Slovenija

Kdo bo odprl svoja vrata in ponudil roko pomoči?

Ljubljana, 17. 09. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da bodo, v kolikor bo potrebno, pri namestitvah begunskih družin sodelovale tako župnije kot tudi same družine. V slovenski Evangeličanski cerkvi pa bodo pomoč nudili vsem tujim državljanom, ki so "v boju za golo preživetje".

Za podrobno razlago, kako bodo pomagali beguncem, ko pridejo v Slovenijo, ter ali jim bodo za bivanje odstopili svoje prostore, smo prosili tudi Islamsko skupnost v Sloveniji ter Srbsko pravoslavno cerkev v Ljubljani. Na naša vprašanja niso odgovorili.

Dejstvo je, da bodo ljudje v stiski kmalu pri nas. Zato nas je zanimalo, kako se v štirih verskih skupnostih pripravljajo na njihov prihod.

V Slovenski škofovski konferenci so za 24ur.com povedali, da vse aktivnosti na področju begunske problematike v Cerkvi koordinira Slovenska Karitas, ki v sodelovanju z vlado in drugimi nevladnimi organizacijami sodeluje pri pripravah na njihov sprejem. "V kolikor bo to potrebno, bodo pri namestitvah begunskih družin sodelovale tako župnije kot tudi same družine, ki so dejavne v posameznih župnijah in so pripravljene sprejeti begunce," je še sporočil predstavnik SŠK Tadej Strehovec.

Pri Karitas so se sicer aktivirali že pred časom. Zbirajo denarno in materialno pomoč. 

Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761

Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628

Papež Frančišek je pred dnevi vse katoliške župnije, samostane, cerkve in verske skupnosti v Evropi pozval, naj poskrbijo za kako begunsko družino. "V soočanju s tragedijo deset tisočih iskalcev azila, ki bežijo pred smrtjo in lakoto v upanju na novo življenje, nas evangelij poziva in prosi, da smo sosedje najmanjšim in najbolj zapuščenim, da jim damo realno upanje," je povedal.

Karitas bo aktiviral tudi svojo mrežo prostovoljnih sodelavcev škofijskih in župnijskih Karitas, ki mejijo na Hrvaško in bodo s svojo pomočjo ljudem pomagali ohranjati človekovo dostojanstvo. Za pomoč imajo na razpolago tudi tolmače za arabski jezik.

Sicer pa na Karitas zbirajo tudi:

- odeje, spalne vreče in ležalne podloge (kot armafleks),

- higienske pripomočke: otroške plenice, higienske robčke, damske vložke, milo, zobno pasto in ščetke,

- pitna voda – izključno plastenke,

- mesne konzerve, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave: piščančja pašteta, ribe, puranji mesni narezek, prepečenec, zapakirano suho sadje

- topla oblačila, trenerke in spodnje perilo,

- razen športnih čevljev, obutve ne zbirajo. 

Pripravili so 5000 paketov, ki so za zdaj na voljo na petih točkah po Sloveniji, takoj pa jih lahko pripeljejo tudi v en sam center.

Moški z otrokom skuša doseči grško obalo.
Moški z otrokom skuša doseči grško obalo. FOTO: Reuters

Tudi v slovenski Evangeličanski cerkvi ne počivajo

V slovenski Evangeličanski cerkvi in njihovi humanitarni organizaciji EHO-Podpornica se že dalj časa pripravljajo na prihod beguncev. Pri tem si prizadevajo, da bi bili begunci na "poti rešitve svojega življenja in življenja svojih otrok sprejeti kot ljudje, ne glede na to od kje prihajajo in kakšne veroizpovedi so. Soočamo se namreč s človeškimi življenji in najbolj žalostnimi zgodbami, v katerih straši želijo svojim otrokom boljše in mirnejše življenje".

Dodajajo, da svojih prostorov, v katere bi lahko sprejeli in namestili begunce, nimajo. "V kolikor bi s prostori razpolagali, bi begunce prav gotovo sprejeli in o tem obvestili pristojne državne inštitucije," je dodal Geza Filo iz Evangeličanske cerkve.

Je pa poudaril, da bodo prav gotovo po svojih zmožnostih pomagali z delitvijo prehrane, s toaletnimi pripomočki, oblačili, obutvijo in prevozi. Pomoč pa bodo nudili vsem tujim državljanom, ki so "v boju za golo preživetje".

"Svoje vernike pozivamo, da po svojim zmožnostih zbirajo humanitarni material ter če in ko bo potrebno, prispevajo za prehrano. Problem begunske krize pa ni samo v tem, da ljudje ne bi prispevali materialnih dobrin za pomoč tem ljudem, ki se borijo za eksistenco. Večji problem je v miselnosti ljudi, kajti pri migracijah imamo dva skrajna pola, eden predstavlja popolno sprejemanje in toleranco, na drugi strani pa so ksenofobija, češ da z begunci prihaja neka druga kultura, ki ne spada v naš kulturno-civilizacijski krog in da se bodo naše nacionalne, etnične in verske posebnosti izgubile. Na tem področju imamo kot Cerkev veliko odgovornost, da ljudi kot razvita družba pozivamo k strpnosti in toleranci. Da na val begunstva ne gledamo ozko, egoistično in da v trpljenju drugih ne vidimo samo svoj davek," je opozoril naš sogovornik. 

Kako lahko pomagate?

Številne humanitarne organizacije še vedno zbirajo finančna sredstva in drugo humanitarno pomoč za begunce.

Adra Slovenija: Humanitarno društvo ADRA Slovenija, Njegoševa 15, 1000 Ljubljana, št. transakcijskega računa: SI 56 6100 0000 7360 804, koda namena: CHAR, namen plačila: BEGUNCI, BIC banke prejemnika: HDELSI22, sklic: ni reference.

Lahko pa pomagate s šotori, spalnimi vrečami, dežnimi plašči, nosilkami za otroke, higienskimi pripomočki, sanitetnim materialom ...

Rdeči križ poziva vse, da pomagajo po najboljših močeh

Rdeči križ na osnovi podatkov, ki jih dobivajo od kolegov iz Hrvaške, predvideva, da lahko v naslednjih dveh dneh pričakujemo prvi prihod približno 5000 beguncev. "Najnujnejše za tolikšno število je pripravljeno, bomo pa v prihodnjih dneh in tednih potrebovali pomoč Slovenije in vseh, ki razumejo v kašni človeški stiski so se znašli ljudje, ki bežijo iz območij, kjer divjajo vojne," so zapisali v pozivu in dodali, da Slovence pozivajo, da prispevajo po svojih močeh in prinesejo hrano ali higienske pripomočke na najbližje območno združenje. Lahko pa pomagate tudi z doniranjem sredstev:

Rdeči križ Slovenije: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96868
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljete ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 evro ali BEGUNCEM5 za donacijo 5 evrov. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Si.mobil, Tušmobil, Izimobil, Debitel in T-2.

Slovenska filantropija začenja z akcijo zbiranja sredstev za pomoč beguncem. "Pozivamo k razumu in človečnosti. Pred vrati so hladni dnevi, skupaj z njimi pa tudi tisoče beguncev, ki jim je ostalo le upanje, da bo nekoč, nekje boljše in da letošnja zima ne bo premrzla. Odprimo srce za begunce, da jim bo za vedno v spominu ostala majhna dežela, polna velikih ljudi," so zapisali.

Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Simobila, Izimobila, Debitela lahko pošljejo SMS s ključno besedo BEGUNCI5 na številko 1919 in prispevali bodo 5 EUR za pomoč beguncem.

Ostale prispevke nakažite na TRR Slovenske filantropije: NLB SI56 0201 4025 8581 012, sklic: 2901, koda namena CHAR.

Družba se prebuja

Številne organizacije, aktivisti in posamezniki želijo pomagati po svojih močeh. Kaj se dogaja v vašem mestu, kdo zbira pomoč in kako se lahko tudi sami vključite v akcijo lahko preverite tudi na Facebooku, in sicer v skupini "Pomagajmo beguncem".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni