Gospodarstvo

Policija v Vegradu preiskuje sume štirih kaznivih dejanj

Ljubljana, 30. 07. 2010 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
66

Celjski policisti v Vegradu preiskujejo sume kaznivih dejanj zaradi neizplačila plač, kršitev delovnopravne zakonodaje in tudi sumov zlorab v zvezi s povzročitvijo nelikvidnosti družbe.

Bosanski delavci
Bosanski delavci FOTO: Reuters

Celjski policisti že dalj časa preiskujejo Vegrad zaradi suma štirih sklopov kaznivih dejanj zoper gospodarstvo ali zoper delovno razmerje in socialno varnost, so sporočili s policijske uprave v Celju. Kriminalisti Vegrad tako preiskujejo zaradi:

– suma zlorab ali nepravilnosti v zvezi z administrativno izplačilnimi prepovedmi za delavce Vegrada,
– zaradi sumov kršitve delovnopravne zakonodaje, predvsem glede izplačila in odrejanja nadurnega dela, izplačila regresa za leto 2009, izrednih odpovedi delovnega razmerja in izplačil plač delavcem,
– zaradi sumov zlorab ali nepravilnosti neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družino enega izmed preminulih delavcev v skupni vrednosti približno 14.000 evrov
– in zaradi sumov zlorab povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti oziroma nesolventnosti.

Kot pravijo na policiji, v preiskavi sodelujejo tudi s pristojnimi inšpekcijskimi službami, s preiskavo sumov pa bodo še nadaljevali.

Inšpektorat je v Vegradu opravil 13 inšpekcijskih pregledov

Glavni delovni inšpektor Borut Brezovar je v sporočilu za javnost pojasnil, da je inšpekcija Vegrad obiskovala vsak mesec vsaj enkrat. V zadnjega pol leta so družbo pregledovali zaradi neizplačil plač in regresa. Tu so sodelovali s policijo, ki pregleduje tudi druge stvari. Inšpektorji so v Vegradu opravili 13 pregledov, zaradi ugotovljenih kršitev pa je inšpektorat podjetju izdal osem plačilnih nalogov in dve odločbi o prekršku.

Podžupan občine Velenje in vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič.
Podžupan občine Velenje in vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. FOTO: POP TV

Pomoč delavcem Vegrada je organizirala tudi občina Velenje

Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da sta župan Srečko Meh in podžupan Bojan Kontič povabila na razgovor predstavnike Vegradovega sindikata, da sta se seznanila z razmerami v tem podjetju. Potem pa je župan sklical Odbor za pomoč občanom in občankam, na katerem so se z različnimi organizacijami dogovorili za različne oblike pomoči.

Rdeči križ bo v teh dneh razdelil okoli 220 paketov prehrane in pralnega praška, delavci, ki bivajo v Vegradovem samskem domu ali pri zasebnih najemodajalcih, pa lahko vsak dan v velenjski javni kuhinji dobijo topel obrok. Poleg tega pa sodelavke centra za socialno delo delavcem pomagajo pisati vloge za pridobitev izredne socialne pomoči, do katerih so upravičeni.

Delavci pa lahko tudi na občino Velenje naslovijo vlogo za enkratno denarno pomoč, če imajo šoloobvezne otroke, pa se lahko obrnejo na občino, ki jim bo pomagala s potrebščinami ob začetku šolskega leta. Poleg tega se na občini z vodstvom Komunalnega podjetja Velenje dogovarjajo za odlog ali celo odpis plačil, so še sporočili z občine Velenje.

Za vse delavce v stiski bo v prostorih občine Velenje od 4. avgusta dalje na voljo tudi brezplačno pravno svetovanje. Kot pravijo na občini, bodo razmere spremljali še naprej in če bo potrebno, organizirali še druge oblike pomoči.

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Miro Majcen

Türk: Početje Tovšakove je cinično in vredno obsojanja

Na situacijo v Vegradu so se odzvali predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Borut Pahor in tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Predsednik republike je za oddajo 24UR dejal, da je početje Hilde Tovšak in vodstva Vegrada cinično in vredno obsojanja. Dodal je, da je skrajni čas, da začnemo tako resna vprašanja reševati odločno. "Ta praksa Vegrada je nesprejemljiva. Pri nas imamo prakso preveč odlašanja, da utonejo stvari v pozabo, ker se ne rešujejo in se odlašajo. Verjamem, da je Vegrad dober primer, na katerem se lahko to spremeni," je še dejal Türk.

Premier Pahor pa je po seji vlade dejal, da bodo tisti, ki so odgovorni za težave delavcev, kazensko odgovarjali. Delavec mora biti za svoje delo plačan, če pa podjetje te dolžnosti ne izpolnjuje, pa mora njihove pravice zavarovati država, je še dejal.

Čebašek - Travnikova pa je dejala, da je delavca izkoriščati na račun tega, da neko podjetje obstane ali rešuje svoje račune in obveznosti neetično in dokazuje premoč delodajalca nad zaposlenim.

Kot je znano, ima Vegrad že dobrega pol leta blokirane skoraj vse račune, posluje lahko le prek nekaterih manjših hčerinskih družb. Nekateri delavci pa zaradi tega že več mesecev niso prejeli plače. Vegrad sicer čaka na dokapitalizacijo, ki so jo potrdili na zadnji skupščini. Večinska lastnica Vegrada je družba Vegrad naložbe, okoli 30-odstotni delež pa ima v Vegradu tudi državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
04. 08. 2010 12.45
+1
samo naprej od firme do firme preiskujte zlorabe vse vrste policaji imeli boste vecje place ce poberete utajo davkov
ninaia
01. 08. 2010 23.54
sory admin. sam tale forum vam dela tko k naša politika
ninaia
01. 08. 2010 23.47
Ko jih poslušam ne morem verjet ,da so moralne vrednote popolnoma izgubile! In potem se jezijo na par študentov,ki so jim razbili par oknov (ne odobravam nasilja) če pa bo šlo tako naprej se nam s piše še slabše
Timpy Xzu
01. 08. 2010 22.01
SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC...
Buena Vita
01. 08. 2010 19.33
SLOVENSKA HULIGANSKA DRŽAVA,NE PRAVNA
Tonček Balonček
01. 08. 2010 18.44
Po mojem je najmanj šest kaznivih dejanj, ne le štiri!
Tonček Balonček
01. 08. 2010 18.42
Kresalka je kriva, Dragutin bi ji že zdavnaj pristrigel perutničke...
saintjozef
31. 07. 2010 21.33
Članki o tej krščanski Hildi spadajo v rubriko kriminal in ne v gospodarstvo.
Nicolete
31. 07. 2010 17.56
Oropali so celo državo državljanom so sredi belega dne izpred nosa z odobravanjem policije, politike in pravosodja pokradli vse tovarne, bolnišnice, zdravstvene domove, komplet infrastukturo ter dostojanstvo in v prihodnosti še stanovanja in organe. Zmetali 120 000 Slovencev na cesto raku žvižgat Pa do zdej, ko je cirkus zaradi petih Bosancev in dvajsetih Šiptarjev niso zaprli nikogar. Saj ni res pa je.
Dreamy.Johnny
31. 07. 2010 13.47
Kje so bili pa kriminalisti do zdaj,ko so delavci že praktično ob vse,lopovska država
breyakuzla
31. 07. 2010 12.09
slovenska popravna država!
breyakuzla
31. 07. 2010 12.07
tuki pa ne ližejo šupka, tkokot pri FBI!
Buena Vita
31. 07. 2010 10.39
KAJ JE AMERIŠKI FBI ZRAVEN-POTEM BI BILE ŠANSE TAKO PA RDEČA KRESALKINA PREPROGA VSE POSKRIJE B
Nicolete
31. 07. 2010 09.10
In sedaj bodo Velenjčani prek višjih položnic in komunale plačevali to neevropsko delovno silo in Kriminal v podjetju, ki bi moralo že pred leti v Likvidacijo.
volkodlak
31. 07. 2010 08.50
SAMO NAKLADAJO REVOLUCIJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Tadej Cener
31. 07. 2010 08.14
pa kaj čakate na volitve
Frane Šajn
31. 07. 2010 06.53
A samo štiri ajej!? al mislijo krat deset.
Frane Šajn
31. 07. 2010 06.52
Kakšno sprenevedanje gospod Turk pa menda ja niste bili do danes nekje na marsu.
12345s
30. 07. 2010 22.27
He he he, ne verjamem da bi Tovšakova imela taka jaj.ca, brez moralne potuhe državnega PDP-eja. Se pravi da bo država Tovšakovo žrtvovala, da bi sebe oprala. Vse je to isti *.
bnam 2707
30. 07. 2010 21.31
Mnogo prepozno.Ta agonija Vegrada se vleče že dolge mesec in nihče ni ukrepal.Zgleda,da morajo ljudje dobesedno crknit,da kdo ukrepa.Takoj bi morali blokirat vse premoženje vpletenih in jih spraviti v preiskovalni zapor,kamor tudi sodijo.