Slovenija

Pomoč predsedniških kandidatov

Železniki, Tržič, 19. 09. 2007 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gaspari in Türk sta Železnikom donirala vsak 5000 evrov, Peterle pa je vložil pobudo za uvrstitev poplav na sejo EP.

Lojze Peterle je danes obiskal Železnike, kjer si je ogledal razmere po včerajšnji naravni katastrofi. Srečal se je z ljudmi, ki so ga seznanili z razsežnostmi katastrofe, srečal pa se je tudi z županom Železnikov Mihaelom Prevcem.

Lojze Peterle je obiskal Železnike
Lojze Peterle je obiskal Železnike FOTO: Dare Čekeliš

Ob tem je izjavil, da je preko svoje poslanske skupine v Evropskem parlamentu vložil pobudo, da se o tej naravni katastrofi razpravlja na plenarni seji EP prihodnji teden. Prav tako si bo prizadeval, da bi komisija namenila tem območjem solidarnostna sredstva, ki so namenjena območjem ob takih katastrofah, kot se je zgodila tem krajem in ljudem.

Predsedniški kandidat Danilo Türk je danes občini Železniki nakazal 5000 evrov. Donacija je namenjena Zdravstvenemu domu Železniki za sanacijo posledic uničujočih poplav. V prihodnjih dneh, ko se bodo razmere umirile, bo tudi osebno obiskal nekatera prizadeta območja.

Peterle je poleg tega izrazil svojo skrb in žalost ob informacijah, da naj bi neurje uničilo Partizansko bolnico Franjo in se pridružil pozivu RK Slovenije k pomoči po torkovem neurju.

Gaspari v Tržiču

Mitja Gaspari se je sestal z županom občine Tržič Borutom Sajovicem. Ogledala sta si najbolj prizadeta območja v Tržiču, med drugim plaz pri vrtcu Palček in Tržiško Bistrico.

Mitja Gaspari si je ogledal prizadeta območja v Tržiču
Mitja Gaspari si je ogledal prizadeta območja v Tržiču FOTO: POP TV

Gaspari se je podrobneje seznanil s posledicami včerajšnjega neurja in poplav na Gorenjskem. Občini Železniki je doniral 5000 evrov. Kot je dejal, se v tem, kako se odzivamo v takšnih trenutkih, pokaže naša solidarnost in naša skupna moč. Tako države kot posameznika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kromos
20. 09. 2007 10.58
V Financah smo novembra lani v članku Neverodostojni Gaspari [ ] opozorili, da je Gaspari nadaljeval netrasparentnost tudi v času vodenja Banke Slovenije. Nepregledno delovanje Gasparijeve banke se kaže v dejstvu, da med številnimi razlogi za hitro znižanje inflacije ni nikoli niti z besedo omenila upočasnitve rasti deviznega tečaja in njegove poznejše stabilizacije. Zapisali smo, da so po vzoru zahodnega razvitega sveta prav centralne banke tiste ustanove, ki morajo delovati pregledno in imeti veliko zaupanje prebivalstva in gospodarstva. Odločilni pomen preglednega delovanja centralne banke je povezan z njeno neodvisno nadzorno vlogo, saj skrbi za stabilnost bančnega in s tem širšega finančnega sistema. Edina pomembna funkcija novega guvernerja, ki bo ostala v Sloveniji, je namreč prav nadzor domačega bančnega sistema. Afera Optimizem, enronizacija javnih financ in prikrivanje vseh odločilnih razlogov za znižanje inflacije je le nekaj najbolj razvpitih primerov netransparentnega delovanja Gasparija, ki meče dolgo senco dvoma na njegovo verodostojnost, ki jo potrebuje kot neodvisni nadzornik finančnega sistema. Gaspari je kot dolgoletni minister in guverner s svojim netransparentnim ravnanjem pomembno pripomogel k netransparentni podobi slovenske tranzicije. Zato se je treba znova vrniti k aferi Optimizem in spomniti, da je leta 1994 v aferi Optimizem Gasparija interpelirala Podobnikova SLS, ki danes kljub nikoli pojasnjeni aferi soglasno podpira Gasparijevo kandidaturo za guvernerja. Enako velja za Janševo SDS, ki je pred leti tudi podprla Gasparijevo interpelacijo v aferi Optimizem, vendar podpore k vnovični Gasparijevi izvolitvi za guvernerja ni pogojevala z njenim razkritjem. Tu je še Bajukova NSi, katere predsednik vodi ministrstvo za finance, ki tako kot predhodne vlade LDS ni razkrilo končnega podatka o velikosti javnega dolga v aferi Optimizem. Strankam ni mar za transparentnost Razplet Gasparijeve afere Optimizem kaže, da je današnjim koalicijskim strankam dejansko malo mar za transparentno delovanje finančnega sistema in neodvisen nadzor nad bančnim sistemom. Na mestu guvernerja želijo videti predvsem osebo, ki bo - kot je v ponedeljek ob koncu svoje kolumne zapisala novinarka Financ Suzana Kos - "skrbel za dobre odnose z Janševo vlado" in bo po Gaspariju Gaspari. Stanislav Kovač je ekonomist.
kromos
20. 09. 2007 10.57
Spomladi 1994 je poslanska skupina SLS vložila interpelacijo zoper Mitjo Gasparija zaradi državnega poroštva pri najetju posojila propadlega podjetja Optimizem. Gaspari se je branil, da so bili izpolnjeni vsi formalni pogoji za odobritev posojila. Janez Janša takrat ni bil več minister za obrambo, njegova stranka pa je interpelacijo podprla.
kromos
20. 09. 2007 10.55
Gaspari naj vrne denar od Optimizma. Imamo še dolg spomin.
koman@nadlanu.com
19. 09. 2007 23.58
Na zalost bodo ze po nekaj dneh vsi politiki pozabili na vse, a ljudje bodo ostali sami z svojo nesreco.
vbccbcvbc
19. 09. 2007 22.49
Gaspari zgleda mal prizadet na sliki ...
DarthRevan
19. 09. 2007 17.25
Tale prva Peterletova slika je pa res neposrečena, če jo tako od daleč pogledamo...