Slovenija

Pomoč kreditojemalcem: preračun iz frankov v evre naj bo brezplačen

Ljubljana, 20. 02. 2015 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Banke naj ponudijo konvertiranje posojil v švicarskih frankih pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe, opozarjajo v ZPS. V poročilu ugotavljajo, da banke pri odobravanju kreditov niso v zadostni meri preverjale kreditne sposobnosti potrošnikov, prav tako so uporabljale zavajajoče poslovne prakse.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila poročilo o problematiki kreditov v švicarskih frankih, v katerem ugotavlja, da banke pri kreditiranju niso upoštevale navodil, ki jim jih nalaga zakonodaja. ZPS poudarja pomen sistemske rešitve, zato predlaga, naj banke ponudijo konvertiranje posojil pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe.

Pregled dokumentacije in poročil potrošnikov, ki so najeli kredite v tuji valuti ali z valutno klavzulo, je pokazal, da so banke pri trženju, sklepanju kreditnih pogodb in med odplačevanjem kredita kršile svojo temeljno dolžnost poklicne skrbnosti, ugotavljajo v ZPS.

ZPS: banke uporabljale zavajajoče poslovne prakse

ZPS zato predlaga, naj banke kreditojemalcem brezplačno ponudijo preračun njihovega kredita v evrskega pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe.
ZPS zato predlaga, naj banke kreditojemalcem brezplačno ponudijo preračun njihovega kredita v evrskega pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe. FOTO: Reuters

Pri tem so banke po mnenju ZPS uporabljale zavajajoče poslovne prakse in kreditojemalcem niso posredovale bistvenih informacij, ki so jih potrebovali za odločitev o najemu dolgoročnega kredita. Poročila potrošnikov kažejo tudi na to, da banke pri odobravanju kreditov niso v zadostni meri preverjale kreditne sposobnosti potrošnikov, še posebej glede na to, da so jim prodajale zelo tvegane produkte.

Večje število potrošnikov je ZPS sporočilo, da jim je banka ustno pojasnila, da niso kreditno sposobni za najem evrskega kredita, lahko pa ga najamejo v švicarskih frankih. Kreditojemalcem, ki pa so se med odplačevanjem kredita zaradi zvišanja anuitet obrnili na banke po nasvet, kaj naj storijo, so bančni uslužbenci v veliki večini primerov odsvetovali konverzijo kredita v evre s pojasnilom, da se bo tečaj umiril in izboljšal v korist evra, saj sta obe valuti stabilni.

V ZPS ocenjujejo, da valutna klavzula ni bila uporabljena za varovanje banke pred nevarnostjo inflacije, ampak kot način pridobivanja novih komitentov s ponudbo navidezno bolj ugodnih kreditov in pridobivanja dodatnega dobička. Zaradi odločitve švicarske centralne banke pa je z enormnim povečanjem obveznosti kreditojemalcev prišlo do takšnih sprememb okoliščin, ki zahtevajo ustrezno prilagoditev kreditnih pogodb.

ZPS: banke naj omogočijo zamrznitev kreditnega obroka za šest mesecev

ZPS zato predlaga, naj banke kreditojemalcem brezplačno ponudijo preračun njihovega kredita v evrskega pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve pogodbe, obenem pa jim omogočijo zamrznitev kreditnega obroka za šest mesecev ob upoštevanju valutnega tečaja, ki je veljal do 14. januarja letos. Pogoje preračuna naj oblikuje posebna komisija, v kateri bodo predstavniki pristojnih ministrstev, nadzornika trga, bančnega združenja in civilne družbe.

Ker pa gre, kot pravijo v ZPS, pri prekomerni zadolženosti in finančni stiski številnih potrošnikov za širši družbeni problem, od vlade zahtevajo hitro pripravo ukrepov za pomoč potrošnikom, ki so v težavah pri odplačilu svojih dolgov, obenem pa naj po vzoru dobrih praks iz EU vzpostavi primeren sistem nadzora nad finančnim trgom in učinkovito varstvo potrošnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G36c
20. 02. 2015 23.36
-4
A kaj bo čez čas,ko bo euribor zrasel nazaj na 5,9%, ko je bil leta 2008? In če k temu dodamo nek povprečni pribitek 2,2% marže? In bo to enkrat skupaj zmeslo cca. 7-8%? A bo takrat folk tudi šel na ceste štrajkat???????
Kajtimar
23. 02. 2015 00.17
+2
jaeh, to ni isto. euriboraši imajo zgolj riziko EURIBOR, frankaši imajo poleg LIBOR še riziko valute.... se pravi dvojni riziko. Naj za vse velja isto in se vsi dajo pod skupni imenovalec. potem se pa skupja odloči ali gredo vsi skup na cesto.
boletus
20. 02. 2015 22.31
+4
Branje pritlehno privoščljivih komentarjev samo polrjuje dejstvo, da nas je lahko razdvojiti (kar marsikomu paše) in ustvariti nestrpnost le na podlagi par (dez)informacij. Dragi privoščljivci, ki ste imeli srečo, da so vam starši kupili stanovanje oz. hišo ali pa ste še kar pri njih (s svojim denarjem, prisluženim v današnjem času si nakupa PAČ niste mogli privoščiti), bodite vsaj malce obzirni do tistih, ki želimo družini brez katerekoli druge nepremičnine s 65 kvadrati omogočiti vsaj začasno streho nad glavo,
?udežna
20. 02. 2015 19.32
-6
Spoštovani komentator Waco - preden si dopustite, da vas prevzamejo čustva in si dovolite nesramne izjave, se podučite in še enkrat preberite članek - nikjer ni govora o odpisu - upam, da znate brati???? - V pogodbenem razmerju imata pravico do reševanja spora obe strani, samo da je tu država močnejša mar ne. Po slogu pisanja sodeč imate pred seboj še veliko let, pazite, da se vam nevoščljivost ne vrne v hujši obliki. PS Pravkar v Bruslju razpravljajo o podaljšanju programa pomoči Grčiji - imate priložnost do novega protesta
Von_Clausewitz
20. 02. 2015 19.55
+3
Zakaj pa bi bil nevoščljiv, ker je nekdo zakockal svoje premoženje ? Jaz nimam kredita, tako da nevščljivost lahko pride samo iz nasprotnega "tabora"...pa srečno pri odplačevanju kredita za katere so si sami po večini krivi. Jaz sem vedel kaj predstavlja kredit od banke, zato se nisem spuščal v te posle. Razumem nekoga, ki je vzel kredit za odplačevanje nekega stanovanja...za tiste, ki so hoteli bajto in nov avto pa nikakor mi jih ni žal.
tali?ni tom
20. 02. 2015 18.54
+1
in naj jim še odplačamo pufe? saj verjetno bojo izsilili tuudi to , v sloveniji je vse mogoče , ampak potem vsem nam ostalim ki imamo kje kak puf odpisat! ali konvertirat! neverjetno kake se eni grejo! pa briga me ,al za bajto al za jahto , če si denar sposodiš , sam brez prisile in pod pogoji ki ti tisti trenutek pašejo , potem je stvar jasna!
?udežna
20. 02. 2015 18.11
+2
Pravica do obveščenosti, je temeljna pravica vsakega potrošnika bodisi pri nakupu blaga ali storitev. Zaradi zapletenih bančnih produktov je to področje urejeno s številnimi predpisi, ki pa so žal večkrat zlorabljeni zaradi doseganja samo enega cilja in to je povečanja tržnega deleža oz. dobička bank. Temu cilju morajo slediti, ker jih k temu zavezuje tudi ZGD, ker morajo iz dobička zagotavljati rezerve v primeru izgub.Torej so banke na te izgube računale, ko so posodile denar, razen če ni bil razporejen samo za izplačilo nagrad. Ker so se kreditojemalci ves čas obračali na svoje banke, s katerimi tudi sicer sodelujejo, saj imajo tam odprte račune, jih banke niso ustrezno informirale, kar bi v skladu s priporočili EU in z domačo zakonodajo morale in s tem niso samo kršile pravic svojih molznih krav, temveč so tudi zlorabile njihovo zaupanje. Kot vsi potrošniki imajo tudi kreditojemalci z Ustavo in Zakonom o varstvu potrošniku pravico do pravnega oz. sodnega varstva. Iz preteklih izkušenj, ko so primeri končali na evropskem sodišču - izbrisani in varčevalci bivših republik je razvidno, da je za obe strani cenejša izvensodna poravnava. Glede na to, da gre v tem primeru za več tisoč družin, vsakršna privoščljivost ni na mestu in kaže na grd značaj in nepoznavanje dejstev, zato »Le čevlje sodi naj Kopitar«
Gyuhgevfin
20. 02. 2015 17.43
+3
zdaj frankarji jamrate čez pol leta pa smo euribor navrsti!!!!
nutrij
20. 02. 2015 19.38
+2
Točno to, banke so podobno nategnile tudi vse s s krediti v EUR in spremenljivo obrestno mero, a se to ta trenutek slučajno pač še ne vidi. EURIBOR ni s popolnoma ničemer omejen navzgor, in tako kot se tole s frankom na 1:1 z EUR "nikakor in pod nobenimi pogoji" ni moglo zgoditi, se tudi EURIBOR na(d) 40% "nikakor ne more". Koliko je pa ljudi s fiksno obrestno mero? Mogoče pol promila.
tantadruj1
20. 02. 2015 16.31
-2
jah, jaz sem veselo zapravljal do 2008, nisem vedel da bo taka kriza zdaj. kaj? a mi lahko zdaj kdo ta dnar vrne? če bi vedel ne bi zapravljal, bi prišparal.
Gyuhgevfin
20. 02. 2015 17.35
+1
glede na tvoj kometar si ti 2008 bil star 3 leta sedaj pa si ravno zrel za kometraje- pa mal še izpili pravopisje.
Miha1972
20. 02. 2015 17.36
+0
sej za zapravljanje, tud teli kreditojemalci niso zapravljali. tko da če govoriš traparije bodi raje tiho
deratizacija
20. 02. 2015 16.20
+0
Ma seveda! Dajte ljudem pomagat. Tistim, ki imajo kredite v EUR, jih pa odpišite. Na naš račun. Če futramo čredo politikov in trume birokratov, bomo pa ja še nekaj kreditojemalcev.
Miha1972
20. 02. 2015 17.36
-3
Zaboljsijutri
20. 02. 2015 16.09
+2
''Povprecnemu Slovenceljnu'' se takrat ni sanjalo, da bi lahko vzel kredit v Svicarskih frankih. Mu pa je kmecka pamet dala vedeti pred podpisom ali ima njegov kredit fiksno oz spremenljivo obrestno mero. Tisti, ki so pa vzeli kredit v frankih so mislili, da drzijo boga za ja-jca. Si pedenali nevem kaksne hise, vikende, avtomobile in pocitnice. Ni Vas tezko zgresiti kdo v vasi ste. V mojem srcu niste revcki. Pa ce se povzamemo trenutno situacijo; navkljub inflaciji ste s ''Povprecnem Slovenceljnem'' se vedno privarcevali vsaj 15%.
Gyuhgevfin
20. 02. 2015 17.37
-4
če bi pisal pod imenom in priimkom bi ti šef dal odpoved ker sploh neveš kaj komentiraš.
Miha1972
20. 02. 2015 17.37
-6
jao jao. ti pa nič ne misliš na boljši jutri, a ne
AlternativeFacts
20. 02. 2015 15.54
-2
To so pa že komedije, pa zakaj v €, gremo vsem spremeniti kredite v rublje, v 3mesecih bodo imeli odplačan kredit...alo ZPS, dajmo bit malo bolj kreativni....
prašek
20. 02. 2015 15.41
+3
Kaj pa če bi njihove kredite kar prepisali na DUTB . Za kazen kar v frankih, he, he.
prašek
20. 02. 2015 15.42
-3
Najprej špekulirajo, potem pa bi radi, da mi nosimo krivdo za njihove špekulacije
Brakedirt
20. 02. 2015 15.46
+0
niso spekulirali,pred ocmi so imeli samo da bodo hitro in ugodno vrnili kredit, neglede na to da se lahko vmes kaj zgodi.
AlternativeFacts
20. 02. 2015 15.55
+7
brake@ Temu, kar si napisal, se reče špekulacija......
Brakedirt
20. 02. 2015 16.15
-2
Miha1972
20. 02. 2015 17.38
+1
tisti , ki je reševal stanovanjski problem je špekulant. Dej prašek pejt se mal stopit v vodo
fifipifi
20. 02. 2015 15.34
+0
pri nas vsi, ki so vsi, ki so dolžni, na boljšem - levi, desni, tajkuni in navadni osebki. zdej grem pa po puf na banko potem pa jokat, da mi ga boste ostali davkoplačevalci začel odplačevat. sami so se odločil za tak kredit, ker je bila manjša anuiteta in jim je bilo vseeno, da to avtomatsko pomeni večje tveganje za isti znesek.
razocarani
20. 02. 2015 15.33
+3
v tolazbo vsem krditojemalcem v frankih ,,frank kar lepo spet pada ,,ves tale cirkus je lepo dal zasluziti bankam in seveda vsem tem ki tako brezplacno pomagajo ,,zavedajte se prav vsi drzavljani da danes ni prav nic zastonj ,cetudi ti kdorkoli kaj da ,je vedno zadaj nek skrit namen ,,da pa bi od oblasti ali banke kaj zastonj dobil !!! moras pa biti res bogi da to verjames ,,
TurboBart
20. 02. 2015 17.53
-2
Evo ga ,mali je pameten kot sto hudičev.Sigurno ti je danes mama dala za sendvič pa kavico!
razocarani
20. 02. 2015 18.10
+2
eh moj turbo ko si tako pameten pa malo sledi
Skopušnik Janez
20. 02. 2015 15.25
+6
Ob poku ste prvi za politiki na vrsti bankirji.
OpaZokiStyle
20. 02. 2015 15.21
+5
Jaz sem iz frankov šel na šparanje v evrih. Mi bo kdo pomagal ker sem zaradi tega toliko in toliko izgubil. Sploh ne, kdor pridno varčuje tega ni vreden, kdor se pa zadolžuje pa!
pepi34
20. 02. 2015 15.29
+6
Banke in kreditojemalci v tem primeru nikoli niso videli frankov. Le glavnica in obrok se vodita v frankih. Gre za cisti zasluzek banke.
razocarani
20. 02. 2015 15.02
+4
dobro kaj spet vsa ta panika ,ko so ti krditojemalci videli v teh kreditih profit je bilo vse lepo in imeli so se za strasno pametne ,joj kako smo naredili dober posel pa so se zadeve zacele obracati in sedaj so vsi drugi krivi ,,pred 10 dnevi je bila menjava 1-1 danes je ze i -1,08 vsaka dva dni se evro dviga ,,ce bo slo tako dalje bo cez mesec vse po starem potem pa spet tile kreditojemali ,,pomagajte nam ,, zal z denarjem je treba igrati na sigurno ,,Mala ribica dobra ribica ,,
razocarani
20. 02. 2015 18.11
kar tolazite se kreditarji a jih boste sami vracali
Suckass
20. 02. 2015 15.00
+5
prej so se smejali drugim zaj pa jokajo, tej naj pa še meni vrnejo moje slabe finančne odločitve, doben mi jih ne bo vrnil, če sm zaj... sem pač zaj...
razocarani
20. 02. 2015 15.05
+3
no frank pocasi pada in ce bo slo se mesec tako bo na istem ,,in kaj bodo pol spet ti ubogi varcevalci hoteli kredit po starem ,,res so pohlepni ,,najbolje da jim ostali placamo kredite ,, saj so tako ubogi ,,
OpaZokiStyle
20. 02. 2015 15.19
+1
točno tako, kmalu bo frank spet na istem, oni bodo pa še kar naprej gnali svojo lajno kako hočejo pomoč
razocarani
20. 02. 2015 18.11
+1
da da res vas je pograbila paranoja ,pa saj boste prej hin kot da vrnete kredit
Olcar 1
20. 02. 2015 14.53
+7
tu se vecina dela norca iz kreditojemalcev, ne zavedajo pa se, da so banke res poslovale na tak nacin, da so izkoristile nepoucenost komitentov.sam sem imel kredit v frankih in sem ga izplacal z enkratnim zneskom pet let prej.zanimivo je to, da mi je banka po izplacilu poslala prvo obvestilo nasploh, da ga lahko konvertiram, prej pa nikoli, torej sele sedaj, ko tega ne potrebujem vec. za zanimivost napisem se to, da so tak slampasti, da so mi se naprej odtegnili pri placi obrok, ceprav sem jim ze vse poplacal in sem jih zopet sam moral opozoriti na njihove napake..slamperaj, da te kap
schrodingerScat
20. 02. 2015 14.54
+2
komitentom se sanja ne kaj so franki, nekaj se jim je svetlikalo, da morajo denar menjat v kune ko gredo na dopust in dobijo vsakič nekaj več ali manj tistega papirja, tile franki so pa čist preveč znanost pa to
razocarani
20. 02. 2015 15.10
+3
ni da bi se delal norca iz ljudi se pa laho iz pohlepa teh kreditojemalcev saj danes ni prav nic zastonj ,,in imeti posla z bankami je res naivno ,se varcevati v njih je zguba ,,sicer pa se sper vraca vrednost evra ,,cez mesec bo spet po starem danes je ze 1-108 ,,in tako vsak dan za cent ,brez veze vsa ta panika ,, so pa z tole potegavscino spet zaslizile banke ,,pri menjavah in novih pogodbah ,,uporabniki bank pa bomo vedno nasankali ,
TurboBart
20. 02. 2015 14.43
+2
HA HA HA,kak se eni bojijo,da bi nam kreditojemalcem v frankih morali povrnit kake stroške.Kak samo to profesionalno napišejo,v pomenu,jaz jim pač ne bom vračal denarja.Ma kdo jim je sploh reko da bodo oni kaj morali krit,faušljivci,verjetno nima od njih noben niti za kavo.Tu gori cele dneve modrujejo pa sedijo v sobi celi dan brez denarja pa babe.
schrodingerScat
20. 02. 2015 14.53
+1
jaz sem bojim, da mi drugega kredita v evrih sploh ne bo treba vračat
razocarani
20. 02. 2015 15.16
+1
dragi kreditojemalec ,,za vse si z svojo pametjo spekuliral ,da zaupas banki --katerikoli ze si kar precej nezrel ..tako paniko ste zagnali in vsi drugi so krivi za vaso neumnost ,,kar se tice kave si jo pa z gotovino placamo,,tudi veliko nas ni nikoli jemalo kreditov ,,za vecje nakupe smo pac vec sparali ,,sicer pa potolazi se evro se kar lepo popravlja in bo cez mesec kot prej ,,danes je ze 1--1,08 vsak dan za cent pada ,,mmvecina pa vas pomiluje ko ste zagnali tak cirkus okoli tega samo kak apavrincek pa bo ,,
razocarani
20. 02. 2015 18.13
tebi se krvavi od pohlepa ,,si bil pameten pa si razbil nosek in sparivcek tudi ,,koga briga ce si bogi ,,vsak naj si sam ureja zadeve ,ne pa ko zagusti so vsi drugi krivi ,,
schrodingerScat
20. 02. 2015 14.29
-2
mene so bančniki z nožem na vratu prislilil v ta švajcarski kredit, zdaj pa zahtevam, da mi ga vrnejo z obrestmi vred
razocarani
20. 02. 2015 15.17
+1
ja ka ni bila motorka ,,tok pa si banke ze lahko privoscjo