Slovenija

Položnica je tu, kje je pa radar?

Ljubljana, 15. 05. 2008 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Igor Adamič
Komentarji
120

Postavljajo se novi radarji, ki ne bodo več merili samo trenutne hitrosti, temveč kar povprečno na določenem odseku avtoceste.

Testni sistem na nemški avtocesti
Testni sistem na nemški avtocesti FOTO: Dars

Policija je v sodelovanju z Darsom začela s projektom sekcijskega merjenja hitrosti. Namen sistema je zagotavljati predpisan nivo hitrosti vozil na določenem odseku. Prvi testni sistem pa bo nameščen na primorskem avtocestnem kraku, med Brezovico in Vrhniko.

Kot je zapisano v Darsovem internem glasilu Avtoceste, ima sistem precej prednosti v primerjavi z ostalimi radarji. Tako ne prihaja do nenadnega zaviranja pred radarjem, kot se zdaj dogaja na območju stacionarnih radarjev, poveča se prometna varnost na celotnem odseku (razdalja testnega odseka bo okoli 4 km), s fotografiranjem in računalniškim izračunom povprečne hitrosti pa so pridobljeni verodostojni dokazi o kršitvi. Poleg tega so vozniki hitreje sankcionirani.

Sistem deluje na principu prepoznave vozila v točki A (fotografira prednjo tablico vozila, določi obliko vozila in zabeleži čas vstopa) in detekcije vozila v točki B (fotografira prednjo tablico vozila in zabeleži čas izstopa vozila z odseka). Nato sistem izračuna povprečno hitrost in če je le-ta prekoračena, sistem 'poišče' podatke o vozilu, kar se nato uporabi pri izdaji plačilnega naloga.

Struktura sistema
Struktura sistema FOTO: Dars
Vzorčenje vozila in izračun povprečne hitrosti
Vzorčenje vozila in izračun povprečne hitrosti FOTO: Dars


Sistem bo upravljala policija, ki pa pred zagonom potrebuje zakonske podlage za delovanje ter ustrezne licence vseh sklopov sistema (radar, kamera, klasifikator, program …). Dars bo sodeloval na področju tehnične namestitve sistema ter preučevanja odziva prometa na sistem sekcijskega merjenja hitrosti. V primeru, da bo sistem v fazi testiranja deloval zanesljivo, bodo sistem tudi kupili.

Vse za zmanjšanje števila umrlih na cestah

Leta 2001 je v državah EU v prometnih nesrečah umrlo 50.000 ljudi, skupni cilj, ki je bil predlagan leta 2001 in dopolnjen po širitvi EU 2004, pa je, da smrtne žrtve ne bi presegle števila 25.000 na leto do konca leta 2010. Vsa prometna stroka si zato prizadeva za večjo prometno varnost na cestah oziroma avtocestah.

Trenutni rezultati govorijo, da bomo cilj dosegli kasneje – predvidoma leta 2015. Edine države, ki so uspele zagotoviti zastavljene cilje (8-odstotni letni upad umrlih v prometnih nesrečah), so Luksemburg, Francija in Portugalska. Francoski uspeh gre pripisati tudi nameščanju fiksnih in mobilnih radarjev na vseh cestah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speedy8
20. 05. 2008 12.00
Neumnost. Se boš pa ustavil na en čik vmes,pol pa gas naprej!!! Ukrepi ki jih sprejemajo, so samo za pobirat denar,nesreč pa ni nič manj. Šole varne vožnje, neomejeno po avtocestah (nemški sistem- povzročitelj plača vse na svoje stroške) in končno poligon, bi prinesli mnogo boljše rezultate. Kaj pa tisti,ki uživajo v hitri vožnji? Kaj pa motoristi? Na poligonu bi si dali duška,na cesti pa šli počasneje. Kaj pa tisti ki vozijo 50 kjer je omejitev 90? Sledi kolona in nevarno prehitevanje...Kaj delajo vsi bagerji in podobna počasna vozila ob prometnih konicah na cesti? Kje so pa za počasne kazni? Avtocesta je pa itak dolgčas, rajši gas po ovinkih-z vinjetami in radarji pa bodo spet na udaru magistralke. Jaz ne bom šparala z gasom tudi če še početverijo kazni!!!!!!!!!
tinie100@email.si
20. 05. 2008 08.32
409500 Ti raje gledaš fuzbal in kako pjuvajo po igrišču, ter kako se šlatajo odrasli močki po intimnih delih telesa,.... Govedo ! Kazni pa zaradi mene lahko še početverijo, če se te ne bodo prijele!
409500
19. 05. 2008 05.24
Mislim.da se bomo mogli navadit na disciplino na cesti in se nehali pobijati.Prvo pa bi ukinal prenos te nore formule 1 po TV-ju,ker jih vse preveč divjakov prinaša na naše ceste.Kar se tiče kazni.bi se morale usklajevat po plačah.
Luka Kozjek
18. 05. 2008 20.28
mah dj nehte se puzdit folk.js žvim u vasi kjer ni velik hiš je pa pouhn ovinkov in srnadi, folk fura brez razmišlanja tut čez 100, omejitev je 50. dokler ogrožate svoj lajf okej... ogrožate pa tut ostale. sekanje ovinkov, telefoniranje.... alkohol... še vedno sta alko in hitrost največja povzročitelja nesreč zato so kazni čist u redu. pač pejt pol ure prej od doma da se ti nau tok mudil kreteni eni
yapi
18. 05. 2008 18.54
ma samomorov bo bl mal. bol bo ta situacija, da se bo folk še bol zakreditirou in si sposojou dnar. to pa preide potem še na potomce in ni več poti nazaj da bi se kej rešilo. pr zakonih mi ne mormo nč. ubistvu ludje lahk osamo gledmao od delč kaj si folk use zmišluje v parlamentu in v policiji. mislm da bi se usi mogl preselt v bol ugodne države kjer je več opcij na voljo. drugod se maš usaj kje za znoret na kšnih dirkališčih, pr ns tegani. kazni so v sloveniji stronomske, ni ga vraga kakp podjetno razmišla država. sramota. s tem samo odvračajo turiste, sej tut oni velikokrat prekoračjo htrosti, a še zdaleč v svojih državah nimajo tako viskoih kazni. milsm da slovenija ne gre več naprej ampak samo še nazaj.
Zbogom
18. 05. 2008 16.03
Ja saj res sedaj se ne bodo ljudje ubijali na cestah ampak na štrikah. Kdo si pa lahko privošči takšno kazen? Saj po moje jih je zelo malo v Sloveniji brez kreditov. Ko te pa enkrat ali dvakrat dobijo. Ja malo sešteješ everčke pol ti pa tak ne preostane kaj drugega kot da se fentaš. Bravo država poskrbeli ste, da bo še več samomorov. Čestitam. Stanje na cestah je porazno zaradi cest in ogromnega števila znakov. Vau tisti ko proizvajajo znake niso miljarderji ampak biljonerji. Najboljše je za neveren odsek postaviti tablo, Kot pa ga sanirati jasno tabla stoji zdaj pa lahko dvignemo roke. Pa ka ste normalni folk mi pa vse požremo. Revolucijo je treba narediti ne pa da nas samo tlačijo in si polnijo žepe!!!! Tipično sloensko, da samo kimamo z glavami naredimo pa nič kontra za boljše. To zame je slabše in ne boljše saj boste videli. Če mislite, da se vam to ne more zgoditi se vam enkrat bo. in potem boste razmišljali, da tedaj bi se lahko naredilo nekaj zdaj je pa že mimo. Pa če imate toliko denarja našparanga za kazen potem ste eden redkih pa pike ne pozabite.
Eva Podgorelec 1
18. 05. 2008 13.58
ja če se prometa ne da drugače umiriti kot z visokimi kaznimi sem za .... očitno je treba ljudi po denarnici užgat, saj drgač itak nč ne zaleže
mc_burek@email.si
18. 05. 2008 11.32
ja uni k prehitr vozte se kr pizdite, itak bomo v kratkem mel tko kot na hrvaškem, celotno avtocesto pod nadzorom hitrosti torej bomo fural 100 ali 130 in čist nič več......men to ne predstavlja ovire ker se držim omejitev in ne mislm futrat blagajne , ostali pa kr z veseljem
DF1973
18. 05. 2008 08.44
Da vas ni sram da takole nabirate denar. Zakaj ne objavite koliko nesrec s telesnimi poškodbami in veliko materialno škodo se je sploh zgodilo na avtocestah zaradi prevelike hitrosti, da je potrebno na vsakih 10 km avtoceste postavit radar. Aja DARSU pa se tole sporocam, ko se je blo treba jajcat po stajerski avtocesti zarad popravil predorov ste znizal cestnino...zdej se zarad vasega afnanja in afnanja CGP Primorje jajcamo po dolenjski avtocesti do grosuplja..boste kaj kmalu znizali cestnino? Da vas ni sram omejite hitrost na 60 km kao neko delo na cesti jest placam cestnino da se bom varno udobno in pavočasno pripeljal na cilj ne pa da se jajcam na avtocesti 10 km na uro skoraj 20 minut. Glede nesrec pa uporabite nemski sistem, kjer povzrocitelj nesrece plača vse kazen, odvoz vozil, ciscenje ceste, porabljeni čas vseh ki so obravnavali nesreco (reševalci, policija , gasilci, cestarji itd)....
Prvo Borec
18. 05. 2008 08.29
pahorček sanja svinja o koruzi, toda koruze ni. Desnim strankam ne bomo nikoli več dovolili vladati v Sloveniji. Jeseni bomo malo spremenili kadilski zakon, da ne bo tako strog, pa bo.
___
18. 05. 2008 06.16
Še en razlog da ne bom kupil vinjete. Na avtocesti en kup kontrol, kradljivih bedakov za vsakim vogalom, big brother sistem nadzora hitrosti. Po standardnih cestah pa free for all... Se bomo pač vozili po avtocestnih hitrostih na starih cestah, če se na avtocesti ne smemo.
JB 007
17. 05. 2008 09.29
Kaj bodo počeli policaji, samo denar pobirali, koliko ima Slovenija radarjev, menda že več kot Avstrija ali Nemčija, ki sta veliko večji državi po površini in cestnem omrežju, za te naše ceste pa bi moral biti še nagrajen, ko se moraš voziti po gradbiščih, policija pa itak ne zna drugega kot z radaji okli skakat, lopovi in gospodarki kriminalci pa bodo premoženje države v tujino znosili(Bavčar Šrot, :::::)
TFerarri
17. 05. 2008 05.50
Veliko je takih vasi, ki imajo tablo in za njo 2-3 hiše, pa še te so kakih 10-20m oddaljene od prometnic. Zakaj je v takih primerih brez tabel za omejitev potrebno voziti 50 km/h? Res se dogaja to, kar je eden od predhodnikov napisal, da sedaj vozniki vozijo precej bolj dekoncentrirani kot so prej in to ravno skozi naselja ter pred in za njimi. Mislim, da se v tem času od kar je nov zakon v veljavi, cestna morija ni bistveno popravila. Demantirajte me tisti, ki to zasigurno veste.
lakoslave5
17. 05. 2008 01.53
totalna bedastoča!!! Tako kot visoke kazni, ki veljajo samo za nekatere. ... .. ma koga pa brigajo smrtne žrtve?!? Če bi v naši ljubi Sloveniji koga TO res brigalo, bi mogoče imeli v tunelih malce boljšo vozno podlago, boljšo signalizacijo... ne pa da samo premišljujejo kako zakrpati luknjo v žepu.
pahor?ek
16. 05. 2008 19.24
hakihak...blokada, t.j. dobra stvar, še posebej za mlade voznike in voznike začetnike...zelo dobra rešitev...
Buena Vita
16. 05. 2008 16.21
haj hvala,in hvala bogu da je večje število pametnih voznikov,kot bedakov in divjakov
haj
16. 05. 2008 14.31
von.smallhousen In kam vtakneš teh 15 minut ??? Vsi udrihate po policiji. Saj so samo v službi in nič več. Sicer pa, zakaj sploh morate delati prekrške? Zaradi 15 minut? Zaradi važenja, da imate močnejši avto od ostalih? Ne flancajte o zgubljenem času. V prvi oštariji ga boste zapravili. Eden najboljših plakatov o prometu je imel narisano pogrebno povorko s krsto, zraven pa napis: "Tudi za hitrimi se naredi kolona." Problem je nekje drugje, v glavah. Zakaj Slovenci sodimo med najslabše voznike? Kaj mislite, da je umirilo Avstrijce? Morda mi, ko smo hodili k njim po kavo? Pred leti se je znancu v Avstriji zgodilo, da ga je na avtocesti ujel policaj z radarjem v civilnem avtomobilu. Kazen 5000 šilingov. Ker pa ni imel dovolj denarja, je moral sneti radio, ki so mu ga vrnili, ko je plačal kazen. Zakaj pa vsi, ki se tako napihujete in hršite, v Avstriji vozite kot politi cucki? Žal je pri nas napaka v sistemu, če bi že pri prejšnjih kaznih bilo na cestah dovolj policajev, ne bi bile potrebne višje kazni. Sam bi takoj bil za to, da se višina kazni določi v % od davčne napovedi. Potem bi vsi tisti, ki divjate s superavti, imeli lažjo nogo. Poleg varnosti pa pozabljate še na nekaj. Na onesnaževanje okolja. Večja hitrost, večja poraba, več izpušnih plinov ... v takem okolju boste živeli, če se že prej ne pobijete. Sicer pa, veliko sem na avtocesti, vozim v okviru predpisov, nisem počasen. Promet poteka dovolj tekoče, le nekaj divjakov izsiljuje in vozi samo dva tri metre za tabo, to se navadno dogaja takrat, ko prehitevam kolono tovornjakov. Napišite še kaj o tem kako VI vozite drugim za ritjo, prehitevate po desni, prehitevate brez smerokazov, slalomirate med voznimi pasovi, skačete iza avtomobila pred vam itd. Šele po tem se pa začnite spraševati o kaznih in udrihati vse povprek. Trdim, da ste vsi, ki uživate v teh prekrških zelo slabi vozniki. Vaša pravica po hitrosti se namreč neha z mojo varnostjo! Nekateri ste pisali, da vozite po svojih zmožnostih. Pa saj jih ne poznate. Ste bili na kakšnem testiranju? V šoli dobre vožnje? Tam bi vam pokazali kako povprečni ste. Žal enačite moč motorja in svoje reflekse. To je produkt domišljije in gledanjanekaterih filmov. Naj vas bog čuva. Sami se žal ne.
hakihak
16. 05. 2008 13.28
pravilno. jaz bi naredu še tole. v vsak avto bi ob tehničnem pregledu dal blokado na 130 km/h, saj je pri nas to največja dovoljena hitrost. taki radarji pa bi morali biti po celi avtocesti. to je ena redkih pametnih ki smo jo doživeli v zadnjem času
pahor?ek
16. 05. 2008 12.04
rokke...s svojim zadnjim postom si dokazal dvoje; prvič, da ti gre samo za blatenje države in vlade JJ; drugič, da zadeve ne razumš oz. si prišel sam sabo v protislovje! Zakaj? Namreč, tako kot ostali tovariši in lipeki ves čas tulite, kako slovenci živimo na robu revščine, z 200-300€ pokojnine, zdaj pa nas napeljuješ, da še to damo tja. Če je to alternativa, ki jo predlagata g. Pahor in g. Golobić, potem ne hvala. Kakorkoli, upam, da levica, ki je vedno gledala na ozke "partijske" interese (oblast! in denar!!), ne bo prišla v vlado vsaj še dva mandata.
Ro-Zy-YoZi
16. 05. 2008 11.36
INKASANTI! dejmo rajš organizirat eno akcijo da vsak slovenec prispeva v proračun 200€, da pokrijemo vse luknje. Predlagam pa da razveljavimo zadnjo novelo o ZVCP...in naj jo nadomestijo takšne vrste prispevki. Budale itak ostajajo na cestah, kazni pa plačujemo tisti, ki si kruh služimo tako, da delamo na terenu.