Slovenija

Pomoč ob poplavah ne bo vplivala na višino socialne pomoči, otroškega dodatka in štipendij

Ljubljana, 13. 11. 2014 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sporočajo, da denarna pomoč prizadetim v poplavah ne bo vplivala na višino socialnih transferjev. Če ste bili poplavljeni in boste prejeli denarno pomoč, se le-ta ne bo upoštevala pri odmeri pravic iz javnih sredstev.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v zadnjih dneh v ospredju vprašanje upoštevanja finančne pomoči prizadetim v poplavah, ki so prizadele velik del države. Poudarjajo, da donacije ne bodo vplivale na višino denarne socialne pomoči, otroških dodatkov, državne štipendije, subvencije vrtca in drugih pravic.

Na ministrstvu predlagajo, da vlagatelji ob vlogi priložijo še izjavo z dokazilom, da so dobili od donatorja donacijo namenjeno sanaciji posledic ob poplavah.
Na ministrstvu predlagajo, da vlagatelji ob vlogi priložijo še izjavo z dokazilom, da so dobili od donatorja donacijo namenjeno sanaciji posledic ob poplavah. FOTO: Adra Slovenija

Kot navajajo, so humanitarne organizacije in posamezniki že začeli zbirati sredstva za prizadete v poplavah. "Če so donacije v obliki denarnih sredstev dane za določen namen, kot je npr. zdravljenje, nakup invalidskega vozička, sanacijo po poplavah, nakup šolskih potrebščin, plačilo članarine za šport za otroka, letovanje otrok itd., in se takšna namenska poraba lahko dokaže, se ta sredstva pri odmeri pravic iz javnih sredstev ne upoštevajo," navajajo na svoji spletni strani in dodajajo, da se tudi donacije v obliki blaga ali storitev ne upoštevajo. Poudarjajo pa, da se upoštevajo nakazila na transakcijski račun, dana brez določenega namena.

Na ministrstvu predlagajo, da vlagatelji ob vlogi priložijo še izjavo z dokazilom, da so dobili od donatorja donacijo namenjeno sanaciji posledic ob poplavah. Tako bodo centri za socialno delo te donacije upoštevali, tako da ne bodo vplivale na višino posamezne pravice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
13. 11. 2014 16.02
+3
Kakšno neumnost pišejo v naslovu? Da bi vzeli otrokom, dijakom in študentom? Namesto, da bi vzeli pri plačah javnim uslužbencem.
santamaura
13. 11. 2014 12.37
+3
Pomoč ob poplavah ne bo vplivala na višino socialne pomoči, otroškega dodatka in štipendij - Čisto jasno- saj so višine socialne pomoči, otroškega dodatka in štipendij že nekaj let pod gladino
POVOJ
13. 11. 2014 10.25
+7
Vsem javnim o službencim, ki imajo plačo višjo od 1500 €(neto), bi jim morali odtegnit kakšen % več, za kakosežereče, pomoč SLOVENIJI za naravne ujme.
User1063544
13. 11. 2014 09.39
+2
Toliko o tem, JA PA BANKE BO TREBA DOKAPITALIZIRATI.... e več ne bomo drli CESTA ampak JEZERO....
soba666
13. 11. 2014 12.41
+1
ravno poslušala Medjo na komisiji, je rekel, da je dost dokapitalizacij bank, zdaj je na vrsti gospodarstvo, ha, ha; Arhar pa v svojem stilu, ojšter; v glavnem nič dobrega na vidiku; no sem pred časom pisala kako delujejo evidence, je treba socialni transfer regularno speljat, moj primer se še ni končal, po več kot mescu ga. iz socialne v Mb, pokliče in reče, da se mora sin odjavit fizično z borze dela, to pomeni, da mora iti tja po potrdilo, ker njim kaže, da je še brezposelen, a k vlogi smo poslali davčno, osebno, kopije plačane vpisnine, potrdilo o vpisu in obvestilo fakultete, da ima pogoje za vpis, pa jim to ni bilo dovolj, ker evidence drugače kažejo - torej 10. tega meseca ni dobil štipendije, niti ne vem če bo 15. 11. osnovnošolski otrok dobil otr. dodatek, da si lahko vsaj higienske vložke kupi, ker gospe ne vedo uporabljati sodobne tehnologije, kar mene kot brezposelno osebo, gospa na borzi dela gnjavi, da se moram na vse možne portale prijavljati, da bi jih lahko odrešila oz. jim plačevala davke, toliko o njihovem učinkovitem delu, bolje rečeno, da človeku pomagajo, ko mu je res potrebno, po drugi strani pa slišim, koliko dobijo nekateri sloji, socialni, da glava peče, več kot šofer z dnevnicami vren, pa nima nobenega družinskega življenja, bravo oni
Frejtonarca
13. 11. 2014 09.02
Itaq da se nau...November je ...pa to ...