Slovenija

Položaj mladih je nezavidljiv

Ljubljana, 24. 01. 2011 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi mesečno zaslužijo v povprečju okoli 500 evrov, prag revščine pa je bil lani v Sloveniji 593 evrov. Kar 66 odstotkov mladih med 25. in 29. letom še vedno živi v skupnem gospodinjstvu s starši.

V odboru za mlade pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarjajo, da Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih. Predsednica odbora Simona Gros je opozorila na raziskavo Mladina 2010, ki po njenih besedah razkriva nekatere "alarmantne podatke".

V skupnem gospodinjstvu s starši živi kar 66 odstotkov mladih, ki so stari med 25 in 29 let.
V skupnem gospodinjstvu s starši živi kar 66 odstotkov mladih, ki so stari med 25 in 29 let. FOTO:

Raziskava kaže izrazito povečanje deleža mladih, ki študirajo, hkrati pa se je močno znižal delež mladih, ki imajo kakršno koli obliko redne zaposlitve, je dejala.

Zaskrbljujoče hitro se po njenih besedah povečuje število brezposelnih diplomantov, mladi pa so pri delu nadpovprečno prilagodljivi in delajo izmensko, ob koncih tedna in zvečer. Delež mladih, ki delajo honorarno, se je po njenih besedah v zadnjem desetletju skoraj podvojil in je v letu 2010 znašal dobro četrtino vseh, ki delajo redno.

Delež starih od 25 do 29 let, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s starši, se je v zadnjih desetih letih z dobrih 44 odstotkov povečal na dobrih 66 odstotkov. "Lahko si predstavljamo, kakšne posledice ima to za rodnost," je opozorila Grosova.

Podatke iz raziskave Mladina 2010 je sredi januarja kot zaskrbljujoče ocenil že minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Direktor urada za mladino Peter Debeljak pa je tedaj dejal, da so potrebni zelo resni rezi, da bi presegli obstoječe trende.

Novembra lani se je zaposlilo nekaj manj kot 9.000 ljudi, od tega 80 odstotkov za določen čas, je poudaril sekretar ZSSS za socialno področje, zaposlovanje in migrante Goran Lukič. "Mladi so ujeti v nehvaležen sistem rotacije na delovno mesto, na zavod za zaposlovanje in potem nazaj na trg dela," je dejal.

Poleg tega je izpostavil pojav, ki ga je poimenoval "espeizacija". Nekateri delodajalci namreč delavce dobesedno prisilijo, da si uredijo status samostojnega podjetnika, pravi. Po njegovih besedah se je med januarjem in novembrom leta 2009 v program pomoči pri samozaposlitvi vključilo približno 6.500 oseb, v istem obdobju lani pa jih je bilo v program vključenih že skoraj 13.000.

Vse več mladih se odloča, da bo nadaljevalo s šolanjem.
Vse več mladih se odloča, da bo nadaljevalo s šolanjem. FOTO: Reuters

Nestabilne zaposlitve po njegovem opozorilu negativno vplivajo na zdravje že na kratek rok. Omenil je raziskavo Eurofond iz leta 2010, po kateri je več kot tretjina vprašanih iz Slovenije, mlajših od 30 let, dejala, da delo vpliva na njihovo zdravje. Povprečje v EU je dobrih 19 odstotkov, pravi Lukič.

Ob rob razpravi o pokojninski reformi pa je navedel podatek iz te raziskave, po katerem v Sloveniji le petina vprašanih pod 30. letom starosti meni, da bo pri 60. letu starosti še lahko opravljala svoje delo. Medtem povprečje za EU znaša 48 odstotkov, navajajo v zvezi svobodnih sindikatov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
25. 01. 2011 14.02
belavrana Se strinjam, da imajo tudi delavci z daljšo delovno dobo manjše plače, pa upokojenci mizerne pokojnine. Vse zaradi tega, ker imamo sistem kakršen pač je. Hočem povedati samo to, da je vseeno ali imamo zakone na papirju ali ne, da je vseeno če se kršijo, da razne inšpekcije lahko mirno ukinemo, ker so same sebi namen, da sindikati mirno poniknejo, ker samo gasijo požar in bore malo naredijo za svoje članstvo. Meni je zadnji delodajalec rekel dobesedno: Zakon v tem podjetju sem jaz, ostali me ne zanimajo, hodil bom po robu, ker mi sistem to dopušča. Pa smo imeli: delovno , davčno , prometno in carinsko inšpekcijo. In rezultat: vse O.K. Človek dobesedno nima komentarja.
anzi_mahackala
25. 01. 2011 14.01
sicer nam pa še vlada hoče uvesti zakon o grajenju hiš, da bomo lahko lastnoročno zgradili objekte do 30m2 ( se pravi "pesjak" v katerem bo lahko živel eden ) in še to izničil, posledica naše "demokratične" države, ko naj država ne bi smela izkoriščati državljane in ustanove bi naj bile po "meri" ljudstva. Vic stoletja.
anzi_mahackala
25. 01. 2011 13.57
sicer pa kritizirajo pa samo tisti, ki so tako nekonstruktivne narave in so nesposobni oblikovat svoje sposobnosti v tisto kar bi lahko (ali pa ne), tako da so si cisto sami krivi, če nočejo izkoristiti svojih pravic in so se podali v izkoriščanje države (kar je v njenem prvotnem namenu seveda), zato doživljajo frustracije in posledično mečejo to slabo energijo na ostale, ki hočejo živeti intelektualno in videti kaj več v življenju kot pa samo tekoči trak. Pomislite.
anzi_mahackala
25. 01. 2011 13.51
to je pa zahvaljujoč Bolonjskemu sistemu, ki je mašina za proizvajanje diplom, čeprav študentje nimajo več kvalitetnega znanja na koncu. Katastrofa..sicer pa kljub našemu ogabnemu, bogemu šolskemu sistemu ostaja na voljo študij v tujini, ki rešuje te naše probleme, posledično pa tudi selitve v tujino in iskanje boljšega življenja kot pa v tej naši jadni "demokratični" republjiki.
korintos1
25. 01. 2011 10.25
kimg V tujini pa delajo naši delavci, in delajo napoto domačinom.
predragbilbija
25. 01. 2011 09.59
ajaaa.....šele sedaj sem spomnil...saj itak vidijo vse po IP-ju...sorry
kimg
25. 01. 2011 09.10
Pa še slabše bo vse skupaj, največ zaslug za to pa ima nesposoben Svetlik in njegov veleumski predlog zakona o malem delu, ki se ga povsod otepajo, mi pa to navlako kupujemo oz. kopiramo. In kar naenkrat bomo vsi postali mali delavci, diploma bo brez veljave, družbo na šihtu če ga bomo sploh meli pa na bodo delali upokojenci in pa romuni, bolgari in ostali delavci ki bodo prišli delat k nam za manjši denar...kje je tukaj logika? Kje so bili časi ko so bile pogodbe za nedoločen čas? Mali delavci do smrti! PROTI MALEMU DELU!
belavrana
25. 01. 2011 09.02
Resslovenka- Trgovka ima res nizek dohodek, a pomisli, koliko jih je, ki opravljajo veliko težja dela, pa zaslužijo veliko manj. Kaj pa upokojenci? Za polno delovno dobo garanja za strojem manj od 400€. Samo peščica Slovencev jih živi dostojno življenje, vsi ostali životarimo. Kje so sedaj tisti, ki so pred volitvami obljubljali, da bo najnižja pokojnina 1000€ - torej bi morala biti minimalna plača vsaj 1500€.
CSI-Morost
25. 01. 2011 09.01
Ja tamladim je pa res hudo. Celo Celovške dvore bi ardi po polovični ceni. Ja pa še subvencionirana prehrana, pa zastonj šole, potem bi oni štepali otroke in bluzili o socializmu. Dajmo, lenobe, vn iz mesta, na podeželju čakajo propadle vasi. Kramp v roke, robido počistit in pridelovati hrano, ki je tako draga. Ampak oni tega ne bi. Sprehod po starem Lajbahu, poleti na more, pozimu smučat. Eeeeee, tega je KONEC, ENDE Šlus, VEGE . Kapiš?
ognjenorezilo
25. 01. 2011 09.01
udbo mafija sistem. pa dajte še volit razne janše pahorje golobiče homostranko lds jelinčiča ki ni še nič pametnega naredil razen biznisov zase.... to je to kolikor ta narod dojema. slovenija je bila vedno narod kmetavzarjev, ko posamezniki iz te množice z udbovskimi in komunističnimi načini upravljanja peljejo to družbo že 20 let mimo razvoja je rezultat tak. mogoče bomo spet prosili austroogrsko da nas vzame pod upravljanje.-
dule100
25. 01. 2011 08.36
Dokler bodo sindikate vodili razni Štruklji in Semuliči itd, se ne bo dosti spremenilo na boljše. Sedaj so se začeli ukvarjati z nekimi statistikami, namesto z delavskim bojem. Vse z namenom, da prikrijejo svoje paktiranje s to vlado. Se bo pa precej spremenilo v primeru zmage desne opcije. Takrat bodo pa vsi na cesti, pa čeprav bo meter snega. Brezposelnost pa le 5% !
predragbilbija
25. 01. 2011 08.24
zakaj ste sami xy tukaj...se bojite koga?
resslovenka
25. 01. 2011 08.05
Pred kratkim sem slišala pridušanje mlade prodajalke tujega velikega trgovca. Komentirala je zaslužek , torej plačo za mesec december, ko imajo trgovci največ prometa. 597,00 eur je zaslužila za vse dneve v mesecu (tudi sobote in nedelje) za materilanimi stroški vred (prevoz, prehrana). Slika je jasna. Izkoriščanje, izkoriščanje in še enkrat izkoriščanje in to v nebo vpijoče. V glavnem pa mlade prizemlijo na minimalca ali celo izpod, kljub zakonodaji.
coehill
25. 01. 2011 07.13
Naj celovške dvore proda občina po polovični ceni, ampak samo družinam ki to nujno potrebujejo in NE dobičkarjim.
coehill
25. 01. 2011 07.11
V deželi tajkunov enih in istih politikov pokvarjenih odvetnikov solanih v preteklem sistemu in sodstva kakršno je ne more biti pogojev napredka in mladi se znajdejo v začaranem krogu stopicanja backyard. Lepa zdodba o drugi Svici, HALO :-)
orangensaft
25. 01. 2011 06.34
ne, to pa ne drži. mladi ne ostajajo doma zato, ker ni finančnih prihodkov, ampak zato, ker je fajn bit v hotelu "mama. tako nam že nekaj let zatrjujejo "strokovnjaki".
jurimuri1
25. 01. 2011 06.31
naj ta starim podaljšajo delovno dobo do stotega leta, pa bo takoj več delovnih mest za mlade v to je prepričan svetlik
CSI-Morost
25. 01. 2011 00.14
belavrana, samo nakladanje. Mladi naj gredo na zavod, tam je dela ko dreka.
belavrana
25. 01. 2011 00.00
Vriski veselja bi se razlegali daleč čez meje dežele na sončni strani Alp, če bi dohodki vseh zaposlenih in upokojencev vsaj približno dosegali tako imenovani prag revščine - 593€. Kako naj mladi razmišljajo o samostojnem življenju, družini, če pa so brez redne zaposlitve ali pa njihovi dohodki znašajo manj od statističnega praga revščine?
CSI-Morost
24. 01. 2011 23.56
Tamladi naj kar še naprej lepo se vozijo z avtomobili na predavanja, otroci v šoli naj pretepajo učiteljice, policaji naj nosijo temno temna očala s filtri za "naše", Križanič naj predava raznim ploskajočim tupoglavcem o ishodu iz finančne krize, vsi še vedno imate vse. Le odprite rezerve, ki jih iamte. Pa še retorično vprašanje: koliko Slovenceljnov (ne inteligence) je zaradi STRAŠNO SLABEGA ŽIVLJENJA emigriralo? Nula koma Jozef, je še vse preveč dobrega akumuliranega tu doma. Torej ne ga srat, krize NI!