Črna kronika

Polmaraton v Palmanovi usoden za novogoriškega tekača

Palmanova, 20. 11. 2017 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./A.I.
Komentarji
0

Na 15. polmaratonu v Palmanovi se je zgolj tri kilometre pred ciljem zgrudil komaj 43-letni slovenski tekač. Kljub hitri pomoči reševalcev je sicer izkušen tekač umrl zaradi zastoja srca. Tudi na ljubljanskem maratonu so imeli reševalci veliko dela, saj sta se že kmalu po startu zgrudila dva tekača.

V nedeljo dopoldan je v italijanski Palmanovi potekal že 15. polmaraton, prireditev, ki vsako leto privablja vedno več tekačev. Kako ne, ko pa velja ta tekaška preizkušnja za enega najlažjih maratonov.

Je pa na letošnjem polmaratonu v Palmanovi slavil odličen slovenski atlet Rok Puhar, ki je 21 km dolgo preizkušnjo pretekel v času 1:07:25. Naslednji Slovenec je bil Janez Mulej na četrtem mestu s časom 1:10:15.

Žal pa je bila ta preizkušnja usodna za 43-letnega Slovenca iz Nove Gorice, ki se je zgrudil tri kilometre pred ciljem. Kot poročajo primorski mediji, je bil za izkušenega tekača usoden srčni infarkt. Tekaču je takoj na pomoč priskočila ekipa nujne pomoči, ki ga je poskušala oživljati, a zaman.

Tudi na letošnjem Ljubljanskem maratonu so imeli reševalci polne roke dela. Že kmalu po startu sta se zgrudila dva tekača. Prvi na prvem kilometru, drugi na četrtem kilometru. Oba tekača sta doživela srčni infarkt, k sreči pa so jima takoj priskočili na pomoč drugi tekači, hitro je prišla tudi zdravniška služba.

Reševalno vozilo na letošnjem že 22. Ljubljanskem maratonu.
Reševalno vozilo na letošnjem že 22. Ljubljanskem maratonu. FOTO: POP TV

Poslušajte svoje telo

Tako kot druge telesne aktivnosti ima tek na zdravje veliko pozitivnih učinkov. Žal pa so lahko negativne plati pretirane ali neprimerne telesne aktivnosti tudi nenadni srčni zapleti in v najhujših primerih tudi smrtni primeri na športnih tekmovanjih.

Zato je ključno, da ne pretiravamo z vadbo in da dobro poslušamo svoje telo, ki nas opozarja, kadar pretiravamo z obremenitvami. Rekreacija naj bo v osnovi čas za sprostitev, za polnjenje baterij in ne nekaj, kar vas bo izčrpavalo in vam povzročalo bolečine, še opozarjajo strokovnjaki.

Zakaj pride do motnje ritma? Ker se je zgodil nenaden infarkt ali pa zato, ker je bilo srce že prej bolno, je povedal kardiolog Klemen Jug

Maraton je izčrpujoč šport, sploh ker smo ljudje navajeni dati vse od sebe. "To pri teku ni dobra rešitev," dodaja Urban Praprotnik. "Reka tekačev teče in človeka kar potegne, lažje greš hitreje, kot si sicer navajen sam."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1