Slovenija

Bo Grčija Sloveniji v sedmih letih vrnila denar?

Ljubljana, 06. 05. 2010 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska pomoč Grčiji ne bo brezpogojna, je dejal Pahor, ki bo predlagal določitev mehanizmov za izključitev držav iz evroobmočja. Za lažji nadzor nad tem, kako Grčija izvaja ukrepe, pa je 'izvozil' krizni semafor.

Borut Pahor: Pomoč Grčiji ne bo brezpogojna.
Borut Pahor: Pomoč Grčiji ne bo brezpogojna. FOTO: Damjan Žibert
Nemčija, ki je imela prej valuto, ki je bila v Evropi poleg švicarskega franka referenčna, ne bo pristala na šibkejšo valuto. In tudi mi ne. Premier Borut Pahor

Slovenija bo Grčiji, ki se je znašla v hudi krizi, pomagala s slabimi 400 milijoni evri posojila. Premier Borut Pahor je o tem dejal, da so se morale članice Evropske unije med dvema možnostma – ali pustiti Grčiji, da potone, ali ji ponuditi roko – odločiti za manj slabo. “Če bi danes prišlo do rušitve grškega bančnega in finančnega sistema, lahko pride do domino efekta, ki bi resno ogrozil finančni sistem v Evropi in širše,” je izpostavil razlog za pomoč.

In še: stabilnost evroobmočja je v interesu naše države, saj Slovenija v njem realizira svoje vitalne gospodarske in izvozne interese. “Vlada se je odločila za pomoč, ker bi bila destabilizacija še posebej boleča za majhno in povezano gospodarstvo, kot je naše,” je povzel.

Grčija je na robu brezna.
Grčija je na robu brezna. FOTO: Reuters
Smo v skupini držav, ki najbolj uspešno premaguje krizo. Računamo, da bodo rezultati ob božiču že tako transparenti, da bomo s ponosom pogledali na prehojeno pot. Naslednji meseci pa bodo odločilni. Premier Borut Pahor

Vendar pa pomoč ne bo brezpogojna. Slovenija bo tako v Bruslju predlagala, da se poostri nadzor nad izpolnjevanjem zahtev pakta stabilnosti, še posebej v Grčiji in preostalih državah, ki jim grozi podobna kriza. Zahtevala bo tudi uveljavitev mehanizmov, ki bi omogočili izključitev najhujših kršiteljic iz evroobmočja.

Glavno pa je: Grčija mora odločno izvajati program stabilizacije, sicer s pomočjo ne bo nič. “Slovenija bo izpolnjevala obveznosti samo pod pogojem, da se bo ta program ustrezno uresničeval, sicer bo svojo pomoč odtegnila,” je bil jasen Pahor. Kako Grčija izpolnjuje svoje dolžnosti, bodo v Bruslju nadzirali tudi s pomočjo kriznega semaforja po slovenskem vzoru.

Pahor pa je še dodal, da od slovenskega delavca ne more pričakovati, da bo plačeval grškemu, če ta dela manj; da od upokojenca ne more pričakovati, da bo imel omejeno pokojnino, če je grški ne bo imel; in od študenta ne, da bo pristal na manjšanje števila štipendij v korist grškega, ki ima lajši dostop do študija.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Križanič: Pričakujemo, da bo Grčija denar vrnila

Minister za finance Franc Križanič pa je povedal, da bo Slovenija prispevala 387 milijonov evrov in ne 384, kot so sprva menili. Grčija bo za finančno pomoč morala proračunski primanjkljaj znižati za 2,5 odstotka letno. Da bi ji to uspelo, bo morala DDV zvišati z 21 na 23 odstotkov, zvišati bo morala tudi trošarine na tobak, alkohol in bencin. Znižati ali ukiniti pa bo morala razne bonitete, kot so regres, 13. in 14. plačo, božičnice. Poleg tega pa tudi zmanjšati javne investicije.

Če bi to upoštevali, bi lahko v okvire maastrichtskih kriterijev (proračunski primanjkljaj pod tremi odstotki) prišli leta 2014.

Kot je še povedal Križanič, bo Slovenija denar črpala iz posojila, za katerega je že zaprosila, in dodal, da višina virov ni problem, saj ima Slovenija dovolj sredstev v bankah. Kot je spomnil, je namreč država v banke naložila okoli milijardo evrov, kar je bankam pomagalo prebroditi krizo.

Križanič pričakuje, da bo Grčiji denar uspelo vrniti, predvidoma naj bi se to zgodilo v sedmih letih.

Ob tem je še dejal, da od poslancev pričakuje, da bodo pomoč Grčiji podprli, saj je to v interesu naše države.

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Odbora podprla pomoč

Odbora za finance in monetarno politiko ter zadeve EU sta na skupni seji podprla stališče vlade, da pod določenimi pogoji podpre mehanizem posojil evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za pomoč Grčiji pri soočanju z dolžniško krizo, je po seji povedal predsednik odbora za finance Anton Rop (SD).

Janša: SDS pomoči v tej obliki ne podpira

Predsednik SDS Janez Janša pa dvomi, da bi državni zbor z lahkoto podprl odločitve, da bi Slovenija Grčiji posodila več denarja, kot pa ga bo z vsemi ukrepi privarčevala. Tako je komentiral morebitno napoved, da bi Grčija potrebovala več denarja, kot je trenutno predvidenega.

Kot pravi, je vlada verjetno pomoč Grčiji že obljubila, vendar mora to odločitev potrditi še državni zbor. Ob tem upa, da bo tudi na ravni Evropske unije sprejetih več pogojev za pomoč Grčiji. Grški parlament sprejema trenutno res ostre in restriktivne ukrepe, vprašanje pa je, če jih bodo lahko uveljavili tudi v praksi, je še dejal Janša.

Opozicijski SNS in SLS ne podpirata slovenske pomoči Grčiji, saj se jim zdi to preveliko tveganje.

Predlog, da se pogodbo o vstopu v evroobmočje spremeni tako, da bi bilo možno članice, ki bi kršile pravila začasno izključiti iz evroobmočja, pa je Janša pozdravil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (403)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masshaa
07. 05. 2010 13.35
Sam narod Grkov tukaj ni nič kriv, prav je da se uprejo svoji očitno nesposobni vladi, kar bi morali narediti tudi pri nas. Z našimi financami pa ne moramo reševati druge države, če smo sami v krizi.. to ve vsak majhen otrok, za naše politike pa je še tako očitna logika prezahtevna. Ko pa ladja začne toniti, podgane prve zbežijo...
posma
07. 05. 2010 13.29
Saj imajo poslanci dost nasega denarja ki so ga pokradl davkoplacevalcem kar naj dajo iz svojega zepa ne pa nasih 189 eurov.kdo bo pa nam pomagov oni majo 1200 eur place mi pa komi 600 erov pa hocejo nas denar jest jih ne dam ker se zase nimam da bi prezivel
Marko Varga
07. 05. 2010 11.39
sicer pa velik del odgovornosti nosi Slovenija,ki je vodila finančno politiko ravno v tistem času,ko so ga Grki najbolj lomili...vse kaže,da SDS vlada ni bila pogubna samo za Slovenijo...
Marko Varga
07. 05. 2010 11.38
v sedmih letih ne bo več EU-ja niti €...
botjabotja
07. 05. 2010 10.51
nekdo... 07.05.2010, 08:27 3 NE NE BODO NAM NIČ VRNILI! Pahor poskrbi za svoj narod! Včasih moraš bit v življenju eguističen! Saj pa je egoističen, kako pa drugače razumeti razne Pogačarje,...
SEBASTI
07. 05. 2010 10.48
Saj res, nobenega zagretega levaka ni, ki bi si upal kritizirati pahorjeva dejanja. Zgleda, da imajo vsi dovolj nakradenega denarja, da jim 200eur ne pomeni nekega problema. PAHOR !!! JAZ NIMAM 200EUR, ZATO MOJIH 200EUR, KI JIH NIMAM NE POŠILJAJ V GRČIJO !!!
botjabotja
07. 05. 2010 10.47
Da bi Grki vrnili denar je utopija.
asdoasa
07. 05. 2010 10.19
Zanimivo, da ni niti enega komentarja, ki bi podpiral predlog o pomoči grkom. Pa kje ste zdaj podporniki "Ljubljenega vodje".?Kje ste vsi, ki zagovrjate njegovo delo? Pa ja mu ne boste zdaj obrnili hrbet, samo zato, ker hoče vaših 200€ dati grkom.
nelika123
07. 05. 2010 09.19
Grki so znani po tem, da bolj malo delajo. Živeli pa so dobro, bolje od nas vsa ta leta. Država je podpirala lenobo, ter utajo davk. Je kdo od vas na letovanju v Grčiji dobil račun, ki ni bil napisan na roko? Vsi so utajevali - bogati in revni. Sposojali so si denar, goljufali, lagali. In zgodilo se je kar se je. Ok, pomoč Grčiji je potrebna, ker smo vsi odvisni od evra, zato je neumno govoriti, da pomagali ne bomo. Rešitev bi bila, da se grkom odvzame evro. Zakaj se za to niso odločili, nimam pojma. Odvzeli bi jim evro, dokler ne popravijo situacije. Reforme, ki jih pri nas poskušajo uvajati, pa se ne morejo primerjati z Grčijo. Mi nismo nikoli imeli res dobre plače, ne 13. in 14., davki so nenormalno visoki - zakaj potem prazna blagajna??? NIKOLI NISMO RES DOBRO ŽIVELI. Morda sistem v naši državi nima nadzora nad samim seboj in ta denar od davkov nenormalno nekam izginja.
aceraspire
07. 05. 2010 09.18
Pa ka se te gor grejo...V tem denarju je kak evro tudi moj! Ka me bo kdo vprašal če ga dam ali ne, ker v nasprotnem primeru je to KRAJA!!!! Pa naj nam barem dajo en mali otok v zameno! Ljudje kam smo prišli.....Katastrofa!
Tonček Balonček
07. 05. 2010 09.00
Seveda da bo Evropa razpadla, kot je Jugoslavija,. ali Rusija npr. Tudi Amerika bi razpadla, ampak tam so domorodce že zdavnaj pobili in so vsi priseljenci, tako na tovrstnih konfliktov ni!
nikajana
07. 05. 2010 08.59
Podpirali bom Grke, ki požigajo in uničujejo svojo lastnino, se pobijajo med seboj...zato , ker jim bodo ukinili 13 in 14 plačo, .....Kako sploh lahko Pahor odloča o tem, ko ima vsega preveč......ko bo le en mesec na minimalni plači, bo sigurno spremenil mnenje. Smo EU, torej zakaj tudi nam ne 13 in 14 plače......namesto pomoč Grkom.....
AlternativeFacts
07. 05. 2010 08.47
"Europe's Web of Debt" - Ali pa si v google tole vtipkajte(prvi zadetek), pa boste videli, kdo bi moral realno bankrotirati prvi.Seveda manjkajo angleži.Bog si ga vedi zakaj a ne. ~Pa še ena cvetka: "Grčija je bila, kot petindvajseta najbolj razvita država po indeksu človekovega razvoja, še do leta 2009 dobro zapisana med mednarodnimi institucijami. V obdobju 1995-2005 so jo hvalili zaradi nadpovprečne rasti produktivnosti dela (Svetovna banka, ECON za evropski parlament in druge mednarodne publikacije)."
AlternativeFacts
07. 05. 2010 08.42
"Svetovna raziskava vrednot (1999) pokaže, da "goljufanje pri davkih, če se za to prikaže priložnost", bolj kot v Grčiji opravičujejo v Belgiji, Litvi in Luksemburgu." in "Grčija po podatkih Eurostata, OECD in drugih mednarodnih institucij med članicami EU najvišji delež dolgotrajno brezposelnih (slabša je le še Slovaška); največ dolgotrajne brezposelnosti mladih (nad 25 odstotkov) in je druga država z največjo stopnjo revščine (13-odstotna)." - In ljudje še vedno padate na 13-14.plačo.ja bog se vas usmili, če zlomijo grke.S to mizerijo ki vam jo namenjajo kot plačo boste lahko samo jahal ježa, če se vam bo pustil seveda.
dule100
07. 05. 2010 08.40
Mislim, da so že spoznali, da taka Evropa ne more obstati. Zato se nam obeta Evropa dveh kategorij. Revna in bogata. Drugače se lahko poslovimo od Evrope, kot so si jo zamislili !
ivo55
07. 05. 2010 08.37
Vse je to le nateg za naivneže. Se strinjam z že zapisanim, če so že banke iz tistih držav , ki sedaj najboj podpirajo rešitev monetarnega sistema EU, posodile denar Grčiji, naj ga tudi same IZTERJAJO. Slovenija pri tem poslu nina NIČ OPRAVITI - Grčija pa ne bo NIČ pridobila !
Janko35
07. 05. 2010 08.28
Siromak podpira siromaka,kako smešno in žalostno.Nas,kateri bomo na koncu plačali pa ne vpaša nihče,če se strinjamo s tem.
nekdo...
07. 05. 2010 08.27
NE NE BODO NAM NIČ VRNILI! Pahor poskrbi za svoj narod! Včasih moraš bit v življenju eguističen!
bababu
07. 05. 2010 08.25
posodimo še sami sebi, da bomo lahko imeli 1200 eur plače, 13' in 14.plačo, ter seveda božičnico....
zulj001
07. 05. 2010 08.19
Slabše kot nam gre ,bolj je precednik vlade domišljav.....