovijo?
Tako je izgledala Vipava pretekli konec tedna. Se lahko poplave ponovijo? FOTO: Aljaž Božič

Hidrologi na Arsu pričakujejo vnovičen porast rek na območju Slovenske Istre in Polhograjskega hribovja. Povečala se bosta pretoka Gradaščice in Poljanske Sore. Ob rekah na omenjenih območjih lahko pride do razlivanj, predvidoma v manjšem obsegu kot pretekli konec tedna. Ob tem so možni zemeljski plazovi.

Za določena območja velja oranžni alarm

Za noč na soboto in za soboto je Arso na hidroalarmu za porečja Rižane, Dragonje, Kraške Ljubljanice, Sore, Gradaščice, Ljubljanice in Krke razglasil drugo najvišjo (oranžno) stopnjo opozorila.

Druga najvišja stopnja opozorila je povezana tudi s tem, da se na terenu ponekod še vedno borijo z vodami. Težave so sicer tudi s plazovi in z neprevoznimi cestami.

Kako je z vodostaji?

Danes se je reka Ljubljanica znižala do ravni prvih prelivanj na Ljubljanskem barju in bo do večera še nekoliko upadla.

Vodostaj reke Krke v Podbočju je 273 cm, pretok 225 m3/s. V zadnjih 24 urah se je vodostaj znižal za 39 cm.

Voda na poplavljenih območjih Notranjskega in Dolenjskega krasa, Suhe krajine ter Ljubljanskega barja se bo danes še počasi zniževala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maddox89
25. 09. 2010 10.49
VSE KAR SE ZGODI SE ZGODI Z RAZLOGOM!!!!!
MOSSAD001
25. 09. 2010 10.29
Pošta nima enga čolna vse na roke strajba!!
Mancyy
25. 09. 2010 09.16
-1
Civilna zaščita nakj proda svoje avtomobile in uniforme, delavce ki so tam prisotni na zavod del denarja pa Gasilcem in Karitasu.
Mancyy
25. 09. 2010 09.06
Narava je pokazala, prostorski urbani in zazidalni prostor na Območju Slovenije v enem dnevu brez diplom in doktoratov ter Državne in Občinske Administracije.. V mabj kot petih minitah je pometla z vso znanostjo, z vso skrbjo za naravo, z vsemi taksami na dež, pometla vse zbiralnike in greznice ter sporočila.. Davek na dež.. V prihodnje boste zaradi norčevanja o skrbi za naravo ki tega noče dobili še več dežja, še nekaj strel in toče, snega in tudi kakšen Vulkan lahko poči. Potem pa kar kasirajte v pepelu zažgani..
Freeeedom
25. 09. 2010 08.54
Upam, da Jankovič ne bo zopet naročil, da pustijo odprte zapornice na Malem grabnu in poplavi Vrhovce in Vič. Ob to dejanje bi se lahko spotaknil kakšen raziskovalni novinar in raziskal kaj se je dogajalo prejšni teden na zapornicah. Bile so že tudi večje poplave v polhograjski dolini in ni nikoli poplavilo Vrhovcev in Viča v takšnem obsegu. Dobro se ve da hoče Jankovič na vsak način zadrževalnike na Dobrovi in Polhovem Gradcu, da bo plemenitil svojo zemljo na poplavnem območju.
Nipakia
25. 09. 2010 08.11
Zdej ko se je Turk zbudil lahko vsi gasilci in CZ počivate, bo vse on rešil
pluty
25. 09. 2010 01.45
Ma kaka vojska pa civilna zaščita, zmeraj najebemo gasilci. Civilna zaščita je pa itak jebiveter kjer se pobira denar, učinka pa ni.
bizmut
25. 09. 2010 00.15
bogzvami 24.09.2010, 20:06 8 prostovoljni gasilci pa civilna zaščita so pripravljeni vojsko je pa treba pšarat ker če ona pamaga je to drago njihove nadure to je prej povedala.gasilci ko pa delajo zaston jih je treba pa ponucat.tisti ko so pa plačani z davkoplačevalskega denarja pa naj rajši počivajo majster iz prve roke!! NI NADUR!!! Vse kaj je nad 8 ur je DZABE! smo pa vsak dan krepko cez 12 pa doben ne gre domov!!Pa itak ne verjames.....se dobro da nisi med poplavjenimi obmocji.....mogoce bi pa takrat razumel!
bizmut
25. 09. 2010 00.06
keramicar2 24.09.2010, 23:12 -1 vojska je bolj na papirju pripravljena.tudi ko se streha prekriva če pridem na koncu in dam gor zadnjo opeko lahko rečem da sem pomagal. ti si se pametn!!idi,pa si poglej kaj pubeci pa dekline delajo pol pa sinfaj!ce si pa ti BOG VSEMOGOCN pa pridi pa dvigni vodo!
mr.T
25. 09. 2010 00.05
včasih je bila naborniškaa vojska vedno poslana na pomoč v takih razmerah a zgleda da je zdajšna profesionalna pre dobra za kaj takega,najbrž imajo kaj bolj pametnega za počet.
keramicar2
24. 09. 2010 23.12
vojska je bolj na papirju pripravljena.tudi ko se streha prekriva če pridem na koncu in dam gor zadnjo opeko lahko rečem da sem pomagal.
Matevž Arzenšek
24. 09. 2010 22.44
Samo pravim da bi morali tole malo drugače storiti namreč vojsko so prepozno uporabili ,morali bi jo prej uporabiti pa dobro kar je bilo je bilo upajmo da se bodo sedaj hitreje odzvali ker res nevem na kaj so čakali ,upam pa tudi da nebo več poplav škoda naše prelepe slovenija ... lp P.S. Pa nehite se kregat tukaj pojdite na facebook,msn,skype ali kaj podobnega in se tam prepirajte.. hvala
smejkoooo
24. 09. 2010 22.21
ti si bolan z svojim haarp... pojma nimas kaj bluzis!! Ni samo nadziranje vremena je mnogo več...
Milivoje Hajdukovi?
24. 09. 2010 21.29
Tolko sem razgledan, da ne vidim nobene trajne rešite za ljudstvo katero nosi voda. Vse te človeške sile so prav nič proti poplavam. Upanje v odrešitev po človeku je pač podobno ljudskemu pregovoru, ko pravi, da se potopljenik lovi za slamko. Pogledati je treba resnici v oči: Celi svet je v isti situaciji. Smo pač generacija na katero so mnogi iz obupa čakali pred nami in je niso dočakali. Osebno se veselim koncu tega krivičnega sveta, zavedajoči se, da je to strašna sodba Božja. Dovolj je, kriminala, razvrata, izkoriščanja in vojn. Nad to obupno situacijo, dejansko sodbo Božjo so lahko zaskrbljeni krivičniki. Človeškim oblastem in njihovoj sili se čas izteka. Naj jim zdaj pomaga njihov denar in orožje katero so si nakopičili. Njihova krivična sodišča z krivičnimi zakoni in vso njihovo silo nič jim nebo koristilo: v razmislek mnogim.
direktno
24. 09. 2010 21.09
ajde da vidimo koliko ste ljudje zaspani zanima me koliko jih ve da se vreme modificira kot nekateri hočejo že kar neki let
direktno
24. 09. 2010 21.07
jooj komentarje mi zadolženi za nadzor,sami že nadzirani uslužbenčkii 24 kur kr brišejo dol če kaj preveč o modificiranju vremena napišem, naj vas driska preganja!
soola
24. 09. 2010 21.05
Danes bom spet dežurala celo noč, nad LJ so bile okrog 17h sledi, sem poslikala.....
Tonček Balonček
24. 09. 2010 20.56
Sam sem se pripravil, predvsem moralno-politično, čolnov je v Ljubljani zmanjkalo, odšel sem v hribe, zdaj pod Storžičem čakam, da pride Noe s svojo barko in reši, kar se rešiti da, Diverziteta je obilna, upma, da ima veliko barko! Naj ne pozabi še na viruse ptičje, svinjske, goveje in ne vem še katere gripe ter na antraks in ostalo, kar nam lahko še pride prav!!! Srečno pot!
direktno
24. 09. 2010 20.50
a bo dež al ga ne bo ? haarp že dela svoje
Tonček Balonček
24. 09. 2010 20.49
Nerkateri ro razsodnejši in se ravnajo po svetih knjihah: "Podoben je človeku, ki je zidal hišo, globoko kopal in postavil temelj na skalo. Ko je nastala povodenj, se je vodovje ulilo proti tej hiši, a je ni moglo omajati, ker je bila trdno sezidana." (Lk 6,48 ). Verjemimo tradiciji in bodimo razsodni!