Slovenija

Ponarejene listine, ki so bile povod za preiskavo?

Ljubljana, 09. 12. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obramba je na zaslišanju kriminalista Roberta Slodeja v zadevi Čista lopata opozorila na domnevno ponarejanje dokazov. Slodej je potrdil, da se je srečal z nemškim kriminalistom Schaffnerjem. Prisoten je bil tudi Anton Urbas. A pravi, da Urbas ni bil njegov informator.

Sojenje v zadevi Čista lopata
Sojenje v zadevi Čista lopata FOTO: Miro Majcen

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo vnovično zaslišanje kriminalista Roberta Slodeja, ki je pojasnil nekatere doslej neznane podrobnosti preiskave, v kateri je bila razkrita afera Čista lopata. Obramba je nato opozorila, da je tudi iz zaslišanja jasno, da so bile ponarejene nekatere listine, ki so bile povod za preiskavo.

Slodej je po vnovični delni odvezi molčečnosti na sodišču potrdil, da je bil na njegovih dveh srečanjih z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem v letu 2007 prisoten tudi Anton Urbas. Slodej je sicer na vprašanje obrambe zanikal, da bi bil Urbas njegov informator ali sodelavec.

Pojasnil je, da sam ni bil pobudnik sestankov, so pa govorili o preiskavah, ki niso povezane s preiskavo domnevnega dogovarjanja pri oblikovanju ponudb za javni razpis za izgradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Kriminalistična preiskava v letu 2007 se je namreč začela, ko je kriminalist Slodej iz Nemčije prejel sporočilo o domnevno nezakonitih poslih nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja. Zidarjev zagovornik Boštjan Penko pa je opozoril na domnevne nepravilnosti pri dokumentiranju tega sporočila.

Po samem vpisu zaporedne številke dokumenta so namreč popravili te številke, Penko pa trdi, da ni šlo za administrativno napako, kot trdijo na ministrstvu za notranje zadeve, temveč za kaznivo dejanje ponarejanja listin, ki bi ga tožilstvo moralo kazensko preganjati.

Zagovorniki so nato predlagali tudi vnovično zaslišanje Urbasa, predlagali pa so tudi, da se preveri komunikacijo med dvema mobilnima telefonoma, preko katerih naj bi komunicirala Urbas in Slodej. Napovedali so tudi že, da bodo potem sodišču predali mobilni telefon, ki naj bi ga Slodej dal Urbasu. Slodej je sicer na zaslišanju zanikal, da bi to storil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HudoResen
09. 12. 2011 23.14
Ko je že mal vroče prvoobtoženemu, pol pa vele pravniki začjo z nepravilno pridobljenimi dokazi, napakami v postopku pridobivanja dokazov, izločitvijo tega ali onega iz postopka ipd... A je to res sodišče? Men se vse bol zdi Kozlovska sodba v Višnji gori. Pa, sej bojo vsi obtoženci prej umrl naravne smrti, kokr pa (verjetno oprostilno) sodbo slišal. Nazadnje se bojo pa še obtoženi na mednarodno sodišče pritožil, da niso bili obsojeni v razumnem roku, hahaha
PissingOnTalmud
09. 12. 2011 13.05
+6
Zidarju bomo na koncu se odskodnino morali placat, sodnik pa bo sel v zasluzen pokoj.