Slovenija

Pomor čebel na Štajerskem

Ljubljana, 30. 04. 2008 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V občini Pesnica je prišlo do pomora čebel. Sumijo, da gre za zastrupitev s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Na območju Dragučove oziroma lokacije Pesniški dvori je večja površina oljne ogrščice, kamor so čebelarji na pašo pripeljali svoje čebele. Med njimi je bil tudi prekmurski čebelar in vzreditelj matic Danilo Bedek, ki je pred svojim prevoznim čebelnjakom opazil številne mrtve in umirajoče čebele.

Bedek je o dogodku obvestil veterinarko Vido Lešnik, ki je pregledala vseh 84 čebeljih družin v njegovem čebelnjaku in ocenila 30- do 40-odstotni padec prašnih čebel.

Poginule čebele
Poginule čebele FOTO: Jani Dolinšek

Vse mrtve čebele so imele iztegnjene rilčke, kar je splošni znak suma zastrupitve s fitofarmacevtskimi sredstvi. V neposredni okolici zastrupitve je še nekaj čebelarjev, zato končno število zastrupljenih čebeljih družin ni znano.

Kot pojasnjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije, vzorcev odmrlih čebel niso odvzeli, saj mora vse stroške, ki so povezani z analizami, poravnati čebelar sam. Prav tako mora sam kriti tudi civilno pravdne stroške glede dokazovanja škode zaradi zastrupitve s fitofarmacevtskimi sredstvi.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tea1111
12. 05. 2008 15.38
To je rezultat popuščanja vlade pri strupenih škropivih!!!
Buena Vita
02. 05. 2008 01.39
BRAVO TONČEK, Če ravno bi te včasih zadavila,ko napišeš kake zmazarije,se tukaj s tabo strinjam,poudarim pa,malček več bi bilo potrebno pljunit v roke in žuljev imet,pa bi naša hrana bila veeeeeeliiiiiiiiiikooooooooooooooooooo,bolj zdrava
veckasno
01. 05. 2008 10.24
Veselo škropljenje s strupi še naprej, verjamem, da boste čim prej pomorili vse kar je za pomorit.
Tonček Balonček
01. 05. 2008 10.03
Na tržišču s edobi vse, to sploh ni nikakrše problem, treba je spoštovati predpise, kar pa še zdaleč ni problem neznanja ampak nasilja na okoljem, seveda zaradi denarja!
Prvo Borec
30. 04. 2008 21.43
Tonček Balonček saj si napisal prav in obširno, toda problem je v tem, da so pripeljali škropilo, ki je strup in je prepovedano v EU. Tukaj je problem. Kmetje bi se pa tudi morali malo dogovoriti s čebelarji, kdaj naj škropijo.
Pooli
30. 04. 2008 21.28
Dobro zveni vse skupaj, v tem primeru obstaja moznost da ni skropil kmet zato ker mora skropiti pridelek, temvec zato ker so nekoga motile cebele. Na Tv in internetu so ocitno nekatere stvari zamolcali ali niso pridobili vseh podatkov, na radiu so povedali se nekaj vec.
mojcico
30. 04. 2008 19.52
Ne smete vzeti tako enostavno. Res je, kmet je škropil in zato so poginile čebele A zakaj je kmet škropil. Naredimo analizo: koliko dobi kmet, koliko predelovalec, kako veliko trgovec, kdo je trgovcem partner in kaj naredi država dobrega za kmete? Subvencije, potem jih poberejo z davki, a tukaj se vse ustavi. In če hoče povprečna kmetija preživeti, se mora poslužiti tudi nedovoljenega. In na koncu - predsedujemo Evropi, Madžari pa prodajajo prepovedana škropiva. Torej - vedno je nekdo na vrhu, ki ustvarja zlo, vedno nekdo, ki ve zelo malo, ki mu je za veliko stvari prav vseeno.
hinko.murovec@siol.net
30. 04. 2008 15.29
In mi bomo še naprej kupovali ( tisti, ki bo imel za to denar ) bio pridelke, ostali navadne , vsi pa vsaj stokrat zastrupljene in zasvinjane z škropivi iz Madžarske kjer lahko kupijo bio kmetije te strupe brez težav. LP
Buena Vita
30. 04. 2008 15.14
wow.blow.me no,no čeprav se sTončkom Balončkom v večini primerov ne strinjam,mu v primerih ko gre za razmišljanja o prehranjevanju,pridelavi hrane, vzgoji nas ,kako se naj obnašamo in kaj delamo? v večini pritrdim,ja no,enako se strinjam v precejšnjem delu s tabo,--vse je posledica kako dojemajo naše glave,kot da se nam ne more zgoditi ničesar slabega,kako že slabo grdo in neodgovorno delamo---tako slabo grdo se nam vrača, vse jemljemo preveč zlahka,posli se naredijo napol,namesto okopat koruze(ni delavcev),jo poškropijo,v hrano dajo antibiotike,potem smo pa imuni na zdravila,in ko nas zdravijo zdravniki,so krivci zdravniki.Posledično vzamemo zadnjega ki nam je pri roki za dežurnega krivca,preleni smo pa,poglobit se vase in pri sebi narediti inventuro,,,kaj sami delamo narobe??? Stvari se bodo izboljševale takrat,ko bomo gledali pod prste sami sebi,in odgovorneje ravnali bodisi z smetmi,bodisi z vodo,bodisi z drevjem,--ha ha,kje perete avtomobile,in kako se suši perilo--- vse nam vrača udarce,,,DEJMO SI PRIZNAT,DA SMO KRIVI SAMI
egorenc
30. 04. 2008 13.25
Prvi dve povedi sta dejstvo. In dejstvo je tudi to, da je zakonodajo ob nadaljevanju škodljivih učinkov treba zaostriti - kar bo še dodatno spodbujalo raziskave in razvoj (npr. v zelene pesticide). Nadzor bi moral biti samo po sebi umeven. Pri razpravi glede manjše uporabe energije in posledičnega onesnaževanja, se pa strinjam, da je na vseh sektorskih ravneh veliko potenciala, ki pa ne bo izkoriščen v primeru neinteresa in zavajanja politike. Moramo upoštevati, da so/smo nekateri mnogo premalo osveščeni, da bi se brez dobrih vzgledov in določene podpore sami obnašali in delovali na način, ki bo okolju prijazen. Tonček balonček, si pa smesen ti, ko govoris da so resitve sistemske, v naslednjem stavku pa pravis, da je ugasanje luci smesno in metanje peska v oci. Številni ukrepi znotraj posameznega sektorja bodo morali bit realizirani, če hočemo delovati okolju prijazno. In vsak posameznik lahko veliko pripomore k temu, tudi tako, kot pravi wow.blow.me.
Tonček Balonček
30. 04. 2008 12.57
"Ni potrebno pljuvati po kmetih. Ne vem kaj bi jedli, če njih ne bi bilo." - Spravil sem se na tale, prvi stavek! To je poč posledica čedalej sabše hrane! Kmetje nam ne bodo zagotavljali zdrave hrane, to je dejstvo, morajo biti pod nadzorom, tako kot drugi, npr, tisti, ki izdelujejo avtomobile ali hlače, štedilnike... To je vse, niso pa to kakšne svete krave!!! Vse ostale diskvalifikacije so smešne, gre za sistemslke rešitve, ki pa so odvisne od politike, ne od strogosti, podobno velja za promet in vse ostalo!!! Kdaj se bomo zavedali, da ni rešitev samo v strogih sankcijah!!! Bo v šolah spte lepo in učinkovito, če bomo ponovno uvajali šibe, klečane na polenih in koruznih zrnih ter spolnem izkoriščanju? Danes smo 20.4.2008, ne 500 let nazaj, na pričetku novega veka! Ugašanje luči je smešno in metanje peska v oči, na eno vožnjo na delovno mesto vsakdo poleti porabi po liter ali dva bencina, za hlajenje svojega /seveda velikega, udobnega , svoboda!/ stanovanja pa še par kWh energije, namesto da bi ozelenil vrt in se sprehalal po gozdu! V naših razmerah so klima naprave totalni absurd, razen za srčne bolnike ini podobne primere! Opeka je kot gradbeni material prakično izginila, vse poslovne zgradbe so steklene, nujne klime, nas pa pitajo z varčnimi žarnicam, naj pljuvamo po tleh, če ni vode? Nikomur v Sloveniji ne bo poleti pretirano vroče, če bo dom zgradil iz opeke in v okolici imel nekaj dreves,. ne rabi nobenh varćnih žarnic, malo manj TV-ja in računalnika, manjši avto in manj vozakanja bi bilo več kot dovolj! Najhuje je pa sušenje perila na soncu, cganjarija, končno imamo sušilnike, posredno na premog iz Velenja!!! Zkaj se morajo vsa predmestja in mesta ves večćer in noč bliskati in svetiti, doma bomo a brali ob nekih nagnusnih varčnih žarnicah, ne imejte nas za norce, ker to pač nismo!! Ženska, ki se odpove vsakotedenskemu friztiranju, si lahko smo na ta račun sveti vsak večer s 100 W žarnico in prebere vse Cosmopolitane in podobno čtivo! Spetr je vs epodrejeno kupovanju nekih novih artiklov, varčnih in modernih! Kdor misli, da bo energjo prišparal z žarnicami, naj vzsme v roke svinčnik in papir ter malo izračuna!!
wow.blow.me@gmail.com
30. 04. 2008 12.14
@Tonček Balonček: Pihaš ga mimo. Mnenje egorenca je povsem na mestu. Tvoje razumevanje pa očitno ni. Ti pa v drugem postu egorenc še enkrat argumentira, kaj je mislil (in tudi sam sem tako razumel) in tebi ni bilo jasno. Celo tako zelo nejasno, da si moral izbuhati kup sran*a samo na temo svojega nerazumevanja. Vedno jih tolčeš tule, pa tri-četrt mimo. Očitno ti je res blazno dolgčas in rad malo provociraš... Pa zdaj mi je že jasno, da vidiš stvari izključno rdeče-črno-bele. Kar se tiče čebel, pa stvar postaja resen problem. Globalno že nekaj časa, pri nas pa zadnjih par let. Tudi sam sem letos videl nekaj mrtvih čebel, ampak mislim, da na račun nenadne otoplitve v februarju in nato spet nagle "zamrznitve". Predvsem bi bilo potrebno strožje sankcionirati prekomerno uporabofitofarmacevtskih sredstev, onemogočiti njihovo prekomerno prodajo, pomagati čebelarjem pri tovrstnih problemih, ker dejansko so to tudi naši problemi!! Ljudje, ki pa ne znajo videti malo širše, da se to tiče vseh nas, pa zaradi mene naj krepnejo. Cel kup je nadutih ljudi, ki še vedno nočejo niti pomisliti na recikliranje, na ugašanje luči, na zmanjšanje ogrevanja v zimskih časih (ali vsaj na uporabo termostatov), poleg tega pa mečejo smeti v naravo in še kaj bi se našlo. Seveda, ko pride do kake javne čistilne akcije, o njih ni ne duha ne sluha. KOt tudi ne pri krvodajalskih akcijah in še čemu...
ka7ja@hotmail.com
30. 04. 2008 12.12
Žal, kmetje imajo pač nižji IQ in ne dojamejo da brez čebel tudi pridelka ne bo, bedaki! Seveda bodo še vedno škropili naprej dokler jih ne teplo nazaj oz dokler čebele ne bodo pocrkale in se bo količina pridelka znatno zmanjšala. gsg-9: S prvim stavkom si dobro povedal tudi, kakšen je tvoj iq. Seveda bodo še naprej škropili. Morda ne veš, ampak danes se škropi SKORAJ vse, tak je trend in brez tega se ne da preživeti, saj je brez škropljenja pridelek BISTVENO manjši. In to se dogaja povsod po svetu!
egorenc
30. 04. 2008 11.59
Tonček Balonček, ne vem cesa nisi razumel. jaz ne govorim le o slovenskih kmetih. problem je znan tudi izven nase majhne drzavice. In ja, bi cene pridelkov mocno narasle, ce se ne bi posluzevali teh škodljivih metod.
orangensaft
30. 04. 2008 11.47
še malo, pa smo mi na vrsti
Tonček Balonček
30. 04. 2008 11.43
egorenc, ali ti sploh veš, kolikšen je delež hrane slovenskega poerkla na miz povprečnega Slovenca? Očitno da ne, ker sicer ne bi govoril takih neumnost. Naj ti povem, da pšenice v kruhu, ki jo ješ, ni slovenske, ali pa jo je manj kot deset odstotkov, slovenskega česna in čebule po trgovinah e bošvidel, v pivu ni sledu o dslovenskem sladu, korue je pa za vzorec, sladarije so vs etuje, sladkorne tovarene nimamo že leto dni, imamo pa našer gobe, seveda le, če j sam nabiraš. Slovensko kmetijstvo je v BDP udeleženo z manj kot petimi odstotki, ne nakladaj z nekimi "podatk"i, ki živijo le v zavesti, ne pa v življenju!l Mi kmetijstvo vzdržujemo iz strateških, političnih, demografskih, ekološkh in drugih razlogov, preprečevanje zaraščanja,govedoreje zaradi dumpinga itd., nikakor pa ne zaradi enevarnost akote ali ekonomskih razlogov! V bistvu gre za podobno zadevo, kot je pri vojski, nihče jih ne rabi, nikoli pa ne veš, kdaj ti pridejo prav! To je pa tudi vse!! Ne mnistificiraj naših kmetijskih proizvajalcev! aj vem, da niso vsti tipa Bostole, ampak osnova naše biti pa niso že skoraj sto let več!!
kiwi5
30. 04. 2008 11.42
Sama škodoželjnost...
egorenc
30. 04. 2008 11.00
Ni potrebno pljuvati po kmetih. Ne vem kaj bi jedli, ce njih ne bi bilo. Kar se pa tice raznih skodljivih sredstev za vecji hektarski donos, pa je tu potrebno zaostriti zakonodajo - a kmetje pri tem ne smejo trpeti. To bi vodilo v povisanje cen pridelkov in spet bi blo vse narobe. Glede na to kaksno vlogo imajo cebele v naravi, bi morala drzava subvencionirati te raziskave. In ne samo da bi se cebelarjem morala izplacati skoda, tudi ta skodljiva sredstva bi se morala prepovedati. V kolikor to 'ni mogoce', mora biti to jasno oznaceno kje se cebele ne smejo pasti. Ta oljna ogrscica se sicer najverjetneje vzgaja za pridobivanje biodizla, ki tako zelo resuje podnebne spremembe. Absurd. Naj celotna politika koncno zacne razmisljati o trajnostnem razvoju v pravem pomenu. Ni vse samo v denarju!
ptuj123
30. 04. 2008 10.57
samo da bo denar, samo to se steje na svetu! ko bodo pomrle zadnje zivali, ko bodo pomrle zadnje rastline, takrat boste ugotovoili, da se denarja ne da jesti!!
pilat
30. 04. 2008 10.35
Dnevno se peljeva po tej cesti vsaj 2x. In res so čebelji panji na eni, medtem, ko je na drugi strani veeeeeelikoooooo polje z žitom. In ravno prejšnji teden (čet ali pet) sva opazila traktor, ki je škropil to polje. In očitno je tole posledica škropljenja. No, bo pa vsaj pridelek žita toliko večji, kajne? Sicer s strupi, a vendarle. Vse za čimvečji hektarski donos.