Slovenija

Pomoč ali izkoriščanje upokojencev?

Ljubljana, 13. 11. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

92 domov za upokojence, 18.544 razpoložljivih postelj in skoraj še enkrat toliko čakajočih. Kdo bo uredil zadeve, država ali zasebni kapital?

Po podatkih skupnosti socialnih zavodov je bilo v začetku leta 2009 v Sloveniji na voljo 18.494 mest v 91 domovih in posebnih zavodih na 100 lokacijah. Tekom letošnjega leta je pompozno odprl vrata še center starejših občanov Trnovo v Ljubljani, kjer je upokojencem namenjenih še 150 postelj. Po besedah direktorja doma za ostarele Vič Rudnik, Franca Magistra, se kljub vsem težavam stanje izboljšuje, saj predvsem na manj obljudenih koncih Slovenije čakalnih vrst skorajda ni. Po podatkih, ki jih objavlja skupnost socialnih zavodov, se je od julija do danes število čakajočih zmanjšalo za 500 ljudi. Ostalo jih je 'le' še 16.876. Kot kaže, se je na težave odzval tudi trg in tako smo lahko v preteklem mesecu opazili ponudbo ene izmed zavarovalnic, ki ob sklenitvi posebnega zavarovanja zagotavlja posteljo v domu za ostarele. Na cekin.si si lahko preberete, kaj pomeni sklenitev takega zavarovanja.

Čaka jih skoraj 17.000.
Čaka jih skoraj 17.000. FOTO: iStockphoto
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 11. 2009 12.19
Janša bi to že zdavnaj uredil, škoda, da ni dobil še enega mandata! Ti loleki ne bono naredili nič, pa tako lepo je bo prej, veliko takratmnih upokojencev je obiskala že Matilda, pa kaj, ko prihajajo vedno novi in novi. Ne le, da iz malega raste veliko, tudi staro prej ali slej postane. Nič ni več, kot je bilo!
Gr@bnv@ler
13. 11. 2009 11.52
vse so le še cifre pa se vi šišajte
Morana7
13. 11. 2009 09.26
Ja kar je farmacija naredla je kup stranskih učinkov, da ja ne bi blo vse skup preveč lepo. Treba jest tablete za vsak k..... to je njihov moto, naš je pa tudi ratal, vmes nam pa narava propada, ko si bomo toliko gor prišli, da je dejansko bolj zdrava od kemije bo pa vse skupaj že gensko spremenjeno . Mislim poglejte si reklame namesto da bi oglaševali zdravo hrano oglašujejo ranital in podobne zadeve ki blažijo situacijo v želodcu ko se človek nažre bedarij. Mene je tudi želodec malo nahrulil, pa kaj naj zdaj ranital jem, da se bom lahko kao normalno mastno prehranjevala ? To vse skupaj nima nobene logike več. Kar se pa starejših tiče, če so bili sami starši in so 18 let pa vendar realno gledano je ta doba pri nas mnogo višja skrbeli za svoje otroke in se odrekli marsičemu, je prav da jim otroci vrnejo na en dostojen način, ne pa da prisebnega in pokretnega človeka, dajo v dom za ostarele. Potem pa se dogaja, da nekateri v mnogo slabši situaciji ne pridejo do svojega mesta v domu in jih zaradi neprimerne oskrbe in dolge čakalne liste prej pobere v bolnici zaradi kakšne pljučnice. Odnos do starejših je sramoten, povsem brez kakršnega koli zavedanja, da bomo tudi mi enkrat stari. Vse vrednotimo skozi dinarčke in ne skozi odnose in to je problem.
rafael.m
13. 11. 2009 08.12
Življenska doba se je s pomočjo izkoriščevalske farmacije res podaljšala, vendar je kvaliteta življenja veliko slabša. Da vegetiraš po domovih in bolnišnicah, obremenjuješ svoje preobremenjene otroke in čakaš, kdaj boš odpoklican. V breme družbi in svojcem. Hvala lepa! Bog, vzami me v trenutku!
orangensaft
13. 11. 2009 08.04
ko je čas za penzijo, je bolše, da se vržeš iz stolpnice. ker od takrat dalje gre itak še samo navzdol.