Slovenija

Volitve pred poletjem skoraj nemogoče, meni Pirnat, profesor Toplak pa: Potrebna je le volja

Ljubljana, 04. 05. 2014 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab/M.R.
Komentarji
1767

Odstop premierke Alenke Bratušek je prej kot olajšanje, nov zaplet, se strinja več strokovnjakov. Pogovarjali smo se s pravnikom Rajkom Pirnatom, ki je razložil, kakšni so postopki do predčasnih volitev. Zapleteni. A profesor ustavnega prava iz Maribora Jurij Toplak je prepričan, da bi lahko imeli volitve že v juniju.

Rajko Pirnat: Slovenski sistem je narejen za stabilnost. "Ampak - esen politični sistem je narejen za resne politike, ki premislijo svoje korake in ne vlečejo prenagljenih potez."
Rajko Pirnat: Slovenski sistem je narejen za stabilnost. "Ampak - esen politični sistem je narejen za resne politike, ki premislijo svoje korake in ne vlečejo prenagljenih potez." FOTO: POP TV

Alenka Bratušek je napovedala, da bo odstopila jutri. Politiki pravijo, da bomo šli na volišča že 22. junija. Nekaj drugega pa pravijo predpisi, ki veljajo pri nas, pravi pravnik Rajko Pirnat.

Trije krogi izbora novega predsednika vlade

Kot razlaga Pirnat, mora Bratuškova najprej pisno izjavo o odstopu poslati predsedniku DZ. Ko se s tem dejstvom DZ tudi uradno seznani, začnejo v skladu s poslovnikom DZ teči postopki za imenovanje novega predsednika vlade in nove vlade. Ti postopki morajo biti izvedeni, saj je namen ustave in poslovnika, da se ohranja stabilnost v državi.

"Ne strinjam se s tistimi, ki trdijo, da je to stvar dogovora v DZ. Imamo ustavo, poslovnik DZ in zakon o volitvah v DZ. Vsi ti predvidevajo roke in postopke, ki jih je treba izvesti," poudarja Pirnat.

Ustava in poslovnik nadalje določata, da mora predsednik države po posvetovanju s poslanskimi skupinami v tridesetih dneh predlagati novega predsednika vlade. Posvet lahko sicer izvede hitreje in DZ obvesti, da je bil prvi krog pogovorov neuspešen, zato predloga ni.

Če je ta krog neuspešen, sledita še dva. Državni zbor lahko po seznanitvi z dejstvom, da ni kandidata, v 14 dneh predsednika vlade izvoli na predlog skupine poslancev. Če je tudi ta krog neuspešen, sledi še tretji. V naslednjih 48 urah lahko pride do izvolitve na podlagi predloga 10 poslancev, poslanske skupine ali predsednika, dovolj je relativna večina, torej tako imenovana manjšinska vlada. Šele, če se to ne zgodi, 111. člen ustave dopušča, da predsednik razpusti DZ. "Naša ustava ne predvideva samorazpustitve DZ. Za razpustitev morajo biti izpolnjeni natančni postopkovni pogoji in časovni roki," pravi Pirnat.

Volitve 22. junija – misija nemogoče

Kako verjetne so torej volitve 22. junija? "Te možnosti ne vidim," je jasen Pirnat. "Ko sem preračunaval, sem ugotovil, da bi moral v tem primeru biti DZ razpuščen, volitve pa razpisane 12. maja. Jutri pa bo že 5. maj. Vsi ti postopki pač tudi v najbolj ugodnih okoliščinah trajajo od 3 tedne do en mesec," razlaga. Zato časa ne bi bilo dovolj niti, če bi bila Bratuškova odstopila takoj po kongresu Pozitivne Slovenije.

Kot pravi Pirnat, je utopično pričakovati enoglasen dogovor poslancev, ki ni niti pravilna pot. "Upoštevati morajo, da se ne dogovarjajo samo o svojih pravicah, ampak tudi o pravicah vseh drugih možnih kandidatov. To bi bila kršitev ustave, poslovnika in najbrž tudi zakona o volitvah v DZ," pravi.

Bratuškova odstopi jutri, Slovenci pa na volišča sredi poletja?

Je pa še dodatna težava, poudarja Pirnat. Volitve sicer ne smejo biti prej kot 40 dni po dnevu razpisa, a tudi ne več kot 2 meseca po razpustu DZ. Če torej do slednjega pride zelo hitro, so volitve sredi poletja neizogibne. "To je še ena stvar, o kateri očitno niso dobro premislili, ko so vlekli te poteze. Kaj bodo storili zdaj, ne vem, ampak če nočejo povzročiti še večje zmede, je treba vsaj dobro pregledati rokovnik in skušati izvesti volitve takrat, ko bo to najmanj ljudem onemogočalo uresničevanje volilne pravice. Poletni meseci so glede tega vsekakor zelo vprašljivi," pravi.

Roki so namreč fiksni, niso prilagodljivi. Ko se DZ razpusti, to sicer ne pomeni, da vlada ne opravlja tekočih poslov, a za delovanje političnega sistema je to zelo slabo, poudarja. "Prva stvar je vprašanje, kdaj naj torej Bratuškova predloži odstopno izjavo, s katero se začnejo vsi ti postopki," opozarja Pirnat.

Jutri ni najbolj primeren dan, pravi. Čeprav je predsednica vlade pod političnim pritiskom, da ravna hitro. "Vsa pravila so napisana črno na belem. Naj izračunajo, kdaj je najbolj primerno, da odstopi in kako bodo potem vodili te postopke. Ali pa naj oblikujejo novo vlado," svetuje Pirnat.

Predpisov ni smiselno spreminjati

Kot se je izkazalo v primeru politične krize, ki so jo tokrat zakuhali v Pozitivni Sloveniji, je pri nas pot do predčasnih volitev dolga in ovinkasta. "Predpisi v zvezi s tem so oblikovani na nemškem modelu, da zagotavljajo stabilnost DZ in vlade. Menim, da je bolje, da imamo to, kot sistem po katerem bi bilo enostavno priti do predčasnih volitev in nato imeti volitve na 4 do 6 mesecev kot smo videli v Italiji. To je neresen politični sistem. Ampak seveda – resen politični sistem je narejen za resne politike, ki premislijo svoje korake in ne vlečejo prenagljenih potez," je Pirnat okrcal slovenske politike.

"Jaz nisem zato, da bi spreminjali pravila. Stabilnost je večja vrednota kot možnost hitrih predčasnih volitev, ne glede na aktualne okoliščine," zaključuje.

Premierka Alenka Bratušek v državnem zboru
Premierka Alenka Bratušek v državnem zboru FOTO: Sani Karić

Toplak: Z nekaj volje bi lahko imeli volitve že junija

Oglasil pa se je tudi profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Jurij Toplak, ki pa pravi, da bi bilo mogoče ob manjši spremembi ustave volitve razpisati že sredi junija. Pojasnil je, da bi lahko hipotetično državni zbor že v tem tednu sprejel potrebno spremembo ustave, s katero bi uvedel institut samorazpustitve parlamenta. To bi storili z uvedbo novega člena, v katerem bi bilo zapisano, koliko glasov poslancev je potrebnih za samorazpustitev.

Toplak je prepričan, da je to mogoče izvesti v enem tednu, če je volja. Hkrati pa dodaja, da bi se dan za tem lahko parlament že samorazpustil, s čimer bi začel teči 40 dnevni rok za razpis volitev. "Če je volja, potem bi šlo," je prepričan. Hkrati je dejal, da je slovenski parlament v zgodovini že sprejemal spremembe ustave v nekaj dneh.

O tem je Toplak na prošnjo državnega zbora že leta 2011 napisal mnenje, v katerem je tudi zapisal, da takšno ustavno ureditev že imajo v Avstriji, na Hrvaškem, Madžarskem, Nizozemskem,  Islandiji, v Črni gori, Makedoniji, BiH, Litvi, Albaniji in na Cipru.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1767)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
09. 05. 2014 16.19
+1
Volitve ja a za padec je pripomogel Zoran Jankovič in sedaj sped misli kanditirati za župana a vi Ljubljančani morate voliti Jankoviča da bo sped lahko hodil po vaših tumastih glavah kar volite ga pa bo sped lušno nebo dolgčas nam izven Ljubljane hahahahaha ja.pa bo........
novak.novak
06. 05. 2014 00.32
+0
moderator, kateri strašno dobro poznaš sskj, katere besede so neprimerne? da bom vedel....
zvit kot presta
05. 05. 2014 15.26
+5
Dva pravnika tri mnenja !!!
Transformerji
05. 05. 2014 14.18
+3
Osebno sem za to, da Cerar čimprej dobi svojo stranko - njega še nisem videl na političnem odru. Bom pa verjetno takoj dobil vsaj dva minusa - od Boža Predaliča (bivšega cvetličarja) in od Alenke Jeraj!
belaovca
05. 05. 2014 15.33
+1
Terezinka
05. 05. 2014 11.21
+4
Čas bi bil, da enkrat poslušajo stroko in delajo tako kot je treba. Z raznimi grožnjami, če ne odstopi s strani SDSa naj se neha. Strokovne službe in pravna stroka naj ugotovijo kaj je za državo (ne za Jankovića in Janšo) najbolje in naj uredijo tako kot je treba. Potrebno pa bi bilo urediti vsaj to, da ne bi na naslednjih volitvah kadar koli že bodo , kandidirali kot nosilci list spet tisti, ki bi morali biti na zaslišanjih ali celo v zaporu
novak.novak
06. 05. 2014 00.28
hahahahahahahaha terezinka, pa kaaj ti to? kaj ima tu sds? kaj lahko stori sds? pa poklali so se med seboj, ti tako imenovani levi, če ne viddiš.....in prav je tako. aja, v sredo bo dež, po globokem prepričanju tako imenovanih levakov ga sploh ni treba, in to je ziher maslo janše....hehehehehheheheheheehe
VSEZNALECno1
05. 05. 2014 11.20
+3
prihajajo otroci komunizma..... In butasto volilno telo bo spet volilo..... Vmes bodo reprogramirali tajkunske kredite in naprej obladovali....in sposojali......pocasi bomo tako morali zapustiti EU, ker bomo navasal na limite..... April spet ene 200 mio minusa knede
Terezinka
05. 05. 2014 11.23
+5
Kdo pa ni otrok komunizma? A mogoče v stranki SDSa, Nsi in drugod niso bivši komunisti? Kaj misliš da so otroci raznih belčkov in revanšistov boljši
Terezinka
05. 05. 2014 11.25
+5
Marsikoga označijo z otrokom komunizma pa je manj ostankov komunizma v njem kot v nekom, ki vodi boj proti komunizmu
Brabus
05. 05. 2014 11.02
+5
Poln forum negodovanja in izliva žolča na trenutno vlado in politike, ko bodo pa volitve, pa spet vsi za iste , enake in leve.Potem pa naj še naprej siromašijo našo obljubljeno deželo Slovenijo.Kar smo l.91 hoteli , to imamo. Od Švice je ostal samo švic, razen za nekaj izbrancev in priviligirancev.
VSEZNALECno1
05. 05. 2014 11.18
+1
Terezinka
05. 05. 2014 11.29
+2
Bili smo najboljši med Jugo republikami in najboljši od novih, ki so vstopali v EU. Sedaj pa smo skorumpirana država, ki ne pozna drugega kot kreganje, sovraštvo in obtoževanje. Smo v nekem nadaljevanju II. svetovne vojne in ne na poti v razvoj. Po vojni smo komaj izgradili industrijo, sedaj pa so v zadnjih 10 letih uničili vse. Zamislite si koliko bi naše fabrike imele za razvoj, če bi vse pokradeno ostalo na računih firm in ne v raznih davčnih oazah
deathbite
05. 05. 2014 11.00
+2
Vajeti bo prevzela nova stranka Dobska desnica. Vlada se bo sestajala na ljubljanskem sodišču, v pavzah, med razpravami.
novak.novak
06. 05. 2014 00.37
boljše taka desnica kot tako imenovana levica, ki nas je spravila tja kjer smo. živela ju, a ne....
kure bedne
05. 05. 2014 10.29
+1
Sedaj bodo pokradli kar se še da. Banda nesposobna.
25letluzerjev
05. 05. 2014 08.54
+3
POŽAR!!!!!!!!!!!!!!!!! Razni predsedniki , poslanci in cela vlada, za vas pripravljena je že grmada. Bencin, vžigalca takoj bo plamen, dost vas mamo -pika-AMEN. Ko gledali bomo kres visok, vsem bo od veselja šlo na jok. Preveč ste vsega nam požrli, zdaj se na grmadi boste cvrli. Sam še malo in konec bo kresa, prišel je končno čas slovesa.
MICLA
05. 05. 2014 08.24
-2
podgane bežijo
prašekk
05. 05. 2014 08.02
-5
Dober dan želim vsem skupaj. Postavljata se dve vprašanji ; 1.) Kdo od trojice bo zmagal? Cerar, Šoltes, Bratušek. In 2.) A se bodo povezali in ustanovili eno samo močno stranko.
prašekk
05. 05. 2014 08.03
+1
dule100
05. 05. 2014 08.07
+2
Uporabnik565636
05. 05. 2014 09.49
+1
Ne vem zakaj se neki novi obrazi tako radi navezujejo na bivse. S tem se ze vnaprej diskreditirajo, ljudje jih imajo avtomatsko za iste. Soltes, Cerar, dajta se raje povezat med sabo, bivse politike pa pustita, da spokajo na smetisce zgodovine. S povezavo z bivsimi si samo skodita.
Ajmomali
05. 05. 2014 09.54
+2
M_teorija
09. 05. 2014 23.11
Pa tud vprašanje koliko porazov in posledično duševnih bolečin še lahko prenesejo luzerji!?
ford A
05. 05. 2014 07.55
+6
O stranki SDS in njenemu Predsedniku lahko povem samo, da tako spletkarske tako hinavske stranke v samostojni Sloveniji še ni bilo !!! O Predsedniku te iste stranke pa samo to da nekdo, ki je že bil Predsednik vlade svoje državljane o kategorizira, kot zob-bije in volivce v šumečih trenerkah z volilno številko napisana na roki je nedopustno ! To, da sestavlja in prireja stare zaupne arhivske dokumente primer Predsednik Türk haloo ! Snemanje filmčkov o samemu sebi tudi že poznamo in danih You tube kako ga, kot ubogega reveža že od leta 1988 preganjajo in hočejo uničiti komunisti govori filmček nastal pa je v stranki SDS oziroma pri Irglovih !! Zelo bolano !!! Janez Janša in SDS ne hvala !! NIKOLI !!!
novak.novak
06. 05. 2014 00.24
-1
fordek, sds je bila na oblasti zelo malo časa, vse ostalo je zapuščina in nesposobnost, da ne rečem kaj več, tako imenovanih levakov. in tud sedaj nima janša prav nič pri tem, da se je tud ta barka potopila. tipično. nesposobnost. tako da karkoli diši pa tako imenovanem levem, ne hvala NIKOLI!
ZOMBIJansha
05. 05. 2014 07.41
+10
Janša vseskozo vpije, da ni dokazov proti njemu istočasno pa zahteva, da se dokazi pridobljeni v Avstriji in na Finskem izločijo...........zanimivo ane
zibertmi
05. 05. 2014 07.26
+3
vprašajte se raje kdaj so nastali tajkuni in kdo je rušil vlado ,ki je imela pripravljene reforme,ki so jih rušili ,sedaj so pa skoraj iste
ZOMBIJansha
05. 05. 2014 07.39
+6
zdrava.pamet
05. 05. 2014 10.22
-3
tudi če je janšo višje sodišče obsodilo, ne spremeni dejstva, da še vedno nismo videli nobenega dokaza, da vsi strokovnjaki govorijo, da ni potekalo po pravilih, tudi ni mačji kašelj, matoz pa je car, da se je postavil proti rdečim sodiščem....žal pa da ne grem iskat včerajšnje komentarje....
deathbite
05. 05. 2014 10.54
+2
jagermeister1
05. 05. 2014 07.11
-1
zelo dobro bi bilo , če bi dobili zelo močno desno vlado , da bi se enkrat za spremembo začelo preiskovati leve koruptivneže...............saj indicev je dovolj za obtožnice , tako , da ne bo problema ! ! !
zdrava.pamet
05. 05. 2014 07.38
-4
pravnomočni...ti pa se še od včeraj samo lažeš na tem portalu....
ZOMBIJansha
05. 05. 2014 07.39
+2
zdrava.pamet
05. 05. 2014 07.42
-4
tudi če je janšo višje sodišče obsodilo, ne spremeni dejstva, da še vedno nismo videli nobenega dokaza, da vsi strokovnjaki govorijo, da ni potekalo po pravilih, tudi ni mačji kašelj, matoz pa je car, da se je postavil proti rdečim sodiščem....žal pa da ne grem iskat včerajšnje komentarje....
jagermeister1
05. 05. 2014 07.04
+1
velika večina vas , ki so vas polna usta tega , kako upate da nobeden od starih politikov ne pride v parlament , boste na volitvah ravno njih volili..............jaz se vsaj sprenevedam in javno povem da bom še naprej podpiral SDS , tako kot do sedaj ! !
maijster
05. 05. 2014 07.08
-4
.pa podpiraj kogar hočeš to ti je pravica kaj težiš pa tudi redno nakazuj na sds-sov račun za sodišča pa to,hi,hi,hi,hi,....
zdrava.pamet
05. 05. 2014 07.09
-2
itak so edini sposobni vsaj malo rešiti zadeve, samo po vseh teh silnih milijardah bo težko...2008 je bil puf 8 milijard...zdaj je 29 milijard....
zdrava.pamet
05. 05. 2014 07.10
-2
če ne več....sicer pa če bi si novi neizkušeni še radi malo potrli zobe, pa naj izvolijo....
jagermeister1
05. 05. 2014 07.15
+1
maijster...............kaj si pa živčen.....ko ti komentiraš o svojih je vse OK , ko pa jaz , je pa živčnost............persen pomirja ! ! !
deathbite
05. 05. 2014 10.58
+1
...eni iz sdsja so menda na močnejših zadevah.....persen je za pusije!...Menda je v ustanavljaju nova stranka Dobska desnica!
novak.novak
06. 05. 2014 00.39
hehehehehehehehe, je šla alenka na angleško, in je rekla da ne rabi dnarja, sam čas...zato tud ni bilo kaj velik gospodarstvenikov zraven...sam tajmerji...
1xy
05. 05. 2014 06.49
+8
aha.......nekateri so že spregledali ................ Gospodarstvo o prihodnji vladi: Ne sme nam saditi rožic, potrebujemo prave ukrepe
zdrava.pamet
05. 05. 2014 06.56
+4
čas sajenja rožic, je minil...upam, da bodo zdaj javne službe vrnile lanski regres in napredovanja, ki so jih hoteli imeti na vsak način izplačane, kljub težki krizi....ko imajo vsi tak majhne plačice
dr.dare
05. 05. 2014 07.05
-5
kdo pa je kriv da so delavci nesposobni in jih zato desetkajo?
1xy
05. 05. 2014 07.11
+5
še dobro, da so v državni upravi vsi sposobni.......ker če ne bi bili, ne bi pa papirje čakali 2-3 leta, ampak 10 let......a nje dare????.......pa na operacijo ne bi čakali 2 leti, če jo plačamo sami, smo na vrsti v 2 mesecih........
zdrava.pamet
05. 05. 2014 07.12
+0
zdaj pa bi si zaslužil take...a mi smo krivi za prenapihnjeno javno upravo, za to, da je vaš sindikalist kučanov podrepnik in da polnimo vaše prenapihnjene trebuhe????
dr.dare
05. 05. 2014 07.15
+5
na operacijo lahko jutri prideš... vprašaj pa zavarovalnice zakaj ti je ne plača!!! dohtar jo bo rade volje oddelal... samo je ne sme... strižejo vas strižejo ja....
dr.dare
05. 05. 2014 07.17
+0
jagermeister1
05. 05. 2014 07.28
+1
dr.dare................kako delaš v gospodarstvu ?????...............saj si ne dolgo nazaj komentiral , kako poznaš zadeve v zdravstvu , ker baje delaš v njem..............koga zdaj farbaš ???????
novak.novak
06. 05. 2014 00.34
dare, ti si ziher na sociali, ker se na vse tako dobr spoznaš....in ker si levo usmerjen, delavci nikoli ne morejo delat slabo. če še ne veš. sslabo poslovanje je zasluga menežerjev, kateri večinoma z levega pola prihajajo...
novak.novak
06. 05. 2014 00.35
dare je kot zlata ribica...in se sprašuje zakaj vas v gospodarstvu desetkajo? ccccccc, dare dare...
novak.novak
06. 05. 2014 00.36
+1
dare je boljši od šterna, štern ima sam dva doktorata pa magisterij...a ne, dare...
slayer2
05. 05. 2014 06.47
+6
Ma upam da noben,ki je že več kot 20 let prisesan ne pride v parlament!!!!
cifur
05. 05. 2014 06.46
+7
tudi po izrednih volitvah ne bo sprememb,vsi ti kvazi politiki sedaj potrebujejo cas da presodijo ali se pridejo v parlament ali bo potreben prestop v novo stranko ali celo ustanovitev nove stranke vse to gledamo zadnjih 23 let in v tem casu trdim da so vsi gledali le na osebne koristi eni in isti obrazi nekateri celo v 3 ali 4 strankah cemu za dobro slovenije prav gotovo ne in zopet jih bodo polna usta obljub cedila se bosta med in mleko ko pa bodo zopet pri koritu pa vse po starem mislim da je dovolj tega drzavo so izropali in spravili na kolena naredili so 600.000 revezev pa je mar kdo odgovarjal za to ................sramota.