Slovenija

FOTO: Pomočnice vzgojiteljic se pred vlado sprašujejo: 'Vzgoja otrok je neprecenljivo poslanstvo, vredno 620 evrov?!'

Ljubljana, 29. 09. 2016 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pomočnic vzgojiteljic, ki že nekaj časa opozarjajo na prenizko vrednotenje svojega dela, so se pred vlado zbrale na protestnem shodu. Vzgojiteljice so deset plačnih razredov nad njimi, čeprav pri samem delu z otroki bistvenih razlik ni. Prišle so opremljene s transparenti, na katerih sporočajo: "Hočemo večje plačilo za odgovornost, ki jo imamo".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dan pomočnice vzgojiteljice
    05:33
    Iz SVETA: Dan pomočnice vzgojiteljice
  • Iz 24UR: Protest pomočnic vzgojiteljic
    02:53
    Iz 24UR: Protest pomočnic vzgojiteljic
  • Iz 24UR: Pomočnice z diplomami
    02:14
    Iz 24UR: Pomočnice z diplomami

Pred poslopjem vlade se je odvil shod pomočnic vzgojiteljic. Po ocenah organizatorjev se jih je zbralo do 2000, zahtevale pa so takojšen začetek pogajanj za sklenitev dogovora o višjih plačah. "Nismo več pripravljeni prenašati, da je za ene vedno denar, za druge pa nikoli. Zahtevamo zvišanje plač zdaj in takoj," je dejal Branimir Štrukelj.

Protest sta skupaj pripravila Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR). Na njem pa so s transparenti vlado pozivali: "Spoštujte naše delo", "Za pošteno delo pošteno plačilo" in ji sporočali "Vzgajamo otroke, ne pasemo ovc", "Zaslužimo si več""Hočemo večje plačilo za odgovornost, ki jo imamo", "Vzgoja otrok je neprecenljivo poslanstvo vredno 620 evrov?!", ...

'Naše potrpljenje je doseglo vrh'

Na uro trajajočem shodu so se zvrstili številni govorci. Po besedah glavnega tajnika Sviza Štruklja se država hvali z najboljšimi vrtci v Evropi, na drugi strani pa pomočnicam vzgojiteljic ponuja mizerijo. "Vaša lojalnost do otrok in njihovih staršev bi morala biti nagrajena, ne pa da ljudje, ki slabo delajo, dobivajo ogabno velike dodatke za lojalnost," je dejal.

Vprašal se je, ali je normalno, da lahko eni v tej državi vedno dobijo, kar zahtevajo, drugi pa nikoli nič. "Ker je tega dovolj, bom citiral geslo s kongresa SKEI: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli," je napovedal.

Po besedah sekretarja Sindikata VIR Bojana Hribarja so se na shodu zbrali zato, ker zahtevajo dostojno plačilo, dvig plač in zmanjšanje razlike med pomočnico vzgojiteljice in vzgojiteljico, "seveda ne na račun slednjih". "Skrajni čas je, da to pomanjkljivost plačnega sistema končno odpravimo," je pozval.

Predsednica glavnega odbora Sviza Jelka Velički je vladi sporočila, da jim je dovolj obljub, neprebranih pisem in večletnega priznavanja anomalij v plačnem sistemu ter na drugi strani neukrepanja. "Naše potrpljenje je doseglo vrh. Če z današnjim shodom ne bomo dosegli ničesar, se bo ulica ponovila in vedno več nas bo," je napovedala in požela vzklike odobravanja.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviza Marjana Kolar je ocenila, da so vsi zbrani najboljši dokaz, kako pereč je položaj pomočnic vzgojiteljic. Težava se po njenem vleče že dolgo, namesto da bi se položaj urejal, pa se pomočnicam vzgojiteljic nalaga le več dela in izvajanje dodatnih dejavnosti. "Ker se ni nič premaknilo, se moramo pomakniti in uporabiti druge metode pritiska. Vladi sporočamo, da z izgovori, da ni denarja, da je treba varčevati, pri nas ne bo uspešna," je dejala in pozvala k takojšnjim pogajanjem.

Spregovorila je tudi pomočnica vzgojiteljice iz Maribora Darja Legenštein in poudarila, da so skupaj z nazivom pomočnica vzgojiteljice sprejele tudi pedagoško delo. Tako skupaj z vzgojiteljico načrtujejo delo in aktivno sodelujejo pri vzgojnem programu, "zato smatramo, da si zaslužimo več kot zgolj minimalno plačo". Ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič je pozvala, "naj takoj in nemudoma odpravi to plačno anomalijo".

"Zavzemamo se in zahtevamo, da se naš status primerno ovrednoti. Dolgo let smo bili tiho, obljubam smo slepo verjeli in bili večkrat žejni prepeljani čez vodo. Zdaj imamo tega dovolj," pa je dejal pomočnik vzgojitelja iz vrtca v Murski Soboti Aljoša Rudaš. Dodal je, da ne bodo dovolili, da jim vlada obljublja še nadaljnjih sedem let.

Pomočnice vzgojiteljice je prišel na shod podpret predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Podporo sta jim izrekla tudi predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Že nekaj časa opozarjajo na nedostojno plačilo

Pomočnice vzgojiteljic že nekaj časa opozarjajo, da nimajo dostojne plače. Osnovni plačni razred pomočnice vzgojiteljice je trenutno 19., kar je okoli 650 evrov, pri tem pa lahko napredujejo le za 10 plačnih razredov. Čeprav po zakonu sodijo med strokovne delavke v vrtcu, ne morejo napredovati v nazive.

Vzgojiteljice so deset plačnih razredov nad njimi, kar pomeni najmanj 300 evrov razlike, pa čeprav pri samem delu z otroki bistvenih razlik ni.

"Prisotne smo višje število ur, na teden smo z otroci 20 ur več, odgovornost je povsem enaka. Odgovarjamo za živa bitja," je za oddajo 24UR ZVEČER povedala Jasmina Rezelj, pomočnica vzgojiteljica.

vzgojiteljica
vzgojiteljica FOTO: Thinkstock

Ministrica za šolstvo Maja Makovec Brenčič je sicer obljubljala, da bi se naj plače pomočnic in pomočnikov začele dva razreda višje, kar bi v najboljšem primeru pomenilo 120 evrov več, a je Štrukelj dejal, da trenutno nimajo v rokah ničesar oprijemljivega, zato so vseeno organizirali protest. 

Makovec Brenčičeva: Prav je, da se uredi vrednotenje dela pomočnic vzgojiteljic

Vrednotenje dela pomočnic vzgojiteljic je ena od anomalij, ki seže zelo dolgo nazaj in je prav, da se uredi, je po današnji seji vlade dejala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Ministrica priznava, da so pomočnice od leta 2009 dobivale dodatne naloge, ki pa niso bile ovrednotene. Spomnila je, da so se s pomočnicami sestali že julija in da so pripravili vse ustrezne podlage, za katere so pristojni na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, in jih posredovali ministrstvu za javno upravo. Ministrstvo za izobraževanje predlaga napredovanje pomočnic za dva plačna razreda, podlage pa obravnavajo aktivno, je povedala.

Ministrica Maja Makovec Brenčič priznava, da so pomočnice od leta 2009 dobivale dodatne naloge, ki pa niso bile ovrednotene.
Ministrica Maja Makovec Brenčič priznava, da so pomočnice od leta 2009 dobivale dodatne naloge, ki pa niso bile ovrednotene. FOTO: POP TV

Vendar pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar dejal, da je bila pobuda za višje plače sicer dana, a so v skladu z dogovorom, ki so ga podpisali s sindikati, zavezani, da vse anomalije plačnega sistema rešujejo enotno. Tako po njegovih besedah niti nimajo mandata, da bi posebej reševali posamezne poklicne skupine, zato zahtev šolskih sindikatov, ki želijo ravno to, ne razume. Dodal je, da "takoj, ko spremenimo eno delovno mesto, je to povezano z drugimi delovnimi mesti in skupinami".

Spomnil je tudi, da je imela delovna skupina, v okviru katere predstavniki sindikatov javnega sektorja in vlade iščejo rešitve za odpravo plačnih anomalij, že 18 srečanj, obravnavala je preko 700 delovnih mest, tudi pomočnic vzgojiteljic. Srečali so se tudi v sredo in se dogovorili, da bodo v ponedeljek, ko se nadaljujejo splošna pogajanja o ukrepih na področju plač v javnem sektorju v naslednjih dveh letih, predstavili napredek tudi glede odprave anomalij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Majca234
01. 10. 2016 15.15
+0
Zahvaljujem se vsem pomočnicam, katere dobro opravljate vaše delo. Cenim take. Enako pa tudi vsem državljanom, ki dobro opravljajo svoje delo. In tudi vas vse zelo cenim. Prav je, da se stavka na splošno, aradi nevzdržne situacije, torej vsi, ki imamo mizrne place, ker je dosti izkoriščanja, ker so vedno večje razlike v plačah, ker je veliko nezaposlenosti, korupcije, kraj, ker na pošten način ne moremo več preživeti, razen če nam drugi pomagajo. Tu bi se morali vsi zbrati in zato bi morali štrajkat. Ne zdi se mi pa prav, da nekdo v tem primeru, da pomonice zagovarjate dvig plač, ker čuvate naše otroke in vse kar je povezano s tem. To je vase delo. Predstavljajte si, da čistilka ne pomije vrtca 3 dni, pa sej bi bili vsi takoj bolani, ali pa da ne pomije operacijske sobe po operaciji, pacient naslednji bi lahko tudi umrl, pa prejme minimalca, .... torej iz tega vidika ima tudi ona zelo odgovorno delo,... tako da, če se imate za borit za višje place, ker so prenizke odobravam, če pa štrajkate, ker se vam vaše delo zdi bolj odgovorno napram ostalim, pa bi rekla, raje bodite tiho,...ker imajo drugi še večjo odgovornost, lahko slabše urnike, večjo obremenitev,... itd,....To da se primerjate z drugimi poklici in vase delo dvigujete v oblake napram drugim, ne vodi nikamor, kvečjemu, kot vidim na forumu so potem samo ljudje jezni in vam potem ne privošijo niti toliko kot dobite sedaj.
regrat29
01. 10. 2016 15.59
+4
Kje je kdo napisal, da je delo pomočnic bolj pomembno od drugih poklicev? Jaz sem sam povedala kako je in s tem nisem hotela drugih del podcenjevati ali karkoli... Zakaj je tako narobe, da se postavimo za sebe in protestiramo? Vsak lahko to naredi, vsak lahko gre protestirat... Namesto, da bi potegnili skupaj in se borili za dvig minimalnih plač, se tukaj bunite in nas žalite... Zakaj? Ker smo se postavile za sebe?
proofreader
01. 10. 2016 16.55
-3
Vaše plače so naši davki. Država bi samo vedno več pobirala za enako ali slabšo storitev.
resort
01. 10. 2016 12.10
Le kje je bil njihov sindikat do sedaj ?
regrat29
01. 10. 2016 10.19
+5
Malo pozno, šele sedaj sem najdla čas, ampak vseeno... Jaz sem tista pomočnica, ki vsak dan zjutraj sprejme vašega otroka z nasmeškom na obrazu in toplim pozdravom, da se počuti zaželenega. Jaz ga stisnem k sebi in potolažim ko joka, ker pogreša vas, dragi starši. Jaz ga previjem ko ima polno pleničko, mu obrišem noska tudi 20x na dan, ko je prehlajen. Jaz opazim spremembo, ker nenehno joka in ni tisti tapravi ta dan, zato preverim če ima mogoče vročino. Jaz ga tolažim in cartam, če ga boli trebušček. Jaz sem tista, ki ga pobere, ko pade in popiham, da je bolje. Jaz ga preoblečem že desetič v istem dnevu, ker se je polil, ker se uči piti iz skodelice. Jaz ga peljem na sprehod in ga držim za roko, ker se še opoteka in še ne hodi dobro pa čeprav me zaradi tega boli hrbet. Jaz poskušam obvladovati njegovo trmo in napade joka, ko nekaj ni po njegovem. Jaz se zadržim in nikoli ne zakričim nanj, ker je že petič tisti dan udaril sovrstnika in mu poskušam na lep način razložiti, da kar dela ni prav. Jaz ga hranim, ker še sam ne zna jesti ali pa ker mogoče niti noče jesti, da bo ja vsaj nekaj pojedel in da ne bo lačen. Jaz mu pojem na previjalni mizi, ker joka, saj ne želi, da ga previje kdo drug kot mami ali oči. Jaz sem tista, ki vašega otroka božam po roki ali hrbtu, da lažje zaspi, ker je tako vajen. Ko bi le imela več rok, da bi lahko vse. Jaz mu pojem uspavanko ali berem pravljico za lahko noč, vsak dan. Jaz sem tista, ki včasih tudi poslušam očitke od vas staršev in komentarje, ker imate mogoče slab dan. In ja, tudi jaz ga imam kdaj, ampak tega ne smem pokazati pa čeprav mi je kdaj hudo. Jaz poskušam vašega malčka vsak dan usmerjati na pravo pot, ga naučiti, kaj je prav in kaj ne, da bi odrastel v dobro in prijazno osebo. Jaz sem z njim 8 ur na dan in jaz sem tista ki mi zaupa in me ima rad. In vse to delam z največjim veseljem, ker imam rada svoje delo. Pa vendar se vsak dan, ko stopim v igralnico zavedam, kakšno odgovornost imam pred sabo. Skrbi me vsak dan, da se ne bi komu od teh štirinajstih sončkov, ki jih imam neskončno rada, kaj naredilo, ker sem JAZ tista, ki bom za to odgovarjala. Ne gre se za denarno kazen, ampak za krivdo, ki bi me spremljala celo življenje. Tega se najbolj bojim. In točno zaradi tega menim, da si zaslužim vsaj za kanček višjo plačo. In žalosti me, ko vidim tukaj vaše komentarje, tipa "pa saj nič ne delajo", "kaj pa jim manjka", "naj gredo raje za trak in bodo videle" itd... Hudo mi je, ko vidim, kako nekateri tukaj nimate niti malo spoštovanja do pomočnic in dela, ki ga opravljamo. Da ne vidite, koliko ljubezni in truda vložimo v vaše otroke, vsak dan… Če že nimate besed podpore, bi pa lahko bili vsaj tiho. Hvala pa vsem tistim, ki nas podpirate, spoštujete in cenite naše delo. Hvala!
proofreader
01. 10. 2016 14.23
-1
Skratka, vse to delaš samo zaradi denarja?
regrat29
01. 10. 2016 14.40
+1
Resno? To si ti razbral iz mojga komentarja? Svašta...
Jimi1
30. 09. 2016 16.02
+2
Hja, kaj se čudimo... Pod plešastim, ki je najprej flancal o temu kako je Slovenija odporna na finančno krizo do tega kako bomo iz krize prišli kot ZMAGOVALCI, se je po 2007 vse zgodilo.... -7% gospodarska rast 3 leta, pa po tem podobni trendi vse do danes so naredili svoje. Če se primerjamo npr. z Avstrijci smo skoraj prepolovili svoj BDP. Sedaj so za nami samo še Hrvatje in Portugalci.... Posledično pa se vse to čuti na plačah ljudi....tudi vzgojiteljic. Dlje bomo molče trpeli , slabše bo za vse nas... Potrebno je presekati s škodljivimi praksami samooklicanih "elit" predno nas uničijo. Madžari, Čehi, Poljaki,Slovaki, Bolgari in Romuni so že pred nami.... DOBRO JUTRO !
NOVICEsoMOJAstrast
30. 09. 2016 13.26
+4
Pomočnicam in pomočnikom nujno zvišati plače saj naredijo veliko za otroke.
cefre
30. 09. 2016 13.26
+8
Namesto transparentov naj gospe in gospodje nosijo na palicah njihove sindikaliste in G. Viranta, ki so speljali korekten plačilni zakon v javnem sektorju!
NOVICEsoMOJAstrast
30. 09. 2016 13.20
+0
Pomočnicam in pomočnikom nujno zvišati plače saj naredijo veliko za otroke.
ONniON
30. 09. 2016 13.10
+3
važno da je gospodarska rast juhu
pridn skos
30. 09. 2016 12.40
+5
Sem mnenja, če se tem pomočnicam dvigne plača, se mora tudi vsem ostalim, medicinskim sestram, reševalcem, prodajalcem, namreč imajo sigurno več dela z razvajenimi otroci po trgovinah, sej so več časa v trgovinah kot pa v vrtcu. Prav tako natakarjem, pa vsem ostalim poklicom. Živim zraven vrtca, pa vam povem, da vzgojiteljice pol službe sedijo na klopcah in debatirajo.
depa
30. 09. 2016 12.59
+2
v senci s sončni očali... otroci pa na soncu vsi prekuhani v puloverjih od zjutraj ko je hladno... ko pa enkrat zakašlja bi bilo pa najbolje, da bi bil 2 tedna doma
Karantanija
30. 09. 2016 17.18
+5
Čisto odvisno, v katerem in kakšnem vrtcu. Sicer pa, človek bi moral iti tja in ostati vsaj en dan, da bi videl, kakšno delo je to in kako se dela.
depa
30. 09. 2016 12.07
+7
Norma za šolnika (učitelja) je, da v letu (365 dni) dela ca. 90 minut na dan. To je tako kot, da bi kmet (ker mora pač to početi vseh 365 dni v letu), ki gre zjutraj ob 6:00 v hlev, ob 7:30 končal z delom za ta dan. Povprečen zaposlen z 8 urnim delavnikom pa dela ca. 300 min na dan skozi celo leto.
hren2
01. 10. 2016 18.58
+1
To je vredno komentarja. Vzgojiteljice delajo neposredno v skupini 30 ur, pomočnice pa 35 ur. Toda, s temi urami se ne zaključi delo, saj se nadaljuje v obliki načrtovanj, izobraževanj, materialne priprave na delo, delo v strokovnih skupinah, aktivih itd.... Ne komentiraj, če nimaš pojma o delu posameznih poklicev.
Abrams
30. 09. 2016 11.17
-5
Kr zračunajte kolk je dnarja od 22 otrok. Pa si predstavljajte stroške, vključno z gradnjo novih objektov. Pol pa se vprašte kakšne cene pa trg prenese ????? Oziroma koliko bi vi dali za vzgojiteljico. Namreč narava za vzgojo otrok ni predvidela posebne inteligence, znanja in spretnosti. Vse kar otrok rabi je vgrajeno v nas že od 14. leta starosti. Poleg tega pa polovico časa v vrtcu otroci jejo in spij, popoldan pa samo še čakajo na starše. Ne bi rekel, da so kaj bolj precenjive, kot človek za strojem, z vzgojiteljicami vred. Pustimo, da trg in konkurenca opravita svoje. Država z ŠTRUKLNOM vred pa naj začne delati to kar bo koristilo in vzpodbujalo rast v Sloveniji.
Majca234
30. 09. 2016 09.34
+11
Podpiram pomočnice da strajkajo, saj s tako plačo ne more človek dostojno preživeti. Vendar, podpiram vse, ki smo zaposleni, v gospodarstvu in negospodastvu, da stopimo skupaj in strajkamo proti takim ,mizernim plačam. V Sloveniji, v primeru, da si moras kaj narediti ( torej če ne želiš živeti na račun staršev, nonotov oz. na račun drugih) moraš imeti plačo nad 1000 eur neto, in za to se bi morali vsi boriti. Predvsem pa vidim problem v obdavčenosti plač, davkih in v tem, da je ta naša mala državica predraga. Rešitev ni, da sedaj se samo pomočnicam dvigne plačo, ker jutri bodo štrajkali policaji, potem medicinske sestre,...in vsi si zasluzijo več. Mi v gospodarstvu pa, če hočemo zadržati službe moremo biti več ali manj tiho. Rešitev je: - da znižamo obdavitev plač , davke in tako " zalaufamo gospodarstvo", - v javnem sektroju zmanjšati število zaposlenih, predvsem tistih, ki nimajo kaj delat. Naj gredo delati v gospodarstvo, v primeru, da bodo place manj obdavčene, bodo gospodarstveniki več zaposlovali, - zmajšati birokracijo v negospodarstvu,...prišli so raučunalnki, ki nam bi olajšali delo, vendar na račun birokracije je vedno več dela,....noben ne opravlja več svojega dela npr. učiteljica se skoraj že več ukvarja s papirologijo, kot z učenci, - glede pomočnic, ko slišim da ima vzgojiteljica z nekaj let delovne dobe 1500 eur, pa bi rekla, da so vzojiteljice postavili previsoko in pomočnice prenizko, pa dejte potem vzet vzgojiteljicam in dati pomočnicam,... te razlike je potrebno odpravit,... kjer je preveč vzami, kjer je premalo daj. - v samem šolstvu pa se boriti, da imajo vzgojiteljice, pomočnice, učiteljice več avtoritete,... ampak, to mora tudi vsak starš malo doma privzgojiti otroku, saj bodo tako lažje delale. Ker vem, da do zgoraj navedenih restiev, še nekaj desetletij ne bo prišlo bi rekla, naj se bori vsak zase. Torej, če misliš da si nekje plačan premalo, menjaj službo, odpri podjejtje, bori se za več na trgu, tako mi vsi delamo v gospodarstvu ... to je to kruti kapitalizem. Hoteli smo, lepe avte, hiše, obleke, vse da diši po novem tujem, zahodnem, ...in sedaj imamo to. Če pa smo "Slovenija" vsi, pripravljeni za drugače, predlagam da stopimo skupaj, dajmo se zbrati,.... in pokazat voljo, moč.
wolfterier
30. 09. 2016 09.55
+3
resslovenka
30. 09. 2016 10.50
+2
Popolnoma se strinjam, da se morajo plače pomičnic in pomočnikov vzgojiteljic popravit. Sramotno je, da so tako velika razhajanja v zaslužku. Lol...dvigniti 0,4%? Kam naj nakažem naslednji mesec? Kar Erjavcu, a ne.
Eloisa
30. 09. 2016 12.39
-1
Ma jst ne vem od kod vam take cifre. Ne poznam prav nobene vzg. s plačo 1500 neto. Poznam pa vzg. s 15 leti delovne dobe in plačo 1030 evrov neto.
Karantanija
30. 09. 2016 09.30
+3
Med temi vzgojiteljicami je tudi veliko samohranilk. Kako naj preživijo s tem denarjem? Vem, tako slabo plačanih poklicev je še veliko, da ne govorim o pokojninah! Toda, kam gre naša država!? Pomoč potrebuje že več kot polovica državljanov - vojaki, na primer! Včeraj smo lahko videli, da so dobili pomoč z najnujnejšimi potrebščinami iz Italije! Policisti ravno tako! Medicinske sestre, delavci v tovarnah, ki vsakodnevno drvijo v stečaj! Potem pa nam politiki govorijo, da nam gre na bolje. Sami sebi mečejo pesek v oči. Ne na bolje, na SLABŠE nam gre! Samo še vojna in potres sta lahko hujša od tega, kar imamo.
wolfterier
30. 09. 2016 09.59
+4
Sprejmite že zakon,da sta oba starša dolžna skrbeti za otroke,pa ne bo več samohranilk !!!
wolfterier
30. 09. 2016 10.03
+6
V ZDA očetu,ki ne plačuje alimentov,zaplenijo avto ali druge premičnine in denar nakažejo otrokom !!!
Abrams
30. 09. 2016 11.25
+3
Samohranilk ni, ne po zakonu in niti v praksi. tako kot ni brezmadežnega spočetja !!!!!!! So brezpametne, vdove al pa ločene !!!!!
soba666
30. 09. 2016 09.18
+3
v Nemčiji je 2 miljona breposelnih + 1 miljon turistov
I G N O R A N T
30. 09. 2016 08.43
+2
Ja vidite to pa je zato ker ni privatizirano
Eloisa
30. 09. 2016 12.41
-2
Ja in če bi bilo privatizirano si malo zračunaj kakšna bi bla potem cena vrtca in koliko staršev bi si lahko takrat privoščlo otroka dat v vrtec...
KaPi
30. 09. 2016 08.02
-9
Kdo je danes pomočnica vzgojiteljice? Tista, ki je prej delala za trakom, pol je pa ugotovila, da se ji ne da več in šla v večerno ali šolo za odrasle delat izpite in zdej je pa to, ka r je in misli, da je boga za jajce primla...
Karantanija
30. 09. 2016 09.12
+2
Ni važno, kje in kdaj je delala šolo, važno je, da jo je naredila in da opravlja veliko poslanstvo - vzgojo otrok, kar je, priznajmo, za marsikaterega starša trd oreh! To pišete tisti, ki verjetno še nimate otrok ali ste sami še na pol otroci!
scandic
29. 09. 2016 22.59
+14
Strukl pravi kekec si.......
genius2013
29. 09. 2016 22.46
+2
Naj grejo delat v fabriko na 4 šihte, ker se kofetkarice očitno ne zavedajo kaj pomeni trdo prigaran denar..
Karantanija
30. 09. 2016 09.14
+4
Pojdi za en dan ali en teden v vrtec, pa da vidimo, kako "genialno" boš utrujen in se boš morda raje hitro vrnil v fabriko za stroj, kajti otroci niso stroji!
CURVANORD Zanetti
29. 09. 2016 22.20
-2
Iskale so socialno varnost da je placa vsak mesec kar pa ne pomeni da je to tudi dobra placa
kanonfuter
29. 09. 2016 22.13
-4
Noben pravi in ponosen moski si ne dovoli da dela v javnem sektorju !!!!!!
Model1a
29. 09. 2016 22.28
+18
maš prav... dejmo odpustit pol vse zdrvnike, medicince, gasilce, dimnikarje, policaje in vojake... pol nam bo res super!