Slovenija

Poljanska dolina prvič s samostojno pediatrično ambulanto

Gorenja vas/Žiri, 03. 10. 2016 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po dolgotrajnem pridobivanju koncesije so v Žireh in Gorenji vasi odprli samostojno pediatrično ambulanto. V Poljanski dolini so po skoraj dveh letih prizadevanj tako znova dobili preventivno zdravstveno oskrbo otrok s posvetovalnico in cepljenjem. Hkrati se je zdravstvena oskrba razširila še na zdravljenje bolnih otrok.

Pediatrična ambulanta bo izvajala celotno otroško preventivo, vključno s posvetovalnico, pregledi prvošolčkov in vsemi sistematskimi pregledi. Povsem na novo pa se bo izvajala tudi kurativna pediatrična dejavnost za bolne otroke. To bo prva samostojna otroška ambulanta, ki je v zgodovini Poljanske doline doslej še niso imeli.

V občinah Žiri in Gorenja vas – Poljane je bila zaradi kadrovskih težav in neustreznih prostorov pred skoraj dvema letoma napovedana ukinitev preventivne otroške ambulante. Takrat se je začel boj za pediatra in se je odvijal skoraj dve leti. Najprej so se trudili za pridobitev koncesije, nato pa so iskali še pediatra, je pojasnil gorenjevaški župan Milan Čadež.

Pediater
Pediater FOTO: Thinkstock

Pediatrinja Ida Rus, ki bo koncesijsko dejavnost izvajala v okviru novoustanovljene Ambulante polhek, bo dvakrat tedensko delala v Žireh, preostale dni pa v Gorenji vasi. Vesela je, da bo lahko prispevala k boljši zdravstveni oskrbi v domačem kraju, naložbo obeh občin v ureditev pediatričnih ambulant pa je ocenila za naložbo v prihodnost.

V Gorenji vasi sta ureditev prostorov in oprema stala več kot 60.000 evrov, v Žireh pa so sočasno prenovili zdravstveno postajo, zato je tam celotna investicija presegla 160.000 evrov. V Žireh so pridobili tudi dva mlada zdravnika družinske medicine, ki sta nadomestila zdravnika, ki je šel v pokoj. Kot je prepričan žirovski župan Janez Žakelj, je vse to za občino zelo velika pridobitev.

Staršem otrok ne bo več treba voziti v oddaljeno Škofjo Loko, ampak bodo celotno oskrbo dobili v Poljanski dolini, kjer je več kot 3000 otrok. Od tega je okoli 2000 otrok v občini Gorenja vas – Poljane, kjer je nataliteta zelo visoka in je še v porastu. "Letos smo sprejeli 130 prvošolcev, kar je za občino s 7500 prebivalci zelo veliko, imamo pa tudi najnižjo povprečno starost," je izpostavil Čadež.

Tudi direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je poudaril, da je odprtje pediatričnih ambulant pomemben mejnik v razvoju in kakovosti zdravstvene dejavnosti na območju Poljanske doline. Starši bodo namreč prvič imeli možnost vpisati svoje otroke k pediatru v domačem kraju.

Težja pa je situacija v Selški dolini in Škofji Loki, kjer odhod Rusove pomeni dodatno težavo v pomanjkanju kadrov. Zato bo Rusova še nekaj časa pomagala tudi v Škofji Loki, s prihodom novega pediatra spomladi prihodnje leto pa se bo situacija izboljšala, je prepričan Veternik.

Na Gorenjskem še vedno manjkajo štirje pediatri, poleg že omenjenega v Škofji Loki tudi dva na območju Jesenic in Kranjske Gore ter eden v Kranju. Trenutno poteka specializacija 12 kadrov, zato Veternik računa, da se bo v roku dveh let stanje uredilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
03. 10. 2016 20.29
-1
Kakšna sprava neki, čw pa ni zraven glavnega zdraharja? Lepo, da so v Poljanski dolini dobili pwediatrične ambulante!