Slovenija

Pomanjkljiv nadzor nad škropivi?

Ljubljana/Kranj, 28. 05. 2008 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Erika Pečnik
Komentarji
11

Doslej je v Sloveniji pomrlo že tri milijarde čebel, v kmetijskih zadrugah pa še vedno prodajajo pesticide, ki so strupeni za čebele.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelka23
29. 05. 2008 16.26
Te čebele na terenu nimajo nikoli vode za napajanje,le takrat ko jim poginejo namestijo svežo vodo in na koncu je pri njih vse lepo in prav,za pomor pa je kriv kmet.
tmt
29. 05. 2008 12.09
Predavanje vredno pohvale, čeprav jemanje Avstralije za vzor najbrž ni najbolj primerno, ali pa tudi v tem primeru. Rožce na travniku so res različne, niso pa prepojene z zlobo.
Uporabnik113189
29. 05. 2008 11.01
No, o čebelarjih je mogoče veliko povedati. lahko bi jih razdelili na dve skupini. V prvo skupino lahko uvrstimo tiste, ki imajo veliko panjev in čebele prevažajo po državi od paše do paše. Gre za nek poskus industralizacije, ki pa ima vrsto slabih učinkov. S prevažanjem se namreč izjemno hitro širijo tudi čebelje bolezni. Varoa bi bila lahko še dolga desetletja v Indiji, če ne bi bilo prevoznikov. Ali če bi imeli takšen nadzor kot ga ima Avstralija za zaščito svoje narave. O tem večina v naši državi sploh ni osveščena in smo kot družba nekje v kameni dobi.. No, da nadaljujem, varoa ni edina huda bolezen, tudi gniloba se hitro širi, nihče pa ne preverja ali so bili vsi panji res pregledani pred prevozom in so resnično zdravi ali ima prevoznik samo podpisan papir. Čebela se s prevozi in neprestanim delom tudi izčrpa, pa so takšni panji za bolezni bolj dovzetni in imajo krajšo življensko dobo..Dobra stran prevozov pa je, da se pridelek medu poveča in tudi dohodki čebelarja. Resnica pa je takšna, da tudi s 500 panji še nihče ni obogatel..Če je eno leto dobro, je drugo katastrofa in v povprečju zadošča le za preživetje, podobno kot služba. Dejavnost pa zagotovo ni "biznis" v pravem pomenu besede. Vsaj pri nas ne, ker nimamo dovolj bogatih paš.. Drugo so pa čebelarji ki imajo stacionarne čebelnjake. To so ljudje po moji meri. V čebelnjakih je običajno od 10-20 panjev, dohodek je manjši od odhodkov (dela se z izgubo) in pridelek je manjši. V to skupino spada večina čebelarjev in pokriva vso Slovenijo. Ti ljudje ne izkoriščajo narave ampak zanjo skrbijo. Sadijo medovite rastline in drevesa. Skrbijo, da imajo čebele v njihovem kraju dovolj hrane ( ki jo prevozniki brez vsake slabe vesti "poberejo" in se odpeljejo). Skrbijo za to, da je vsako leto zdravo sadje po možnosti brez škropiv. Združujejo se v društva kjer se pogovorijo o tekočih problemih in o skupnih ukrepih..In res je, med čebelarji so VELIKANSKE razlike. Een je bolj pameten od drugega in imaš kaj videti..Pa tudi to je naravno, saj na travniku cvetijo zelo različne rastline, zakaj pa bi morali potem ljudje biti vsi enaki? Skupni pa jim je to, da se vsako leto borijo z naravo kakršnakoli že je in storijo vse, da obdržijo čebele. Čeprav je to državi in kemičnim koncernom figo mar.
tmt
29. 05. 2008 10.08
Je že tako, odkar jim je Bajuk malo pristrigel krilca, čebelarjem namreč, je vse zastrupljeno. Je pa tudi res, vsi tisti ki tukaj tako kritizirate, bi bilo dobro, da prej pogledate na kak čebelarski forum, pa se da lepo razbrat kakšne zdrahe so med njimi. Sicer bi pa načeloma bil kar zato, da vrnemo pridelavo hrane v srednji vek, potem pa da vidimo, kaj bodo jedli vsi pametnjakoviči tu gor in vsi voluharji, ki predlagajo in pišejo vse neumne zakone.
strelka23
29. 05. 2008 08.32
Ne razumem novinarjev ki kar naprej kažejo koruzo z petimi listi v velikosti 10 cm cveti pa pri približno 150 cm.Kaj nabirajo čebele na koruzi in od kdaj kdo škropi koruzo z Aktaro?Iščite posevek ranega krompirja kateri se dejansko škropi z Aktaro in tudi cveti.Župan pa je isti bedak ki ne ve,da se koruza škropi z herbicidom ki za svoje delovanje rabi sonce ne pa jutranjo ali večerno roso.Ampak za župana in novinarje so verjetno ČEBELE PLEVEL. Dobro bi bilo,da bi pregledali tudi razdore po čebelarskih društvih (tisti pri koritu kradejo sladkor in zdravila,tisti oddaljeni pa jih morajo drago kupovati) mogoče gre za zaroto njih samih ali pa za maščevanje.Vsj vsi vemo,da bo prvi in vedno kriv kmet.
tomazus
29. 05. 2008 07.24
Me prav zanima kako doma škropite sadno drevje, včeraj sem slišal nekega vrtičkarja ki je razlagal da je 3x škropil svoje sadje in da je bilo že čisto belo od škropiva pa je še vseeno zbolelo. Ne za vse so krivi kmetje saj čebele ne grejo na sadje.
Ciril Ajster
29. 05. 2008 00.47
Že kar nekaj časa traja morija čebel po celi Sloveniji,ukrepov pa ni in ni.Pa ne mislit da ta škropiva v tako velikih količinah ne škodujejo tudi ljudem!
Od sedaj naprej bodo kmetje in vsi kateri škropijo s temi škropivi najprej popili en kozarec in šele potem bodo dobili dovoljenje za škropljenje če bo vse v redu.HAHAHAHAHAHAHAA
Prvo Borec
28. 05. 2008 21.04
Ni treba kaj za povedat, ker sta vse povedala. Kaj pa če je Slovenija preizkusni poligon ????
Belmondo
28. 05. 2008 21.03
katastrofa je da ta farmacevtski lobi podkupi vse zivo da prodaja strup, adijo pamet zagam vejo samisebi pridno
pravicnez@gmail.com
28. 05. 2008 20.20
Žalostno, da kvazi "zdrava kmečka pamet" v tem primeru totalno odpove, važno, da dobi dober pridelek, brigajo ga čebele in ljudje, dela na kratek rok. Kemični lobiji, podkupovanje in mižanje so temelji pomora čebel. kdor načrtno zastruplja ljudi naj gre v zapor ...