Slovenija

Boj za preživetje in dostojno delo: vas je strah za službo, ne upate na bolniško in ste premalo plačani?

Ljubljana, 07. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
340

Zaposlitev marsikomu pomeni več kot le 'nujno zlo' za preživetje, saj na delovnem mestu običajno preživimo več časa kot z družino, s prijatelji ali s svojimi hobiji. Tudi zato veliko zaposlenih dojema 'dobro službo' kot osnovo za kakovostno življenje. Ena od skupin delavcev, kjer o dostojnem delu zelo težko govorimo, so prekarni delavci. Za njihove pravice se bo odslej boril Sindikat prekarcev.

Kaj si vi predstavljate pod pojmom dostojno delo? Bi bila za vas dovolj le dobra plača? Morda pa bi se raje zadovoljili z ugodnimi delovnimi pogoji, možnostjo napredovanja ali pa s kakšno drugačno ugodnostjo? Vse od leta 2008 7. oktobra praznujemo mednarodni dan dostojnega dela. To je dan, ko so v ospredju delavske pravice in njihovo spoštovanje. To je dan, ko se opozarja na teptanje delavskih pravic in opozarja na izkoriščevalske prakse številnih delodajalcev, ki razmere, ko je povpraševanje po delu večje od ponudbe, izkoristijo za izkoriščanje delojemalcev.

Se tudi vi počutite v službi, kot da ste ujeti?
Se tudi vi počutite v službi, kot da ste ujeti? FOTO: Thinkstock

Trepetate za svojo službo, ne upate na bolniško, kopičite nadure in ste premalo plačani? Potem nimate dostojnega dela

Predsednik Svobodnega sindikata Slovenije David Švarc na vprašanje, kaj sploh je dostojno delo, odgovarja: "Težnje po bolj fleksibilnem trgu dela vsekakor ne moremo tretirati kot dostojno delo." Dostojno delo je po njegovem prepričanju takšno delo, ki nudi varno in dolgoročno zaposlitev, brez strahu pred izgubo le-te, ki posledično ne vpliva na slabše zdravstveno stanje delavca, ki ga delavec lahko opravi v okviru rednega delovnega časa in za katerega delavec prejme ustrezno plačilo, ki mu omogoča dostojno življenje, načrtovanje družine, preživljanje prostega časa, dostojno pokojnino in še bi lahko našteli. 

Med delodajalci so tudi svetle izjeme

Popolna služba? Dobra plača, ugodnosti, varnost in bližina doma.
Popolna služba? Dobra plača, ugodnosti, varnost in bližina doma. FOTO: Thinkstock

Na vprašanje, ali imamo v Sloveniji delodajalce, ki nudijo dostojno delo, Švarc odgovarja: "Verjamem, da obstajajo tudi delodajalci, ki nudijo dostojno delo, žal se pa mi soočamo predvsem s tistimi, ki ga ne." Kot dodaja, v Sloveniji obstajajo delodajalci, ki so na primer že pred zadnjo spremembo zakona o minimalni plači izvzeli in posebej plačevali dodatke za neugoden delovni čas, pa tudi ostale dodatke k plači. Prav tako obstajajo delodajalci, ki so že pred časom dvignili mejo najnižje osnovne plače močno nad mejo minimalne plače, ki jo določa zakon, navaja Švarc in dodaja, da imamo tudi nekaj takšnih delodajalcev, ko jim je v interesu imeti za delavca kakovostno kolektivno pogodbo.

Sindikat zaposlujejo predvsem tisti delodajalci, ki jim za delavca in njegove pravice ni mar. A teh ni malo. Žal jim izkoriščevalski odnos omogoča tudi slovenska zakonodaja. Ta sicer trenutno slovenskim delavcem omogoča dostojno delo, a se težave pojavijo, ko nadzorni organi kljub evidentnim kršitvam delovnopravne zakonodaje ne ukrepajo, ali ukrepajo neustrezno, prepozno, pravi Švarc in dodaja, da so trenutno najbolj na udaru naslednji poklici: raznašalci časopisov, taksisti, najemniki in posledično zaposleni na bencinskih servisih, novinarji, osebe, ki delajo v klicnih centrih, pa vse do oseb, ki delajo preko študentskih napotnic pri mnogih zelo "uglednih" družbah, odgovarja Švarc.

Na vprašanje, kje je razlog, da imamo tako neurejeno področje prekarnih delavcev, Švarc odgovarja: "Ker odgovornim za takšno stanje več kot očitno to celo ustreza! Še več, namesto da bi šle njihove aktivnosti k zmanjševanju in postopnemu ukinjanju prekarnega dela, ga s svojimi idejami in dejanji le še širijo. To nazorno kaže tudi nedaven podpis pisma o nameri z Uberjem, ki ga minister Koprivnikar označuje kot veliko priložnost Slovenije."

Prekarni delavci lahko o dostojnem delu zgolj sanjajo

Ena od skupin delavcev, kjer o dostojnem delu zelo težko govorimo, so tako imenovani prekarni delavci. Teh je vedno več, opozarja Švarc in dodaja, da delajo v zelo negotovem okolju, kjer prevladujeta boj za preživetje in strah. "V takih pogojih 'delavec' pristaja na vse. Zavestno se odreka osnovnim delavskim pravicam (bolniški, dopustu, primernemu plačilu, rednemu delu, ki ga je sicer dolžan zagotavljati delodajalec, pravici do upora - stavke), kar pomeni, da delajo bolni, v večjem obsegu kot normalno in tako dalje," še navaja Švarc.

"Iz leta v leto se na sindikat obrača vedno več prekarnih delavcev, jih pa strah pred izgubo dela nemalokrat odvrača od kakršnih koli aktivnosti za izboljšanje svojega statusa," opozarja Švarc. In zakaj je tako? Kot pravi sogovornik, jih le malo pristane na razkritja kršitev, le malo je takšnih, ki so se s pomočjo sindikata pripravljeni spustiti v ugotavljanje elementov delovnega razmerja in posledično v tožbe z zahtevami po sklenitvi rednega delovnega razmerja.

Za pravice prekarnih delavcev se bo odslej boril tudi Sindikat prekarcev

V Svobodnem sindikatu Slovenije se že vrsto let soočajo z izkoriščanjem najranljivejše skupine delavcev oz. prekarcev, zato so za zaščito njihovih pravic znotraj sindikata ustanovili še Sindikat prekarcev. Njegov predsednik Marko Funkl je danes v Ljubljani izpostavil, da se bodo zavzemali predvsem za pravno varnost svojih članov.

Vsi člani organov sindikata tako ne smejo biti člani političnih strank. S tem želimo povedati, da je sindikalni boj nad političnim bojem in ne dovoljujemo vplivov katerekoli politične struje. Marko Funkl

Kot je dejal, so med drugim znane zgodbe o odpuščenih raznašalcih časopisov, taksistov pa tudi delavcev prek študentskih napotnic v, kot se same rade predstavljajo, najuglednejših gospodarskih družbah. "Nesprejemljivo je, da nimajo pravice do bolniške odsotnosti, letnega dopusta, rednega dela, ki ga je dolžan zagotavljati delodajalec, dodatkov za neugoden delovni čas, plačila za nadurno delo, solidarnostnih pomoči in nenazadnje pravice do stavke, v primerih, ko s strani delodajalcev prihaja do kršitve najosnovnejših pravic," je naštel.

"Kot da naše delovno okolje še ni dovolj okuženo z nedostojnimi oblikami dela, pa želi naša vladajoča struktura z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem na čelu celo legalizirati nove oblike tega najbolj nedostojnega dela," je še izpostavil Švarc. Ob tem je pojasnil, da je dogovor, ki ga nameravajo skleniti z Uberjem, prvi v nizu ukrepov fleksibilizacije na trgu dela, kar pa po njegovih besedah preprosto pomeni prekarizacijo še širšega kroga delavstva.

Nastanek novega sindikata podpirajo tudi v sindikatu Mladi plus. "Potrebujemo sindikat, ker bo glas vseh prekarnih delavcev in delavk, tako mladih in starih. Sindikat, ki ne bo zgolj včlanjeval, ampak bo sindikat, ki se bo boril za to, da vsem delavcem omogoči dostojno življenje," je dejal njegov predsednik Želimir Stanić.

SURS: Za kakovostno življenje je ključna dobra služba 

Statistični urad RS (Surs) je ob dnevu dostojnega dela pripravil nekaj zanimivih podatkov, ki med drugim razkrivajo, da na delovnem mestu običajno preživimo več časa kot z družino, s prijatelji ali ob prostočasnih dejavnostih. Tudi zato veliko zaposlenih dojema 'dobro službo' kot osnovo za kakovostno življenje.

O kakšni službi ste sanjali kot otrok? Zagotovo ne o slabo plačani, polni izkoriščanja in pritiskov delodajalcev.
O kakšni službi ste sanjali kot otrok? Zagotovo ne o slabo plačani, polni izkoriščanja in pritiskov delodajalcev. FOTO: Thinkstock

Velika večina zaposlenih v rednem delovnem razmerju

V drugem četrtletju letošnjega leta je bilo v Sloveniji 919.000 delovno aktivnih prebivalcev. Med njimi je bilo 793.000 zaposlenih, 107.000 samozaposlenih in 19.000 pomagajočih družinskih članov. Zaposlitev s polnim delovnim časom, kar pomeni 36 ali več ur na teden, je imelo nekaj manj kot 90 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev. V rednem delovnem razmerju je bilo tako malo manj kot 95 odstotkov zaposlenih, drugi so delali prek pogodb, študentskega servisa ali za neposredno plačilo. Prek študentskega servisa je delalo 32.000 oseb, prek agencij za posredovanje dela pa 10.000. 

Delo za nedoločen čas je v drugem četrtletju 2016 imelo 82,4 odstotka zaposlenih oseb, kot ugotavljajo, pa so zaposlitve za nedoločen čas predvsem 'privilegij' zaposlenih, ki so stari 30 ali več let. Zaposlitev za nedoločen čas je namreč v tej starostni skupini imelo 90,1 odstotka oseb. Na drugi strani, med zaposlenimi za določen čas, pa je bilo največ mlajših od 30 let (52,8 odstotka).

Prekarci v manjšini, a njihovo število narašča

Začenja se organiziran skupni boj za dostojno delo

Ravno zato, ker je na trgu delovne sile vse več prekarnih delavk in delavcev, se ti združujejo v sindikat, ki bo deloval pod okriljem Svobodnega sindikata Slovenije (SSS), enega od 22 sindikatov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Delovanje, vodstvo in cilje sindikata, ki bo združeval ljudi, ki so odločeni narediti korak naprej v skupnem boju za pravice prekarcev, so simbolno predstavili ravno na današnji svetovni dan dostojnega dela.

V zadnjih letih se čedalje več govori tudi o prekarnih delavcih, čeprav ta kategorija ni jasno definirana. Med tako imenovane prekarce Surs v grobem uvršča tiste delavce z negotovimi zaposlitvami, torej tudi agencijske delavce in tiste, ki delajo prek študentskega servisa, zaposlene z delovnim časom, krajšim od polnega, in samozaposlene, ki sicer imajo status samozaposlene osebe, vendar imajo vse značilnosti zaposlene osebe z izjemo pravic (nimajo plačanih krajših bolniških odsotnosti in letnega dopusta). Ti običajno delajo za enega delodajalca oziroma stranko, in sicer v prostorih te stranke in ob pogojih, ki jih določa ta. Po podatkih Sursa je bilo v drugem četrtletju 2016 med samozaposlenimi 66,5 odstotka takih, ki niso zaposlovali nikogar, 12,2 odstotka takih, ki jih je delalo samo za eno stranko, skoraj 6 odstotkov pa jih je delalo v prostorih te stranke.

Za mnoge plača tista, ki določa dostojno delo

Ko govorimo o dostojnem ali kakovostnem delu, je ključni dejavnik tudi plačilo za opravljeno delo. Julija 2016 je povprečna mesečna bruto plača znašala 1.550 evrov, neto pa 1.011 evrov. V Sloveniji poznamo institut minimalne plače, to je najnižje dopustno plačilo, ki ga za opravljeno delo prejmejo zaposleni s polnim delovnim časom. Od 1. januarja 2015 znaša bruto minimalna plača 791 evrov.

Kako je z razporeditvijo dohodka?

Surs pojasnjuje tudi, kako pravična je porazdelitev dohodkov v Sloveniji. Mera za koncentracijo dohodka je Ginijev količnik. Njegova vrednost se giblje med 0 in 100 odstotki. Če bi bila njegova vrednost 0 odstotkov, bi bil dohodek med populacijo porazdeljen popolnoma enako (vsi bi imeli popolnoma enak ekvivalentni dohodek), pri vrednosti 100 odstotkov pa bi bila porazdelitev dohodka popolnoma neenaka (ves dohodek bi bil v rokah ene osebe). Leta 2014 je ta količnik v Sloveniji znašal 25 odstotkov, kar nas je uvrščalo na prvo mesto med evropsko osemindvajseterico; to pomeni, da je bil dohodek v Sloveniji leta 2014 med državami članicami EU najenakomerneje razporejen. Pri tem smo prehiteli celo Švedsko, ki je znana po svoji visoki dohodkovni enakosti. Povprečna vrednost Ginijevega količnika v EU je v letu 2014 znašala 30,9 odstotka. Najvišjo vrednost so imeli v Estoniji, 35,6 odstotka.

Semolič: EU mora zato zagotoviti dostojno delo in dostojno življenje

Tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se pridružuje pozivu krovne Evropske konfederacije sindikatov in opozarja, da so marsikje plače daleč od dostojnih. "EU mora zato zagotoviti dostojno delo in dostojno življenje na vseh ravneh in v vseh državah," je zapisal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Za ZSSS je dostojno delo neločljivo povezano s človeškim dostojanstvom. "Brezposelnost, negotove oblike dela, nizke plače po našem mnenju predstavljajo napad na naše dostojanstvo, zato ob dnevu dostojnega dela pozivamo odločevalce, da kreirajo politike, ki bodo stremele k spoštovanju delavskih in socialnih pravic ter ki bodo spodbujale dostojno delo in življenje," so zapisali.

"Zahtevamo politike, ki bodo spodbujale dostojno delo, zagotovile spoštovanje delavskih in socialnih pravic ter ljudem zagotovile dostojno plačo ter tako omogočile dostojno življenje," so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
08. 10. 2016 17.37
+5
Če bi mogla obrniti čas 25 let nazaj, bi spakirala isto minuto in odšla nazaj, tjja odkoder sem se vrnila. Oprostite tale slovenska varianta kapitalizma je izkoriščevalska do amena. Ne bom o delodajalcih, ker je škoda besed in se mi bruha. No...da ne bom krivična, tudi kakšna bela vrana se najde med njimi. V glavnem imajo "premalo", ker "dajo" preveč. Dobičke pa skrivajo.
srecnii
07. 10. 2016 22.51
+8
Tud delodajalci so škrti do svojih zaposlenih, ni vedno kriva previsoka obdavčitev plač, če jim je tolk težko dat 300 evrov več za plačo potem je res bo*ano delat pri takem. Zakaj bi, če pa je 100km stran Avstrija in so delovni pogoji dobri, plače pa tudi, če si priden in ti ni problem delat 10ur, bo tud plača 1700 evrov v Avstriji.
Simoni?
08. 10. 2016 08.23
-5
Zakaj bi pa deset ur na dan garal v Avstriji za borih 1.700 eur. če bi kot zdravnik dobil 3.500 eur v državni službi in še enih 4.000 eur. kot popoldanski s.p.? Nisi poslušal Kuštrinovo globokomiselno tezo o begu možganov?
lilyallen
08. 10. 2016 12.57
ko bi res zdravniki dobil 3500 bruto to bi blo kr super. lp!
paracelsiuss
07. 10. 2016 21.59
-1
Vprašanje v naslovu je zastavljeno napačno! Pravilno se glasi:“ Ste prepričani, da vam bo bolj fino, če boste še naprej v večini in tako vztrajno kot do zdaj volili naslednike in zagovornike samooklicene avantgarde delavskega razreda, znano tudi pod nazivom kaviar-ferari- parketar rdeče plemstvo? „.........Ali drugače: „Ali res verjamete, da v deželi, kjer vas rdeči baroni vselej pred volitvami prepričajo s partizanskim golažem gratis, kljub temu da preostali čas vmes štejejo vaš pobrani denar v tajkunskih davčnih oazah, lahko živite bolje?“
puspan
07. 10. 2016 22.02
-2
Skunk Works
07. 10. 2016 22.18
-2
srebrnibreg
08. 10. 2016 08.43
+5
Zanimivo. Rdeči baroni ljudem delijo hrano in prigrizke na pred volilnih shodih, beli baroni pa čisto po kapitalistično obljubljajo tablice otrokom in penzionerjem denar. Poudarek je na OBLJUBLJAJO.
ajdova kasa
08. 10. 2016 11.09
-2
Srebrni, dej ze nehi. Celavi je nikakav, ampak sorci, tole kar mamo zdej pa tud.
srebrnibreg
08. 10. 2016 13.33
+2
Napisal se samo o sistemu predvolilnih nategovanj z ene in druge strani.
unikin
07. 10. 2016 21.27
+2
Mlad Slovenec je danes pred težko odločitvijo. Ali za vedno oditi na senčno stran Alp ali delati v tej dolini solz za malo nad minimalcem in na stara leta tolči revščino, brez zob se razume.
puspan
07. 10. 2016 21.31
+5
No vsakdo je svoje sreče kovač. Če nekdo noče delat v tujino, je to njegova privatna zadeva. Jaz sem šel in ni mi žal. Če bi bil še enkrat mlad, niti trenutka ne bi razmišljal. Je pa seveda jasno, da noben € ni poklonjen in vsakega si moraš pošteno prislužiti, to velja predvsem za tiste, ki mislijo, da je delo na tujem avantura. Za vse tiste, ki to tako mislijo je bolje, da ostanejo doma, ker bodo zelo hitro spet na začetku.
puspan
07. 10. 2016 21.23
+2
Ma kakšen boj za preživetje, saj mnogi pravite, da za 600 € niste pripravljeni delati.
motorka57
07. 10. 2016 21.33
-1
puspan
07. 10. 2016 21.35
+4
ONniON
07. 10. 2016 21.13
+0
zgledujte se po čehih
Skunk Works
07. 10. 2016 21.32
+2
Kollerik
08. 10. 2016 19.44
+1
CHANEL MADEMOISELLE
07. 10. 2016 21.02
+6
Na DUTB-ju nimajo dostojnih plač, zato si želijo višje plače. No pa še legalna kraja, sredi belega dneva-dodtek za lojalnost. DUTB z Cerarjem bodo našli rešitve, da rešijo ta problem.
Skunk Works
07. 10. 2016 21.05
+3
in še vedno bodo Slovenci volili isto.....groza
clox
07. 10. 2016 21.34
+4
Daj ovca, koga pa lahko voliš da bo kaj drugače!!! Lahko daš kateri koli strani 88 glasov pa bo popolnoma ISTO. Dokler državljani ne odločamo o programu in izvajanju tega, je vse popolnoma brez veze. Greš volit, ne greš volit. Zmaga roza, bel, rdeč, levi, srednji, spodnji, zgornji... isto sranje.
Skunk Works
07. 10. 2016 22.19
-1
ajdova kasa
08. 10. 2016 11.12
+1
Ok, roza, vprasanje zate... zakaj si tako preprican, da bi bilo pod janso bolje? Ali je kaj konkretnega pokazal v svoji karieri politika?
Skunk Works
08. 10. 2016 11.47
+2
vzami si čas in ga pojdi poslušat enkrat v živo...potem si pa sam ustvari mnenje....
ajdova kasa
08. 10. 2016 13.10
+0
Demagogija ne prinasa rezultatov. Ali pac? Podaj mi direkten odgovor na zastatavljeno vprasanje, prosim.
Kollerik
08. 10. 2016 19.46
roza brez dvoma občudujesvojega vodjo kot delavca grobih, trdih delavskih rok z ogromno nadurami, ki jih je v potu svojega obraza trpeče oddelal v dobro svojega naroda....
MajKer
07. 10. 2016 20.44
+5
Tako je v bistvu - ni vsem slabo, je pa slabo / slabše veliki večini. Poglej si folk, ki vozi nove avte po 50.000€ in še mnogo več, doma imajo bazene, vile itd.. A ste sigurni, da njim slabo gre? Ne mislite, da gre vsem slabo, če grem tudi vam ;)
-zvitisir-
07. 10. 2016 19.59
+12
škoda. da dobro temo "zaserjejo" avtorji komentarjev današnjega popoldneva. Verjetno. v življenju niso izkusili, kako je če si brez službe, z otroki... žal nekaterim niso starši zapustili premoženja, hiše, parcel, podjetij in nimamo stricev, ki bi zrihtali službe. Mi in naši otroci bomo tako preživljali z eno delavsko plačo. Pa da ne bo pomotoma kdo zamenjal delavske z povprečno. Pa še nekaj...Ko slišim besedo "sindikat" se mi obrača želodec...
laskopivo
07. 10. 2016 19.13
+12
Se kar nevem od kje jim povprecje 1011e neto placa. A res eni tolk vec zasluzijo da potem dvignejo povprecje?? nazalost poznam samo pescico ljudi ki ma osnovno neto placo 1000 evrov... Drugac pa ja od ponedeljka do sobote od 6ih do 3eh potem pa se znajde tisocak na TRR z navadnim delavnikom ni sans ... Treba bi se bilo zamislit kdo zvisuje povprecje... Pa ne pri privatnikih ampak v javni upravi... Stevilke spet varajo.
clox
07. 10. 2016 21.36
+1
Zanimivo... jaz pa skoraj vse k jih poznam pa napraskajo vsaj do 1000. Pa delajo brez srednje, v težki industriji, na robu države in z 8 urnim delovnikom... samo pridni pa so ja.
bertoolin
07. 10. 2016 19.02
+1
Kljub vsej bedi nas skušajo vladni plačanci prepričati, da se nam cedita mleko in med...
srebrnibreg
07. 10. 2016 19.05
+4
Čudno. V eni kapitalistično demokratični državi to pa je za vas desničarje veličastna Amerika je eden časopis napisal članek, da se Slovenci sploh ne zavedamo kako dobro živimo. Pa ne, da lažejo kar naenkrat. Je pa res, da bi bilo lahko dosti boljše, če DEMOS ne bi sprejel tiste neumne uakone o uničenju našega gospodarstva.
bertoolin
07. 10. 2016 19.06
-2
A si se prepoznal pri vladnih plačancih!?
srebrnibreg
07. 10. 2016 19.07
+5
Te sanje bom pa kar tebi prepustil. Zdi se mi, da nikjer nisem pisal o naši državi ampak o tuji. Morda pa je na tvojem monitorju kakšen drug post kot na mojem.
Brakedirt
07. 10. 2016 19.09
+4
v slo obstajajo sveckarji in za njih je 90% slovencev levakov.
Kollerik
07. 10. 2016 18.54
+8
Služba, delo... je zelo pomembna ne samo za socialni status, pač pa tudi za samopodobo. Nekdo, ki da nekaj nase in na svojo družino niti pomisli ne, da bi kakorkoli ali kjerkoli ostal brez dela.
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.56
+7
Za nas delovne in skrbne ljudi je izguba dela dejansko velik psihični udarec. Za ene je pa psihični udarec, če jim kdo delo ponudi.
ajdova kasa
08. 10. 2016 11.15
+2
Psihicni udarec je, ce ti ponuja placilo 500e!
Kollerik
08. 10. 2016 19.47
-1
vsi mi smo nekje pri neki cifri morali začet
ONniON
07. 10. 2016 18.47
+1
javni sektor si je z letom 2016 precej povečal plače a za vas navadne ljudi ne bo nič. hahahaha pa robotizacija prihaja
prašek
07. 10. 2016 18.49
+0
Pravilno !!!! zaslužijo si še več !!!!! Krvavo si to zaslužijo !
ONniON
07. 10. 2016 18.43
+2
Z PORASTOM PREKERNIH ZAPOSLITEV SE TUDI REVŠČINA NE BO ZNIŽALA, trenutno je tretjina samozaposlenih pod pragom revščine in 14,5 % celotnega prebivalstva HVALA ZA RAZUMEVANJE, resnica boli
prašek
07. 10. 2016 18.44
+0
Če boš pridno delal, se ne boj revščine !
ONniON
07. 10. 2016 18.45
+0
POD PRAGOM REVŠČINE JE TRENUTNO 14,5 % SLOVENCEV kar je največ po osamosvojitvi kaj ti ni jasno , ti narišem ? ali se zajebavaš
prašek
07. 10. 2016 18.50
-2
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.51
+1
Samo me ne provociraj s tem pragom revščine. Zakaj pa imamo na tisoče delavcev iz južnih republik, če je pri nas toliko revnih? Zakaj ljudje mečejo pakete dobljene ra RK v grmovje namesto, da bi porabili? Zakaj RK kupuje ženski katera ima skupaj z našo in Avstrijsko pokojnino čez 900 evrov prihodkov gospodinjske potrebščine?....
prašek
07. 10. 2016 18.54
+2
srebrni ...... Ti pa tudi nič ne razumeš☺ , ker so naši ljudje hudo delavni imamo toliko delavcev iz južnih republik !
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.57
+3
Kollerik
07. 10. 2016 19.09
+10
Imaš tudi drugo plat medalje. Pri nas v Savinjski nekateri veliki kmetje dajejo priložnostno delo skozi obiranje pridelkov z plačilom samo euro do največ evro in pol na uro. Nato začasno zaposlujejo moldavce, pa romune, saj naši za ta denar nočejo delat. In neki gospodar se potem na TV hinavsko usaja, kakšne lenuhe imamo tam na borzi, zraven pa seveda ne pove, kako "velikodušno" je to njegovo plačilo. V takšnem primeru one na borzi razumem.
puspan
07. 10. 2016 21.25
+1
puspan
07. 10. 2016 21.26
+3
Kolerika prav rad bi videl v Sloveniji tistega, ki dela za 1 € na uro.
Kollerik
08. 10. 2016 19.49
Torej pridi v našo dolino v času obiranja hmelja recimo. Tiste, ki delajo po en euro oziroma maksimalno po en euro in pol na uro boš kaj hitro našel, saj so že nadaleč posebni po videzu.
aviktora
07. 10. 2016 18.37
-1
Ne vem zakaj ni sobota normalen delovni dan. Zakaj je privilegij samo za nekatere.
prašek
07. 10. 2016 18.42
+3
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.54
+4
Delodajalci pravijo, da jim je delavec strošek. Torej je boljše, če je doma.
kajenješkodi
07. 10. 2016 20.07
-2
srebrni...pol pa bodi ti delodajalec pa bom jaz tvoj delavec...delavec na bolniški...se grema??
puspan
07. 10. 2016 21.38
+1
ONniON
07. 10. 2016 18.23
+0
revščina se ne znižuje in se ne bo
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.29
+3
Lahko greš v Afriko, ker tam ni revščine samo tu v Sloveniji. Aja, pa v Višegrajskih državah tudi ni revščine.....
prašek
07. 10. 2016 18.38
+3
bertoolin
07. 10. 2016 18.39
-6
Plešasti ni prav nič boljši od svojih nekdanjih kolegov iz jugolevice....
Brakedirt
07. 10. 2016 18.43
+4
jugolevica,jugoudbasi hahahahaha, dobro so jih napumpali. spomniti si boste morali se par nazivov,ki pa vam na zalost pri boju za oblast ne bodo pomagali.
bertoolin
07. 10. 2016 18.44
-3
Levi Sektaši, Desni Sektaši, Svečkarji, Jugosi, Fronta za boljši včeraj, Dolfeki, Valterji, Berlinerji, Beograđani....
prašek
07. 10. 2016 18.45
-2
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.45
+2
prašek vračam lepe pozdrave. Ta revščina pa ne more iz svoje kože. Že nekaj let lajna o tej revščini. Pa naj gre jesenske sadeže v hosto nabirat pa ga ne bo pestila revščina.
prašek
07. 10. 2016 18.46
+2
fifi ...... Tebe nihče ne razume !!!!! Preveč si pameten za nas ☺☺☺
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.46
+4
berto- ti si pa s svojimi popi ah in oh in kot desničar si zagovornik vsega zla. Pa naj bo to kraje ali izdaje lastne domovine in naroda.
prašek
07. 10. 2016 18.47
+2
srebrni ..... Spodaj sem jim omenil kostanj in jurčke , pa izgleda da so potem takoj vsi ruralni marginalci tekli v gozdove ☺
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.54
+3
Eni bi jih imeli, če bi jim domov prišli.
prašek
07. 10. 2016 18.57
+3
He, he, spet mi je kratena pravica do smeha , zato se bom raje kar poslovil ! Tovariši , imejte se nadvse prijetno še vnaprej. Lahko noč !
prašek
07. 10. 2016 18.58
+2
Prijeten večer in lahko noč želim seveda tudi adminu !
srebrnibreg
07. 10. 2016 19.00
+4
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.06
+2
Kako pa to, da sedaj v tej sveti demokraciji delavci v nedržavnih firmah ne upajo stavkati v tistih hudih svinčenih časih kakšnih 30 let nazaj so pa brez strahu stavkali.
bertoolin
07. 10. 2016 18.11
-1
Katere firme so bile pred 30 leti nedržavne!?!
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.18
+4
Saj nisem napisal, da so bile. Pišem o tem, da so v svinčenih časih delavci upali stavkati danes v demokraciji pa ne. Čudno.
bertoolin
07. 10. 2016 18.21
-2
"Kako pa to, da sedaj v tej sveti demokraciji delavci v nedržavnih firmah ne upajo stavkati v tistih hudih svinčenih časih kakšnih 30 let nazaj so pa brez strahu stavkali."
bertoolin
07. 10. 2016 18.21
-3
...ker proti državi često stavkajo...Razumeš poanto?
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.29
+3
Eh....ne morem ti narisati. Pišem o sedanjem in o nekdanjem času.
bertoolin
07. 10. 2016 18.31
-4
In jaz ti pravim, da proti družbenemu se tudi danes stavka...In je potemtakem tvoj izvorni post samodemantirajoč...A je res tako težko razumeti osnove!?!?
srebrnibreg
07. 10. 2016 18.48
+3
Tudi meni ni jasno kako ne razumeš osnove. Ampak sem se tega že navadil.
bertoolin
07. 10. 2016 18.58
-4
Jožajoža
07. 10. 2016 18.04
+8
za nedelo je tudi 280 evrov preveč socialne. za tako slabe delavce, ki so nam ostali v sloveniji je tudi 600 evrov preveč. vse, ki so bili vzgojeni v družinah, ki se preživljajo z delom, je pot zanesla v avstrijo ali drugam. tu smo ostali samo lenuhi,javni uslužbenci, upokojenci in samohranilke, ki imamo edini cilj v življenju, da vstanemo, se najemo, in gremo spat. in tako je enakih vseh 365 dni v letu.
puspan
07. 10. 2016 21.40
+0
Mnogi pač to neradi slišijo, ampak Joža ima še kako prav.
puspan
07. 10. 2016 21.58
+0
Jaz bi dodal še sledeče. Če smo socialna država to ni nič narobe, celo prav, ampak socialna pomoč je samo premostitvena pomoč, ko je človek izgubil službo in si išče novo. Nekdo, ki ima resnično interes najti novo delovno mesto, ga bo tudi našel, zato bi morala biti pomoč časovno omejena na maksimalno 6 mesecev, kar bi bilo več pa vrniti, če bi se iskanje zavleklo. Večina prejemnikov omenjeno pomoč jemljejo, kot nekaj povsem normalnega in iskanje dela postane največkrat drugorazredna tema. Res pa je, da bi morali omenjeno pomoč povečati tistim, ki so invalidi, ali trajno nezmožni za delo, ki sami niso krivi za svoje stanje. Takšne države si želim in to bi bilo najbolj pravično za vse. Nekdo je pred dnevi zapisal, če bi socialno pomoč omejili, ali popolnoma prekinili trajnim prejemnikom, ki je niso upravičeni, bi bili med najbolj uspešnimi v Evropi.
flojdi
07. 10. 2016 17.47
.? zakaj pa naj se bori sindikat / kaj ni DRŽ ava tista , ki bi se Morala... če že ne zaradi drugega : zato , ker je za to (ŽE) Plačana
bertoolin
07. 10. 2016 17.44
+1
Na vsako od treh vprašanj v naslovu lahko odgovorim z DA....
prašek
07. 10. 2016 17.51
+1
bertoolin
07. 10. 2016 18.00
-1
!?!?!?! Torej podpiraš zatiranje delavcev? No, sedaj mi je jasno, zakaj si goreč Cerarjev zagovornik....
prašek
07. 10. 2016 18.36
-1
Zatiranje delavcev kakršen si ti ????? Nedvomno !!!!!
bertoolin
07. 10. 2016 18.38
+1