Slovenija

FOTO: Z zlatim pravilom bodo omejili zadolževanje države

Ljubljana, 17. 01. 2012 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski politični vrh se je poenotil in sklenil, da v ustavo dodajo zlato pravilo, po katerem javni dolg ne sme preseči določene višine. Ta še ni določena. Ekonomist Masten meni, da bi morali pravilo v ustavo zapisati zelo hitro.

Sestanek s predstavniki vlade
Sestanek s predstavniki vlade FOTO: Miro Majcen

Predsedniki parlamentarnih strank so se na srečanju, na katerega jih je povabil premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, soglasno dogovorili, da poslanske skupine v državnem zboru pozovejo, da podprejo začetek postopka za spremembo ustave, s katero bi v ustavo zapisali t. i. zlato pravilo, po katerem javni dolg ne sme preseči določene višine. Višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, pa po besedah Pahorja danes še niso določili, saj mora vlada višino in strukturo ustavne omejitve najprej strokovno utemeljiti. Predlog ustavne spremembe bo pripravila vlada, v DZ pa bi ga vložile poslanske skupine.

Pomembno sporočilo tako navznoter kot navzven

Po oceni Pahorja gre za izjemno pomembno in daljnovidno odločitev, saj bo tudi vrh EU 30. januarja najverjetneje odločil, da se obveznost omenjenega zlatega pravila v okviru meddržavnega sporazuma o fiskalnem paktu za evrsko območje vpiše v najvišje pravne akte držav članic EU. To namreč predvideva tudi dogovor voditeljev držav in vlad Unije iz decembra lani. Kot posebej pomembno pri načelnem dogovoru vrha slovenske politike je Pahor izpostavil strinjanje, da se sprememba ustave z uvedbo zlatega pravila ne pogojuje z drugimi predlogi ustavnih sprememb. Predsedniki so se sicer zavzeli tudi za začetek postopka o drugih ustavnih spremembah, še posebej o tistih, ki so najbolj relevantne za prihodnost države.

Premier v vnosu omejitve zadolževanja vidi pomembno sporočilo tako navznoter kot navzven. Ustavna kategorija omejitve zadolževanja bo tako vlade zavezovala in se je bodo morale držati. Vse prihodnje vlade bodo tako pred odločitvijo, da bodisi omejitev spoštujejo bodisi prenehajo vladati.

Z uvedbo zlatega pravila se po Pahorjevih besedah sproži tudi mehanizem, ki avtomatično regulira izvedbo referendumov s fiskalno vsebino. Ustavno sodišče bi namreč tako imelo jasno ustavno podlago pri presoji upravičenosti referendumov. Pahor zagotavlja, da ne gre za omejevanje pravice ljudi do referendumskega odločanja, temveč za preprečevanje, da zadolženost onemogoči suverenost države.

Fiskalno ali zlato pravilo v osnutku fiskalnega pakta sicer določa, da morajo biti proračuni članic evrskega območja "uravnoteženi ali v presežku". Načelo uravnoteženega proračuna pomeni, da strukturni primanjkljaj, to je primanjkljaj, ki ne upošteva učinkov gospodarskega cikla – torej močne konjunkture ali recesije, na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Predlog zakona o javnih financah, ki ga je vlada minuli teden v paketu z nekaterimi drugimi zakoni poslala v DZ, določa zgornjo mejo zadolževanja države pri 48 odstotkih BDP, obseg poroštev države pa naj ne bi smel preseči 20 odstotkov BDP.

Borut Pahor - 3
Borut Pahor - 3 FOTO: Miro Majcen

O mandatarju že 28. januarja?

Predsedniki parlamentarnih strank so po Pahorjevih besedah danes tudi sklenili, da DZ predlagajo, da se seja, na kateri bo DZ vnovič odločal o kandidatu za mandatarja, s 30. januarja prestavi na 28. januar. 30. januarja se mora namreč Pahor, ki je tudi poslanec, udeležiti vrha EU. Pred vrhom bo šel premier z omejenimi pristojnostmi v DZ po poln mandat za pogajanja na vrhu.

Predsedniki strank so se odločili tudi, da bo DZ obravnaval paket šestih zakonov, ki jih je v proceduro poslala vlada in naj bi odgovorili na nekatere ključne izzive. Predsedniki so se na koncu odločili še za obuditev nekdanje uveljavljene prakse koordinacije parlamentarnih strank za evropske zadeve. Koordinacijo bo praviloma vodil premier, njen sklic pa bodo lahko predlagali tudi predsedniki posameznih strank. Predvidoma se bo koordinacija sestala pred vsakim vrhom EU.

Zapisati bi morali tudi varnostno mejo

Ekonomist Igor Masten meni, da mora Slovenija zlato pravilo, po katerem javni dolg ne sme preseči določene višine, nujno zapisati v ustavo, in to zelo hitro. Poleg meje dolga bi bilo po njegovem v ustavo dobro zapisati tudi varnostno mejo, pri kateri bi začeli ukrepati preventivno. "Če smo čisto iskreni, je ta meja postavljena zelo nerodno," je ocenil Masten. Pojasnil je, da je imela spomladi vlada idejo, da je treba zadolževanje države omejiti pri 45 odstotkih BDP, zdaj pa je to zvišala na 48 odstotkov, ker smo se v tem času zadolževali. "Ta ista vlada enostavno ni naredila vsega potrebnega, da bi ostali pod 45 odstotkov. Če bomo mencali, bo tudi 48 odstotkov prenizko. Razen če to v ustavi naredimo zelo hitro," je povedal Masten.

Javnosti je treba po njegovem mnenju ustrezno pojasniti tudi, da je takšno določilo v ustavi potrebno, ker gre za ohranjanje javnofinančne vzdržnosti in s tem socialne države na dolgi rok. "To je edina stvar, ki ohranja socialno državo na dolgi rok," je še pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
18. 01. 2012 10.35
...novi investicijski ciklus brez svežega zadolževanja????......cvenka pa ni...:)))).....buče...:)
Shisui
18. 01. 2012 10.32
-1
lol @ comments. Gold standard je najboljse kar se je zgodilo sloveniji od 2008. Ne morem verjet, da je celo JJ pozrl ponos in naredil nekaj za slovenijo.
Duška Duska
18. 01. 2012 09.45
+5
Pri meni so vsi izgubili zaupanje,levi,desni,Srbi,Slovenci, Če bi jaz bil predsednik države bi imeli vlado v enem tednu,vse bi zaprl v en prostor jim dal samo vodo in ko se zmenite greste domov,čisto preprosto.Tako sem jezen,da bi vse poslal na goli otok,pa pustimo demokracijo,oni se norčujejo iz demokracije
brane1971
18. 01. 2012 09.49
+1
da bi Goli otok gostil naše politike, bi tam kamen jokal
brane1971
18. 01. 2012 09.27
+1
kako butasto od naše kvazi politike - omejevanje z nekimi % je navaden debilizem in zapravljanje časa. bojim se, da IQ v višini sobne temperature slo politikantov niti še ni zaznal vzrokov za zadolževanje. Ko bodo prepoznali vzrok bodo lahko ukrepali in zaustavili zadolževanje in ne postavljenje neke meje celo v ustano. ZLATI % je navaden blef
bingo 1
18. 01. 2012 09.11
+1
Edina rešitev zadolževanja je najti zlato pravilo da do tega več ne pride sploh do zadolževanja ker po pisanju po mediji je do zdaj še preveč tega zadolževanja---------bingo x Ljubljana------
bingo 1
18. 01. 2012 09.00
+3
Če je človek zadolžen pod narekovaj do grla kaj pa mu kaj imaš omejevati ker za takega je omejitev prek glave če je prišlo do grla----bingo x LJubljana
YONSON
18. 01. 2012 00.02
-3
Janez Janša bo odslej še večja tarča napadov srbskega podzemlja oziroma njegovega slovenskega nadzemlja. Geslo udbovske mreže pa bo nedvomno naslednje: Jaz pa (sploh) ne bom volil! Poenostavljeno gledano se vprašanje postavlja takole: Ali bomo imeli v prihodnje Vzhod oziroma njegov Balkan (Borut Pahor) ali Zahod in Evropo (Janez Janša)? V prvem primeru naj bi šlo za postopno obnovitev tretje Jugoslavije pod imenom Zahodni Balkan, v drugem primeru za nadaljevanje poti samostojne Slovenije v skupni Evropi ali vsaj kot države Zahoda. Slednje velja že sedaj, vendar le formalno. V podtalju deluje namreč še naprej star jugoslovanski (velesrbski) aparat, ki Slovenijo spodkopava politično, finančno in kulturno.
hrast66
18. 01. 2012 08.35
+0
heabdu. Samo bolestno fantaziranje, ali strašenje pred ponovnimi volitvami
bca
18. 01. 2012 09.13
+0
heabdu Imaš še kako prav, samo ljudje tega nočejo videti in nočejo slišati.
upornik_007
17. 01. 2012 22.24
-3
Uporabnik113189
17. 01. 2012 21.32
+3
Politiki so se sicer poenotili, kar je zares pohvalno. Mislim da sem na to temo že napisal komentar, pa je izhlapel. Ni mi jasno kaj grešnega naj bi napisal, vsekakor pa so mnenja pravnikov na to temo na TV1 bila zeloooo skeptična in potrdila tisto kar sem že omenil. Vsekakor razumem, da bi radi imeli varovalko proti lastni neumnosti, vendar me to nekako spominja na tisti znani napis, da je vstop NAJSTROŽE prepovedam. Nisem pravnik, pa mi vsaka zaveza politikov, da ne bodo večali zadolževanja ugaja in če je zapisana v ustavo toliko bolje. Se mi pa vse bolj dozdeva, da to početje le ne bo tako preprosto, kot se je zdelo na prvi pogled.
pkorosec
17. 01. 2012 20.55
+5
slika je pa zelo zanimiva ... vidiš enega novega (ali je slab ali dober bo pokazal čas) med samimi gumpci, ki že bolj ali manj 20 let mešajo meglo v parlametnu ali zunaj njega.
ivo55
17. 01. 2012 20.33
+7
Geniji soglasni o višini nedoločenega pravila...res maherji omejevanja
Tonček Balonček
17. 01. 2012 20.25
+10
Pa zakaj ustava, en navaden zakon naj sprejmejo, pa zakaj spet komplicirajo!
etul
17. 01. 2012 18.34
+17
kako dober prenier postaja gospod pahor odkar se je rešil LDS in Zares ko bi se mu le uspelo tako in drugače rešiti še političnih starčkov iz ozadja in Jankovičevih podrepnikov mislim da bi lahko postal vezni člen med levico in desnico sprejemljiv za obe strani
Elvir Lovi?
17. 01. 2012 19.46
+12
Točno to sem tudi jaz pomislil. Danes so bili vodje strank na sestanku bolj enotni kot marsikatera vlada marsikdaj prej. Zakaj pa ne tako kar naprej? Bi se še kaj dobrega za ta narod zgodilo.
Odpri..Oci
17. 01. 2012 18.28
+4
hahahaha Kot da se posranci držijo ustave ???? . Kot v dosedanjih primerih.... bodo "ustavni sodniki" hitro (politično korektno) presodili, da je kršenje tega pravila v skladu z ustavo !!!!!
Odpri..Oci
17. 01. 2012 18.43
+1
Tako kot Obama vsako leto dviga "debt ceilling" za več kot "trillion USD", se bodo tudi "naši" posranci požvižgali na to.... in ga vsako leto spreminjali !!!!!!
yarrick
17. 01. 2012 20.45
+2
Tko kot se držijo PRVEGA in DRUGEGA člena naše ustave, ane?
nikhrast
17. 01. 2012 18.03
+3
Zdaj bo pa pomembno kreativno knjigovodstvo, treba bo po nasvete k Grkom.
Max_Headroom
17. 01. 2012 17.44
+11
Mislil sem, da lahko Ustavo zapišemo in popravljamo le vsi državljani skupaj, kot glede teh vicilizacijskih osnov enoten narod, ki je temu temeljnemu aktu zavezan. Tokrat niso razpisali niti referenduma. Tudi nihče ne ve, koliko je 45% od BDP, verjetno kakor kdaj, menda ne bodo vsakič popravljali Ustavo, kadar bodo moralikaj rilagoditi realnosti trenutka. Je pa vsaka sprememba res tudi prilika, da se popravijo še ostali nezaželjeni in neprilagojeni členi, brez konsenza, mogoče celo brez vednosti naroda. Pri sprejetju nekaterih Pahorjevih reform in zakonov, jih ni motilo, da niso v skladu z Ustavo, ker ni šlo za neposredno verske citate, kot je storil napako Orban, le običajne totalitarne nesmisle. Tej vladi in politikom brez podpore ljudstva, ne bi smeli spreminjti aktov, od katerih so odvisna naša življenja, tudi kadar rečejo, da je nekaj dobro za narod, nismo se pa odločili sami ali sploh ne vemo, za kaj natančno gre, ste lahko prepričani, da je nekaj hudo narobe.
matic cad
17. 01. 2012 17.06
+12
Vse se podira kot hišica iz kart sedaj je pa od nas odvisno koliko se bomo pripravili za težko prihodnost.
yarrick
17. 01. 2012 20.46
To je pč še eden izmed "PAMETNIH" predlogov evropske tehnokratske elite.Niso imeli podobno v italiji in v grčiji ter španiji, portugalski, irski, islandiji, SLOVENIJI... Ko so morali "ZATEGOVATI PASOVE" a je zadolžitev države še kar rasla, dočim je gospodarstvo še bolj tonilo..:
steiermark1918
17. 01. 2012 16.45
+11
Vsaj tri leta prepozno so se spomnili na to, saj se je v tem kratkem času dolg vsaj podvojil, kam je pa odšel denar, pa ne ve nihče. Nekateri govorijo za "socialne tansferje", ki pa to niso, saj če bodo vse to morali vračati, potem morajo preimenovati v "posojilo socialističnim siromakom"....
MarijanS
17. 01. 2012 16.35
+3
Ja, no ja, vsaj nekaj... če že drugega ne, so se začeli vsaj pogovarjati...
selector
17. 01. 2012 16.33
+12
sej ta banda tud zlato zapravlja.. predsednik se fura na nenujne obiske s helikopterjem, ena ura 3600 eur.. na brdo hodjo na jajčka s šparglji za 42 eur, vsak posranc je upravićen do stanovanja, ki ga potem ko ga dobi v uporabo potiho oddaja parim študentom za dober dnar, pa vozniki pa varovanje pa .... nej se nekam zaletijo in si utaknejo to "varčevanje" nekam. na drugi strani pa ta ista birokratska banda, ker da se razumemo, zame je birokrat tudi politik samo da je malo višje, ukinja tujim študentom, ki pri nas študirajo štipendije. na eni strani se mastijo na drugi pa folku, ki že tko nima nič kradejo in jih obirajo do kosti. da pa fiskalna pravila zapisuješ v ustavo je pa idiotija par excellence, še eden od pahorjevih umotvorov, še bolje rakotvorov. zapisal bodo v ustavo in BUM, zadolževanja ne bo več? banda si ne bo več mastila prste od zastonj kosil, od brad jim ne bo več teklo od jastogov in rarogov? kar naenkrat bodo postali ponižni in bodo mislili na državljane. MALO MORGEN :P
steiermark1918
17. 01. 2012 16.47
+7
ponosen slovenec, popolnoma se strinjam s teboj, vendar (vsaj kolikor lahko vidimo na tem forumu), so "slovenci tako indoktrinirani in zabiti", da jim tudi to nebo pomagalo, da bi spregledali svoje krvnike....
furmank
17. 01. 2012 19.09
+4
Se strinjam s tabo kar si napisal o inteligenci povprečnega slovenca to je neizmerno žalostno in še kako res.