Slovenija

Pomurcem je prekipelo

Lendava, 15. 06. 2007 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljudje, ki živijo ob cesti od Lendave do Maribora, so siti vsakdanjega terorja tovornega prometa.

Prebivalci šestih krajev ob cesti Lendava - Maribor so danes opoldne za pet minut ustavili promet, tako da so prehajali čez prehode za pešce. Od vlade zahtevajo, naj omeji promet tovornjakov, ki se povečuje vse od osamosvojitve Slovenije.

Točno opoldne so Radgončani zakoračili čez prehode za pešče v Gornji Radgoni.
Točno opoldne so Radgončani zakoračili čez prehode za pešče v Gornji Radgoni. FOTO: POP TV
Vladi smo pustili odprta vrata. Če ukrepi prometnega ministrstva čez mesec dni ne bodo dali rezultatov, bomo pripravili 6-urne cestne zapore, med njimi tudi na mednarodnem mejnem prehodu. Tako ne gre več. Anton Kampuš, župan Gornje Radgone

Po besedah koordinatorja odbora za spremljanje gradnje pomurske avtoceste Antona Kampuša je protest "jasno sporočilo vladi, da mora upoštevati vse ukrepe, o katerih so se dogovorili z ministrom za promet".

Zahtevajo omejitev prometa "na še vzdržnih 100.000 tovornjakov mesečno" čez mejni prehod v Dolgi vasi. Kampuš je protestnikom v Gornji Radgoni tudi zagotovil, da bodo protestne zapore ponovili, če po spremljanju teh podatkov po mesecu ali dveh promet ne bo upadel pod 100.000. "Protestirali bomo tako dolgo, da nas bo vlada vzela resno," je še dejal. To število je bilo preseženo v zadnjih štirih mesecih, zato je odbor za spremljanje gradnje pomurske avtoceste od vlade zahteval, da promet tovornjakov omeji.

Čez najkasneje mesec dni Pomurci pričakujejo, da bodo ukrepi prometnega ministrstva obrodili prve sadove.
Čez najkasneje mesec dni Pomurci pričakujejo, da bodo ukrepi prometnega ministrstva obrodili prve sadove. FOTO: POP TV
Prebivalci so pripravili zapore na Hotizi, V Črenšovcih, Beltincih, Radencih, Gornji Radgoni in Benediktu, po oceni odbora pa se jih je udeležilo okrog 1000 ljudi.

Ministri za promet, za notranje zadeve in za okolje, Janez Božič, Dragutin Mate in Janez Podobnik, so v četrtek v Ljubljani predstavili ukrepe za zmanjšanje tovornega prometa. Odboru so predlagali nadaljnji poostreni nadzor nad tovornjaki in v okviru turistične sezone podaljšanje zapore te ceste od sobote od 8. ure do nedelje do 22. ure.

Podatki o tovornem prometu na mednarodnem mejnem prehodu Dolga vas.
Podatki o tovornem prometu na mednarodnem mejnem prehodu Dolga vas. FOTO: POP TV

Božič je povedal, da bodo ministrstva v dveh do treh mesecih preverila, ali so ti ukrepi zadostni za zmanjšanje tovornega prometa v Pomurju. "Če učinek ukrepov ne bo zadosten, bomo razmišljali o nadaljnjih ukrepih," je zatrdil. Med možnimi nadaljnjimi ukrepi je izpostavil uvedbo cestnine, minister Podobnik pa je kot enega izmed načinov omejitve prometa omenil uvedbo selektivne trošarine za goriva.

Skokovito povečanje tovornega prometa v Pomurju
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
15. 06. 2007 13.29
Kako to, da ni med začasnimi rešitvami tudi DEL kamionov spokat obvezno na vlak za Madžarsko. Zakaj pa imamo novo progo. Pa naj vozijo eden za drugim , s kamioni na vagonih. Vagone kupit, tovornjaki pa plačajo prevoz in amortizacijo vagonov. Pa koga se tu bojimo. Ljudje naj kar pritisnejo, orng. Sam tko še kej deluje. Potem cestnine. Na meji plača vsak tuji tovornjak pavšal za SLO, dobi nalepko pol pa nobenih ovir do vlaka. Cestninske postaje je treba podret. Samo več CO2 , ker stojijo kolone pa izguba časa. Nekaterim mozak ne dela.
pumpar@volja.net
15. 06. 2007 13.29
VSE ČESTITKE...CESTO KU***OM ZAPRE...VSE CESTE BODO TOVORNJAKI UNIČL V SLOVENIJI...HIŠE SE PODIRAJO...IN SO POŠKODOVANE ZARAD NJIH...NA VLAK NALAGAT,PROMETNE NESREČE,SKOR NI PRIMERA VEČ DA NEBI BIU TOVORNJAK UDELEŽEN...PA KAJ SE GREMO PISMO...MORMO BIT V VSEM IZJEMA?
Ramzess
15. 06. 2007 13.12
"tu se vozijo tudi ljudje v službe in domov..misliš da jim paše se jeb...z kilometri kamionov?" Dmmsoy zakaj se ti zdi to pomemebno, za te ljudi, ki se vsak dan vozijo tam, se smatra da poznajo okoliške ceste in jih lahko v tem ali takem primeru uporabijo, saj jih je večina že kdaj uporabila. Tudi ti na poti v svojo službo in nazaj poznaš stranske poti, ker si jih zagotovo že koristil in še gotovo kdaj boš. "Bi se ti pasalo vozit vsak dan z kamionom pred tabo in za tabo?" Dmmsoy, taka varianta ni nikomur všeč, vsi vemo kako se take nesreče končajo, redki imajo dovolj sreče, da jih preživijo, sploh celi. Nekateri se takim situacijam izogibajo, če je le mogoče. Vsi se strinjamo, da je skrajni čas, da se tu nekaj naredi, preden pride do katastrofe, preden bo zares prepozno. Potem nevem česa bodo ljudje sposobni.
arn@volja.net
15. 06. 2007 13.11
Andrej: Po podatkih DARS-a bo na celotnem 82,3 km kraku avtoceste hitrostna omejitev postavljena na 100 km/h. Avtocesta brez odstavnega pasu ni avtocesta, pa naj jo DARS imenuje kakorkoli hoče.
Krbo?
15. 06. 2007 13.07
Koncno se dogaja nekaj. Zej je ze zodje cejt, sej pa je to niksno delo ne vec. Ce je kdo bija ze v Radgoni ve, ka je tan ziva katastrofa z totimi slepari!
andrej.rajh@ibe.si
15. 06. 2007 12.59
arn; med MB in Lendavo se gradi AC, samo ne v polnem profilu (brez odstavnega pasu). dovoljena omejitev na taki cesti je normalno 130 kmh. ( Poglej si samo odsek za Tepanjskimi tuneli, oz. med Postojno in Ljubljano kjer tudi ni odstavnega pasu). Zakaj je na že zgrajeni AC pri MS omejitev 110 kmh, ne vem. Iz strokovnega vidika taka omejitev hitrosti ni potrebna.
xes
15. 06. 2007 11.47
hopla79, peterklepec: zeleznice imajo en problem ze 15 let... temu problemu se rece sindikat...
arn@volja.net
15. 06. 2007 10.59
Potrebno je vedeti, da država od Maribora do Lendave NE GRADI AVTOCESTE, ampak cesto registrirano za motorna vozila brez odstavnega pasu, kjer bo omejitev 100 km/h. In potem se bo na desnem voznem pasu nabrala kolona čakajočih šleperjev, pa bomo spet v riti. Da ne omenjam možnosti naleta v megli ipd. Največji krivci za tako stanje so prekmurski ex in sedanji poslanci: Gerenčer, Džuban in kompanija.
prisoten@email.si
15. 06. 2007 10.46
PeterKlepec se strinjam
PeterKlepec
15. 06. 2007 09.43
dmmsoy saj to jaz pravim. Samo posamezniki imajo veliko korist. Železnice imajo dovolj vagonov za tovorni promet a premalo tirov. 2 tira za tolikšen promet sta absloutno premalo. Proga se odcepi na Pragerskem, kjer gre dalje proti madžarski samo en tir. Vlak pa ni kot avtomobil, da bi se preprosto umaknil na stran ampak je vezan na progo.
dmmsoy@yahoo.com
15. 06. 2007 09.23
jacmanraka: si normalen, da bi naredili zaporo za več kot 5 minut(do konca izgradnje)?!?! Očitno nisi iz tistih koncev..že teh 5 minut bo naredilo kaos za popizdit, ziher se bodo naredile kilometrske kolone, pa pazi, tu se vozijo tudi ljudje v službe in domov..misliš da jim paše se jeb...z kilometri kamionov? Bi se ti pasalo vozit vsak dan z kamionom pred tabo in za tabo? Pa ne meni da slovenske železnice nimajo vagonov za OPRTNI promet..če bi hotele bi jih nabavile...kaj bo pa DARS rekel na to? Veš kakšne so cestnine na avtocestah za kaminone( bi imeli kar primankljaj dohodka)? Tu je itak samo da "posamezniki" zaslužijo ko pras...potem pa rečejo da ni denarja..kje pa the fu..je???Koliko hiš bo zgrajenih in opremljenih v času gradnje avtoceste?
PeterKlepec
15. 06. 2007 09.13
Prosim ne krivit slovenskih železnic. Proga sprejeme toliko tovornih vagonov kot je le mogoče. Država je dobila denar od EU za izgradnjo še enega tira, ki bi bil namenjen prevozu tovora in bi tako razbremenili cesto vendar je denar tako kot večina denarja pri nas čudežno izginil. Izgubo na železnicah dela potniški promet, ki pa ga je nemogoče ukiniti, ker je preveč ljudi odvisnih od prevoza z vlakom. Država pa avtoceste gradi že 15 let pa še jim zdaj ni uspelo. Ne bi rad hvalil Hrvatov vendar so jih oni zgradili v 3-4 letih brez posebnih zapletov, ki se dogajajo le pri nas.
hopla79@email.si
15. 06. 2007 08.45
Problem je v tem, da SŽ nimajo zadosti vagonov.
jacmanraka@gmail.com
15. 06. 2007 08.43
In zakaj se NE vozijo po Avstriji?!?! Tale zapora naj traja vsaj do izgranje celotne trase avtoceste !
flozo
15. 06. 2007 08.40
tomipirc@siol.net
15. 06. 2007 08.29
A mi lahko nekdo razloži ZAKAJ MAJO PA POTEM SLOVENSKE ŽELEZNICE IZGUBO??? No saj ne rabim odgovora. :(