Slovenija

Pomoč za malo Laro

Ljubljana, 14. 07. 2009 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Igor Krmelj
Komentarji
103

Štiriletna Lara ima cerebralno paralizo, zato ne more hoditi. Terapije, ki naj bi pripomogla k hitrejšemu napredku, zavarovalnica ne krije. Veliki akciji SVETA na Kanalu A, za pomoč bolni Lari, se lahko pridružite tudi vi.

Lara Krabonja se je rodila mesec dni prezgodaj. Ker ni več kazala znakov življenja, se je rodila s carskim rezom. Po rojstvu so bili njeni možgani osem minut brez kisika, kar je povzročilo razvoj cerebralne paralize. Čeprav je deklica mentalno povsem zdrava, pa sama ne more hoditi, saj ima prizadeto celo desno stran telesa.

Lara na morju z babico.
Lara na morju z babico. FOTO: Kanal A

Čeprav mali Lari na leto pripadata le dve terapiji, pa njena mama Pia po vsakem zdravljenju opazi napredek. Kljub temu bi Lara potrebovala dodatno zdravljenje, vendar bi morali stroške kriti njeni starši. Avstrijski zdravnik ji je priporočil učinkovito terapijo v bazenu z delfini, ki naj bi vzpodbujala razvoj motorike in pripomogla k hitrejšemu napredku in rehabilitaciji. Takšna terapija traja 10 dni, izvajajo pa jo v Ukrajini. A naše zavarovalnice zdravljenja – ki stane slabih 5.000 evrov – ne krijejo. Skupaj s potovalnimi stroški bi Larino zdravljenje stalo približno 7.200 evrov.

Veliki akciji oddaje SVET na Kanalu A, za pomoč hudo bolni deklici, se lahko pridružite tudi vi. Za vse, ki bi deklici radi priskočili na pomoč, objavljamo številko računa pri A banki: SI 56-0510-0702-2956-628.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tica123
10. 08. 2009 06.24
Pardon, pozabila sem "kopirati" račun --> SI 56-0510-0702-2956-628
Tica123
10. 08. 2009 06.23
Pozdravljeni! Nisem brala vseh komentarjev vendar lepo prosim, naj mi nekdo pove, če je tole direkten račun mamice male Lare?? Če že nakažem denar , se mi zdi pošteno, da gre v prave roke, ne da posredniki poberejo procente.... Hvala lepa vsem za odgovor!!
jebem.jeza
21. 07. 2009 15.09
+1
dragi moji, najlažje je pljuvat po zavarovalnicah, ko pa se določen riziko zavaruje, pa vsi gledajo kolko je najmanjša premija, temu primerna je tudi zavarovalna vsota. Če bi starša imela malo soli v glavi, bi lahko že od rojstva imela mala lara polico z naložbenim zavarovanjem, ker vemo da je to nuja, ko se otrok rodi, ampak ne, lažje je ustvarit skupino na fejsu in beračit za 2€, 2 evra Lari, 1€ Timoteju, 4 evre za ledvice za onega, 10€ za operacijo v Nemčiji za nevem koga, tudi sam sem bil v situaciji, da nisem mel 200 SIT, pa sem odprl lastno dejavnost, tak da ne mi govorit, da to ni mogoče, če imaš cilj je pot nepomembna !
MMAKKI
21. 07. 2009 11.22
+1
Nekateri ste s svojimi slaboumnimi komentarji pokazali, kakšni ste v srcu. Sama privoščljivost vas je. Kaj pa, če bi se vam zgodilo kaj podobnega. Sram naj vas bo. Tebi Lara pa želim čimhitrejše in čimučinkovitejše okrevanje, da boš tudi ti lahko stekla v objem svoji mamici. Drži se.
ssela78
19. 07. 2009 20.40
Tako je to. Mala Lara je res potrebna pomoči. Je pa še veliko drugih otrok, ki finančno pomoč bolj potrebujejo kot mala Lara. Mamica je finančno dobro situirana, prav tako ati. Kje pa so starši otrok, ki nimajo rednih osebnih dohodkov, dobrih avtomobilov...? Takšni s težavo prosijo za takšne finančne injekcije. Menim, da bi v takih primerih morali preveriti finančno stanje družine! Res je, da so vsi otroci, tudi tisti iz premožnejših družin, potrebni pomoči in da se starši na vse pretege trudijo, da bi jim pomagali, pa vendarle so družine, ki bi tak denar bolj potrebovali za zdravljenje svojih otrok.
Ana Sdy
15. 07. 2009 18.15
...pomagajmo si, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo mi ali naši najbljižji potrebovali enako pomoč... Načeloma ne cenimo zdravja, pa vendar se zamislimo, kako srečni smo, da smo zdravi. Lp
rokerca
15. 07. 2009 14.27
Ariena tudi sama sem bila v CIRIUSU, takrat je bil še ZUIM. Tako da vem, kako je tam. Tudi jaz želim Pii in Lari čim uspešnejšo terapijo.
ariena
15. 07. 2009 13.29
Pia, želim ti, da bi s to akcijo zbrala dovolj sredstev, da boš punčki lahko omogočila vse potrebne terapije. Žal pa takšne akcije prinesejo tudi nekaj neizogibnih negativnih posledic. V trgovini ti bodo ljudje gledali v nakupovalni voziček, ko boš šla z družino na izdlet ali na dopust, bodo za tvojim hrbtom opravljali, češ reveži, pa si povoščijo tri dni na morju in - Bog ne daj, da bi si kupili nov avto, ki ga tako zelo potrebujete za pogoste vožnje v Ljubljano.... Ne dovoli, da bi te takšne pripombe, kot tiudi pripombe na tem forumu (če ga sploh še bereš) prizadele. Tvoja dolžnost je, da svoji hčerki pomagaš v življenje in tvoja odločitev, da prosiš za pomoč, je samo izvajanje te dolžnosti,
ariena
15. 07. 2009 13.18
jezek_zazazu To, da je Larina zgodba prišla na internet je naključje. Našel se je pač novinar, ki želi pomagati po svojih močeh - z objavo. Večina podobnih primerov NIKOLI ne pride v javnost, ker je starše sram javno priznati, da potrebujejo pomoč, zelo redki pa lahko takšnega otroka spravijo v življenje brez izdatne finančen pomoči, naj bo sorodnikov, podjetij, kjer starši delajo, občine ali dobro stoječih lokalnih podjetij. Tudi, če bo Lana morda vse življenje na invalidskem vozičku, lahko živi kvalitetno življenje, si ustvari družino ipd. Moj znanec je neprimerno težje prizadet kot Lara, pa jje bil dolga leta direktor zelo uspešnega podjetja. Tudi eden iizmed zelo priznanih zdravnikov na Inštitutu za rehabilitacijo je invalid in ne nazadnje tudi svetovno znani fizik. Ti otroci pogosto razvijejo enega od svojih talentov in postanejjo priznani strokovnjaki. V naravi imajo namreč to, da se borijo. Če tega ne bi imeli v sebi, kritičnih trenutkov na začetku življenja ne bi preživeli. Pa tudi če Lara ne bo nikoli "nič posebnega" iima pravico, da ji ljudje pomagajo. Ni ona, niti njena družina kriva, da so (morda) zdravniki naredili napako. Tudi pri tebi jo še lahko naredijo in tudi takrat je ne bodo priznali. In tudi ti si boš takrat želel, da bi tvoje življenje bilo bolj kvalitetno, kot bo, pa četudi samo za odtenek. Povsem drugače je, če nekdo prosi za pomoč pri premagovanju zdravstvenih ovir, ki mu jih je življenje postavilo na pot, kot pa da nekdo žica za šilce žganja ali liter vina, kar jaz imenujem beračenje. Žal pa je med nami vse več ljudi, ki jim je bolj pomembno, da si privoščijo dopust na Tenerifih kot da bi imeli vsaj malo posluha za pomoči potrebne. Solidarnost je žal s prihodom kapitalizmom (skoraj) izumrla.
ZaZaZuu
15. 07. 2009 12.31
ariena to je beracenje. nismo mi krivi da ma ta puncka probleme. ni ne prva ne zadnja. a nam more bit zej hudo za njo samo zato ker je njena zgodba prisla na internet? ta puncka bo mela celo zivljenje probleme ker so ji zdravniki unicili zivljenje s tem k so se igrali bogove. neglede na to kok denarja boste nakazali, ta puncka nikol ne bo imela normalnega zivljenja.
ariena
15. 07. 2009 11.08
Sama dobro vem, kako je s terapijami. Pred leti sem plačevala 5000 sit za 45 minut čisto navadne fizioterapije.... 10 terapij na mesec (to je minimum, da ohraniš gibljivost otroka) = 50.000 sit ali pol moje takratne plače. Pa še Halliwick plavanje in razvojni vrtec, ki je 2x dražji od navadnega - pa je šla še druga polovica moje plače, skupaj z otroškim dodatkom in dodatkom za nego otroka. Na srečo nam je za življenje ostala vsaj moževa minimalna plača... Porabljenega bencina za vožnje v Ljubljano niti ne štejem... Kakšne so cene danes ne vem, ker ima moja najstnica zdaj že nekaj let vso terapijo v CIRIUS-u, kamor hodi (oziroma se vozi, ker je še vedno na vozičku) v osnovno šolo. Kdor more, naj le pomaga omenjeni družini, pa tudi drugim družinam z bolnimi otroki. Vse tistte ki takšne članke imenujete "beračenje na netu" ipd. bi prosila, da se vzdržite takšnih komentarjev. Očitno nimate pojma, kaj pomeni skrbeti za motorično oviranega otroka. Morda veste, koliko stanejo posebej izdelani čeveljčki za takšne otroke? Ja, ja, nekaj že plača zavarovalnica, a je treba vedno še precej doplačat. Pa opornice za noge oz. tako imenovane longete? Pa vzdrževanje in popravila vozička (če imaš srečo, ti zavarovalnica vsaj voziček plača v celoti, ali pa zraven kaj primakne kakšen humanitarni zavod....) Žal še vedno velja rek, da če bolezen pride v hišo, to hišo zelo hitro zapusti ves denar. imam občutek, da zadnja leta to drži celo čedalje bolj....
ZaZaZuu
15. 07. 2009 10.18
Tonček Balonček ma ti si bolan.... zivali ze tako dovolj trpijo... zej pa nej se v sloveniji zapirajo uboge delfine zato da jih bodo otroci lahklo tepli in vpili na njih? so drugi nacini kako lahko pomagate tem otrokom ce ze cutite to potrebo da jim morte pomagat...ne mesajte v to zivali. jih clovek ze tako ali tako prevec izkorisca.
rokerca
15. 07. 2009 09.18
Nucakar8 to je račun sklic pa pusti prazen oz. se datum izpiše.
Tonček Balonček
15. 07. 2009 09.01
Zvaraovalnica ne financira alternativnih metod! Komu bi verjetno koristilo tudi potovanje na Severni tečaj ali potapljanje na obalah Bornea, safari in še kaj,ampak tako pač ne gre. Pred par emseci smo zbirali denar za neko kovinsko protezo, ki omoga surfanje, ne vem kaj ej bilo potem iz tistega. Sicer pa držimo pokonci misijoen na Madagaskarju (pater Pedro Opeka), v Malaviju, Togu inRuandi, naši predstavniki Uniceaf so si ogledali ž e pol Afrike in vedo, kakšne so potreme tam doli!
EricFlat
15. 07. 2009 08.58
Draga Pia. Dobiš nakazilo. Vso srečo in veliko poguma ti želim.
Tonček Balonček
15. 07. 2009 08.57
Za ta denar smo lahko botri nekaj sto otrokom v Afriki! in kupimo svinčnike ter zvezke, knjige! Sicer je pa že skrajni čas, da podoben bazen z delfini za zdravljenje tovrstnih bolezni zgradimo v Sloveniji, npr. v Mariboru!
ciaobella
15. 07. 2009 08.39
SRAMOTA ! ZAVAROVALNICA gor ali dol. Premije POVIŠAJO, dajo pa NIČ ali bore MALO. Kje je MORALNI NAUK ZGODBE? Mar je svet resnično samo še gola številka na koščku papirja, ki ima VIŠJO DODANO VREDNOST kot človeško življenje. Če je tako...potem upam, da takšno "človeštvo" izgine z obličja zemlje !
nucakar8
15. 07. 2009 08.14
ALI MI LAHKO DA KDO TOČNE PODATKE KER NIKAKOR NE MOREM NAKAZATI PO KLIKU, KER OPOZARJA NAPAČEN SKLIC.LP
ZaZaZuu
15. 07. 2009 08.04
hyperx_x zakaj bi ji pa pomagala? kaj pa mam jst od tega? ce ti rajs denar nakazes enmu k ti nikol niti hvala ne bo reku, pol be my guest... jst pa si za 5€ rajs cike grem kupit. bom sej kej mela od tega.
Martin Cigler
15. 07. 2009 07.52
mislim da tukaj ni nekaj uredo tukaj pise samo dve terapiji na leto v komentarjih pa pise vsak teden kar se teh terapij tice zavarovalnica krije res pa ne krije taksna zdravljenja