Slovenija

Pomoč socialno ogroženim gospodinjstvom

Ljubljana, 08. 09. 2009 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na okoljskem ministrstvu razmišljajo, da bi omogočili socialno ogroženim gospodinjstvom 100-odstotno subvencijo pri energetski prenovi stanovanj.

Stanovanja
Stanovanja FOTO: Reuters

Medtem ko v Sloveniji že več let teče shema energetske prenove večstanovanjskih stavb, se zdaj po besedah Hinka Šolinca z ministrstva za okolje in prostor poraja nova ideja za gospodinjstva. Ta trenutno še ni izvedljiva, ideja pa je, da bi bila socialno ogrožena gospodinjstva upravičena do 100-odstotne subvencije.

V Sloveniji je takšnih gospodinjstev po ocenah približno 12 odstotkov, je na posvetu o boju proti podnebnim spremembam kot boju proti energetski revščini in gospodarski recesiji v Ljubljani, ki sta ga pripravila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Slovenski E-forum, poudaril Šolinc.

Shema predvideva, da bi 15 odstotkov lastnikov stanovanj oziroma socialno ogroženih prejelo 100-odstotno subvencijo, drugi pa 30-odstotno. Ta stanovanja so mešana, struktura prebivalcev je zelo pisana, saj so v posameznem bloku povsem različni lastniki.

Šolinc pa je opozoril na problem financiranja. "Izvirni greh, ki smo ga v Sloveniji z evropskimi sredstvi naredili, je ta, da smo za projekt učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije namenili sredstva iz kohezijskega sklada. Prejemnik sredstev iz tega sklada ne more biti gospodinjstvo oziroma fizična oseba, ampak so lahko samo pravne osebe, občine oziroma lokalne skupnosti in država. Če bi imeli za učinkovito rabo energije sredstva iz sklada za regionalni razvoj, bi bili lahko prejemniki tudi gospodinjstva."

V osnovi je shema zastavljena tako, da bi vsak posameznik oziroma lastnik stanovanja vložil svojo vlogo za subvencijo, medtem ko bi upravnik vložil načrte in projektno dokumentacijo za cel blok.

Dva možna vira

Kot je navedel, manjkajo sredstva za gospodinjstva, državni proračun pa jih, kot kaže, ne bo zagotovil. Pri tem je omenil dva možna vira: sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj (ta zahteva dodatnih 15 odstotkov slovenske lastne udeležbe, ki je za zdaj v proračunu ni) ali dodatek za učinkovito rabo energije (dodatek k ceni energije, kar bo povzročilo dvig cene energije).

V Sloveniji je sicer približno 80 odstotkov takih stanovanj, katerih stanovalci so tudi lastniki, je še dejal Šolinc.

Stavbe v Sloveniji so po oceni Andreja Klemenca iz slovenskega E-foruma po eni strani "klimatske bombe", po drugi strani pa naprave za segrevanje ozračja. Energetska učinkovitost ni čarobna palica, ki bi lahko odgovorila na vse probleme gospodarske krize, razvoja in probleme okolja, je pa eno tistih področij, kjer je mogoče dosegati več ciljev hkrati, kjer cilji gospodarskega razvoja, zaposlovanja in varstva okolja niso konfliktni, ampak sinergijski, je poudaril.

Po besedah Katharine Hükelheim z nemškega zveznega ministrstva za varstvo okolja, narave in jedrsko varnost se s takšnimi vlaganji ustvarjajo nova delovna mesta, dodatni dohodki, prispevajo pa tudi k višji gospodarski rasti. Nemčija med drugim zagotavlja ugodna posojila za obnovo stavb, v stimulativnem paketu za prebroditev krize je namenila 10 milijard evrov za energetsko obnovo stavb in javne infrastrukture. S tem bodo poskušali premagati krizo v gradbeništvu, ustvarila pa se bodo tudi nova delovna mesta.

Brenda Boardman z univerze v Oxfordu je opozorila na problem energetske revščine, ki je zelo povezana z energetsko učinkovitostjo. V Veliki Britaniji se s tem problemom soočajo že vrsto let, po ocenah je 20 do 25 odstotkov gospodinjstev energetsko revnih – za vse energetske storitve porabijo več kot 10 odstotkov prihodkov gospodinjstva. Najrevnejši ljudje bi morali imeti najbolj energijsko učinkovita stanovanja, zdaj pa je ravno obratno, je poudarila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 09. 2009 14.14
BOG JE PRVO SEBI NAREDIL BRADO,IN GOLOBIČ PAČ SVOJP DOBRO DELA,,,IMA PODPORO PAHORJEVE TRIATLETNE MAFIJSKE ESCVADRE
flower.power
08. 09. 2009 23.06
to je samo 12 odstotkov družin, zakaj jim pa ne bi omogočili vsaj nekaj ni lepo biti brez denarja in prositi za miloščino, ker socialna pomoč je premala, da človek živi tisti, ki ste negativno nastrojeni, ste se zapufali do nezavesti za nov avto, namesto novih radiatorjev, pa vam je bed k za burek nimate svoboda za vse
Skopušnik
08. 09. 2009 19.19
Ta država podpira, da si klošar pa socialni problem.... jutr dam odpoved pa fušam.... dost mam...
Audy
08. 09. 2009 18.49
To je "nadstandarden" vrtec Kidričevo, vreden 3.2 miljona evrov. Poglejte slovensko kroniko 4.9.2009. Sramota.
Audy
08. 09. 2009 18.24
Vegrad je pred letom zgradil tako slab vrtec (med drugim), je bilo zadnjič na rtv, da porabijo ne vem koliko 1000€ na mesec za ogrevanje. Nova stanovanja so tako zanič narejena, da bi jih mogli do tal podret in še enkrat na novo zgradit in to KVALITETNO, kot se zagre. NE KUPUJTE VEGRADOVIH STANOVANJ!! Jaz jim stene nebi dal za prebelit, šalabajzerjem. Problem pa ni v suženjskih in podhranjenih delavcih ampak v vodstvu, direkt do Tovšakove. Da bi sedaj država plačevala nesposobnost gradbenikov je sramota.
8JASMIN
08. 09. 2009 17.51
Tisti, ki so pri "koritu" z polno paro kradejo, zato so se pa tako "pošteno" borili, da so prišli na vlado !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Drugače pa nebibilo gospodarstvo tako na psu, in še za 3 milijarde so se zapufal !!!!!!!!!
dukenukem
08. 09. 2009 17.34
ja bojo kj namenil občini ,tam bojo pa talal svojim poznanim, kot se to dogaja
8JASMIN
08. 09. 2009 17.23
Pahor naj varčuje, pri teh njegovih treh nesmiselnih uradih: Kosovo komisijo naj ukine, informacijsko pooblaščenko z njeno ekipo-(drago) in računsko sodišče. Te tri "t.i. informacijske službe" žerejo ogromno denarja in so popolnoma nekoristne, vsaj za državo ne, samo za koalicijo, da delajo zmedo in afere. Če ima Pahor kaj v hla..h in v gla.i bi moral nujno ukrepati. Pa ne samo se zadoževati in jamrat, nekaj koristnega in pametnega se lahko tudi naredi.
Skipper
08. 09. 2009 15.38
Ja pa kaj vse še bo financirala peščica zaposlenih v gospodarstvu! ?! Javni sektor, upokojence, socialno ogrožene itd... Ma, naj gre še teh šest, ki v Sloveniji še nekaj proizvaja tudi lepo na borzo pa v socialno ogrožene, pa bo mir ...
george28
08. 09. 2009 15.35
Popolnoma krivična subvencija, zakaj more en revež dobit 100% subvencijo in drugi samo 30%. Naj dela več pa bo mel več denarja. Se ne strinjam z tem, moralo bi biti za vse enako!!!
Roxy79
08. 09. 2009 15.22
Aha...super ideja... torej bo šlo 100% subvencija,nekomu v žep. Namesto da bi tisti kateri prenavlja stanovanje odnesu denar neki gradbeni trgovini,bo sedaj nekdo iz ministrstva namenil 100% subvencijo v svoje podjetje,katero ima "energetske izdelke". Golobič varjanta??
en_drejc
08. 09. 2009 15.19
dobra novica ni kaj je pa vse še treba v dejanja spravit pa bo. res škoda, da pri nas vsako dobro idejo zdajšnje vlade v kali zatrejo ( višji davki za bogatejše, dodatne olajšave za družine z otroki itd). Zato mislim da tudi iz tega na koncu ne bo nič kaj prida.
en_drejc
08. 09. 2009 15.16
med prvimi hi hi hi