Slovenija

KOMENTAR: Bolj kot vse prestižne blagovne znamke vas definirajo vaša dejanja

Ljubljana, 25. 01. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Lovec
Komentarji
104

Včasih so nas zavajali na tržnicah, danes so ljudje največkrat zavedeni pri nakupovanju na spletu. A velja preprost nasvet: če nekaj sicer stane 300 evrov, nekdo pa isto stvar ponuja za desetkrat nižjo ceno, potem je zagotovo s tem izdelkom nekaj narobe - je ponaredek.

Suzana Lovec, urednica
Suzana Lovec, urednica FOTO: POP TV

Hlače, športni copati, majice, torbice, šali, očala, ure, celo tablete, preparati za hujšanje, cigarete... Kaj je original in kaj ponaredek? Največ Slovencev ni zavedenih na tržnicah, kot je to bilo včasih, največ jih je zavedenih (oh, ta ironičnost digitalnega sveta, ki omogoča vse možne informacije!) na internetu. Zato je za vse, ki naročate prek spleta, zelo priporočljiva uporaba orodij, s katerimi lahko že sami presodite, ali so prodajalci res vredni vašega zaupanja. Strokovnjaki iz SI-CERT-ovega programa Varni na internetu med drugim priporočajo uporabo zelo enostavnega orodja scamadviser.com. Osnovni preizkus pa je še vedno cena: nekaj kar sicer stane 300 evrov, nekdo pa vam to ponuja za 30 evrov ... to skoraj gotovo ni original. A največje opozorilo velja tistim, ki prek interneta naročajo zdravila, preparate za hujšanje, prehranske dodatke, tablete za erektilne motnje ... Bodite izjemno pozorni, kajti na spletu kar mrgoli ponaredkov, v njih pa pogosto ne le, da ni nobene učinkovine, včasih so v njih tudi nevarne kemikalije, strupi.

Novinarka Tanja Volmut je za potrebe sobotne rubrike 24UR Inšpektor tudi sama kupila številne ponaredke znanih blagovnih znamk – trenirke, majice, torbice, hlače, šale, denarnice ... in ugotovila: vsi izdelki so bili znatno slabše kakovosti, kot so originali. Slabši materiali, slabša izdelava, slabši šivi ... Nekateri ponaredki so se sicer po videzu že zelo približali originalom, a so jih kmalu izdale podrobnosti. Zato je osveščenost kupcev še toliko bolj pomembna.

Ponaredki, ki jih zasežejo državni organi, grejo v uničenje. Na tak način je oz. bo končalo tudi več kot tri milijone ponaredkov, ki so jih lani zasegli v Sloveniji. Tudi hlače, majice, čevlji, trenirke, športni copati ... Pred dvema letoma se je policija na Škotskem odločila in dobrodelnim ustanovam darovala ponarejena dizajnerska oblačila v vrednosti 300 tisoč funtov. Ponarejene uggice, adidaske, majice Armani in trenirke Prada, ki so jih med letoma 2009 in 2010 zasegli v akcijah v Glasgowu, so namesto v razrez romale v roke pomoči potrebnim po svetu. "Za nas je to dvojna zmaga. Obleke vzamemo kriminalnim združbam in jih damo ljudem, ki jih potrebujejo, za kar imamo soglasje in podporo blagovnih znamk," je takrat povedal višji inšpektor David Pettigrew s škotske policije. Veljalo bi razmisliti, ali ne bi temu zgledu sledili tudi pri nas.

V Glasgowu so se odločili, da bodo dobrodelnim ustanovam darovali ponarejena dizajnerska oblačila v vrednosti 300.000 funtov. Bi takemu zgledu lahko sledili tudi pri nas?
V Glasgowu so se odločili, da bodo dobrodelnim ustanovam darovali ponarejena dizajnerska oblačila v vrednosti 300.000 funtov. Bi takemu zgledu lahko sledili tudi pri nas? FOTO: AP

Bistvo tokratne rubrike 24UR Inšpektor je bilo v osveščanju. Da bi vi kot kupci imeli čim več informacij. Da bi vedeli, kako prepoznati ponaredke, da bi vedeli, na kaj biti pozorni, da vas ne bi zavajali, da bi vedeli, kje se skrivajo pasti. In, kot smo poudarili na koncu, da bi znali iskati in izbrati kakovost, ki pa lahko obstaja tudi brez prestižnih blagovnih znamk in poceni ponaredkov.

Z znano blagovno znamko ne kupimo le izdelka, kupimo tudi zgodbo, vero v čarobni prah všečnosti, okus glamurja iz revij s popolnimi mankenkami in vonj po uspehu. Živimo v času, ko otroke manj premožnih staršev v šoli zbadajo, ker na sebi nimajo "pravih" znamk. Ker ne nosijo originalov. Ker ne nosijo firm. Ker jim starši ne kupijo trenutno najbolj kulskih hlač, najbolj uniformnih superg, najbolj popisanih majic. To ni pretiravanje. To je vsakodnevna realnost, ki jo pripovedujejo tisti, ki se vsak dan ukvarjajo z otroki.

Zato je – in me ne moti, da se sliši naivno – ključno vedeti, se zavedati in poudarjati naslednje. Če parafraziram človeka, ki ga sicer ni aktualno parafrazirati: Sreče vam ne morejo dati ne ponaredki ne originali. Sreče nasploh tudi ne boste našli v trgovinah, ampak v sebi in okrog sebe. Bolj kot vse, kar imate na sebi, šteje namreč to, kar nosite v sebi in kar imate v glavi. In tega ne more kupiti noben denar. Najbolj prestižne blagovne znamke, ki jih lahko date nase, so knjige, ki ste jih prebrali. In bolj kot vsa bleščeča, kul, športna, avantgardna, prestižna, jet-set, trendovska, glamurozna imena... vas definirajo vaša dejanja. In ljudje, ki jih imate radi in vas imajo radi. To so prave blagovne znamke. In vedno originali.

Živimo v času, ko otroke manj premožnih staršev v šoli zbadajo, ker na sebi nimajo "pravih" znamk. Ker ne nosijo originalov. Ker ne nosijo firm. Ker jim starši ne kupijo trenutno najbolj kulskih hlač, najbolj uniformnih superg, najbolj popisanih majic.
Živimo v času, ko otroke manj premožnih staršev v šoli zbadajo, ker na sebi nimajo "pravih" znamk. Ker ne nosijo originalov. Ker ne nosijo firm. Ker jim starši ne kupijo trenutno najbolj kulskih hlač, najbolj uniformnih superg, najbolj popisanih majic. FOTO: AP

Ekipa 24UR Inšpektor je preverjala tudi govorice, da ponaredke prodajajo tudi na policah velikih, znanih slovenskih trgovin z oblekami. Za to nismo dobili nobenega dokaza. Če pa kdo od gledalcev/bralcev ima kakšen dokaz, lepo prosimo, da ga posreduje na naslov:  tanja.volmut@pop-tv.si, da bomo lahko preverili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Veles
27. 01. 2016 11.56
Ja, pozabili so dodati kakšno sranje vse prodajajo razni Lidli, Hofri, Deichmani, Mass itd. s ponaredki Crocsov in raznoraznih uveljavljenih brandov. In to ljudje potem dajejo svojim otrokom na bose noge. Da ne omenjam Lidlovih akcij "športnih" oblačil in obutve. Te so najbolj lovske. Majica za pranje kopalnice je bolj kvalitetna.
DeBill
26. 01. 2016 18.26
+0
Ko bi vi vedeli, za koliko se uvažajo "originali" bi vam bilo vse jasno.
DeBill
26. 01. 2016 18.24
+1
Najbolje je, ko ti na avto servisu rečejo, da vgrajujejo originalne nadomestne dele. Menjali so ti diske pa ploščice in končnike pa ležaje recimo. In od tega seveda znamka ne izdeluje NIČ ampak kupuje na trgu. Torej je ponaredek njihova roba, vse ostalo pa original. In njihovi ponaredki so nekajkrat dražji od najkvalitetnejšega originala.
slovenc79
25. 01. 2016 19.30
+4
isti k. vse je made in china, samo da ene grejo po uradni poti in gre velik zaslužek firmi, drugo, ista roba, pa po neuradni poti in gre drobiž prodajalcu na štantu. delavci v revnih državah kjer je proizvodnja so pa v centih plačani. pol se pa čudite, zakaj pri nas firme propadajo in se tovarne zapirajo in ni delovnih mest..
Abrams
26. 01. 2016 11.29
Ni čisto tako. Opazi se po parih tednih uporabe !
DeBill
26. 01. 2016 18.25
+4
Ja Nike, pa Salomon razpadeta, Alpina pa traja in traja!
Ka pa mislis
25. 01. 2016 13.40
-2
Clovk bi mislu da vsi kupujete na trznici, a ko gres v firmirane trgovine pa polno.
opazovalec_
25. 01. 2016 13.20
+9
Zakaj bi preplačal znamko? Pogosto tudi znamke niso več pogojene s kvaliteto, zato kupim tisto robo, ki dobro zgleda in je poceni!! :) Sicer pa lahko kupuješ v raznih Hervisih, Sportsdirekt, Intersport... znamke, ki so po kvaliteti podn od podna!! Že trgovske verige v SLO in Avstriji se razlikujejo glede kvalitete izdelkov istih znamk!! In kdo pol koga vleče za nos??
Ka pa mislis
25. 01. 2016 13.34
+2
Hervis dalec najslabsa kvaliteta. Intersport je pa kr uredu. Odvisn ka kupis
opazovalec_
25. 01. 2016 13.45
+2
Po tem takem Hervis tudi prodaja ponaredke?? Kupiš kao neko znamko in je zanič roba!! Sicer pa profesionalne športne robe v raznih Hervisih ni, je samo amaterski krš. V kolikor pa se najde kaj dobrega, pa je takoj večkrat precenjeno neglede ali oblačila, smučarska oprema, kolesa, fitnes,...
Veles
27. 01. 2016 11.58
Hervis kupuje od originalnih brandov posebej za njih razvite modele, ki imajo s kvaliteto skupnega samo logo od etablirane znamke.
medvedJEkriv
25. 01. 2016 12.29
+17
Seveda ste proizvodnje selili v azijo, v pehanju za še večji dobiček, pri tem pa razvrednotili svoje blagovne znamke. Končna kontrola izdelka blagovne znamke iz azije je katastrofalna tudi v "originalnih tovarnah", zato pa se težko loči "original" od "ponaredka". Ukradli so vam material in izdelavo, zdaj pa jok in na drevo. Glede na kupno moč v azijskih državah, se tam proda večino ponaredkov. In zdaj na nas kažete z prstom in nas obsojate, da ne kupujemo originalov. Danes je vse kopija nečesa tudi vi ste kopija, dragi 24ur.com, tudi vi.
FAUSTOS1
25. 01. 2016 12.19
+9
sem že kupil-copate-neznane firme ampak obnesli so se bolje kot vsi od velikih firm-velika znana draga firma še ne pomeni da je nekaj super kvalitetno
StrikeOne
25. 01. 2016 11.39
+7
Če je nekaj drago mora biti tudi vredno, ne pa da se plačuje samo znamka, kvaliteta pa ista ali malo boljsa od fals. Izdelek mora opravičevati ceno ne pa blagovni brand!
Apostol1
25. 01. 2016 11.37
+9
Zato je pa treba v šole uvesti uniforme in čimbolj poenotiti vse kar otroci rabijo za učenje, tako pa jasno da otrok postane žalosten ,ker ne more imeti tega kar imajo sošolci ,ki potem na žalost res velikokrat zbadajo sošolce ,ker zgled dobijo že doma . Spomnim se enega prizora v ne vem katerem filmu ,ko mož ni pustil ženi nositi drago ogrlico na plesu z služabniki in hlapci in deklami itd. Rekel ji je sedaj se zabavamo med navadnimi ljudmi in tudi tako moramo izgledati in se obnašati isto velja za šolo ,sicer pa uniforme niso po svetu nič novega.
Ramzess
25. 01. 2016 11.30
+7
Niže cene in marže, pa bo šlo, sicer pa bodo iskali cenejše artikle. Artiklov z astronomskimi cenami ne bo nihče kupoval, ... razen bogatašev, pomembnežev, nekateri med njimi dobivajo artikle dragih znamk za določene priložnosti celo na posodo, ... spet prihranijo. Kam gre svet.
kemuri
25. 01. 2016 11.26
+6
Drugače pa tako ali tako ne moreš skriti ponaredka , pripelješ se z 20 let starim Cliom, ovit v šal Burberry..kdo ti bo nasedel ? :) . Ampak, če se zaradi te kopije šalam dobro počutiš je to edino kar je pomembno .
StrikeOne
25. 01. 2016 11.35
-2
Nasedel? A se sploh zavedaš da pomagaš v evginični miselnosti da oseba , človek sploh ni več pomemben, da ni vreden nič če ni pokvarjen in bolano pohlepen kajti to so vrednote grešnih, zlobnih.. Torej po tvoji logiki ti kot oseba kaj imaš za povedati ali naučiti nekoga, odpreti oči ali vplivati na osebo življensko ... vse to je nepomembno kaj ti znaš, kaj ti si, kako lahko pomagaš... če nimaš burberry šala ali bmw parkiranega????
kemuri
25. 01. 2016 12.25
+9
Pa mene briga za burberry in za BMW, ne prakticiram ne eno ne drugo..pa bi si lahko kupil malo večjega BMW - ja starega 2-3 leta, pa tega ne potrebujem , imam manjši a nov avto..ne potrebujem Burberryja, ker sem zadovoljen lahko z adidasom, lahko pa tudi s puloverjem z Lidla..govorim o ljudeh, ki se pokažejo z velikim BMW -je, te pa ga še pošteno natankat niso sposobni, o ljudeh, ki živijo v neki iluziji..pač si patetičen, če se oblačiš v drage znamke, potem pa se vas 5 stiska v enosobnem stanovanju, ampak če koga to zadovoljuje..ok.
StrikeOne
25. 01. 2016 12.32
+6
Jaz ce se spoznam s tabo me zanimaš ti ne pa tvoj bmw ali gejevski burberry sal. Je pa res kar praviš da ljudje danes samovoljno postanejo sužnji miselnosti, ki je skrajno napačna in škodljiva.
RONDO25
25. 01. 2016 11.20
+6
Marza - 300% in vec je pa ok..
marko30
25. 01. 2016 11.17
+9
Ga. novinarka Volmut, koliko so vas podmazali trgovci - preprodajalci da jim objavljate brezplačno reklamo? Zame so ogromne marže tatvina!
j1n
25. 01. 2016 11.01
+2
noben ni tako bogat da bi kupoval poceni...
kemuri
25. 01. 2016 11.08
+6
Soulless
25. 01. 2016 11.21
+2
Ka pa mislis
25. 01. 2016 13.36
+1
kemuri
25. 01. 2016 14.33
+5
Ja, Bosanci stavite vedno na najboljše, BMW 10 - let star uvožen z Nemčije, Adidaske s tržnice z Banja Luke ;) .
LordKEK
25. 01. 2016 10.58
+8
Nekomu gre v nos ali express. Zadnja para superg sta mi razpadla po dveh mescih. Kupljena v hervisu in tomasu. Ne hvala. Mam rajs ponaredke za to ceno.
JohnSmith000001
25. 01. 2016 11.49
+1
JohnSmith000001
25. 01. 2016 10.23
+22
Če bi pomenilo (tako kot nekoč) da je priznana znamka = kvaliteta, potem bi šparal in si privoščil. Ampak žal je tako da je razlika med priznano znamko in neznano samo cena in prevečkrat se je izkazalo da priznane znamke niso kvalitetne sploh.
pravica5
25. 01. 2016 10.21
+1
Namesto enega čevlja si kupim raje 10 parov pa če je bljek znamka:
Našvasan_zob
25. 01. 2016 10.18
+15
Kaj imajo skupnega Dolce & Gabana , Coca Cola,. Apple... GM, General Electric... ??? VSI so MASOVNI UTAJEVALCI DAVKOV:... Zato pa obstajajo davčne oaze dragi moji..
Našvasan_zob
25. 01. 2016 10.07
+22
S ponaredki nimam nobenega problema.. Saj original NIKOLI ne doseže kakovost svoje cene.. Ponaredek pa je tako poceni, da si zlahka privoščiš 5 komadov istega izdelka za ceno 1 originala.. Sedaj pa ugibajte kaj vam bo dlje časa držalo.. :)
samanthka
25. 01. 2016 10.27
-1
pa itak se vsega naveličaš zlo hitro...ampak mislim, da gre kle bolj za to, da ti prodajo kopijo za ceno originala